lapsen luovuus nitistetään?

sannansanat

Lapseni perhepäivähoitaja lopettaa ja edessä olisi lapsen laittamineen kunnan päiväkotiin. Kotikuntamme on säästösyistä rakennuttanut isot prameat päiväkodit, kaikki pienet yksiköt on lakkautettu. Kävimme katsastamassa nämä uudet päiväkodit. Vieläkin vilunväreitä selkäpiissä. Asumme maalla ja tie päiväkotiin on mutkainen, ränsistynyt asfaltti tie, kasvillisuus rönsyää, metsä humisee, hevoset pärskyvät.. sitten paljaaksi tasoitettu aukeus. Hyvä tietysti, että on uudet, siistit, homeettomat tilat, mutta ne pihat. Verkkoaidattu karsina, aivan tasainen, tasakokoista soraa, ei mitään kasvillisuutta. Puutkin on hakattu niin laajalti, että ei käpy, eikä puunlehti eksy lapsien ulottuville. Onhan siinä pihassa kaikkien standardien puitteissa rakennetut kiipeilytelineet, hiekkalaatikko ja liukumäki, upouusia kaikki. Varmasti löytyy muovista valmiiksi valetut lapiot, muotit ja ämpäritkin. En ole lukenut keskusteluja aiheesta, en ole aiemmin edes ajatellut asiaa, mutta nyt kun kuvittelen omaa lastani sinne herää ihmetys. Lapset ovat tietenkin luovia, mutta erittäin lahjakkaasti luova saa olla, että pääsee standardien puitteissa toteuttamaan itseään yksilönä. Todennäköisesti henkilökunta velvoitetaan haravoimaan ja tasoittamaan piha-alue päivän päätteeksi, ettei pääse lätäkön henkikään pysähtymään. Ihmettelen vain sitä, että pihaa ei ole katettu uv ja sateen kestävällä katolla.

14

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • enitseviitsisi

      Ehkä on parempi pitää kullannuppusi kotona, jos noin hirveä on päiväkotimaailma. Kyllä ne lapset viihtyy päiväkodin pihalla, vaikka ei niin luontoa ympärillä olisikaan, vaan pelkästään valmiita liikkumi/leikkimisvälineitä. Ja metsään pääsee luonnossa leikkimään. Pienet on valituksen aiheet ja murheet joillakin.

      • sannansanat

        Kullannuppu oli kolmivuotiaaksi kotona:) En kritisoinut päiväkotimaailmaa vaan piha-alueiden ankeutta ja luovuuden puutetta. Nuppuseni kaivannee nyt leikkiä muiden lasten kanssa ja sosiaalisten tapojen kehittämistä ryhmässä. Onhan niitä murheita muitakin, mutta mielestäni lapsen kasvatus ja kehitys on iso asia.


      • sanatomaksivetää

        Se puuttomuus tuo turvallisuutta. Lapset eivät pääse karkaamaan valvovan silmän alta, kun lapsiryhmiä suurennetaan.
        Luulen myös, että sinun kannattaa pitää se kullannuppusi kotona ihan aikuiseksi asti.


    • Luomulapsia

      Ymmärrän hyvin huolesi. Ihana vertaus jonka joskus kuulin yhdeltä vanhemmalta perhepäivähoitajalta joka on työskennellyt myös päiväkodissa niin hän sanoi että perhepäivähoito on niin kuin kaupan luomuosasto siellä niitä luomumukuloita kasvatellaan. Onneksi saan hoitaa omat lapseni kotona. Muuten kyllä ehdottomasti veisin heidät perhepäivähoitajalle jos sellainen tarve olisi.

    • viitsivättäälä

      Harmi kyllä jos on piha noin siistitty ja pelkistetty. Täällä päikkyjen pihat ovat mukavasti sekalaisia ja ympäröivää luontoa hyödynnetään. Haravoimaan ei sielläkään hlökuntaa velvoiteta. Meilläkin töissä on puuta ja ruohoa ja kukkaa ja hiekkaa ja asfalttia. Saavat touhuta monenmoista.

    • eilapsetoleniintarkkoja

      Kumman hyvin ne lapset vaan viihtyvät myös noissa päiväkodin pihoissa, vaikka olisikin "vaan" keinotekoisia kiipeilytelineitä, keinuja ym. laitteita ja hiekkaleluja. Olisihan se ihanteellista, että joka pihassa olisi metsää ja muunlaista luontoa ympärillä, mutta se ei vaan kaupungeissa ole aina mahdollista. Eikä varmaan enää edes lainpuitteissakaan sallittua, kun kaikki on niin tiukasti määrättyä.

      • sannansanat

        Lapset viihtyvät ja ovat onnellisia ihan luonnostaan. Vasta vanhemmiten kun tietää paremmasta alamme mankua parempaa:)


    • tätsy

      Kumma kun täällä meidän maaseutukunnassa vanhemmat ovat halukkaampia viemään lapsensa näihin uusiin päiväkoteihin kuin perhepäivähoitoon.
      Joka hoitajalla meidänkin kunnassa on metsä ja muut luonnon mahdollisuudet pihapiirissä mutta ppkoti on kuulemma kehittävämpää.
      Tähän asti on veilä löytynyt lapsia jotka halutaan pphoitoon, mutta ensisyksy näyttää huonolta.
      Itse olen toiminut kotona30v. (61v.) mutta nyt pitää miettiä joutuuko pkotiin jos lapset loppuvat. Onneksi koulutus riittää myös sinne työskentelyyn( pphoidon ammattitutkinto ja lastenohjaaja) Kouluttauduin siksi että pääsisin päiväkotiin, mutta olen tullut vuosienaikana toisiin ajatuksiin.
      Lapsille on parempi pienet ryhmät.

      • hoitotätinen

        Sama ilmiö oli meilläkin vielä vuosi-pari sitten. Kaikki halusivat lapsensa päiväkotiin, jopa ihan pienetkin.

        Nyt osa vanhemmista on havahtunut siihen, että ei se päiväkoti aina ole paras paikka lapselle.
        Pienessä ryhmässä saa paremmin huomiota ja olo tuntuu turvallisemmalta.

        Minäkin olen perhepäivähoitaja ja haluaisin jatkaa työtäni. Olen silloin tällöin työskenellyt päiväkodissa enkä tykännyt. Se meteli jo yksistään... Huh huh!

        Jokaisen vanhemman olisi hyvä nähdä ja kuulla se päiväkotipäivä ja myös perhepäivähoitopäivä alusta loppuun asti ennen kuin valitsevat lapselleen hoitopaikan.
        Vaikka tuskin sitä valinnan mahdollisuutta enää kauan on. Perhepäivähoitajat loppuvat ja päiväkoti jää ainoaksi hoitomuodoksi jos ei vanhemmilla ole mahdollisuutta hoitaa itse lastaan.


    • eiluovuutta

      Ei se luovuus kasva sen enempää hevosenpaskassa, kuin asfaltillakaan. Hevosenpaska vaan haisee pahemmalle. Katos se luovuus on ihmisessä, sitä ei ÄITEE (vaikka olisi juristi tai taiteilija) voi kantaa lapselle. Minä ainakaan en lapsena nähnyt tasaista kenttää, vaan jokaisen sateen kuljettaman lehden, kolon asfaltissa, sadevesikaivon renkaat yms. Sinun luovuutesi "Sannansanat" taitaa olla niin vähissä, että pelkäät siksi lapsesi puolesta.

    • eiluovuta

      Päiväkoti on turvallisempi, koska aikuisia on paljon. Hienoa, jos lapsi on päässyt hyvään perhepäivähoitopaikkaan, mutta entä jo. Entäpä, jos perhepäivähoitopaikka on huono? Aivan sama juttu sijaisperheiden suhteen. Se ei olekaan hyvä sijaishuollon muoto, jos siellä kaltoin kohdellaan. SIITÄ ON LUOVUUS KAUKANA. Toisaalta kärsimyksestä kasvaa suurin luovuus - kun pitää SELVIYTYÄ.

      • ulkonakopettaa

        Joskus "romanttinen" metsän läheisyys, syrjäisyys, hevoset yms. saattaa olla kaltoin kohtelun kuorrute. Esim. koti tai sijaisperhe onkin sellainen, jossa kaltoin kohdellaan - siinä eivät muutamat kapiset kaakit auta, eivätkä ryppyiset tiet. pahemmassa vaarassa voivat lapset olla, kuin keskellä kaupunkia.


    • cityimmeinen

      Rakastan asua kaupungissa. Kaikki on lähellä, myös metsiköt ja puistot ja rannat. En kaipaa syrjäistä hevosenpaskan tuoksua, en hyttysiä. En pidä siitä, että kissoja ei hoideta kunnolla, vaan ne ovat kuin kertakäyttötavaroita. En pidä siitä, että pieniä lapsia laitetaan paskaa luomaan (muka hienoa hoitaa tallia).

      • tätsy

        Ei meilläkään hevosenpaska haise vaikka maaseututaajamassa asutaan. Ajatus oli että pieni ryhmä on monelle lapselle eduksi. Kyllähän ympäristöllä on merkitystä . Lapset voi leikkiä metsäleikkejä ihan pihapiirissä .
        Toista se on" betoniviidakossa". Tiedän kaupunki päiväkoteja joissa ei ole edes kunnon pihaa.
        Perhepäivähoidossa on helpompi ottaa lapset suunnitteluun kun on pieni ryhmä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1625
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1254
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1096
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1082
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      970
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      867
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      751
    Aihe