homeen hajun paikallistaminen

asiantuntijaltaneuvoja

Hirsimökkihaisee haju tarttuu vaatteisiin jopa jääkaapissa olevat ruuat haisee.Miten paikallistaa hajun,
miten löytää aiheuttajan.Mökki on lämpöeristetty.Vesivahinkoa ei ole tapahtunut.Mökki on tilapäisessä käytössä,peruslämpö talvi aikaan päällä.Ilmanvaihtumisesta ei ole kysymys,automaattinen (harakanpesä tuuletus) Höylähirsi 100mm:nen hirsi seinistä eristetty,lattiat ja katot myös.
Katosta toinenpuoli käytettiin yläkautta auki 30asteen pakkasella jääpuikot räystäältä tippasi lämpö
vuotoja. Hiiret oli mellastaneet ja poranneet reikiä villoihin,auringonkukan siemeniä kantaneet
linnun ruokinta paikasta jemmanneet varastoja.Siihen päättyi lintujen ruokinta.Hometta ei ainakaan
silmämääräisesti löytynyt,osa villoista vaihdettiin uusiin,kun oli seulana reikiä.Raakapontti laudoitus uusittiin,kun oli mustuneet sisäpuolelta,ja haisi justiin sille mikä sisällä haisee.En tiedä mitä tehdä,ettei koko mökkiä tarvisi repiä auki.Elikkä miten löydän hajun aiheuttajan?

13

1880

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Helppoa-kun-osaa

      Homekoira tai kaksi. Toinen ilmahaistaja ja toinen lattiaa merkkaava. Meillä kävi molemmat ja kumpikin merkkasi. Tekivät sit asuntoon kolmen vuoden tyhjillään olon jälkeen mittavat homeremontit, mutta en ole sen koommin kuullut miten siellä on oikeasti mennyt. Asukkaat on vaihtunut pari kertaa ainakin sen rempan jälkeen. Heh heh.
      En jäänyt nimittäin itse haisteleen enempää enkä testaan höpöremontteja miten ne oiken onnistuu. Tämä ei ole kyllä koiravihaaja Allun, sieltä kurikasta, mieleen, mutta v******* se haittaa kun totuuksia kerrotaan...

      • yksi_riittää

        Miksei se sama haistelija voi samalla myös merkata. Eihän se toimi että toinen haistaa ja toinen merkkaa toisen haistelut. Kyllä se on merkattava omat havainnot eikä toisen. Mitään kahta koiraa pidää olla.


      • Eimulle1

        Toinen sessu oli koulutettu haistamaan ilmasta (katonrajasta). Toinen lattiantasosta ja sen alta ja oli kai joku "HYVÄ VOC-koira" (Muntersin tyypin mukaan). Koiraihminen merkkasi molempien koirien merkkaukset paperille. Samalla hinnalla tuli molemmat koirat eikä maksanu paljoa. Huippuosaamista sain katsoa vierestä ja täytyy sanoa, että homma toimi paljon paremmin kuin muntersin tyyppien homepaskojen tonkiminen.

        Terveysmiehen suosittelemana vielä nuo koirat.

        Mulle on aivan sama onko koiria 2 tai 10 jos homma toimii ja homepaskat löytyy paikkoja repimättä. Koira ei ainakaan valehtele eikä lässytä tyhyjää potaskaa.
        Terveysmieskin piti eteisen katonrajan koiramerkkausta vaarallisempana niistä koirien merkkauksista ja oli asiansa osaava terveysmies Asikkalasta tai jostain sieltä päin kuitenkin.


    • eiääliö

      Kun sitä ymmärtäisi kertoa miten mökki on rakennettu. Mikä perustus, minkälainen höyrysulku, onko katossa aluskate, onko ilmanvaihtokanavia lainkaan, onko suihkua, saunaa tms.

      Homeen saa aikaiseksi helposti virheet perustuksessa tai jättämällä ilmanvaihtoräppänät kokonaan pois. Peltikatto ilman aluskatetta on myös riski. Rakennusvirheet rakenteiden tuulettumisessa ja kuivumisessa on varsin yleinen kosteusvaurioiden aiheuttaja.

      • asiantuntijaltaneuvoa

        Mökissä on palahuopakate,ilman aluskatetta.Tönö on kuivan hiekkamaan päälle rakennettu.
        Anturan pinta maantasalla,sitten harkkotiiliä 2kerrosta noin 40cm korkeus.Saunaa tai suihkua ei ole vesijohto kuitenkin.Vesivuotoja ei ole koskaan ollut.Alun pitäen hajua ei ole ollut.Katto eristeiden ja raakapontin välissä 5cm rako.Harjalta auki laudoitus päällä pelti kotelot,tuuletusta varten kotelot irrallaan katosta,että pääsee ilma huilaamaan.
        Nyt olisi itse kysymys!Miten paikantaa hajun aiheuttajan,että ei tarvi repiä koko kämppää auki.


      • asiantuntijaltaneuvoa

        Ei kannata vastata,jos ei tiedä/ymmärrä asiasta mitään.


    • altistunut

      Minkälaisia oireita sinulla on? Jos on itse altistunut homeelle, niin siinä vaiheessa esim. jääkaapissa olevat multaiset perunat haisee homeelta. Tai vaikka sateen jälkeen kun avaa ikkunan, niin ilma haisee homeelta. Eli sinun on nyt vaikea itse asiaa selvittää, koska pienikin määrä jo haisee nenään. Tarvitset jonkun ulkopuolisen tahon asiaa selvittelemään.

      • asiantuntijaltaneuvoa

        Mökki on vapaaajan viettopaikkana,itse en asu siinä,lapsen perhe käyttää vapaapäivinä.Mitään oireita ei ole kukaan saanut,mutta se haju on viheliäinen.Vaatteisiin esim:tarttuu niin voimakkaasti,ettei pesukoneessakaan haju lähde.Olen käyttänyt osaksi lattioitakin auki,mutta näkyvää merkkiä kosteudesta tai homeesta einäy.Rossi lattinkin käytin auki,mutta hiekka alustakin
        aivan kuiva,että pölisi.Harkkotiili sokkelissa on myös 10*10cmilma aukooja 8kpl.Mökki on lämpöeristetty, pohja60neliöä.Ilman vaihto toimii automaattisesti(on niin harva harakanpesä).Olen
        otsonointi laitteellakin yrittänyt karkoittaa hajua,mutta se palaa viikon päästä uudelleen.
        Empä tiedä muuta kertoa tästä ongelmasta.


      • vaiotson

        "otsonointi laitteellakin yrittänyt karkoittaa hajua". No se on ainakin vihonviimmeinen teko jos siellä on sädesientä.


      • eiääliö
        asiantuntijaltaneuvoa kirjoitti:

        Mökki on vapaaajan viettopaikkana,itse en asu siinä,lapsen perhe käyttää vapaapäivinä.Mitään oireita ei ole kukaan saanut,mutta se haju on viheliäinen.Vaatteisiin esim:tarttuu niin voimakkaasti,ettei pesukoneessakaan haju lähde.Olen käyttänyt osaksi lattioitakin auki,mutta näkyvää merkkiä kosteudesta tai homeesta einäy.Rossi lattinkin käytin auki,mutta hiekka alustakin
        aivan kuiva,että pölisi.Harkkotiili sokkelissa on myös 10*10cmilma aukooja 8kpl.Mökki on lämpöeristetty, pohja60neliöä.Ilman vaihto toimii automaattisesti(on niin harva harakanpesä).Olen
        otsonointi laitteellakin yrittänyt karkoittaa hajua,mutta se palaa viikon päästä uudelleen.
        Empä tiedä muuta kertoa tästä ongelmasta.

        Veikkaisin, että alipaine vetää huonon ilmasulun ja korvausilmaventtiilien puutteen takia rossipohjasta ummehtunutta ilmaa sisätiloihin.
        Toinen vaihtoejto on, että jokin eläin on kuollut eristeisiin ja mädäntyy siellä. Taikka joku on tehnyt pesän rakenteisiin.
        Hajun lähdettä on mahdoton paikallistaa muutoin kuin tuurilla.


    • Tuurilla_ne_terveystark

      "Hajun lähdettä on mahdoton paikallistaa muutoin kuin tuurilla".
      Siihenhän silloin käy parhaiten joku aistinvarainen tai vaistonvarainen terveysviranomainen tai kaksi mikäli ei homekoiria raaski tilata.

    • ominaishaju

      Meillä tehtiin iso alapohjaremppa ihan hajun takia ja sen takia että tuli pieni paikallinen vesivahinko.Vedettiin sillä syyllä koko lattiapinta-ala auki.Haju on nyt purujen poiston jälkeen lievempi,mutta silti pöllähtelee.Seinissä ja yläpohjassa ei ole kosteutta ja ne ovat nk terveet.Lisättiin nyt tuloilma-aukkoja ja tarkoitus olisi asentaa huippuimuri.Hajuista pitänee todeta että joissain taloissa vain ilmeisesti on ominaishajunsa ja sille ei voi mitään.Meillä ei ole mitään oireita ja mielestäni tuo haju ei ole hometta.Ollaan vain nyt ratkaisuna aukaistu ikkunoita.
      Neuvona antaisin että kannattaa katsoa se yläpohjan eristepaksuus nyt ainakin ekaksi.Kunnolla pitää olla villaa.
      Toisekseen lisätkää ilmanvaihtoa.Jos teillä on mökissä lämmitys,niin kannattaa laittaa joku koneellinen poisto kosteutta poistamaan.Minulla on mökillä huippuimuri aina päällä vaikka on kylmilläänkin.

    • korjausrakentaja

      "Raakapontti laudoitus uusittiin,kun oli mustuneet sisäpuolelta,ja haisi justiin sille mikä sisällä haisee."

      Kyllä sinä jo syyn sanoit, nuo oli alkuteksteissä.
      Pääsee kosteus kattoeristeisiin ja miten voi lisäksi seinät ja lattia, kattoon joudut tekemään tuuletuksen yläpuolelle ja sisäpuolelle HÖYRYNSULKU ehdoton jos talvella lämpöjä pidät yllä.
      Tuo yleinen virhe kun talvella lämmitetään villamökkiä ilman höyrynsulkua TUO on tulos etkä ole ainoa töpeksijä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5957
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3764
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      230
      2053
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1810
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1249
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      990
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      919
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      868
    Aihe