Tällainen on nainen Juha Sipilän takana

KortesjärvenTyttö

Maanantai 27.4.2015 klo 07.23


Keskustan Juha Sipilän lähin ja tärkein työtoveri on puolueen uskollinen palvelija, joka haluaa pysyä taka- alalla.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä odotteli puoluejohdon neuvon-antajaa Riina Nevamäkeä eduskunnan lisärakennuksen Pikkuparlamentin edustalla viime keskiviikkona.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä odotteli puoluejohdon neuvon-antajaa Riina Nevamäkeä eduskunnan lisärakennuksen Pikkuparlamentin edustalla viime keskiviikkona. (ATTE KAJOVA)


KUKA?

Riina Nevamäki

Keskustan puoluejohdon neuvonantaja.

39-vuotias, asuu kahden lapsen ja aviomiehen kanssa Espoossa.

Valtiotieteiden maisteri.

Toiminut muun muassa elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen valtiosihteerinä ja pääministeri Matti Vanhasen EU-asioiden neuvonantajana.

Keskustapolitiikan ulkopuolella lyhyeksi jäänyt visiitti Veikkauksen yhteysjohtajana.

Työskennellyt myös tutkimussihteerinä Olli Rehnin EU-hankkeessa Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksessa.

"Kun sä tulit mun luo,

mä olin ihan niinkuin pikku poika,

mä olin ihan niinkuin vahaa vaan.

Joka heti alko sulamaan"

Laulun sanat sopivat hyvin keskustan puheenjohtajaan Juha Sipilään ja hänen lähimpään avustajaansa Riina Nevamäkeen, vaikka laulussa kerrotaan rakkaudesta ja keskustan johtaminen on puolestaan pelkkää rankkaa työtä.

Ja Riina Nevamäki todellakin on kaiken takana.

Sipilä ei juurikaan tuntenut Nevamäkeä ennen nousemistaan keskustan puheenjohtajaksi. Mutta kun puolueen varapuheenjohtaja Annika Saarikko ja puoluesihteeri Timo Laaninen esittelivät Nevamäen Sipilälle, poliittisesti kokematon Sipilä vakuuttui välittömästi - erään kepulaisen kuvailun mukaan "suli täysin" - Nevamäen kyvyistä.

Sipilä valittiin keskustan puheenjohtajaksi kesäkuussa 2012, Nevamäki aloitti avustajana heti alkusyksystä. Sen jälkeen he ovat olleet erottamaton työpari.


Laaja työnkuva

Nevamäki on se useissa uutiskuvissa Sipilän taustalla nopeasti vilahtava vaaleahiuksinen nainen. Ja taustalla Nevamäki haluaakin pysyä, vaikka onkin ollut kerran keskustan kansanedustajaehdokkaana vuonna 2007.

- Riina haluaa pysytellä pois politiikan parrasvaloista, taustalla vaikuttaminen on hänelle luontevampaa, eräs keskustalainen kuvailee.

Nevamäen virallinen titteli on "puoluejohdon neuvonantaja", mutta hänen työnkuvansa on todella laaja: haastattelupyynnöistä ja kalenterin ylläpidosta syvälliseen ja analyyttiseen poliittisen neuvonantoon. Nevamäki auttaa keskustan puheenjohtajaa niin talous- kuin EU-politiikan linjanvedoissa, puolueen poliittisissa kannanotoissa, puheiden kirjoittamisessa kuin elinkeinovisioiden luomisessa.


Hajanainen joukko

Nevamäen tärkeyttä Sipilän avustajana korostaa se, että Sipilä ei ole koonnut ympärilleen perinteistä puheenjohtajan kabinettia. Eikä hänellä opposition ei-ministerinä ole valtion resursseilla koottuna sellaista avustajajoukkoa, jollainen muiden puolueiden ministereinä toimivilla puheenjohtajilla on.

Sipilän virallisen tiimin muodostavat Nevamäen lisäksi varapuheenjohtajat Annika Saarikko, Juha Rehula ja Anu Vehviläinen sekä puoluesihteeri Timo Laaninen ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen.

Joukko ei kuitenkaan ole samalla tavalla jatkuvasti keskenään kokoustamassa kuten joissakin muissa puolueissa, vaan Sipilä pohtii asioita paljon itsekseen. Ajatuksiensa tueksi hän saattaa kysellä mielipiteitä esimerkiksi koulutuksesta Tuomo Puumalalta, EU-asioissa kommenttia kysytään ex-komissaari Olli Rehniltä ja talouspolitiikan aiheista saa puhelinsoiton ex-pääministeri Matti Vanhanen.

Kuntapolitiikassa Sipilä luottaa ex-kuntaministeri Tapani Tölliin ja veroasioissa hän konsultoi kansanedustaja Mika Lintilää, joka puolestaan kuuluu Nevamäen ystäväpiiriin.

Sipilän puheenjohtajaksi auttanut keskustakonkari Seppo Kääriäinen kuuluu niin ikään lähipiiriin.

Sipilän läheisiin avustajiin kuuluu myös puoluetoimistolla jo vuosikymmeniä useiden eri puheenjohtajien alaisuudessa työskennellyt Ritva Larilahti, jonka "puoluejohdon assistentti" -titteli sisältää lähes minkä tahansa työkuvan.


Jääräpää

Poliittiset vastustajatkin antavat Riina Nevamäelle tunnustusta politiikan laaja-alaisesta tuntemuksesta ja verkostoitumisesta. Häntä pidetään yleisesti arvoiltaan ja maailmankuvaltaan liberaalimpana kuin arvokonservatiivista Juha Sipilää, mutta se ei ole häirinnyt parivaljakon yhteistyötä.

- Hän on lojaali puoluetta ja puheenjohtajaa kohtaan, todellinen puolueen uskollinen toimija, Nevamäen hyvin tunteva sanoo.

Nevamäkeä kuvaillaan usein myös jääräpääksi ja järkähtämättömäksi, mitä pidetään hyvänä tai huonona luonteenpiirteenä kuvailijan puoluekannasta riippuen. Myös hermokontrollin kanssa hänellä on välillä vaikeuksia, mikä näkyi muun muassa kireytenä vaalitaistelun käydessä kuumimmillaan.

- Mutta jos on selvinnyt hengissä Mauri Pekkarisen valtiosihteerinä, täytyy olla olla todella pitkät hermot, sanoo eräs politiikan vaikuttaja.

Poliittisen kovuuden vastapainoksi

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • chauffeur

      Tuota noin......onko hän vl...vai miksi tämä vuodatus tällä palstalla?

      • arVioni

        Hän lienee lestadiolaisen pääministerin avustaja. Kortesjärvellä ei liene lestadiolaisia lainkaan, josta tämä avusta ilmeisesti kotoisin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5770
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3657
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      224
      1875
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1762
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1212
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1167
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      284
      939
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      937
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      74
      877
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe