Sopiva ketka

fghjkllo

Olen piirtämässä venettä ja miettinyt sopivaa kannen muotoa.
Toki ketka on aina mielipidekysymys.

Vene siis on 4,1 leveä, 12,8 m. Pitkä pitkäkölinen traditionaalistyylinen kuitenkin suht modernintyylinen pohjamuoto. Tavallaan hybridi vanhaa ja uutta.
Pilot house kansirakenne yksimastoinen.
ketkan muoto on luokkaa keula veden pinnasta 1,7 m. Keskivene 1,2 m. Perä 1,5 m.
Miltä kuulostaa asian raadilta?

16

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Baltic_malliksi

      Lukuina kuulostaa lapikkaalta, mutta luvut eivät ole kovinkaan havainnollisia pelkkinä lukuina. Itse laittaisin ketkaviivan rinnalle vanhan Balticin ketkan ja muuttaisin samanlaiseksi.

      • veneeltänäyttää

        Paperille piirrettynä vapaalaidan korkeus ja ketka muistuttaa enemmänkin S&S Swanin tai vanhan Balticin ketkaa kuin lapikasta ;-)
        Leveämpihän tuo on kuin saman kokoluokan em klassikot.


    • oneoff

      Mielenkiintoista. Hitusen pienempi retroveneprojektini on jkv pidemmällä. On samoin hybridi vanhaa ja uutta. Olen pohtinut keulaa ja ja olisin halunnut kapean, korkean ja ylöspäin noustessa levenevän. Siis eräänlaisen klipperikeulan, mikä pieneen aaltoon uppoisi mutta isommat roiskisi sivulle ja runsaan ketkan kera pitäisi kannen kuivempana.
      Ketkaa arvioidessa minusta keskivene ei kannata olla alin kohta. Muodostuu herkästi pysyvä vesilammikko ja ruma valumajälki kylkeen.
      Toinen toteutumaton ajatus oli 2 preäsintä peräpeiliin. Hydrodynaamisesti toimivat kuulemma tehokkaammin pohjan alla, koska pohja on silloin päätelevy tai vastaa vinglettiä.
      Jos kiinnostaa vertailla projekteja, ota yhteys:
      [email protected]

    • Joakim1

      Nyt en osaa hahmottaa millaisesta veneestä oikein on kyse, mutta luvut kuulostavat suurilta ja ketkaa on paljon. Vaikkapa Swan 43:ssa varalaita on keulassa 1,35, maston kohdalla 1,05 ja perässä 0,95 m. Baltic 43:n luvut ovat muuten samat, mutta maston kohdalla 1,15.

      Yleisesti on varsin harvinaista, että varalaita perässä olisi suurempi kuin maston kohdalla. Poikkeuksena tästä vaikkapa Nauticat 42, jossa mitat 1,75, 1,4, 1,5 m. Mutta tuossakaan ei voi oikein puhua oikeasti taakse nousevasta ketkasta, vaan peräosassa on korotettu kansi.

      • kaunisklassikko

        http://www.boatdesign.net/forums/attachments/boat-design/51166d1292211381-sheered-waterline-swan43boottop.jpg
        Varalaita taitaa olla matalimmilaan ruffin takaosan kohdalla ja nousee muutaman cm perää kohti.


      • Joakim1

        Tuossa Swan 43:ssa on viimeinen n. 4 m perästä täysin vaakasuoraa ja siitä alkaa nousta keulaa kohti. Onko perä sitten sentin pari alempana vai ylempänä riippuu lastauksesta.


      • seppomartti

      • aallot_bluffia
        seppomartti kirjoitti:

        Tuosta Swan 43:n sivuprofiilista vielä. Kuka keksii, miksi ahterin sivuprofiili oli päin vastoin kaareva kuin nykyään?. Tavoiteltiinko peräaallon muotoa, mikä aalto alkoi muodostua paljon peräpeilin etupuolelta "ior- kyhmystä"?

        Ei se nurja kaarevuus aallonmuodostuksen takia siellä ole, vaikka tuohon aikaan sellaista uskottelivat. Se on puhtaasti IOR-vyömittojen suotuisan sijoittelun takia.


    • fghjkllo

      Veneeseen olen hakenut muotoja yhdistelemällä colin archeria, mutta leveällä perällä. Robert perryn quill:iä, mutta puolipitkällä kölillä kuten hans christianin telestar. Sekä Martin Bekebreden Noordkaperia mutta modernimmalla rungolla. Noordkaperista olen hakenut pääasiassa ketkan ja pilothousen sekä kannen mallia.

      Korkeuksissa kannattaa myös huomata että "varvaslistat" tulevat olemaan n. 15cm korkeat osana kylkeä kuten esim Hans Christianissa tms.

      Oneof on varmaan oikeassa tuon keskikohdan matalan kohdan kanssa, toisaalta se lienee ongelma vain satamassa, ei niinkään purjehtiessa.
      Itseasiassa keskikohta on väärä sana, tarkemmin matalin kohta on istuinaukon etureunassa pilothousen takaseinän kodalla. Kansi kannattanee tehdä niin että vedet valuu taakse asti.

      Puuepoksirakenne.

      Kutteri

      • Bossu

        Veden valuminen voi tapahtua eri tavalla kallistuksessa kuin ilman kallistusta. Mulla on umpinaiset massiiviset puuvarvaslistat, ja vesi poistuu kahdesta viemäristä" veneen keskikohdasta vähän perään päin. Eli perä on korkeampana kuin keskikohta. Viemärit tyhjenevät tyhjennysaukoista vesilinjan yläpuolella. Rakenne toimii muuten hyvin, mutta talvisäilytyksessä täytyy vene saada hyvin vaateriin, muuten tyhjennysaukot eivät ole alimmassa kohdassa ja vesi seisoo lammikoissa.


    • yksiperäsinriittää

      Suunnittelet pitkäkölistä venettä ja siihen tuplaperäsimet peräpeiliin. Onko perän leveys sellainen, ettei yksi peräsin riitä? Pitkäkölisyys sellaisenaan merkitsee suuntavakavuutta ja hankalaa ohjattavuutta peruuttaessa. Jälkimmäistä tuplaperäsimet tuskin helpottavat, ehkä päinvastoin.

      • fghjkllo

        Kysymys oli varmaan Sepolle.
        Itse olen ihan yhdellä peräsimellä matkassa.


      • seppomartti

        Retroveneen 2016 leveys on konservatiivinen 3,70 vrt pituuteen 12,5 ja peräpeili aika pieni. Kaksi peräsintä ja yksi pinna oli alkuperäinen ajatus. Yhdellä syvällä lavalla vene pysyy hanskassa mutta kaksi pienempää saattaa tarjota turvallisuusetua esim törmätessä nukkuvaan valaaseen tai muuhun esteeseen. Samoin peräsinakselin momentin varsi lyhenisi. Jos on hydraulinen köli niin peräsin ei mieluusti saisi uida syvemmällä Eli yksi syvä ei sovi. Peräpeilissä olevan peräsimen voisi korjata tai vaihtaa helpommin jos ottaisi varaperäsimen mukaan.. Haittana olisi estetiikka, peräpeiliin huonosti mahtuu tuuliperäsin hydrogeneraattori työntötankoja. Ja peräsin menettää tehoaan peräpeilissä. Kompromisdiksi tulee 2 suht..pientä peräsintä muttei peräpeiliin.


    • hii_o_hoi

      Sopiva (= sopusuhtaisen näköinen ketka) ei ole yksiselitteinen asia, siihen vaikuttaa ainakin veneen muut mittasuhteet, veneen tyyli ja kulloisenkin ajan "muoti". Lisäksi ketka on tietenkin makuasia, niinkuin kaikki kauneuteen liittyvä.

      Jenkkiläinen venesuunnittelija Ted Brewer kirjoittaa eriaisista ketkoista sekä antaa klassisen "Luders- kaavan" (Bill Luders oli puuveneajan suunnittelija, jonka veneet olivat kuuluisia kauniista ketkastaan).

      http://www.goodoldboat.com/reader_services/articles/thingofbeauty.php

      Lukemisen avuksi: ketka on "sheer" tai "sheerline" in english.

    • Puksprööti77

      Mikä on ketka?

      • 14ja7

        Veneen banaanimuotoinen runko. Rungon ja kannen liitoksen sivuprofiili on kaareva kuten ylöspäin aukeava käyrä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      192
      3291
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2151
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2061
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1925
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe