Kotimainen leipä

Viime päivinä on useammaltakin suunnalta saatu kuulla, että jos suomalainen kuluttaja ostaisi suomalaisia elintarvikkeita kympillä kuussa enemmän kuin aikaisemmin, niin sillä pystyttäisiin säilyttämään niinjaniin monta työpaikkaa elintarviketeollisuudessa.
Sellaisiin talkoisiin on tietenkin syytä osallistua. On vain luettava entistä tarkemmin tuoteselosteet.
Samaan syssyyn on sitten tullut puheeksi kauppojen "oman leipomon itsepaistamat" leivät ja sämpylät, joiden taikina on tuontitavaraa ulkomailta. Tämä trendi on kuulemma syönyt kotimaisen leivän osuutta monilla kymmenillä prosenteilla. Se on aikamoinen karhunpalvelus suomalaisille leipomoille, Ihmettelen, että isot liikkeet ovat siihen langenneet.
Itsekin olen ostanut ns, itsepaistettuja kahvileipiä marketin ostoskoreista, koska myönnettävä on, että ne ovat maukkaita. Kotimaiset leipomot voisivat tarkistaa reseptinsä ja opetella uusia tuulia. Pitäisi leipomoalan ymmärtää. että niin kauan kuin tuontiviinerit ovat puolta halvemmat ja kuitenkin maukkaammat kuin aina kahden kappaleen paketissa myytävät kotimaiset leipomotuotteet, ei asiakaskunta pelkästä isänmaallisuudesta osta kalliimpaa.

44

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vm-39

      Leivän leipominen on varsin yksinkertaista puuhaa. Jos leivän valmistamisessa pelkkä paistaminen jää Suomeen ja muu osa suoritetaan siellä, missä tuotantokulut ovat alhaisemmat, niin pakostahan ulkomailta tuotu leipä on edullisempaa.

      Suomalaisten makutottumuksetkin tulevat pian tutuiksi ulkomaisille leiväntekijöille.

      Suomessahan on muutama suuri leipomo, joiden tuotteita näkee kaikissa kaupoissa. Pienten leipomoiden aikaansaannokset jäävät helposti niiden varjoon ja erityisesti pääkaupunkiseudulla.

      Kun liikkuu eri puolilla maata, kannattaisikin ostaa leipää, jota ei muualta saa. Se on nimittäin on usein paikallista tai kyseisen alueen tuotantoa.

    • uros.leipäsusi

      Maistelkaas Marskin leipää Mikkelistä. Siina on riihitetyn rukiin hieno. Mm S.marketista joskus saa. Parasta mitä tiedän.

      • naaras.susi

        Muutkin Moilasen tuotteet ovat maukkaita.


      • Takavuosina ei edes kotimaisesta rukiista näkkileipää saanut kun ei Suomessa ollut kelvollista ruista saatavissa. VAASAN tuotteilla enempää kuin OULULAISEN ei ole mitään tekemistä ko. kaupunkien kanssa ja lienevät omistajat muualla kuin Suomessa?


      • Polakka

        Kyllä muuten olisi ollut kotimaista ruista saatavilla, vaan kun se piti saada melkein ilmaiseksi. Paljon halvemmalla kuin ohra. Siksi alettiin tuoda pääasiassa Puolasta, joka ennen sen Euvostoliittoon liittymistä oli viimeisen päälle pahasti saastunut alue Euroopassa. Kummasti ne saastepuheet ja -kuvat loppui lehdistä heti, kun Euvostoihanuuteen pääsivät.


      • niinpä.tietennii
        Polakka kirjoitti:

        Kyllä muuten olisi ollut kotimaista ruista saatavilla, vaan kun se piti saada melkein ilmaiseksi. Paljon halvemmalla kuin ohra. Siksi alettiin tuoda pääasiassa Puolasta, joka ennen sen Euvostoliittoon liittymistä oli viimeisen päälle pahasti saastunut alue Euroopassa. Kummasti ne saastepuheet ja -kuvat loppui lehdistä heti, kun Euvostoihanuuteen pääsivät.

        Vaasan leipäpaloilla pärjäilen. Ennen Heikkisen ruislimppu Iisalmesta oli hyvää kotileipomotuotantoa. Kuulemma aikoja sitten sekin myyty isolle leipomoketjulle.


      • näkkiä

        Vaasan leipomon jälkiuunipalat ovat mitä maukkainta leipää.
        Sitä yleensä ostan, myös näkkäriä.


      • Rieskaapitäissaaha

        Vaan ei siinä mitään kotimaista olekaan. Paitsi kauppiaan voitto.


    • ö-Öö

      Money talks.

      Itellä ei ole ostoperiaattena ostaa kotimaista kotimaisuuden kannattamisen vuoksi. Suomalainen elintarvike usein ohan skeidaa, ostan mieluummin hyvää kamaa, kuin kotimaista skeidaa.

      Suomella on juu puolensa. Yks kasvukausi, kun monilla mailla jopa neljä. Jos meillä pyritään samoihin satotuloksiin ja hintoihin ulkomaiden kanssa, se siitä suomen maataloudesta. Että suomen pitäisi nimenomaan kilpailla laadulla. Mkä nyt valitetavasti ei ole ole kilpailukykyinen ulkomaisen kanssa, eikä etenkään hinnoittelultaan.

      Noh, kummallinen esimerkki, ihan nyt, ajoilta. Suomalaista, kasvihuomeessa kasvatettua uuttapottua myynnissä yli 20 ekee kilo. Sittarissa epanjalaista uutta pottua 89 senttiä kilo. Noh, kummatkaan ei ole kovin häävejä pottuina, mutta toi melkein kolmenkympin kilohinnan ero kertoo kai oleellisimman????????

      Suomessa syödään panaaneja, appelsiineja, katkarapuja, vaikka mitä tuonti kamaa. Se on halpaa ja hyvää. Suomessa ei pystytä tuottamaan oikein mitään kamaa markkinahintaan. Siksi tietenkin tukijaisverkosta. Pitää kuitenkin muistaa, saa net muutkin maat tukijaisia. Enkä nyt tajua, miksi menestyvän panaanifarmin omistajan täytyisi antaa rahaa suomalaiseen potunviljelyyn. Se, että suomalaiset maksavat itse rahaa, saadaksee laadukkaita ja edullisia elintarvikkeita suomeen, siinä on järkeä. Eipähän ainakaan keripukkia tule kansalle.

      Pidän lähiruokana itse kasvatettua ruokaa. Hah, omassa tapauksessa se kai tarkoittaa muutamaa mausteyrttiä ja chiliä. Kikki, mitä kaupasta kannetaan, on ainakin rahoitettu, ties millä kaukorahalla.

      kun nyt ollut vaalitkin ja maailamnssota erittäin uhkaavana päällä. Kyse kotimaiseta elintarviketuotannosta erittäin tärkeä. Kas, kun panaanilaivat alkavat uppoamaan ja muunin tuontielintarpeen saaminen menee hankalaksi, tosiasia, meillä aletaan tekemän pettua. onhan noita metsiä vielä jäljellä.

      Että höpinät lähiruuasta mun mielest just höpinöitä. Ei tsadissa voi yhdestäkään kaupasta ostaa lähiruokaa, Kaikki kasvatettu muualla, kuin tsadissa. Osa suomessa, suurin osa muissa maissa.

      =DW=

    • havumetsien_mies_

      Edellä mainittiin eräiden leipomoiden ruisleipiä, joiden kokonaismäärästä (ei siis pelkän viljan määrästä) ruista on vain 45-60 %. Leivästä, joka on tehty pelkästään rukiista, ruista on noin 72%, loppu on vettä, hiivaa (jos sitä yleensä on) ja suolaa.
      Suomalaisten ruistutkijoiden mukaan rukiilla on jopa syöpää estävä vaikutus
      Kannattaa tosiaan vilkaista myös leivän koostumusta.
      Itse pyrin ostamaan yleensä täysjyvärukiista leipää. Sen parhaat valmistajat tuntuvat löytyvän kahdesta Päijät-Hämeen kaupungista ja Tampereelta.

    • Ruisleipää pidetään ilman muuta suomalaisena tuotteena. Kuitenkin meille tuodaan ruista muualta maailmasta yhä enenevissä määrin. Puolasta?
      Vihannekset ja juurekset tulevat mikä mistäkin, juuri mainittiin ne perunat, joita tuodaan Espanjasta, samoin mansikat ja vadelmat - jotka muuten jossakin vanhainkodissa surmasivat pari päivää sitten kaksi vanhusta ruokamyrkytykseen.
      Suomalainen ruoka on vielä puhdasta - vai onko?
      Sanotaan, että pitäisi syödä ½ kg vihanneksia päivässä. Pysyykö niiden syöjä terveenä? Saadaanko pelkällä vesihuuhtelulla pois kasvimyrkyt ja lannoitusaineet? Lehtisalaatti on lapsuudestani asti tuntunut vastenmieliseltä. Muistan, kun sitä kasvatettiin kotipihalla, huuhdottiin pois mullat ja etanat, ja syötiin muka terveellisenä vitamiinipommina. En ole oikein koskaan pystynyt uskomaan, että salaatinlehdet ovat ihmisravintoa. Nyt salaatinkerät ovat kaupoissa hygienisen näköisinä jokainen omissa pusseissaan ilman mullan muruakaan. Onko ne kasvatettu lasivillassa?

      • silmäniloa

        Lehtivihreä, yleensäkin vihreät vihannekset, parsa kurkku herneet ovat tarpeellisia terveydellemme. Samoin tomaatit avokaadot ym.
        Ylenmäärin syötynä lehtivihannekset eivät tietenkään vastaa kaikkia tarpeitamme, mutta salaateissa, joissa on mukana joko juusto, tai muu proteiinin lähde oliiviöljyn lisäksi, on täysipitoista ja terveellistä ravintoa Makriinallekin.
        Muut mielipiteet kuulunevat yksipuolisten ruokatottumusten tai ennakkoluulojen sarjaan. Sitä kyllä löytyy ikäpolvissamme vieläkin.
        Nuo ulkomailta tuotetut perunat, sekä vihannesten lajirunsaus talviaikaan, onkin ilahduttava lisä omiin myöhäisempiin lajikkeisiimme.


      • Terveellisesti

        Kaikki lehtikasvit, kaalit mukaan luettuina ovat sitä parasta ravintoa jota en koskaan jätä lautaselle ja otan runsaasti.
        Tomaatti on melkein pelkkää vettä ulkomailla kasvatettuna, maku ei vastaa kotimaista.
        Uusi peruna on hyvää, kotimainen kelpaa minulle. Espanjalaista ja ruotsalaista perunaa myydään nytkin alle euron kilo, ostan kotimaista lapin puikulaa joka maistuu aina hyvälle, vaikka maksaakin 1,29 euroa kilo tällä hetkellä irtomyynnissä.

        En ymmärrä tuota oliivioljyn mainontaa ja terveellisyyttä, koska, siinäkin on erittäin suuret laatuerot, eikä senkään terveellisyydestä ole mitään takuuta.

        Takuuta en anna MCM öljynkään hyödyistä, mutta lainan tähän erään äidin blogista ;
        " Ehdottomasti parasta maultaan, myös lasten mielestä, on tullut kuitenkin MCM öljyllä. Oliiviöljyssä on jonkin verran kitkeryyttä ja vihreää väriä. MCM on mautonta ja väritöntä ja tietysti terveellistä!

        Oliiviöljyä en käytä, kookosöljyä on aina kaapissa ja paistamiseen kookosrasvaa, kookosmaitoa kastikkeisiin ja joskus jopa lasiin vedellä ohennettuna.

        Jokainen löytää ruokiinsa juuri ne raaka aineet jotka omassa suussa maistuvat.

        Ihan liikaa on alettu ohjeistamaan ruokien ja muun teke misen suhteen. Tuntuu kuin me emme enää osaisi itse valita mitään oikein.
        Ei näy olevan oikeaa tapaa edes oven avaamiseen!
        Siihenkin oli jo jossain julkaisussa ihan ohje.

        Valitaan sitä mikä maistuu, mutta olisi hyvä pyrkiä terveellisiin valintoihin kaikessa., sanoo varsisellerin purija ja valkosipulin suurkuluttaja.


      • vaalierkki

        Eiköhön se kotimainen kymppiostos jää leikkausten vuoksi jonkun muun tehtäväksi.
        sieltä ja sitä ostetaan, missä lompakko voi parhaiten.


    • njösi

      Ulkomailla käytetään kasvimyrkkyjä holtittomasti kaikessa.
      Esim. punaviineissä on sitten jäämiä, siksi ostan punaviinini luontaisesti kasvatetuista rypäleistä, silloin kun ostan.

      • jokitaimen

        Kotimaisesta leivästä käsitin aloituksen olleen. Punaviinispesialistimme ei taida olla selvillä, että myös maamme viljelijät joutuvat käyttämään tuholaistorjuntaa vuosittain. Luomuviljely on ainoa myrkytön vaihtoehto jäämiä kaihtaville. Leipää kun syömme valtaosin pieniin viinimääriin verraten.


      • Maailmalla.nähtyä

        Sattuipa takavuosina silmään, kun Titon ajan Jugoslaviassa kävin ruokakaupassa. Oli päivällä hiljainen hetki niin myyjä tupsutteli hyönteismyrkkyä perunoille, ettei ötökät järsi niitä... Taisinkin ostaa vain pullovettä ja säilykettä...


      • eimaistukuivakinkku
        Maailmalla.nähtyä kirjoitti:

        Sattuipa takavuosina silmään, kun Titon ajan Jugoslaviassa kävin ruokakaupassa. Oli päivällä hiljainen hetki niin myyjä tupsutteli hyönteismyrkkyä perunoille, ettei ötökät järsi niitä... Taisinkin ostaa vain pullovettä ja säilykettä...

        minäpä näin Espanjassa kun lihakaupassa kauppias tupsutteli Raidia katosta roikkuviin ilmakuivattuihin kinkkuihin ((jamón serrano)


    • Jopelkueiviittiny

      Minäkin havahduin. Ihastuin yhden kauppaketjun "halpuuttamiin" ja siellä paistettuihin sämpylöihin, mutta kun luin mistä maasta niiden pakastepohjien alkuperä on, niin jätin viimeksi ostamatta ja palasin kotimaisen leipomon tuotteisiin. Kohta taas suomalainen leipomoteollisuus voi oikein hyvin kun viikossa menee yksi leipä enemmän kaupaksi.

    • Kukkahame

      Onkohan meillä lait ja paragraafit tuon paistamattoman leivän myyntiin ja kuljetukseen.
      Olisihan se yksi hyvä kokeilu oltava, ja kyllä asiakkaat ostavat mieluummin lämpöstä leipää paperipussissa kun viikko sitten paistettua muovipussissa.
      Niitä joutavia lakeja on ollut aikaa rustata ja nyt pääsee naapurimaat markkinoille ilman kynnystä.

      Tulipa mieleeni opiskeluajoilta kun Parviaisen leipomon lämpöset polakat tuli lähikauppaan, polakka kahtia ja pehmoinen sisus syötiin siitä vain nypittiin ja kuoret sitten voin kanssa.
      Kyllä jotain olisi jo tehtävissä, näppäryyttä ja näyttöä vain puuttuu.

    • jallu_g

      Aloitukseen tekee mieli sanoa, että suomalaiset usein karttavat kotimaisten tuotteiden ostamista, kun ne ovat ulkomaisia kalliimpia.
      Aina on kuitenkin sellaisia, jotka niitä ostavat.
      Entäpä jos kieltäydyttäisiin kaikki ostamasta kotimaisia tuotteita, koska ne ovat kalliimpia kuin ulkomaiset. Jokohan kotimaiset tuotteet halpenisivat?

    • Hairahduin ostoskeskuksessa lukemaan pakatun leivän tuoteselostetta tarkkaan, jolloin tiskin takaa loikkasi leipurinhattuinen myyjä. Hän vakuutti kiivaasti, että tuote on taatusti suomalainen, rouva katsoo tuonne, siellä teemme taikinasta lähtien joka leivän!! Ja suomalaisesta viljasta, tämä on FAZERIN leipomo, ja me teemme suomalaista leipää. Tuolla on uunit, tuolla on leivän tekijät!
      Oli pakko rauhoitella leipuria ja vakuuttaa etten ollenkaan epäillyt tietoja. Olin vain tutustunut tuoteselosteeseen.
      Ilmeisesti asia on kaikille tärkeä ja jokapäiväinen keskustelunaihe siinäkin myymälässä.
      Ihan hyvä.

    • uros.leipäsusi

      Tänäänkin sain ostaa punaisella leimattua ja siivutettua Marski-leipää. Ehkä parasta ruisleipää mitä suomesta saa. Siihen on saatu riihitetyn rukiin maku.

      Ylempänä kirjoittaja sanoo sen olevan Moilasen leipomon tuote. Uskon kun sanotaan.

      • vm-39

        Edellä mainitusta Marskin leivästä ruista lienee ale 50 % painosta. Aivan aitoa ruisleipää se siis ei ole. Voihan se siitä huolimatta maistua hyvältä.
        Marskiin sillä ei liene paljon yhteyttä.


    • siinä-se
      • tiellä.pitää

        Miksei sitä Pälkäneen ruislimppua ole sitten meillä Kouvolan seudulla marketeissa myynnissä?
        Joku paikallinen pienleipomo tekee hyvää ruislimppua, koska se menee aina kaupaksi. En tuntenut siinä eroa Vaasan leipään.
        Se nyt on "teollista" leipää jos mikä.


    • havumetsien_mies_

      Terveellisen ruisleivän ystävä vaatii kauppiaalta 100-prosenttista (siis noin 72% leivän painosta) täysjyvärkiista leipää.
      On huomattava, että monet näkkileivät on valmistettu täysjyvärukiista.
      Kannattaa lukea tuoteseloste, muuten muistakin valmistetuista elintarvikkeista kuin leivästä. Tietää silloin, mitä suuhunsa panee.

      • puoliksi.omat.hampaat

        Näkkäri kuitenkin enemmän nuorempien sukupolvien varsinainen käyttöleipä. Kyllä sitä tekareillakin murentaa, mutta omilla hampailla mieluummin.

        Osa-tekaristani lohkesi pala kun mutustelin suklaapalasta. Lujamuoviset tekohampaat ovat kuin hiottua lasia.


      • puoliksi.omat.hampaat kirjoitti:

        Näkkäri kuitenkin enemmän nuorempien sukupolvien varsinainen käyttöleipä. Kyllä sitä tekareillakin murentaa, mutta omilla hampailla mieluummin.

        Osa-tekaristani lohkesi pala kun mutustelin suklaapalasta. Lujamuoviset tekohampaat ovat kuin hiottua lasia.

        Kyllä näkkäri on hyvää vaikka lasopaan murennettuna --ja soppankun soppaan --ei haittaa tekaritkaan
        Ja se oli hyvä linkki siittä Uotilan leivästä -- siinä oli kaikenlaisia reseptiä kun klikkas sieltä yläreunasta -


      • ullamirjami kirjoitti:

        Kyllä näkkäri on hyvää vaikka lasopaan murennettuna --ja soppankun soppaan --ei haittaa tekaritkaan
        Ja se oli hyvä linkki siittä Uotilan leivästä -- siinä oli kaikenlaisia reseptiä kun klikkas sieltä yläreunasta -

        Niin kala soppaan pruukaan laitta ruisleivänsiivun --ihan viimeminuutilla jossa on voitakin päällä antaa muuten kalasopalle hyvänmaun -- mutta maitoliemisoppa --jos säästelee toiseenkinkertaan .-- se happanee helposti sen leiväntakia -


    • havumetsien_mies_

      Näkkileipä on tullut miesväelle tutuksi armeijasta.

      Edelleenkin armeijassa kai käytetään näkkileipää, mutta ainakin joitakin vuosia sitten armeijan julistaman kilpailutuksen voitti ruotsalainen näkkileipä, jonka hankkiminen tuli edullisemmaksi.

      Ruotsalaista näkkileipääkin tulee ostetuksi, kun hinta antaa siihen syytä. Tuntuu kuitenkin siltä, että se on ohuempaa ja mauttomampaa kuin moni suomalainen vastaava.

      • vanikkapalat

        Otin Int:n näkkäriä eli vanikkaa jotoksia varten taskuun. Siitä sai maastossa välipalaa ja energiaa. Silloin se kai oli Suomessa tehtyä.


    • halvinuseinparas

      Tuo, että kotimaista ostamalla muka luotaisiin työpaikkoja on ihan huuhaata. Näin sanoi talousguru Nalle Wahlroos, ja miksemmepä uskosi häntä. Myöskään mikään laadun tae tuo kotimaisuus ei enää ole. Järkevintä on leipoa itse ja näin kesällä lisätä leipäänkin vaikka nokkosta. Muutenkin kannattaa hyödyntää luonnon ilmaisia antimia salaatteihin, keittoihin, juomiin jne.

      • Makriina.ek

        Kotimaista siis. Tekemällä itse ei hyödytä jotain ulkomaista leipätehdasta.

        Mitä Nalle ehdotti kotimaisten tuotteiden tilalle? Nouseeko talous hänen ehdottamallaan kaupanteolla? Ihan voi kyllä ajatella, että pelkällä leivällä ei talous kohene sinne eikä tänne, mutta on parempi edes yrittää parantaa maailmaa vaikkapa vain kotimaista ruokaa suosimalla. Sillä tuetaan kuitenkin työpaikkojen säilymistä.


      • mustikkainenn

        Ei ole mitään vaikutusta. Itse ostan mielelläni edullisia ja hyviä ulkomaisia tuotteita.


      • hämeen_hiras

        Meikäläinen panee etusijalle hinnan ja toiselle laadun vaatimukset. Usein käy niin, että ulkomainen tuote, elintarvikekin, tulee ostetuksi. Siitä jää sitten rahaa jonkin muun, kannattavamman suomalaisen tuotteen ostamiseen ja kotimaisuuden tukemiseen alalla, jokaon kannattava.

        Jos ei olisi mitään suosi suomalaista -kampanjaa, elintarvikkeidenkin valmistajatkin joutuisivat kilpailemaan ulkomaisten tuottajien kanssa - ja selviytymään tästä kilpailusta tavalla tai toisella. Niinpä tällaiset kampanjat loppujen lopuksi vääristävät kilpailutilannetta ja tekevät siinä tapauksessa jopa karhunpalveluksen kotimaiselle tuotannolle.

        Meille tuotiin menneinä vuosikymmeninä paljon tavaraa ns. itäblokin maista. Niinä vuosina kehittyi näkemys, että kotimainen tuotanto on parempaa. Monessa suhteessa tuo pitikin paikkansa. Nyt on tilanne toinen eikä vertailukelpoista ns. itäblokin tuotantoa ole olemassa.

        Ei kotimainen tuotanto ole aina loistavaa ollut. Mieleen tulevat vaikkapa lapsuusajan kotimaiset polkupyörät, joiden runko murtui kohdasta jos toisestakin.

        Hinta-laatu-suhde on tässä suhteessa suuri ongelma.


      • nesteet.maksavat

        Leipään menee niin vähän rahaa, ettei sillä paljoakaan vaikuteta posan paksuuteen. Sokerilitkujen käyttö lisää painoa. On huono hampaillekin.


      • sillai-pärjää

        Pienistä puroista ne menot kertyy. Esim. jos kuluttaa kolme muovikassia viikossa se tekee 30 € vuodessa. Nesteissä kannattaa siirtyä veteen.


    • Aloitukseni koski uutista, jonka mukaan riittäisi, jos jokainen ostaisi kuussa kympillä enemmän suomalaisia tuotteita. Työpaikat säilyisivät.
      Ei se nyt niin kohtuuton ehdotus ole, etteikö sitä voisi harkita. En nyt muista koskiko vetoomus juuri leipää, uskoisin, että riittää, jos ylipäätään suosisimme suomalaista.
      Ja kun nyt olen siitä päivästä lähtien ostanut ainoastaan Suomessa leivottua leipää, olen yhä elossa ja varoissani. Kyllä vähän kaipailen isoja batonkeja, joita S-market paistaa omassa uunissaan ulkomaisesta taikinasta. Ne ovat maukkaita. Toistaiseksi olen pystynyt ne ohittamaan. Ja mitä hintaan tulee, niin eivät ne kovinkaan edullisia olekaan.

    • Ihmeasia

      Luin maaseudun tulevaisuudesta että suomessa valmistetut näkkileivät tehdään venäläisestä rukiista. Miten voi olla ?? Me emme saa viedä sinne elintavikkeita sanktioiden takia mutta suomalainen näkkärin leipoja (Vaasan mylly ??) leipoo venäläisestä rukiista .. on tämä ihmeellinen tilanne

    • havumetsien.mies-

      Kyllähän kotimaassa aina pitäisi olla elintarvikkeiden tuotantoa mahdollisia kriisitilanteita silmällä pitäen, jolloin elintarvikkeiden tuonti ulkomailta vaikeutuu.

      Nähtiinhän se sotien aikana. Ihmisillä oli kuitenkin keinoja pahaa päivää silmällä pitäen.

      Oli mustan pörssin kauppaa. Kasvatettiin juurikasveja. Pidettiin kotieläimiä, kaneja, jopa kaupunkioloissa sikoja. Mahtaako joku muistaa?

    • vähäntosinpierettää

      Mökkireissulla ajetaan aina Sysmän kautta, sieltä saa Suomen parasta ruisleipää, kotimaisista jauhoista Sysmässä leivottua ja paistettua 100% ruisleipää, paras tuliainen niin mökki- kuin kotinaapureille!

      • hämeen_hiras

        Parasta täysjyväruisleipää - limppua tai reikäleipää - tehdään kyllä Päijät-Hämeessä. Kannattaisi mainita pari leipomoa Lahdesta ja yksi Heinolasta, mutta jääkööt mainitsematta, ettei kukaan syyttäisi mainostamisesta.

        Noille eivät vedä vertoja edes tamperelaiset leipomot.


    • Muistanko väärin, vai oliko joitakin aikoja sitten lehdissä uutinen, että sato on tänä vuonna ollut niin hyvä ja laadukas, että ruis riittää 100 %:sti leivontaan, eikä ulkoa tarvitse viljaa tuoda.
      Vaatii hyvän kesän. Joinakin vuosina ulkoa tuotiin jopa 60 % viljasta. Sateisena ja kurjana kesänä sato menee rehuviljaksi.
      Maistukoon nyt leipä tänä talvena!
      Ne batongit olen pystynyt edelleen ohittamaan.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      281
      4672
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2508
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2181
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2176
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      129
      1817
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1462
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      16
      1442
    8. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      343
      1418
    9. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1357
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1247
    Aihe