Kalastuslupa rahat eivät menekään enää kalan-

PaltaniemenPUpupupuTIN

istuksiin vaan ne jaetaan kalastuskunnan osakkaille. Turha enää valtion mainostaa, että rahasi kalastuskortista menisi kalanistuksiin kun ei tosiasiassa mene. Paltaniemi-Jormuan osakaskunta jakaa rahansa osakkaille. Ilmankos Paltaselältä ei kuhaa ole saanut enää useaan vuoteen kuin nimeksi kun istutusrahat on jätetty tilille. Heikki Punju toimii osakaskunnan vetäjänä ja ilmeiseti tulot ovat liian pienet osakaskunnan kun rahat jaetaan osakkaille. Ilmeisesti rahat kiertävät aika nopeasti pitkäripaisen kautta takaisin valtiolle,joka on tilittänyt rahat osakaskunnille. Sama kohtalo on Oulujärven säännöstelykorvauksilla. TE-keskusten pitäisi pitää huolta, että säännöstelykorvaukset laitetaan järveen kalanpoikasina eikä rahana niitä maksettaisi. Sama koskee kalastuskortteista saatavia rahoja. Kaikki Suomen kalavesien oakaskunnat pitäisi lailla lakkauttaa ja vesialueet ottaa valtion haltuun. Näin ilmeisesti joku kala istutettaisiin järviin. Lopettakaa kalatuskorttien osto kokonaan, sillä ne varat kyllä ryypätään.

Eihän tavallisenkaan ihmisen tarvitse kertoa pankkitililleen kertyneiden rahojen alkuperää"
Osakaskunnat eivät ole tilivelvollisia myönnettyjen vesilain mukaisten korvauksien käytöstä. Korvauksia on voinut kertyä osakaskuntien tileille isojakin summia, ja tarvittaessa ne voidaan jakaa vaikka osakkaiden kesken.

Lokkiparvi lentelee järven yllä.
Osakaskunnan yhteinen alue voi olla vesi- tai maa-alue. Kuva: Arto Loukasmäki / Yle
Mistä on kyse?

Osakaskunnat saavat muun muassa vesilain mukaisia korvauksia, joiden käytöstä osakaskunta saa tehdä itsenäisen päätöksen.
Kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä mukaan osakaskunta voi jakaa rahaa vaikka osakkailleen.
Paltaniemen-Jormuan osakaskunta on yksi Kainuun suurimmista osakaskunnista.
Osakaskunta muodostuu osakkaista eli yhteisen alueen tai yhteisen erityisen etuuden kiinteistöjen omistajista. Yhteinen alue voi olla vesi- tai maa-alue.

Paltaniemen-Jormuan osakaskunnan puheenjohtaja Heikki Punju kertoo, että he ovat Kainuun suurimpia osakaskuntia.

– Joten myönnetyt korvauksetkin ovat isompia kuin pienemmillä osakaskunnilla. Kertyneistä rahasummista en ryhdy tekemään erittelyitä, koska eihän tavallisenkaan ihmisen tarvitse kertoa pankkitililleen kertyneiden rahojen alkuperää.

Osakaskunnan tilillä lepäävän pesämuna vie kymmenien vuosien taakse. Punjun mukaan kyseessä on Oulujärven säännöstelyhaitoista tulleita korvauksia, joka on kasvanut korkoa, raha on lisääntynyt myös sijoitusten kautta.

– Ne ovat jääneet jakamatta. Nyt on tullut esille, että olisi mahdollisuus miettiä rahojen jakamista ensimmäisen kerran koko aikana.

Paltaniemen-Jormuan osakaskunta miettii puheenjohtaja Heikki Punjun suunnitelmien mukaan kertyneiden rahojen jakamista osakkaiden kokouksessa.

– Kokouksessa päätetään mahdollisesta rahan jakamisesta. Osakkaiden määrä on valtava, yli 2 700 ympäri Suomea.

Osakaskunta muodostuu osakkaista eli yhteisen alueen tai yhteisen erityisen etuuden kiinteistöjen omistajista. Yhteisellä alueella tarkoitetaan kahdelle tai useammalle kiinteistölle yhteisesti kuuluvaa aluetta tai erityistä etuutta. Yhteinen alue voi olla vesi- tai maa-alue.
Mihin se rahaa menee?

Oulujärvellä työskentelevät ammattikalastajat ovat puolestaan sitä mieltä, että Paltaniemen-Jormuan osakaskunta olisi voinut, ja sen pitäisi käyttää rahat kalanistutuksiin.

– Tässä vähän aikaan sitten osa ammattikalastajista oli sitä mieltä, että istutuksiin käytetään liian vähän korvausrahaa. Olen samaan mieltä, sanoo kalastaja Pertti Laine.

Tässä vähän aikaan sitten osa ammattikalastajista oli sitä mieltä, että istutuksiin käytetään liian vähän korvausrahaa.

– Pertti Laine

– Kerran sitä kuulostaa jäävän niin paljon säästöön, niin pitäisi tehdä enemmän istutuksia. Tämä on mututuntuma. Saalismäärät nousisivat, jos istuttettaisiin enemmän.

Osa Paltaniemen-Jormuan osakaskunnan kertyneistä korvauksista on tullut muun muassa kalastusluvan myynnistä. Heikki Punju kertoo, että he ovat pitäneet velvollisuuksista kiinni.

– Olemme pitäneet huolen niistä velvoitteista joita meillä on. Olemme ruopanneet, parantaneet rantoja, hoitaneet Hevossaaren ja Pihlajasaaren laavupaikkoja. Lisäksi lupatuloilla ostamme poikasia ja istutamme niitä omiin vesiin. Olemme myös tukeneet Paltaniemen venesatamaan tulevaa hilekonttia, joka auttaa kalansäilytyksessä.
"Se on kuin lapsilisä, ei vaadita kertomaan mitä rahoilla on tehty"

Kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä antaa asiaan kantansa, vaikka ei tarkemmin tiedä tapauksen taustoja.

Se on kuin lapsilisä, ei vaadita kertomaan mitä rahoilla on tehty.

– Eija Kirjavainen

– Jos on kysymys vesilain mukaisista korvauksista, niin osakaskunta tekee itse päätöksen. Yleensä on niin, että korvausmäärärahojen suhteen saaja ei ole velvollinen tilittämään esimerkiksi viranomaiselle rahojen käyttöä. Rahan saaja ei ole velvollinen kertomaan mitä rahoilla on tehty.

– Se on kuin lapsilisä, ei vaadi

30

1065

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuhoo

      vae sinne ne luparahat männöö.Minä tupa uuno olen ostanut luppie ja luullut,että kalan poekasie pannoovat. nyt ne maajussit jakkoo ne itelleen ja juopottellee ne poes vähän niiku lapsillisät... täh?

      • verottajaltakinsalattu

        Osakaskunta on johtajilleen hyvä bisnes. Rahaa tulee kokouspalkkioina ja palkkion suuduuden saa itse päättää. Samoin osakaskunnalle voi kirjoitella laskuja tekemistään toimista ja matkoista jne, kukaan ei puutu, kun tiedot pienenpiirin tiedossa eli tilintarkastajien, jotka saavat myös palkkion. Suljettu hyvä-veli järjestö, joka kuppaa kalastajien ja voimayhtiöiden rahat omaan käyttöön. Onko verottajallekaan ilmoitettu ylimääräisistä tuloista kun noin suljettu piiri?


    • heikki_nulju

      Eipä tule enää mieleenkään ostaa lupia. Ps. Hevossaaressa ei polttopuita ole ollut vuosiin! Va eipä tuonne taho päästäkään kun on niin kivinen ranta.

      • härskihartikainenkin

        Ja Paltaniemen sataman sisääntuloväylällä on niin vähän vettä, että veneen potkuri kiviin hakkaa. Onko Nulju tehnyt sopimuksen Fortumin kanssa ja myynyt Oulujärven vedet kun rahhoo niin pirusti tilille kertynyt? Kaupparekisterissä osakaskunta ilmoittaa toimialaksi kalanviljelyn. Kalanviljelyyn ei ilmeisestikään sisälly kalavesienhoito, vaan oman tilipussin lihottaminen.


    • hui.hai

      sama meno on hämeessäkin elu keskuksessa 3 virka pelleä valvomassa linkolan kalastusta sekin lopetti. kyllä hukkaan menee rahat mutta empä osta enään lupiakaan,

    • O.Sakas

      Mihin saan ilmoittaa pankkitilini lumeron?

    • intomieli

      mitähän kokouksessa on päätetty?

    • salakalastajat

      Nulju on v......nen ihminen. Minä minä tyyppi, narsisti, ei taida olla ystäviä. Kilometrikorvauksiin meni luvatut polttopuut.

      • Yhtä_mukava

        Taitaa samalla etunimellä varustettu, juuri samanlainen narsisti löytyä toinenkin metsästysseurasta...


    • härskiätoimintaa

      Vieläkö se nulju on siellä "puheenjohtaja" kalastus ja metsästys touhuissa? Oli se kyllä jo aikoinaankin vastenmielinen . Omia sääntöjään keksi, ei toiminut niin kuin olisi pitänyt.

    • Mu_lukku

      Osoittaa metästysporukan munattomuuden kun eivät tuollaista käppänää saa kuriin! Meillä olisi jo kurmootettu ajat sitten.

    • Risulainen

      Istutuksin aikaansaatu kuhakanta on alamittasena pyydetty ja etelän marketteihin rahdattu. Tulojen käytöstä ei ole tietoa. Ilmeisesti tiheämpiä verkkoja ostettu. Nuaselta pyydetään jo alamittaista Oulujärven kuhaa myyntiin. Alkuperä muuttuu verkon ja kaupan välissä. Hyvää jatkoa arvoisat "kalastajat" pienrikolliset.

    • Paltaniemeläinen

      Vain kelluva naru verkkojadan päähän Nuljun vesialueelle. Ei mitään lupia eikä merkkejä. Näin toimittu jo kaksikymmentä vuotta, joten ainakaan minun rahoja ei ole mitä osakkaille jakaa. Uistimia ja vaappujakin tulee ihan mukavasti sivusaaliina.

    • kaupkal

      Oulujärvi olisi rehevöitynyt ajat sitten pilalle ilman ammattikalastusta. Nämä kalastajat saavat sivusaaliina suuria määriä roskakalaa jota ei tietenkään oteta huomioon . Lahna lisääntyy Oulujärvessä jatkuvasti siitä tulee todellinen riesa muutamien vuosien päästä.

      • Harmaa_talous

        Oisi etes lahnaa kun muut on verkoilla ja rysillä pyydetty alamittaisina pois.


      • Riistola

        Alamittaisen kuhan "ammattimainen" verkkopyynti lisää erittäin tehokkaasti Oulujärven fosfori ja typpikuormitusta. Isoksi kasvava kuha poistaisi tehokkaasti sekulia ja keräisi ravinteita talteen.


    • Muita_kyylää

      Hyvin ransporteri haukkuu linnut ja jänikset?

    • uistelija

      Lähes kaikki Oulujärveen tehdyt istutukset on monen vuoden ajalta mennyt ylitiheän haukikannan ravinnoksi. Haukia on järvi täynnä. Uistelukilpailujen saaliit kertovat sen jo monen vuoden ajalta. Muutaman vuoden päästä Oulujärvellä ei ole montakaan kalastajaa kun kalastajat siirtyvät toisille järville, kuten osittain on jo käynytkin. Lahna on sen verran leveä kala, että se kyllä menestyy kun hauki ei pysty sitä nielemään. Moni uistelija on jättänyt Oulujärven kun hauki ei oikein kiinnosta saaliskalana.

      • Olteri

        Kyllä kuhan istutukset joutaa sitten lopettaa kun ihan hukkaan menevät. Isoja lahnoja vaan niin päästään savustamaan.


    • MFFSSJOY

      Pyydä ilman lupia ja luvan inkujat matikan syötiksi kalastus kunnat on pesereikä kaikilla vesillä ihme rajoineen pitkin järviä

      • Iivaretu

        Olen samaa mieltä.Ruuhijärvelle harva ostaa enää kalastuslupia.
        Epärehelliset kalastajat tulevat kalalle,sitten kun luvanvalvoja lähtee paikalta pois!


      • Hoxhoxwww

        Mene hoitoon


      • pilaajat

        Ruuhellahan on tilanne se että luvan myyjät ei uskalla mennä sanomaan kalastajille kiintiön täyttymisestä ja uuden luvan ostamisesta. Tiedän tapauksia esim. avajaisissa pyytävät surutta osa ilman lupia ja määrillä ei väliä, näistä on ilmoitettu lupamyyjille mitään ei tapahdu


    • kaupkal

      Suurin syy Oulujärven kuhakannan romahtamiseen on nämä eläkeläis/päiväraha kalastajat jotka vaan jatkavat tätä ammattimaista kalastusta.Vaikka taloudellisesti ei ole pakko ammattimaisesti kalastaa.

      • En_maksa

        Juuri nämä. Jaellaan kaloja ympäri kyliä ja sitten ihmetellään mihin loput laitetaan. Pimeänä myydään. Ja nuoremmat maksavat näiden ryöstökalastajien kalastonhoitomaksut!


    • kalatiliukko

      Oulujärven Kuhan vähennys talkoissa on ollut myös putkimiestä, palomiestä ja UPM eläkeläistä . Miksi?

      • qwrqwrwq54435

        onko kovin kalamises tämä itsensä kehuja maailman paras putkimies joka on jo ajastaan jäljessä?


    • exkalastaja

      Ensi vuonna kalastuskortti maksaa 45 euroa. Tämä raha ei mene mihinkään kalanpoikasten istutuksiin vaan osa siitä menee hallinnollisen järjestelmän kuluihin ja osan jakaa osakaskunnat osakkailleen. Itse en enää maksa latin latia kalastuksesta tulevaisuudessa. Turha tyhjistä järvistä on edes yrittääkkään saada jotain, joten en osta myöskään verkkolupia. Jos käyn kalalla, niin pilkin tai ongin ja se on ilmaista. Ei tarvitse ihmetellä jos kalastajat häviää järviltä ja kohta kalastuskortti maksaa vähintään satasen.

    • kalatiliukko

      Oli Oulujärvellä vielä muutama vuosi sitten ainakin 4 työkyvyttömyys eläkettä saavaa ammattimaisesti kalastavaa ukkoa. Ja tämä jormuan sliipattu rysillä kutukuhia ryöstävä äijä.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe