TALENOM PÖRSSIIN !

KHTtilintarkastaja

Tilitoimistoketju Talenominkin pyrkii pörssiin.... Tiedoksi kaikille: Talenomin työn laatu on s*keata, heidän "sähköinen" järjestelmänsä on joukko pdf-dokumentteja netissä ja kaiken lisäksi tämän Tikon -järjestelmän omistaa neljä kertaa suurempi kilpailija Accountor.

Eikuin sijoittamaan vaan !

7

346

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ymmärrystä_vailla

      Merkillepantavaa yhtiössä on se, että tase on täynnä liikearvoa eikä omaa pääomaa ole oikeastaan lainkaan. Lainojen määrä on lähes liikevaihdon tasoa.

      Yhtiön arvoksi on määritetty annissa 53 miljoonaa, joka on yli 50 miljoonaa enemmän kuin substanssiarvo. Liikevoitto on ollut vuonna 2013 negatiivinen ja 2014 lähes nolla.

      Mistä tässä maksetaan?

      • EnYmmärräMitä

        Joo, ei kukaan lähde tätä yritystä ostamaan, ei mitään järkeä?


    • Talenomlistautuu

      KHT-tilintarkastaja Pauli Vahteran artikkeli aiheesta:

      Tilitoimistoalalla Suomessa on kolme suurta: Accountor, Rantalainen ja Talenom. Tilitoimistoja on Suomessa yli 4300. Teollisuussijoitus ja Etera ovat sijoittaneet yhtiöön veronmaksajien ja eläkeläisten rahaa. Kysyä voisi, vääristääkö valtio alan kilpailua suosimalla yhtä toimijaa. Kaikkien muitten alalla tulee pärjätä omilla rahoillaan.

      Talenomin viimeinen julkistettu tilinpäätös on ajalta 31.8.2013. Siitä ei selviä, mikä Teollisuussijoituksen rooli on. Tilikauden tappio oli 189 tuhatta euroa. Yhtiön osakepääoma 2500 euroa ja SVOP-rahastoon on laitettu rahaa 3 miljoonaa euroa. Teollisuussijoituksen ensisijoitus on tehty 2013. Ehkä ovat samaa rahaa.

      Eläkevakuutusyhtiö Etera kertoo 2014 tilinpäätöksessä että Talenomiin on sijoitettu 495.000 euroa, mikä tuo 16,3 %:n osuuden yhtiöstä. Se vastaa Eteran osuutta Talenomin SVOP-rahastosta 2013. Vaikka Talenomin 2014 luvuista ei vielä tiedetä, on Etera merkinnyt sijoituksen arvoksi 2014 898.000 euroa. Se tarkoittaisi, että yhtiö on tehnyt viime tilikaudella voittoa 2,5 miljoonaa euroa. Viisainta on jättää päättely tähän.

      Suomen Teollisuussijoituksen osuus osakkeista on yhtä suuri, joten nuo luvut kertovat samalla sen sijoituksen arvon. Talenom suunnittelee listautumista. Olisi kohtuullista, että Teollisuussijoitus kertoisi sijoitustensa määrän eri yhtiöihin, koska tietoa ei kuitenkaan voi salata, mutta sen kaivaminen vaatii turhaa työtä.

      Talenom on tarvinnut rahaa ja arvovaltaisia omistajia, koska se on ostanut vuonna 2013 itsensä 23,7 miljoonalla (liikearvo 20,3 M, muut pitkävaikutteiset menot 3,4 M) eurolla ottaen sitä varten velkaa pankeista 24,2 miljoonaa euroa. Rahoituslaskelman mukaan rahaa käytettiin 18,4 M. Jari Sarasvuo teki samanlaisen tempun Trainers Housen kanssa, ja ehkä pankit olivat siitä oppineena edellyttäneet muitakin kuin henkilöomistajia. No hyvä. Listautumisen avulla järjestelyn riskit jaetaan sijoittajille.

      Veronmaksajien kannattaisi ihmetellä pitääkö suomalaisten olla rahoittamassa tällaistakin toimintaa. Ainakaan tällä järjestelyllä ei ole mitään tekemistä Teollisuussijoituksen toiminta-ajatuksen kanssa. Järjestelyn avulla yritys on köyhdytetty ja sen tulevista tuotoista huomattava osa menee omistajien vaurauden lisäämiseksi otetun velan maksamiseksi.

    • Kenelle

      Osakeannilla kerätään 15 miljoonaa ja yhtiö on velkaa omistajille yritysjärjetelyjen seurauksena 13,7 miljoonaa. Eiköhän tästä käy ilmi kenelle rahaa oikeasti ollaan keräämässä.

    • Taloustaidosta

      Taloustaidon (Veronmaksajat) artikkeli:

      Kun Talenom kertoi muutama viikko sitten Pörssitalossa aikeistaan listautua First Northiin, yhtiön toimitusjohtajan ja suurimman omistajan Harri Tahkolan kalvoilla esitettiin vain muutama tuloslaskelman luku.

      Listautumisesite osoittaa silloisen arveluni oikeaksi: vauhdikkaasti kasvanut Talenom on pumpattu täyteen pääomasijoittajien rahaa.

      Lainoja muutetaan listautumisannin yhteydessä osakkeiksi 5,4 miljoonan euron edestä, mikäli lainanantajien merkintäsitoumukset hyväksytään täysimääräisesti. Lisäksi ainakin 2,1 miljoonan lainat menevät maksuun käteisellä, kun antirahat kilahtavat Talenomin tilille.

      Nettovelkaantuminen: 3 632 prosenttia

      Talenomin tase on hurjaa katsottavaa eikä tilitoimistoyrittäjä sitä varmasti mielikseen esittele. Vuodenvaihteen nettovelkaantumisaste oli järkyttävät 3 632 prosenttia ja omavaraisuusaste horkan aiheuttavat 2,1 prosenttia.

      Viime vuoden lopun taseessa pitkäaikaista vierasta pääomaa on peräti yli 25 miljoonaa euroa, mikä on vajaan 30 miljoonan euron liikevaihtoa ja 1,5 miljoonan liikevoittoa tekevälle firmalle hirmuinen luku.

      Rahat ovat kuluneet laajentumiseen, josta on kertynyt yli 18 miljoonaa liikearvoa, "ylihintaa". Erona pariin itseään suurempaan alan yritykseen Accountoriin ja Vismaan sekä suunnilleen samassa kokoluokassa olevaan perheyritykseen Rantalaiseen Talenom kertoo valinneensa orgaanisen kasvun strategian. Kilpailijashoppailun sijaan asiakkuuksia valloitetaan aktiivisella asiakashankinnalla ja perustamalla toimistoja uusille paikkakunnille.

      Kasvulla nollatulokseen

      Kasvu on syönyt pahasti Talenomin kannattavuutta. Uusien asiakkaiden kääntyminen voitolliseksi vie aikaa.

      Viime vuonna yhtiön oman arvion mukaan sen käyttökate ennen kasvun aiheuttamia kuluja olisi ollut 8,5 miljoonaa euroa (28,8 prosenttia liikevaihdosta), kun tuloslaskelma osoittaa 6,3 miljoonan euron käyttökatetta (21,3 prosenttia liikevaihdosta).

      Toisin kuin monet defensiiviset yhtiöt, Talenom ei julistaudu osinkopaperiksi. Se aikoo kasvaa vauhdikkaasti jatkossakin. Listautumisesitteen mukaan keskipitkällä aikavälillä yhtiö tavoittelee keskimäärin 15–20 prosentin vuotuista liikevaihdon kasvua ja keskimäärin 20 prosentin käyttökatetasoa. Osinkopolitiikka puhuu 20–50 prosentin osingosta osakekohtaisesta tuloksesta.

      Tilitoimistoa ei ole järkevää arvottaa taseen perusteella. Talenomin tapauksessa arvottaminen tuloslaskelman perusteella on yhtä lailla vaikeaa. Viime vuonna yhtiö teki nollatuloksen, edellisenä miltei miljoonan nettotappion.

      Aivan liian kallis

      Ennen osakeantia Talenomilla on 5 161 200 osaketta. Osakeannissa lasketaan liikkeelle enintään 2 044 119 uutta osaketta, joten osakemäärä nousee reiluun 7,2 miljoonaan kappaleeseen, mikäli anti merkitään täysin.

      Tuolla osakemäärällä ja 7,36 euron listautumishinnalla Talenomin arvoksi tulee 53 miljoonaa euroa, mistä P/S-luvuksi tulee 1,8.

      Täysin toteutuvasta annista yhtiö saa 14 miljoonan nettotulot, joiden myötä sen nettovelat pienenevät 12 miljoonaan euroon. Yhtiön yritysarvoksi tulee siis 65 miljoonaa euroa.

      Se on kova hinta nollatulosta tekevästä firmasta.

      Talenomin annin läpimeno on käytännössä varmaa. VISIO Allocator- ja eQ Pohjoismaat -sijoitusrahastot ovat sitoutuneet merkitsemään osakkeita yhteensä 2,4 miljoonalla eurolla. Suomen Teollisuussijoitus ja Etera kumpikin kuittaa saamisiaan osakkeiksi 2,5 miljoonalla, ja pienemmässä mitassa samoin tekevät Harri, Markus ja Jaakko Tahkola.

      Nämä merkintäsitoumukset kattavat jo yli 52 prosenttia tarjottavista osakkeista.

      Minun sijoitustani Talenom ei enää tarvitse.

    • Vajaa

      Osakeanti jäi vajaaksi, ei merkitty kaikkia tarjottuja osakkeita.

    • Lappalainen67

      Jaahas, mites nyt suu pannaan. Yhtiö on aikalailla tehnyt sen minkä lupasi. Vahteran moite näyttää tässö valossa aika erikoiselta. Teollisuussijoitus on saanut jo myydyistä osakkeistaan järkyttävän tuoton ja vielä 10 prossaa jäljellä. Samoin tuo Veronmaksajien juttu (Karo Hämäläinen) osoittaa aikamoista "asiantuntiuuutta"

      Antiin aikanaan siis minunkin kannatti näistä huolimatta osallistua. Osingot huomioiden tuotto on muikea ja lisää on luvassa 😀

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2636
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      73
      1431
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1421
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      23
      1179
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1154
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1153
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1146
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1131
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1083
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      9
      1063
    Aihe