Mökille kuumaa vettä...

saunamaija

Ostin vanhan kesämökin pari vuotta sitten. Mökissä on sähkö ja veden saa pihakaivosta käsipumpulla. Lämpimän veden saanti on ongelma ainakin silloin, kun mökillä on useita ihmisiä ja saunassa kiukaan kyljessä oleva vesisäiliö on vain n. 25l ja vesi siinä lämpiää todella hitaasti.Saunapataa ei siis ole, joka mielestäni olisi verraton ratkaisu, mutta koska sauna on pieni sen laittaminen voisi olla vaikeaa. Olisiko kenelläkään käytännönläheisiä neuvoja kuuman veden saantiin. Toki lämmitämme sitä myös sisällä hellalla, mutta kesäkuumalla ei viitsisi pitää turhaan tulta , kun on kuumaa jo muutenkin. Mitään kallista ratkaisua en tee, mutta jos toteuttamiskelpoinen ja edullinen löytyisi, niin otan neuvon kiitollisuudella vastaan.

19

4769

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toimivaksi_todettu

      Saunapata pihalle, jonkun piipun siihen voi joutua hommaamaan.
      Ei kuumene turhaan sisätilat.

    • kesäkeittiöks

      Pihapata ei tarvitse kun peltiputken piipuksi. Jos haluaa niin voihan siihen askarrella kevyen katoksen ettei ihan yksikseen tönötä.

    • meillä.riittää

      Kiukaan kyljessä on siis vesisäiliö, joka lämpiää hitaasti. Onko säiliö kiukaaseen kiinteästi rakennettu vai hankittu myöhemmin erillisenä? Meillä on omassa mökissämme kokemusta kummastakin. Vanhaan kiukaaseen hankittiin erillinen säiliö, joka lämpeni todella hitaasti. Uudemmassa se on kiinteä ja lämpiää nopeasti.
      Mutta onko mahdollista laittaa piippusäiliö lisäksi? On halpa ratkaisu.
      Tai jos aiotte uusia kiukaan, niin löytyy myös malleja, joissa on kaksi säiliötä, siis vasemalla ja oikealla puolella. Edullisuudesta en mene takuuseen...

      • kijuhy5t

        Piippusäiliö on tosiaan todella tehokas, suht edullinen ja monesti helppo, mutta ei välttämättä kovin esteettinen ratkaisu.
        Omalla mökillä on molemmat sivu ja piippu -säiliöt ja sama määrä vettä kun piippusäiliössä kiehuu niin sivusäiliön veteen kärsii vielä koskea. Homma on vielä semmoisella ratkaisulla vielä että saan laskettua piippusäiliöstä kiehuvat vedet sivusäiliön puolelle varastoon ja piippusäiliössä saa uuden satsin kuumenemaan jolloin kuumaa vettä riittää varmasti.


      • Äänekkäitä
        kijuhy5t kirjoitti:

        Piippusäiliö on tosiaan todella tehokas, suht edullinen ja monesti helppo, mutta ei välttämättä kovin esteettinen ratkaisu.
        Omalla mökillä on molemmat sivu ja piippu -säiliöt ja sama määrä vettä kun piippusäiliössä kiehuu niin sivusäiliön veteen kärsii vielä koskea. Homma on vielä semmoisella ratkaisulla vielä että saan laskettua piippusäiliöstä kiehuvat vedet sivusäiliön puolelle varastoon ja piippusäiliössä saa uuden satsin kuumenemaan jolloin kuumaa vettä riittää varmasti.

        Sukuni kautta käytössäni on useampi mökki, joissa kaikissa piippu- ja sivusäiliöt. Käytetään tosiaan niin, että piippusäiliöstä lasketaan kuumaa vettä sivusäiliöön ja käyttövesi otetaan sivusäiliöstä.

        Mutta asia, jonka vuoksi en omaan mökkisaunaani halunnut piippu- enkä sivusäiliöitä, on se, että ne ovat äänekkäitä. Jatkuva porina, nitinä ja natina pilaa saunan tunnelman. Laitoin kotapadan, sisälle. Sen etu on nopea lämpeneminen pienellä puumäärällä. Lämmintä vettä myös silloin kun saunaa ei haluta lämmittää. Vesi pysyy eristysten vuoksi kuumana pitkään.

        Mökilläni vieraillut kaverini ihastui pataan niin, että laittoi omalle mökillee sellaisen saunan viereen pihalle. Ja heitti piippusäiliön mäkeen.


    • mekkk

      Laita 150-300 litrainen lämminvesivaraaja ja pummpu kaivoon niin saat vesisysteemin. Toinen tapa on että rakenna kiukaan yhteyteen 100 litraisen kuumavesiastin niin vesi riittää. Itsellä on sellainen ja kun saunomisen jälkeen laittaa pellit kiinni tulen sammuttua niin aamullakin on lämmintä vettä. Jos haluat nopeasti lämmintä vettä niin asenna kuumavesiastiaan säkövastus tai auton lojkolämmitin niin lämmittää puolessa tunnissa tuommoisen määrän vettä.

      • hulluko_olet

        Kaupan päälle saa jätevesisysteemin!

        Kantovesi = ei tarvi pal mitään. Painevesi sisään -> vaatimustaso kasvaa kovasti. Lämmin vesi = tulkitaan, kuten olisi suihkut, APK:t yms. talossa ja jäteveden käsittelyvaatimukset sen mukaan.


      • AAPEEKOO
        hulluko_olet kirjoitti:

        Kaupan päälle saa jätevesisysteemin!

        Kantovesi = ei tarvi pal mitään. Painevesi sisään -> vaatimustaso kasvaa kovasti. Lämmin vesi = tulkitaan, kuten olisi suihkut, APK:t yms. talossa ja jäteveden käsittelyvaatimukset sen mukaan.

        Astianpesukone ei vaadi lämmintä vettä.


      • kota-

        Laita se pihapata saunan viereen ja metalliputki savupiipuksi ei paljoa kustanna halvimmillaan saanut ehjän padan noutopalkalla ja vesi lämpiää jo ihanpuurksuolla ja roskilla eikä ole arka talvellakaan kunhan vedet tyhjää pois.


    • Nopeastilämmintä

      Meillä oli mökillä vuosia käytössä veden lämmittämisessä vasikoiden maidonlämmitin. Kyse on sähkövastuksesta, joka uputetaan vesisaaviin. Siinä on termostaatti, jolla vesi saadaan halutun lämpöiseksi. Esimerkkeijä laitteista löytyy vaikkapaa tuolta http://www.finnlacto.fi/juottovalineet--ruokinta-ja-tarvikkeet

      • tätä_lisää

        Jess, nyt aletaan puhua asiaa! Tämä tai Harvian pönttö...

        Itselläni tulee pieneen mökkiin painevesi siellä on LVV, mutta jätevesien käsittely ei ole tätä päivää. Harkinnassa on siis jopa downgreidaus -> LVV mäjelle, putket poikki ja vesiposti ulos. Tuleehan siitä kieltämättä vähän hassu, kun vesi tulee mökin sisään, lasketaan ämpäriin ulkoseinällä olevasta hanasta ja kannetaan sisälle. Jaksan kyllä kantaa päivän mittaan kuluvan pari ämpärillistä, mutta veden lämmittely kattilassa tahi kiukaan kyljessä ei aina ole niin kätsyä.


    • dddd3

      Pata ulos tai sitten joku sellainen tiilistä kasattu tulipesä, päälle joku iso kattila.

    • onhan_noita
      • köhköh

        Hyvä idea mutta säiliön pinta on samanlänpöinen kuin vesi..


    • oho3

      Pukuhuoneeseen tai ulos pata. Piippu säiliö on myös hyvä. http://www.taloon.com/vedenlammitin-harvia-22-l-rst-piippumalli/JJ-47-62gjqe/dp?openGroup=4034

    • Eräjorrma

      Ota selvää, kenellä on kenttäsaha. Saat edullisesti/ilmaiseksi sahattuja puiden pintoja. Ovat siis lautoja, joiden toinen sivu on puun pinnan mukaisesti pyöreä. Teet niistä kodan. Sisälle laitat valurautapadan kolmen kiven päälle. Lämmin vesi ei lopu. Jos teet kodasta suuren, voi siellä myös peseytyä tai vaikka paistaa makkaraa ja viettää iltaa. Rakennuslupaa tuskin kukaan kysyy.

    • Samosa123a

      Meillä on 25 litran kuumavesisäiliö, metallinen kapea suorakaiteen muotoinen joka lepää kiukaalla, kivien päällä toisessa reunassa. Vesi kuumenee nopeasti muttei koskaan kiehuvaksi. Ollaan pärjätty isollakin porukalla.

    • pelepeloton27

      Melekosii pellepelottomia

    • kirvesmiehenmuija

      yksi vaihtoehto voisi olla vanhanajan patakota pihalla. Ennen oli ulkona muuripata joka oli sijoitettu pienen kodan sisälle. Kun sen aamulla (esim.80l) lämmitti ja laittoi kodan oven kiinni niin vesi oli lämmintä koko vuorokauden. Kodan sisään ei tarvitse mahtua ihmisen vaan ainoastaan kodan ja sen tulipesän. Muuripadan ympärystän kun muuraa niin ettei tuli pääse lautaseiniin niin on muuten hyvä ja edullinen veden lämmitys kantovesimökillä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      250
      2369
    2. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      72
      1784
    3. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      165
      1497
    4. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      328
      1483
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1045
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      79
      889
    7. Oho! Niko Saarinen saa melko persoonattomaan kotiinsa luksus faceliftin - Katso ennen-jälkeen kuvat!

      Niko Saarinen ja aika näyttävä face lift! Palkitun radiojuontajan koti sai aivan uutta lämpöä ja hehkua tv-ohjelmassa.
      Suomalaiset julkkikset
      5
      785
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      175
      766
    9. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      203
      702
    10. Ettet vaan pety niin

      Varoitan etukäteen kaiken kokemamme jälkeen että en tule laittamaan viestiä enää (ensin) enkä lähestymään (ensin) enää.
      Ikävä
      50
      700
    Aihe