Kainuun Ely-keskus ei tee mitään

turhaviranomainen

Talvivaaran päästöille. Edes uhkasakkoja ei ole pantu maksuun. Päästöt jopa 1500 kertaisia ympäristölupaan nähden, mutta kaivosta ei suljettu. Luuletteko oikeasti, että Kainuun Ely-keskus puuttuu mitenkään siihen mitä purkuputkesta tulee. Ei lotkauta korvaansakaan-se on jämpti näin.

Tässä uutinen:

Sulfaattipäästöt 1 500-kertaisia
05:00

Kainuun ely-keskus, kolme osakaskuntaa ja muutama yksityishenkilö tekivät vuonna 2011 poliisille tutkintapyynnön Talvivaaran kaivoksesta.

Kaivoksen natrium-, mangaani- ja sulfaattipäästöt ylittivät lupahakemuksessa ilmoitetut määrät roimasti: natrium ja mangaani lähes 50-kertaisesti, sulfaatti 1 500-kertaisesti.

Kesken esitutkinnan kaivoksen kipsisakka-altaaseen tuli vuoto vuonna 2012. Altaasta karkasi Vuoksen vesistöön 200 000 kuutiometriä ja Oulujoen vesistöön 20 000 kuutiometriä kipsisakkaliuosta, joka sisälsi runsaasti ympäristölle vaarallisia ainesosia.

Seuraavana vuonna ely-keskus täydensi rikosilmoitusta, kun vuoto uusiutui. Altaasta lähti 200 000 kuutiota hapanta liuosta. Vuoto saatiin pysäytetyksi kaivosalueelle.

Talvivaaran alapuoliset järvet ovat poikkeuksellisella tavalla muuttuneet ja monen kriteerin perusteella pilaantuneet. Voimakkaat vaikutukset rajoittuvat lähijärviin.

Kihlakunnansyyttäjä vaatii törkeästä ympäristön turmelemisesta rangaistusta toimitusjohtaja Pekka Perälle ja kolmelle yhtiön johtajalle. Syyttäjä vaatii heiltä valtiolle 13,3 miljoonaa euroa rikoshyötyä. Kaikki kiistävät syytteet.

Jutun käsittely alkaa elokuussa Kainuun käräjäoikeudessa Kajaanissa.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • AVImyösturhavirasto

      Salainen poliisin aineisto paljastaa:
      Asiantuntija epäilee saaneensa Talvivaaralta vääriä tietoja kipsisakka-altaasta
      Kuva: Lehtikuva
      05:00 (09:27)

      Kaikki Talvivaaran altaat ovat heppoisia siihen mihin niitä käytetään ja näkemykseni mukaan ne ovat luvan mukaiset.

      Näin arvioi poliisille Kainuun ely-keskuksen vastuuvalvoja Talvivaaran kaivoksen vuotavaa kipsisakka-allasta. Geologi kertoi asiasta, kun häntä kuultiin syksyllä 2012 todistajana kaivoksen ympäristörikosepäilyjen esitutkinnassa.

      Toistaiseksi salaista esitutkinta-aineistoa on liitteineen 4 500 sivua, joka on myös Savon Sanomien hallussa.

      Pohjois-Suomen ympäristölupavirasto myönsi kaivosyhtiölle ympäristöluvan vuonna 2007.

      Yhtiön hakemuksen mukaan altaat ovat täysin vesitiiviitä, koska moreenimaalle kaivetun altaan pohjaan asennetaan 1,5-millinen muovi. Sen päälle tulee prosessissa kipsisakka.

      – Kiintoaine muodostaa altaan pohjalle tiivistyvän kerroksen, jossa nesteet liikkuvat hyvin hitaasti. Muovikalvon mahdollisesti rikkoutuessa ei altaasta tästä syystä pääse valumaan vuotovesiä maaperään haitallisia määriä, yhtiö perusteli.

      Vuonna 2012 altaasta karkasi Vuoksen vesistöön 200 000 kuutiometriä ja Oulujoen vesistöön 20 000 kuutiometriä kipsisakkaliuosta. Se sisälsi runsaasti ympäristölle vaarallisia ainesosia: rautaa, mangaania, nikkeliä, sinkkiä, uraania, kobolttia ja kadmiumia.

      Yhtiö oli pyytänyt hakemusvaiheessa lausunnon Geologian tutkimuskeskukselta (GTK).

      Ely-keskuksen valvoja arveli esitutkinnassa, että lausunto perustuu virheelliseen lähtökohtaan muovista, johon ei voi tulla reikiä. Puolentoista millimetrin muovi ei pidä nestettä altaassa ja hiekka kalvon alla on heikko kohta, valvoja luetteli poliisille.

      – Vuodon ilmenemistapa toi esille, ettei pohjarakennetta ollutkaan todennäköisesti rakennettu kuten suunnitelmissa oli kerrottu minulle vuonna 2006, lausunnon laatinut GTK:n erikoistutkija epäili esitutkinnassa.

      Erikoistutkija oli saanut lähtötiedot kaivosyhtiöltä. Ongelmana olivat puutteelliset pohjatutkimukset: yksi tutkimuslinja keskellä allasta.

      Erikoistutkija esitti, että ennen altaan rakentamista yhtiön on täydennettävä pohjatutkimuksia lähteiden, pohjaveden korkeuden, virtaussuuntien ja moreenin vedenläpäisevyyden selvittämiseksi. Yhtiö teki niitä suositeltua vähemmän.

      Erikoistutkijan mukaan lähtökohtana oli, että altaan alla on kolme metriä hiekkamoreenia, jonka päälle tulee 15–30 senttiä suojahiekkaa ja 1,5-millinen erikoismuovi. Yhtiö tinki suojahiekan paksuudeksi 10 senttiä kustannussyistä. Erikoistutkija suostui, koska allas katsottiin tavanomaiseksi jätteen kaatopaikaksi.

      – Moreenikerroksen rooli on pitää alusta tasaisena, ettei painumia syntyisi pienelläkään osalle allasta. Jos osa aluetta painuu ja osa jää kohoumaksi, kalvo alkaa etenkin saumakohdasta rakoilla, erikoistutkija kertoi poliisille.

      Esitutkinnan mukaan moreenikerros oli paikoin liian ohut ja altaan alla oli myös pehmeikköjä, joihin vaihdettiin tiivistetty louhe. Paikoin suojahiekka ja muovi oli asennettu kallion päälle.

      Ympäristöluvan mukaan pohjavesi ei saa nousta altaaseen. Yhtiö rakensi sitä varten suojahiekan alle louhesalaojat. Erikoistutkija pitää rakennetta vääränä.

      – Louhesalaojan rooli olisi ollut kerätä vain ylhäältä tulevat tihkut, ei suinkaan alentaa pohjaveden pintaa koko alueella. Tämä olisi pitänyt hoitaa ympäristön ojituksilla ja niistä veden pumppauksella.

      Altaat alkoivat vuotaa, kun muovi rikkoontui. Hyvin vettä läpäisevinä louhesalaojat muuttuivat etelään ja pohjoiseen vettä johtaviksi viemäreiksi. Ne kiihdyttivät veden virtausnopeutta, lisäsivät muovin repeytymisriskiä ja laajensivat vuotoa.

      – Veden virtaus on ilmeisesti syövyttänyt pois suojahiekkaa ja mahdollisesti myös pienempiä kivirakeita louhesalaojasta, päätteli GTK:n erikoistutkija.

      – Rakenne ei siis toimi mitenkään muovikalvon rikkoutumistilanteessa vuotoa rajoittavana rakenteena.
      Lisää aiheesta
      Talvivaara haukkuu esitutkinnan 27.04.2015 05:00
      Sulfaattipäästöt 1 500-kertaisia 27.04.2015 05:00
      Happamista liuoksista iso riski 27.04.2015 05:00
      Juha Mikkonen
      Juha Mikkonen
      Savon Sanomat

    • Ei_korppi_korpin_silm

      "Näin arvioi poliisille Kainuun ely-keskuksen vastuuvalvoja Talvivaaran kaivoksen vuotavaa kipsisakka-allasta. Geologi kertoi asiasta, kun häntä kuultiin syksyllä 2012 todistajana kaivoksen ympäristörikosepäilyjen esitutkinnassa."
      Onkohan kyseessä sama geologi, joka viime vuonna siirtyi Pohjois-Suomen aviin ympäristöneuvokseksi?
      Jos on, niin pääseepähän aiempaa paremmin torppaamaan kainuulaisten ja savolaisten valitukset Talvivaaraa vastaan.

    • eiteemitään

      Voidaanko tuo tulkita niin, että Ely-keskus on mukana rikoksessa?

      • ympäristötuhokeskusPavi

        S.K voisi anoa siirtoa Kainuun käräjäoikeuteen, niin voisi samalla paukutella vapauttavat tuomiotkin itselleen ja kavereilleen. Näin liukkaasti liikkuu virkamiehen, miksei näinkin päin.


      • sormisuussakatsotaan

        Eihän kukaan silloin tee mitään, jos ei osaa tehdä mitään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6263
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4006
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2416
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1960
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1413
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      971
    Aihe