Ay-liike on saatanasta seuraava

talousekonomi

Suomen talous on kuralla ja siihen on yksi syyllinen: ammattiyhdistysliike.
Vielä muutama vuosi sitten voimakasta ammattiyhdistysliikettä pidettiin suomalaisen yhteiskunnan vahvuutena. Ihailtiin konsensusta, sopimisen kulttuuria ja muuta työmarkkinanostalgiaa.
Juuri päättyneellä eduskuntakaudella kaikki vaikuttaa kuitenkin muuttuneen. Ideologioista ja politiikasta vapaat talousviisaat syyttävät ay-liikettä loputtomasta palkkakirnuamisesta, elinkeinoelämä haukkuu ay-liikettä laittomista lakoista ja väistyvä pääministeri höyryää konsensuksen kuolemasta.

Lisäksi pääkirjoituksissa ja talouslehdistössä surkutellaan, kuinka Kansallisen Selviämisen kannalta välttämättömiksi päätetyt rakenteelliset uudistukset, eli esimerkiksi heikennykset työttömyysturvaan, jäävät toteutumatta ay-liikkeen liiallisen vallan, konservatiivisuuden ja yleisen pahuuden vuoksi.
Juha Sipilän ideoima yhteiskuntasopimuskin jäi allekirjoittamatta, joten kaikkien sota kaikkia vastaan voidaan varmaan sekin laskea ay-liikkeen syntilistalle.

Nopeasti lisääntyneen ay-vihan taustalla näyttää olevan ajatus siitä, että nykyiset talousongelmat johtuvat ennen kaikkea Suomen heikosta kustannuskilpailukyvystä. Sen taas nähdään olevan suoraa seurausta vuosien 2007 ja 2008 holtittomiksi väitetyistä palkkaratkaisuista. Nämä taas olivat seurausta siitä, että tuolloin Suomessa työttömyysaste oli vain reilussa kuudessa prosentissa, mikä paransi ay-liikkeen neuvotteluasemaa ja mahdollisti kilpailukyvyn rapauttavan palkkakirnuamisen.

Tämä tarina on toki aivan looginen, mutta ei sillä kauheasti ole tekemistä totuuden kanssa. Suomessa työvoimakustannukset ovat yhä kilpailukykyisellä tasolla, kun niitä verrataan keskeisiin kilpailijamaihin. Esimerkiksi teollisuudessa työtunnin hinta on Suomea kalliimpi kilpailukyvyn mallimaana pidetyssä Saksassa ja Suomen esikuvamaiksi asetetuissa Ruotsissa ja Tanskassa.

Ylipäätään työtuntien hinnat ovat Suomessa korkeintaan länsieurooppalaista keskitasoa.

Se tosin on totta, että esimerkiksi vuonna 2007 palkat nousivat hiukan tavanomaista nopeammin. Tästä on kuitenkin vaikeaa syyttää yksin ay-liikettä, koska valtiovarainministeripuolueeksi tuon kevään eduskuntavaaleissa noussut Kokoomus oli vaalikamppailussa ajanut näkyvästi runsasta korotusta hoito- ja hoiva-alan palkkoihin.

Vielä omituisemmaksi ay-viha menee, kun katsomme tarkemmin suomalaisen ay-liikkeen linjauksia. Vuonna 2013 työntekijäkeskusjärjestöt allekirjoittivat kaksivuotisen nollakorotussopimuksen ja vaikuttaa siltä, että sama linja jatkuu myös tulevien vuosien ratkaisuissa.

Myöskään ay-liikkeen yhteiskuntapoliittiset kannanotot eivät suoranaisesti hehku luokkataistelua.

Kaikki palkansaajakeskusjärjestöt ovat liputtaneet vain pienillä varauksilla EU:n ja Yhdysvaltojen välisen TTIP-vapaakauppasopimuksen puolesta, vaikka siihen sisältyvä riitojenratkaisumenettely saattaa uhata esimerkiksi kotimaista työsuojelulainsäädäntöä ja vaikka lähes koko muu eurooppalainen ay-liike suhtautuu sopimukseen hyvin vastahakoisesti.

Talouspolitiikassa ainakaan SAK ja Akava eivät näytä kannattavan työllisyyttä parantavaa elvytyspolitiikkaa, vaan korkeintaan tyytyvät toivomaan, että ei leikattaisi ihan hirveästi.

Innovaatiopolitiikassakaan ay-liikkeen kanta ei juuri eroa EK:n näkemyksistä. Tutut latteudet, kuten ”valtio ei voi valita voittajia”, toistuvat myös ay-liikkeen kannanotoissa.

On hölmöä väittää, että nöyrä ja monesti aika mitäänsanomatonkin suomalainen ay-liike olisi uhka kilpailukyvyllemme. Muualta länsimaista on hankala löytää yhtä usein elinkeinoelämän yhteiskuntapoliittisia näkemyksiä myötäilevää ammattiyhdistysliikettä.

Puhe ”jäykistä työmarkkinarakenteista” ja ay-liikkeen kohtuuttomista palkkavaatimuksista onkin erinomainen osoitus siitä, kuinka julkinen keskustelu ja mielikuvat voivat irtaantua tosiasioista. Jatkuvasti toisteltava viesti ay-liikkeestä kilpailukyvyn taakkana ja välttämättömien uudistusten esteenä iskostuu hiljalleen ihmisten mieliin.

Harva vaivautuu tarkistamaan mikä se työtunnin hinta Suomessa olikaan:
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Hourly_labour_costs#Further_Eurostat_information

120

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • paikallinen

      Jokainen näkee tililapustaan, mikä on ay-liikkeen vaikutus Suomessa.
      Jos se tili on liian suuri, niin onko silloin ay-liikkeen vaikutus liian suuri?

      • kerjäläinen

        tottakai ne rahat loppuu,kun elätettäviä haalitaan ympäri maailmaa,mikä hel..vetin hyväntekeväisyys laitos me olemme.


    • SePölhömpiKustaavi7

      Kyseessä on työnantajien ja pörssipelureiden ahneus. Heidän pitäisi saada heti suuria voittoja. Kun ei ole kovin monta mahdollisuutta kasvattaa voittoja niin ne nyhdetään työntekijöiden selkänahasta.
      Yhteisöveroa alennettiin 6 % työllisyyden nimisssä. Mikä oli vaikutus?
      Valtiolta jäi saamatta 880 M€ verotulot. Yhtään ainutta työpaikkaa ei tiettävästi ole veroalen johdosta syntynyt. Pörssissä osingot kasvoivat tuolla samalla summalla. Mihin ne rahat siis menivät?

      • tottapuhut

        Juuri näin siinä kävi!!


    • KunnanHallitus

      Näin se aina menee. Nyt kun on lama, valtiontalous kuralla ja vienti ei vedä yritetään laittaa asioita kuntoon. No tottakai näin pitääkin tehdä. Keinot vain täytyy valita järkevästi. Suomessa on kallista työllistää. Koska näin on , täytyy katsoa mistä se työn hinta muodostuu. Jos katsotaan suomalaisen työntekijän bruttopalkkaa niin se on kehittyneiden EU-maiden keskitasoa. Sitten kun katsotaan käteen jäävää osuutta, olemmekin samassa vertailussa perän pitäjiä. Ja jos vielä korjaillaan käteen jäävää osuutta ostovoimalla olemme aivan surkeita.

      Jos siis työn hintaa alennetaan, se pitää tehdä sivukuluja alentamalla. Toinen asia mihin täytyy pikaisesti puuttua on työn verotus. Siinä asiassa olemme aivan EU:n kärkimaita. Jotta työn verotusta voidaan alentaa on valtion ja kuntien menot saatava hallintaan. Tämä tarkoittaa rajuja leikkauksia eri toimintoihin. Mutta tämä on ainoa tie jos aiotaan saada velkaantuminen hallintaan.

      Sipilän johdolla tämä on mahdollista. Hallitusneuvottelut ovat edenneet Sipilän suunnitelmien mukaan joten uskon että tästä tulee vielä toimiva hallitus joka pystyy tekemään tarvittavat leikkaukset, rakennemuutokset ja toimivan SOTE-ratkaisun.

    • 35vuottatyössä

      Jos AY-liikettä ei olisi niin olisimme orjayhteiskunta. On aivan helvetin hyvä että edes joku taho yrittää pitää työntekijöiden puolia.

      Kun ei ole perintöjä käytettävissä ja elää pelkän palkan avulla tulee kyllä huomanneeksi että palkkaa ei todellakaan ole liikaa. Myöskin työaikaa on aivan riittävästi ellei kuulu johonkin etuoikeutettujen ryhmään kuten opettajat.
      On siis kuuluttava liittoon ja maksettava mukisematta AY-jäsenmaksut niin on sitten riitatilanteissa oikeutettu saamaan apua. Nykyään työnantajat yrittävät kusettaja kaikilla rintamilla joten näitä työriitatilanteita on jatkuvasti tulossa.

    • massaköpö

      Aloittaja on Hitleriäkin pahempi asenteissaan.
      AY-liike on yksi osapuoli, jotka ovat Suomen rakentaneet, tähän asemaan.
      Kaikissa kehittyneissä maissa toimii ammattiyhdistysliikkeet.
      Aloittaja voisi mennä Intiaan, tai vaikka Pohjois Koreaan, katsomaan ay vapaata yhteiskuntaa.

      • kuneiniinei

        Luepas teksti uudestaan, vai onko ymmärryksessä vikaa?


      • AsiaaAsiaa

        Lueppa aloitus ajatuksen kanssa. Aloittaja puolustaa AY-liikettä tuossa kirjoituksessaan ja kumoaa EK:n ja työnantajien yleisimmät väitteet AY-liikkeen tuhoisasta vaikutuksesta.

        Kirjoitus on muutenkin hyvä ja asiallinen. Siinä on muun muassa linkki palkkatilastojen josta näkyy monia mielenkiintoisia asioita.


    • Meu-1

      Eurooppalainen ongelma, heikot hallitukset, vahva ay-liike. Niissä maissa, joissa näin on, Kreikan tiellä ollaan. Työ-aika pitenisi jo riittävästi, jos aikuisten päivähoitopäivät (tyhjänpäiväiset koulutukset) oltaisiin töissä. Räikeimpinä esimerkkinä tulityökurssit! Ei järjen häivää, mutta firmalla palaa vähintään 500/henkilö selviä seteleitä.

      • EinoInsinööri

        Tulityökurssit ovat tuiki tarpeellisia. Sieltä saatavilla tiedoilla ja taidoilla estetään vuosittain mijoonien eurojen aineelliset vahingot puhumattakaan mahdollisista henkilövahingoista.
        Suomessa valtion lainaongelmaan on johtanut kyvyttömät hallitukset eikä suinkaan ay-liike.
        On sanomattakin selvää että jos ei valtion kassaan tule rahaa on menoja silloin pienennettävä. Muutoin tilanne on kestämätön.
        Aloituskirjoituksessa perusteltiin perin tarkkaan mikä tilanne on palkkojen suhteen Euroopassa. Suomen palkat eivät ole keskimääräistä suurempia, se näkyy tilastosta. Tyhjää puhetta koko juttu.


      • supertyhmyrit

        Valtiolla on ollut paljon erilaisia yrityksiä jotka ovat tuoneet valtion kassaan puhdasta tuloa.
        Kokoomusvetoisten hallitusten aikana yritykset on myyty, (mukamas valtiolle valuuttaa) suurinosa ulkomaiseen omistukseen näin kilpailijat ovat "syöneet" tilaa markkinoille ja kauppojen jälkeen seurasi välittömästi YT-neuvottelut ja työväki pihalle.
        Nyt itketään kun rahaa ei valtion kassaan tulekaan, joten käydäänpä taas kansalaisten kukkarolla.
        Kun housuun pissaa pakkasella, lämmittäähän se vähän aikaa....mites sitten?


      • Ahneusjamoraalittomuus

        Unohtamatta liituraita vilunki keinottelijoita. Nämä jos mitkä pahimpia "elätettäviä". Yhteiskunnalta haalitaan ilmainen koulutus ym. Yhteiskunnalta haalitaan erilaisia tukia ja verohelpotuksia yrityksille. Kun voittoa tulee, se tilitetään veroparatiiseihin. Ja sitten oma lukunsa veropakolaiset. Nämä yksilöt jotka kupanneet yhteiskunnalta kaiken mahdollisen ja jos takaisin jotain pitäisi maksaa, lähdetään veropakolaiseksi ja huudellaan sitten aidan takaa miten Suomen taloutta pitäisi hoitaa.
        Suomen tie on näiltä osin "Kreikan tie". Eihän Kreikassakaan kaikki halua maksaa veroja.


    • massaköpö

      PYYDÄN ANTEEKSI ALOITTAJALTA. Otsikko ja ensimmäinen lause johtivat minut harhaan. Laiskana lukijana en viitsinyt jatkaa. Olisin kyllä kaivannut otsikkoon sitaatteja kun se noin raflaava on.
      Luettuani koko tekstin minulla ei ole siihen mitään kritisoitavaa. Tekstin pituus korreloi Nurmikummun sanomisten kanssa, siitäkin tuo kauhu, niiden lukemiseen.

      • todennäköisesti

        Aloittaja antoi itselleen arvostelut. Aloittaja kaipaa Suomeen orjamarkkinoita, joita vielä joissain kehitysmaissa esiintyy. Kyllä ammattiyhdistys vielä ajaa tavallisen palkansaajan etua, jota suurinosa kansaa on.


      • harmajapää

        Kas kun huomioitiin myös allekirjoittava Nurmikumpu...

        Totuus on, -että perusteltu vastaus joskus ja useinkin edellyttää pitemmän kirjoituksen kuin se pelkkä höh höö!

        Mitä tulee ay liikkeeseen, esimerkiksi SAK: n, siitä on vuosien saatossa tullut
        suuren rahan asiarenki - sdp: n maltillisesta vaikutuksesta...

        Valtaosa työläisistä on esimerkiksi palkkoina joutunut tulonsiirtona menettämään n s. työvoiman ostajakapitalisteille kohtuuttoman osa tuottamastaan kansantulosta.

        Jos esim. SAK olisikin alkuperäisen perustamisen ajan tavoitteen toteuttajana, -työläisten oikeuksien ja etujen puolustajana, -olisi se säilynyt konsensusherrojen sopuilulta, -mutta sellainen ay, -kuin on jäsenet...

        Nyt ay - liike jopa vaatii hallitukselta, -jota muovaavat, -palauttamaan sen yhteiskuntasopimuksen, jolla jyräävät työläisiä, pienituloisia ja vähävaraisia, ja näitä kahta alinta sosiaalikerrosta raskaimmalla kädellä, siis kapitalsimin vinouttaman talouden oikaisemiseksi ... -näin se - ay: t toimii työn vastasiesti suuren rahan hyväksi...

        Kaarlo N... Kemijärvi


    • AYkunniaan

      AY-liikkeen mollaaminen on tietenkin työnantajan etu. Pyrkimys on heikentää sen toimintamahdollisuuksien ja pienentää jäsenien määrää.
      Tämä tapahtuu ikäänkuin huomaamatta. Tiedotusvälineissä tuodaan julki isoin otsikoin työnantajien mielipiteitä työriitatilanteissa. Siellä ne esitetään tosiasioina kuulematta toista osapuolta. Media julkaisee työnantajien haluamat uutiset halutulla tavalla.
      Näin muokataan kansalaisten mielipiteitä AY-vastaisiksi.
      Työnantajien tavoite on poistaa verovähennysoikeus AY-jäsenmaksuista. Tämänkin asian taustalla on pyrkimys saada työntekijöitä eroamaan liitoista. Ns. Loimaan kassaa kehutaan samaan aikaan ja kerrotaan sen halvoista jäsenmaksuista sekä työttömyysturvasta. Loimaan kassa tarjoaa kuitenkin vain sen työttömyysturvan , ei neuvottele palkoista, ei sovi työehdoista eikä auta työriitatilanteissa.

      Nykyään juurikin työriitatilanteet ovat niitä joissa tarvitaan liittojen apua. Työnantajat pyrkivät kaikin keinoin huonontamaan työehtoja ja palkkoja laillisin ja ei niin laillisin keinoin. Juuri näissä tilanteissa joissa sopimuksia rikotaan tulee liitot apuun. Yleisesti voidaan sanoa että pääosa työtuomioistuimen ratkaisuista johtaa työntekijäpuolen voittoon ja työnantajan maksamiin korvauksiin.

      Tässäpä on monelle miettimistä tähän lauantaiaamun.

      • konjamiiniä

        Millekkähän Ay-liikkeiden tunturimökille lähtis miettimään ko.asioita ? Niin kenen rahoilla mökit tehty ja kuka niitä eniten käyttää ? Olettasin et aina parhaat sesonkiajat ovat AY-herrojen ryyppäämiselle varattu ?


      • akmk

        ööö? Jäsenet tietenkin. kukase työnantajapomille maksaa mökkeilyt?


    • Faktaa

      Älä leiki täällä ekonomia, sillä lainaat sana sanasta toisen tahon tekstiä.

    • Jäsen34vuotta

      Niin, on totta että AY-liike omistaa lomanviettopaikkoja. Nämä paikat ovat jäsenistön käytettävissä. Tämäkin on jäsenyyden mukanaan tuomaa etuutta.
      Esimerkiksi Levihotelliin pääsee majoittumaan 50% normaalihinnasta kun näyttää jäsenkortin. Sekin on varsin hyvä etu.
      On hyvä että näitä jäsenyyden mukanaan tuomia etuuksia tuodaan julki sillä sekin edistää liittoihin liittymistä!

      • Jäsenmaksu-riittää

        AY-liike on tänäpäivänä pelkkä herrahissi , eli keino epäonnistuneille
        demari-politiikoille päästä eteenpäin poliittisella urallaan.
        SAK:ssa on paljon hyvä palkkaisia herran virkoja.
        Jäsenistö pääsee puoleen hintaan Leville , jotta olisivat hiljaa
        , eivätkä ryhtisi turhaan ajattelemaan.


      • Kakkendaalia

        Tyhjää panettelua. Jokaisessa järjestössä on toimihenkilöt. Heidän tehtävänsä on pitää rattaat pyörimässä.

        Toki heitäkin voi ja saa kadehtia. Sillä ei tosin mitään saavuta.


      • MukaanVaan7

        AY-liike kehoittakaa ihmisiä nimenomaan ajattelemaan ja seuraamaan yhteiskunnallisia ja työelämään liittyviä asioita. AY-liikkeen etu on saada joukkoihinsa aktiivisia ihmisiä jotka tuovat tuoretta tietoa työelämän ongelmista kentältä.


      • työtöntoveri
        Jäsenmaksu-riittää kirjoitti:

        AY-liike on tänäpäivänä pelkkä herrahissi , eli keino epäonnistuneille
        demari-politiikoille päästä eteenpäin poliittisella urallaan.
        SAK:ssa on paljon hyvä palkkaisia herran virkoja.
        Jäsenistö pääsee puoleen hintaan Leville , jotta olisivat hiljaa
        , eivätkä ryhtisi turhaan ajattelemaan.

        Toivottavasti uusi moderni hallitus alkaa verottamaan myös näitä AY-liikkeen kautta tulevia etuja kuten mökkeilyä puoleen hintaan. Ammatyhistyksen jäsenmaksuista verovähennys pois..jne..Ei työttömät saa puoleen hintaan mitään..ajatelkaappa ..


      • 376533
        työtöntoveri kirjoitti:

        Toivottavasti uusi moderni hallitus alkaa verottamaan myös näitä AY-liikkeen kautta tulevia etuja kuten mökkeilyä puoleen hintaan. Ammatyhistyksen jäsenmaksuista verovähennys pois..jne..Ei työttömät saa puoleen hintaan mitään..ajatelkaappa ..

        Katsohan , kun demarit järjestää lakon , jos noihin puututaan.
        Tällähetkellä demarit etsivät suurennuslasilla syytä ryhtyä lakkoilemaan.
        Tuossapa olisikin oikein yleislakon paikka !
        Ei siellä jäsenistön etua ajatella .


      • lakkokenraalit
        376533 kirjoitti:

        Katsohan , kun demarit järjestää lakon , jos noihin puututaan.
        Tällähetkellä demarit etsivät suurennuslasilla syytä ryhtyä lakkoilemaan.
        Tuossapa olisikin oikein yleislakon paikka !
        Ei siellä jäsenistön etua ajatella .

        Se ei tiijä hyvää kellekkään jos yleislakoo tulloo. Kyllä siinä AY-duunarikin saa siipeensä ko yrityskonkursseja tulee. Vaara on kyllä suuri ko kaksi AY-jyrää istuu opposiittiossa ..Henäluoma ja Rinne.


      • OnkoJärkeeVaiEi7
        työtöntoveri kirjoitti:

        Toivottavasti uusi moderni hallitus alkaa verottamaan myös näitä AY-liikkeen kautta tulevia etuja kuten mökkeilyä puoleen hintaan. Ammatyhistyksen jäsenmaksuista verovähennys pois..jne..Ei työttömät saa puoleen hintaan mitään..ajatelkaappa ..

        Tässä se nähdään kuinka työnantajien probakanda menee jakeluun. Nyt on jo työttömätkin laitettu kadehtimaan niiden onnellisten etuja jotka vielä ovat töissä ja kuuluvat liittoon etuinensa.
        Eipä ole näissä jutuissa järjen häivää!


    • ymmerrettävistä_syistä

      Kemijärviläisille AY:liike tuntuu olevan kuin punainen vaate, koska harvahan siellä yleensä on työssäkään. Elikkä eletään niillä veroeuroilla mitä me etelän työssäkäyvät ehdimme teille hankkia.
      Joutilaiden ei pitäisi puuttua työelämän lainsäädäntöihin, mietittävä vain onko sohvassa oikean paksuiset pehmusteet.

      • ExSyrjäytynyt

        Eipä ihan näinkään. Työttömyys on surkea asia josta täytyy pyrkiä kaikin keinoin pois. Kun on riittävän kauan työttömänä, niin ensin passivoitui ja sitten syrjäytyy.

        Siksipä täältä Kempasta on lähdettävä etelään töiden perään ettei joudu syrjäytyneiden joukkoon.


      • tulevaisuutee-katse
        ExSyrjäytynyt kirjoitti:

        Eipä ihan näinkään. Työttömyys on surkea asia josta täytyy pyrkiä kaikin keinoin pois. Kun on riittävän kauan työttömänä, niin ensin passivoitui ja sitten syrjäytyy.

        Siksipä täältä Kempasta on lähdettävä etelään töiden perään ettei joudu syrjäytyneiden joukkoon.

        Karrikoin toki hieman, toki Kemijärvellä tehtäisiin työtä jos siellä olisi. Ärsyttää kuitenkin kommentit ammattiyhdistysliikkeestä, ei kukaan muu aja duunarin oikeuksia. Täällä arvostelevat työmarkkinajärjöstöjä ukot jotka eivät itse ole vuosikymmeniin olleet palkkatyössä.

        Samaa mieltä lähtekää jotka kykenette hakemaan työtä muualta. Työnantajatki arvostavat ihmisiä, jotka itse hakeutuvat etsimään, ja jopa muuttamaan, se on jo tae siitä että työkin tulee luistamaan.Virolaiset näillä eväillä on menestyneet, joka sieltä tänne lähtee työtä hakemaan on myös ahkera.

        Itse olen pohjoisesta lähtenyt työnperässä etelään, enkä kadu, kannustan vielä hyväkuntoisia joilla mahdollista elämää edessä tekemään samoin, työttömänä ei ole terveen ihmisen hyvä olla.


    • Töyräs

      Ensiksi; Suomessa lakkoillaan vähän, vain 0,007% työpäiviä menetetään lakkojen takia vuodessa. Tuokin puolittuisi, jos lakkojen syyt kriminalisoitaisiin. Esim. alipalkkauksesta työnantajat selviävät ilman sakkoa, kun taas lakoilla oikeutta vaativat joutuvat maksamaan hyvityssakkoa.

      Kallein työtaistelu Suomen historiassa sekä työntekijöille että yhteiskunnalle oli paperityönantajien 7 viikon työsulku vuonna 2005. Silloinhan tehdaspaikkakuntien verotulotkin notkahtivat. Kun puhutaan lakkojen kieltämisestä olisi samalla kiellettävä työnantajien työsulkuoikeus. Miltä se maistuu?

      Ilman ay-liikkeen (kannattaa muistaa, että lääkäriliittokin on osa ay-liikettä) ei kansantalouden kilpailukykyä voida neuvotella. Harmi, että joillakin pöntereillä on niin sumea viha ay-liikettä kohtaa, etteivät kykenen järkevään ajatteluun.

    • ReiluaUutisointia

      Kaikkihan lähtee siitä perinteisestä kateudesta. Ollaan naama norsun vitulla kun kaveri saa vähän enemmän liksaa.
      Tähän on työnantajan helppo lyödä kiilaa väliin. Annetaan hieman muunneltua totuutta tai jätetään jokin avainasia kertomatta medialle niin kyllähän siitä juttu syntyy. Tästä esimerkkinä olkoon vaikkapa juuri se 2004 pariteollisuuden työsulku. Silloin työnantaja levitti villejä huhuja paperityöntekijöiden palkoista.
      Lakot ja niiden uutisointi on toinen hyvä esimerkki. Oikeita syitä lakkoihin ei kerrota. Kerrotaan vain, että taas tämmönen pieni joukko pistää lamaSuomen polvilleen ja kiristää työnantajariepua.

    • TilastoMies

      Tilastoja selailemalla olen yrittänyt selvittää kuinka paljon kalliimpaa suomalainen työ on jos sitä verrataan pahimpiin kilpailijoihin.
      Aivan täysin yksiselitteistä vastausta en ole löytänyt. Aika lailla asiaan vaikuttaa miltä kohtaa tilastoa tuon vertailun tekee.
      Tosiasia on, että työ Suomessa on hieman kalliimpaa kuin pahimmissa kilpailijamaissa. Kyseessä ei kuitenkaan ole 10-15%:n ero niikuin mediassa on väitetty. Puhutaan paremminkin alle 5%:n erosta.

      Tämä tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa lähivuosina ei ole suuria palkankorotuksia tulossa. Tämän myös AY-liike allekirjoittaa. Toisaalta ilmaista työtäkään ei haluta tehdä eli työaikaa ei pidennetä ilman korvausta. Tämä on perusteltua jo pelkästään sillä että työnantajat eivät voi lisätä työaikaa suoraan tuotantoon koska tilauksia ei ole.

      • RauhallisestiPerille

        Eihän tässä lopulta olekkaan kyse kilpailukyvystä vaan julkisen talouden kestävyysvajeesta, Venäjän tilanteesta ja yksityisen sektorin supistumisesta mm. Metsäteollisuuden ja elektroniikkateollisuuden osalta.
        Kunhan julkinen talous saadaan sopeutettua tulorahoitukseen ja löydetään uusia innovaatioita entisten (paperi ja elektroniikka) tilalle alkaa homma olla taas hallussa.
        Tähän ei tarvita työajan pidennystä eikä palkka-alea.


    • Polirukki

      Toivottavasti AY-liike huolehtii meistä ja meidän etuuksista nyt kun EK yrittää kaikkien keinojen avulla pidentää meidän työaikaa. He työntävät tähän hässäkkään kaikki vaatimuksensa muka Suomen lamasta nostamisen piikkiin.

    • Veromies17

      Pahalta näyttää. EK:n pamput ahnehtivat nyt kaikkea mahdollista kun heidän mieleinen hallitus on muodostumassa. Nyt pitää AY-pomojen pitää pää kylmänä eikä suostua hömppähommiin.
      Tässä kohtaa voisi olla jopa sen yleislakon paikka jos EK meinaa viedä asiat siihen pisteeseen.

      Nykyisin on työelämä jo niin tiukkaa, että sinne ei enää tarvita yhtään lisää työajanpitennyksiä. Varsinkin kun EK esittää ne tehtäväksi ilman lisäpalkkaa.
      Kyllä Suomessa on jo rikkaita omistajia riittävästi sillä ei työajan lisäyksestä ole Suomen lamasta nostoon apua. Vain rikkaat rikastuisivat lisää niinkuin kävi yritysveron pudotuksessakin!

      • demukatoy

        Demarit alkaa nopeasti tekin perustamaan yrityksiä niin näätte miten sitä rahaa tehään yritykseen ja valtion sekä kunnan kassaan. Niitä verorahoja joilla hyvinvointivaltio ylläpidetään. Ikuinen jarruttaminen työelämän uudistuksissa ajaa yhä ahtaamalle.


      • Veromies17
        demukatoy kirjoitti:

        Demarit alkaa nopeasti tekin perustamaan yrityksiä niin näätte miten sitä rahaa tehään yritykseen ja valtion sekä kunnan kassaan. Niitä verorahoja joilla hyvinvointivaltio ylläpidetään. Ikuinen jarruttaminen työelämän uudistuksissa ajaa yhä ahtaamalle.

        Puhut tuossa työelämän uudistuksista, voisitko selventää mitä niillä tarkoitat.


      • op.timisti
        demukatoy kirjoitti:

        Demarit alkaa nopeasti tekin perustamaan yrityksiä niin näätte miten sitä rahaa tehään yritykseen ja valtion sekä kunnan kassaan. Niitä verorahoja joilla hyvinvointivaltio ylläpidetään. Ikuinen jarruttaminen työelämän uudistuksissa ajaa yhä ahtaamalle.

        No demarithan niitä yrityksiä perustaakin. Se on vain niin, että kun demariyrittäjä vaurastuu, siitä tulee porvari.
        Oletteko huomannut kuinka demarit vähenee, ei kai ne köyhtyneet ole, kun ovat puoluetta vaihtaneet.


      • YrittäjähänSeMieki
        op.timisti kirjoitti:

        No demarithan niitä yrityksiä perustaakin. Se on vain niin, että kun demariyrittäjä vaurastuu, siitä tulee porvari.
        Oletteko huomannut kuinka demarit vähenee, ei kai ne köyhtyneet ole, kun ovat puoluetta vaihtaneet.

        Kuule, mitä väliä sillä on onko yrittäjä demari, kokkare, kommunisti tai vaikkapa ristillinen?

        No kuule, eipä mitähän väliä. Kohta alkaa itkeminen kuinka helevetin kallista yrittäminen on. Työntekijöille pittääpi maksaa aivan helevetinmoiset palakat ja ne on muutenkin kusipäitä. Ei ne ymmärrä yrittäjän vaikeuksia ja niillä on ne pekkasetki. Ne pittääpi saaha heti pois!

        Verojakin pittääpi maksaa ja ajatteleppa ne sivukulut! Voi helevetin helevetti että tämä yrittäminen on sitte vaikeaa ja kallista. No, onneksi pääseepi pariksi viikoksi Havajile hermoja leppuuttaan. Eiköhän se siittä taas mene ko saahan nollalinjalla piettyä nuo palakkaneuvottelut.


      • rautalangasta
        YrittäjähänSeMieki kirjoitti:

        Kuule, mitä väliä sillä on onko yrittäjä demari, kokkare, kommunisti tai vaikkapa ristillinen?

        No kuule, eipä mitähän väliä. Kohta alkaa itkeminen kuinka helevetin kallista yrittäminen on. Työntekijöille pittääpi maksaa aivan helevetinmoiset palakat ja ne on muutenkin kusipäitä. Ei ne ymmärrä yrittäjän vaikeuksia ja niillä on ne pekkasetki. Ne pittääpi saaha heti pois!

        Verojakin pittääpi maksaa ja ajatteleppa ne sivukulut! Voi helevetin helevetti että tämä yrittäminen on sitte vaikeaa ja kallista. No, onneksi pääseepi pariksi viikoksi Havajile hermoja leppuuttaan. Eiköhän se siittä taas mene ko saahan nollalinjalla piettyä nuo palakkaneuvottelut.

        No sikäli sillä on väliä, että jokainen pyrkii ajamaan omaa etuaan.
        Yrittäminen on sitä: että on keksinyt keinon, tuotteen, taikka idean millä voi hyötyä. Kun idea on semmoinen, että siitä olisi hyötyä, kun saa muitakin tekemään sitä (työntekijöitä).
        Tyonantaja, joka hänestä tulee, kun laittaa muita tekemään sen ja hän YRITTÄÄ hyötyä mahdollisimman paljon, mm. hän YRITTÄÄ teettää sen työn mahdollisimman halvalla.
        Työn tekijä YRITTÄÄ saada mahdollisimman hyvän palkan tekemästään työstä. Työntekijät tekevät yhteistyötä saadakseen työstään mahdollisimman suuren hyödyn, liittoutuvat keskenään (ammattiliitot).
        Yrittäjät, työnantajat, ovat myös liittoutuneet (työnantajaliitto), saadakseen teetettyä työt mahdollisimman edullisesti.
        Kummallakin LIITOLLA on Suomessa toimintaoikeus.


      • PönöPekka

        Hyvinpä kiteytit kaiken oleellisen muutamaan lauseeseen. Nyt on vain kysymys siitä, miten saadaan molempien osapuolien tavoitteet yhdistettyä niin, etä molemmat osapuolet voivat olla niihin tyytyväisiä.


      • rautalangasta
        PönöPekka kirjoitti:

        Hyvinpä kiteytit kaiken oleellisen muutamaan lauseeseen. Nyt on vain kysymys siitä, miten saadaan molempien osapuolien tavoitteet yhdistettyä niin, etä molemmat osapuolet voivat olla niihin tyytyväisiä.

        Neuvottelemalla. Tekemällä sopimuksen. Kumpikin voi käyttää painostukeinoja, joista järeimpiä ovat lakot ja työsulut.
        Suomessahan tämä systeemi toimii suht. hyvin, täällä on vähän lakkoja tai työsulkuja.


    • Eityhyjääkummempi

      No pölöjähän sie oot. Sehän tarkoittaa sitä että että kaikki työehdot huononee ja palakka pienenee.
      Se on yrittäjän etu ja sitä net hakkeepi!

      • Lopalisti

        Niinpä niin. Se onpi aina se työntekijä joka jarruttaapi tätä lopaalia kehitystä.
        Jos ajatellaan lopaalisti, niin kyllä se on niin jotta tuunareitten pittää alentaa palakkoja ja heittää ne pekkaset huitsin nevanperälle että tästä lamasta Suomi nousee!


      • palkkadeflaatiolaujjaa

        Kapitalismin syvät ylituotannosta aihetuvat talouspulat ovat alavariinsa vaikeuttaneet työlästen elämänlaatua, mutta nuo kapitalistit vain sen kuin, lamasta huolimatta rikastuvat...

        Nytkin jäädyttävät palkkoja ym kansan tuloja, ja leikkaavat yms. ja näin kiihtyy ylituotanto syvään lamaan, kun ei ole työläisillä ja kansalla sitä todellista ostokykyä, vaikka vuolevat riistäjäkapitalisteille työläiset jättivoittoja.

        EU - Suomi "nousee" tavallisen työläisen ja kansan riistämisellä, kunnes taas syöksyy laskukauteen ja syvään lamaan, ja entistä nopeammin tämä talouskriisi syventää kapitalismin kriisi.


    • Swebbes

      Eipäs heittäydytä marttyyreiksi! Kyllä Suomessa tullaan vielä pitkään pärjäämään normaaleilla työsuhteilla.
      Suomessa on nyt lama. Tähän rakoon haluaa työnantajat työntää kiilansa ja hyötyä raakasti työntekijöiden kustannuksella.
      Nyt täytyy vain pitää pää kylmänä ja neuvotella työnantajien haaluamista asioista mutta ei pidä vipuun. Vipuja työnantajien tarjouksissa on tosi paljon. Siksipä neuvotteluihin onkin hyvä ottaa mukaan liitosta asiamies jolloin ansat tulee todennäköisesti huomioiduksi.

    • Neuvottelija234

      Täytyy muistuttaa mitkä ovat perustehtävät yrityksillä ja työntekijöillä.

      Yritykset:
      Yrityksien perustehtävä on tuottaa omistajilleen maksimaalinen voitto. Yritystä arvostetaan sitä enemmän mitä enemmän se tuottaa voittoa.
      Yritysjohto tasapainoilee esimerkiksi palkkojen suhteen siten, että palkat ovat mahdollisimman pienet, mutta kuitenkin kilpailukykyiset muihin yrityksiin verrattuna niin ettei vaihtuvuus ole liian suuri. Nykyisin eri yritysten johtohenkilöt keskustelevat keskenään ja sopivat keskenään keskimääräisen palkkatason jolloin kunnon kilpailua ei pääse syntymään ja pitkällä aikavälillä palkkataso putoaa.

      Työntekijät:
      Työntekijät pyrkivät mahdollisimman suureen palkkaan. Nykyisin ei enää yleensä yrityksen sisällä saa palkankorotuksia. Jos aikoo nostaa palkkaansa joutuu vaihtamaan työpaikkaa jolloin pääsee aidosti neuvottelemaan palkastaan.

    • TYÖLÄINEN55

      Höpö,höpö muistelehan mitä hyvää on saanu aikkaan työajoissa,naisten asioissa ym.tynnyrissäkö olet kasvanut,meillä olisi ankeaa oltas samalla mallilla kun alkuasukkaat,ei pidä mollata ota ensin asioista selvää,joustettukin on tosi paljon,on hyvä että joku pitää köyhän puolta se ie ole PERSUT vaan AY-LIIKE.

    • Voimeitä

      Juuri tänään kirjoitettiin Iltalehdessä ettei Stora Enso maksa euroakaan veroja suomeen,mitäs siihen sanot?Kuinka paljon tällaisia firmoja on suomessa?Ei kannata paasata jos ei pysty hahmottamaan yhteiskunnan koko kuvaa.Mielestäni Pörssi on osasyyllinen Suomen alennustilaan.laitetaan yritykset pörssikuntoon ja myydään ulkomaille.Suomea voidaan hyvin verrata politiikassaan johonkin P-Amerikan maahan.SuurYritykset rellaa miten tahtoo,tyhjennetään maaperä rikkauksista jätetään jälkeen kaluttu maa ja saasteet.Varmaan pitäis vielä mennä palkoissakin pohjille?Nyt kun saadaan vielä tämä Vapaakauppa sopimus aikaseksi niin peli on lopullisesti menetetty.

    • Neuvottelija234

      Eli palataan taas siihen yrityksen perustehtäväänsä, eli tehdään maksimaalinen voitto omistajille.

      Pörssiin listautuminen on yrityksen kannalta hyvä asia. Työntekijöiden kannalta se on huono kehityssuunta. Kun yritys on listautunut pörssiin on omistajataho on hämärtynyt. Yrityksen toimiva johto tekee ratkaisuja omistajien edun nimissä ja siinä ei inhimilliset kärsimykset paina mitään.
      Johto vain ilmoittaa tekevänsä ratkaisut omistajien vaatimuksesta. Kaiken tämän takana on voittojen kasvattaminen.

      Voittojen maksimoimiseen kuuluu kulujen karsinta. Palkkakustannus on yksi kuluerä. Jotta saadaan maksimi voitto on myöskin palkkakustannus minimoitava. Juurikin siitä on kysymys tälläkin hetkellä. EK haluaa mennä nollalinjalla palkankorotusten osalta ja samalla lisätä työaikaa. Tämä tehdään nyt Suomen taloustilanteen parantamisen nimiin. Tosiasiassa kyse on vain voiton maksimoinnista.

      Tähän peliin kuuluu AY-liikkeen mollaaminen. Kun AY-liike saadaan nujerrettua, on työnantajilla hyvä mellastaa ja tehdä yksipuolista sanelupolitiikkaa. Nämä asiat on hyvä tiedostaa eikä mennä suoraan EK: n miinaan.

    • EiLopeteta

      AY-liike puolustaa työntekijöitä ja neuvottelee heidän sopimuksensa ja palkkansa.
      Ymmärrän hyvin työnantajien halun lopettaa AY-liikkeen toiminta. Silloin he voisivat maksaa minkälaista palkkaa haluavat ja teettä työt minkälaisilla työehdoilla vain.

    • IlmankiPärjää

      Tyhjää höpö puhetta. Kyllä työnantajat osaavat sopia työehdoista ja palkoista ilman AY-liikettäkin. Kilpailukyvyn palauttamiseksi pitää koko AY-liike lopettaa.

      • tulevaorjako

        Et varmasti ole tosissas.


    • AmmattiliitotKunniaan

      Suomen talous ei nouse sillä että pienipalkkaisia työntekijöitä kuritetaan.
      Joka oikeasti elää pelkillä palkkatuloilla ilman yhteiskunnan tukea ja makselee asuntolainaa, tietää kuinka tiukoilla ihminen voi olla.
      Tällä hetkellä ovat lainakorot alhaalla ja inflaatiovauhti pieni. Toista se oli 70-luvulla jolloin inflaatio söi velan pois muutamassa vuodessa.
      En halua tehdä ilman töitä työnantajani hyväksi. Haluan saada työstäni kunnon korvauksen. Myöskään pekkasista en ole valmis luopumaan. Näissä ajatuksissani minua tukee se paljon parjattu ammattiliitto. Se on ainoa taho joka minun näkemyksiäni huomioi ja vie niitä eteenpäin.

      • pekkasetmän

        Pekkaset lähtee..no luotiin aikoinaan kuin ilmasta..Tekemättömistä ei saa korvausta mistään !


    • navetantaustaviisaat

      Teillä uunoilla ei alkuperäinen kirjoitus auennut milliäkään!
      Paasaatte omia totuuksianne partavaahdossa, kuulematta, näkemättä, ymmärtämättä mistään mitään.
      Juttu meni uunoilla älyn ohi kuin vesi hanhen seljästä.

      Tällainen on AITO peruskemijärveläinen!

    • Höpönpöpönpöppö98767

      Pekkaset pysyy. Niitä voitaisiin lisä muutamalla päivällä yli 55 vuotiailla. Siinä tulisi vähän hoidettua sitä työssäjaksamispuoltakin kun työurat pitenee!

    • EiOoTosi

      Hyvä pointti tuo työssä jaksaminen. Kun puhuttiin eläkeiän nostosta, samalla puhuttiin myös niistä elementeistä joilla tuetaan työssä jaksamista.
      Neuvottelujen päätyttyä ei näistä tukitoimista ole kuulunut mitään, vaan on alettu vaatia lisää huononnuksia.
      Ei työnantajien ja omistajien ahneudella ole mitään rajaa.
      Puhutaanpas vaikka Alahuhdasta joka johti Kone Oy: tä ja jäi sieltä hiljattain eläkkeellä. Herra nauttii nyt 70 000€:n eläkettä. Kone on varannut 1,7 M€ hänen lisäeläkemaksuihin ja kun se raha loppuu, loppuaika kaatuu meidän verorahoista maksettaviksi. Onko tässä mitään järkeä?
      Kyllä tässä häiden yhteiskunnassa on AY-liikkeellä vielä kovin paljon tehtävää!

      • luonnollista_jasallittua

        Tälläiset ylisuuret eläkkeet, vaikkakin ne maksetaan yhteisestä pussista ei aiheuta tyypillisessä kepukaisessa pahennusta. Jos tavallinen köyhä ihminen kovalla työllä saa elantonsa sitä vasta kadehtitaan. Kuka osaa kerto mistä tälläinen ilmiö johtuu?


    • näinnaapurissa

      Olisiko kuitenkin niin, että Ay-liike on ajanut meidät päin seinää ? Kun on vuosikymmenet väännetty lisää etuja työntekijöille, niin ollaan tilanteessa, mitä tällainen taloudellinen suhdanne ei enää kestä. Nyt pitäisi kenties ajaa ne saavutetut edut alas, ja lähteä tilanteeseen siitä mistä muutkin.
      Otetaan vaikka Saksa verrokiksi. Siellä menee taloudessa kovaa, eikä siellä PK-sektori ole vienyt töitä kiinaan, tai muualle halpamaihin. Saksahan kaukaa viisaasti jo toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä siirsi talouden painopisteen pois raskaasta teollisuudesta, muille toimialoille monipuolistamaan yrityskenttää. Suomessa nähtiin vain Neukkukauppa raskaan teollisuuden kehittäjänä. Kun se loppui iski paha lama, ja silloin saatiin tuurilla Nokia.
      Saksassa on 400 000 pienyritystä jotka toimivat kansainvälisillä markkinoilla. Saksassa näitä kutsutaan "mittelstand" siinä on Saksan talouden selkäranka, meillä noita kutsutaan PK-sektoriksi.
      Nykyisestä kovasta kilpailukyvystä Saksa saa kiittää uudistuksista työmarkkinoilla jotka he tekivät vuosituhannen vaihteessa.
      Saksa osoitti silloin, että isojakin uudistuksia voi tehdä ja ajaa läpi nopealla aikataululla. Se oli poikkeuksellista Euroopassa.
      Uudistuksen ytimessä oli työmarkkinoiden joustavuuden lisääminen. Palkat, työajat ja muut työehdot määräytyvät nyt pitkälti työpaikoilla.
      Esim. niin sanottujen avaamislausekkeiden perusteella tietyistä työehdoista voidaan sopia toisin kuin työehtosopimuksessa on määrätty, jos yritystä uhkaa konkurssi tai suuret irtisanomiset. Ylipäätään työehtosopimusten kattavuus on selvästi matalampi kuin muissa teollisuusmaissa. Myös työntekijöiden ja työnantajien järjestäytymisaste on laskenut selvästi.
      Saksojen yhdistyminen oli syönyt maan taloudellisia voimavaroja. Uusi tilanne heikensi ammattiliittojen neuvotteluasemaa merkittävästi, joten järkevät uudistukset saatiin helposti ajettua läpi Saksassa.
      Paikalliseen sopimiseen siirtymistä edisti se, että valtaosa yrityksiä oli jo ennestään työnantajien ja työntekijöiden edustajista koostuvat työpaikkaneuvostot. Ammattiliitoilla ei ollut niissä enää merkittävää roolia.
      Palkkamaltti on saksassa säilynyt hyvänä näihin päiviin saakka, keskipalkat on nousseet Saksassa kilpailijamaita hitaammin. Tosin viimevuonna ne nousivat 1,6% inflaation jälkeen. Tämän vuoden alusta tuli voimaan minimipalkka, joka on 8,50€/tunti. Saa nähdä mitä se vaikuttaa Saksan kilpailukykyyn, koska Saksassa 15% työvoimasta on ansainnut vähemmän kuin nykyinen minimipalkka. Toki tuo minimipalkka koskee lähinnä palvelusektoria, ja vientialoilla on palkka yleensä ollut jo yli tuon minimin. Toki se tulee vaikuttamaan teollisuuteen välillisesti, sillä teollisuus hankkii palveluja ulkopuolisilta.

      Noin Saksassa, he elävät nykyajassa, saa nähdä kuinka ja minkälaisia uudistuksia meillä saadaan aikaan. Uusi hallitus tulee olemaan paljon vastuussa tulevaisuudesta. Toivottavasti Sipilä saa aseenkantajineen ajettua järkeä vanhoillisten AY-pamppujen umpiluukalloihin, jotta saadaan Suomi nousu-uralle.

      • tutkittuatietoa

      • tessi.tessi

        Siitäkö se autuus tulee, että saadaan työläisen palkka laskettua, alle toimeentulorajan.
        Olisiko suomessa saatu yhtään konkurssia estettyä "työehtosopimuksen avaamismenettelyllä"ja työntekijät olisivat saaneet toimeentulonsa.


      • tutkimustalöytyytoki
        tutkittuatietoa kirjoitti:

        Hevosmiesten tietotoimiston juttujakin sinulla on. Lueppa tuosta tutkittua tietoutta.

        http://www.labour.fi/tutkimusjulkaisut/raportit/raportti29.pdf

        Jaa, että hevosmiehiä. Tiedot lainattu seuraavilta tahoilta: professori Arto Lahti Aalto-yliopistosta. Finpron Saksan-toimiston johtaja Petri Katajamäki. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen.
        Lieneekö herrat harrastaa hevosurheilua, siitä en osaa sanoa.


      • VoiHyvätVeljet

        Hieno juttu että saadaan tutkittua tietoa mukaan keskusteluun. Saksaa kehutaan halvemman työvoimakustannusten maana mutta ostovoimalla korjatut palkat ovat siellä selvästi suurempia kuin Suomessa. Ostovoima on ainoa mikä merkitsee sillä se määrää mitä palkalla saa.
        Näinnaapurissa ei tiedä mistä puhuu. Tai jos tietää, kulkee laput silmillä kohti päämääräänsä joka on AY-liikkeen alasajo.
        Hän jättää kertomatta mm. Työntekijöiden irtisanomissuojasta joka on Saksassa aivan eri tasolla kuin Suomessa. Suomessa työnantaja lopettaa tehtaan tai muun liiketoiminnan ja antaa työntekijöille kenkää kenenkään siihen puuttumatta. Työntekijät jäävät oman onnensa nojaan kun valtion tukitoimet loppuu.
        Saksassa sitävastoin yritys joutuu huolehtimaan työntekijöistä myös näissä tilanteissa. Korvaukset ovat mahtavia, jopa kahden vuoden bruttopalkka.
        Näistä syistä esimerkiksi yrityskauppojen yhteydessä toiminta lopetetaan Suomessa eikä Saksassa.

        Palkkakustannus on kuluerä. Työnantajat saavat enemmän voittoja mitä pienemmät kulut ovat. Ahneuttaan ja voitontavoittelumielessä ollaan työnantajien puolelta nyt liikkeellä. Nyt halutaan työntää tulevan hallituksen syliin kaikki huononnukset.


      • pojotsulle

        näinhän se tosiasiassa on!!!


      • mietilukemaasi
        VoiHyvätVeljet kirjoitti:

        Hieno juttu että saadaan tutkittua tietoa mukaan keskusteluun. Saksaa kehutaan halvemman työvoimakustannusten maana mutta ostovoimalla korjatut palkat ovat siellä selvästi suurempia kuin Suomessa. Ostovoima on ainoa mikä merkitsee sillä se määrää mitä palkalla saa.
        Näinnaapurissa ei tiedä mistä puhuu. Tai jos tietää, kulkee laput silmillä kohti päämääräänsä joka on AY-liikkeen alasajo.
        Hän jättää kertomatta mm. Työntekijöiden irtisanomissuojasta joka on Saksassa aivan eri tasolla kuin Suomessa. Suomessa työnantaja lopettaa tehtaan tai muun liiketoiminnan ja antaa työntekijöille kenkää kenenkään siihen puuttumatta. Työntekijät jäävät oman onnensa nojaan kun valtion tukitoimet loppuu.
        Saksassa sitävastoin yritys joutuu huolehtimaan työntekijöistä myös näissä tilanteissa. Korvaukset ovat mahtavia, jopa kahden vuoden bruttopalkka.
        Näistä syistä esimerkiksi yrityskauppojen yhteydessä toiminta lopetetaan Suomessa eikä Saksassa.

        Palkkakustannus on kuluerä. Työnantajat saavat enemmän voittoja mitä pienemmät kulut ovat. Ahneuttaan ja voitontavoittelumielessä ollaan työnantajien puolelta nyt liikkeellä. Nyt halutaan työntää tulevan hallituksen syliin kaikki huononnukset.

        Niin lueppa ajatuksella tuo juttu saksasta, huomaat kyllä muutenkin miksi Suomesta lopetetaan yritys, eikä Saksasta. Irtisanomissuoja on yksi asia monien joukossa. Jos Saksassa yritystä uhkaa konkurssi tai suuret irtisanomiset, niin työehtosopimuksista voidaan poiketa. Täällä irtisanotaan, siellä tulee palkanalennus, kunnes yritys pääsee jaloilleen. Täällä nousisi AY-liikkeen puolelta iso möly, jos palkkaa alennettaisiin.


    • tessi.tessi

      Osrovoimavertailu olisi myös hyvä. Lidl käynee esimerkistä, saksalaisena se pytyy tulemaan tänne halvemmilla hinnolilla, kuin meidän omat kaupat. Ne tuotteet joilla se ei kilpaile, ovat suomessa hirmu kalliita.

      • NoLidlNo

        No kuulu, ei se siitä johdu että Lidl on saksalainen. Se johtuu siitä, että sen konsepti on erilainen.
        Kaupat on laatikoita, kaikki samanlaisia. Tavarat on esillä niinkuin ennen vanhaan markkinoilla. Myyjiä hyvin vähän jne. jne. jne


    • KauppakoEiKai

      Jopa joo. Ei kantsi paljon Lidliä kehua. En tykkää käydä siellä. Vähän niinkuin penkoiksi jotain kirpputoria. Eipä oikein sieltä mitään edes löydä!

      • tessi.tessi

        Niin sen Lidl:in konsepti on saksalainen. Kemijärven Lidl:in kauppa on ainakin yhtä selkeä ja asiallinen, kuin Sokos, taikka K-kauppa. Minullakin oli aluksi ennakkoluuloja Lidliä kohtaan.
        Käykää te vain missä kaupassa haluatte, minä käyn samalla Pitkäripaisessa.


      • halpa-kauppa

        Ei siinä Lidlissä mitään vikaa ole.Tuntuvasti suomalaisia kauppoja halvempaa kaikki.
        Ei ne myyjät suomalaisissakaan kaupoissa juuri toisiinsa kolku jos ei Lidlissäkään.


    • EiTaivutaKiristyksiin

      Nyt tulee hallituksen taholta kiristystä yhteiskuntasopimuksen hyväksymiseksi.
      Hyvät AY-johtajat, älkää taipuivat kiristykseen!
      Jos vaatimukset ovat tolkuttomia, hylätkää esitys!

    • sopii-kysyä

      Aina on suomessa lakoilla uhkailemalla saatu palkkoja ylös.
      Nyt on pää vetäjän kädessä.Ulkomaankauppa ei käy liian korkeiden palkkakustannusten johdosta. Onko nyt hyvä SAKn suuripalkkaiset möhömahat
      ynnä muut kekkulit?

      • EiKiristetä

        Tutkipa tilastoja. Suomen palkat ovat ostovoimalla korjattuna esimerkiksi saksaa huonompia. Eli palkkoja on saatava ylöspäin tai veroja alas jotta päästään Saksan kanssa samalle viivalle.

        Ei hyväksytä tolkutonta kiristystä!


    • Demarii

      Tämän kirjoittelun aloittaja on kyllä suurin kommunisti mitä maa päällään kantaa! Ajattele mitä kirjoitat.

      • umpihönöt

        Ei ole kuin professoris-tason tutkija, eli ÄO hieman korkeampi kuin kemijärveläisillä kaikilla yhteensä.


    • NäinSeMenneepi

      Tässä ei paljon kannata sekaantua politiikkaan. AY-liike puolustaa jäsenistönsä etua ja olkaamme siitä tyytyväisiä. Näillä näkymin emme tule alistumaan kirristykseen. Toki katsomme ensin mikä onkaan lopulta hallituksen esitys vai pysyykö se Häkämiehen vaatimuslistana.

      • annetaansitteruntua

        No jos katsotte kiristykseksi, niin se on ihan teidän oma häpeä. Elätte menneisyydessä ja kun ei hyvällä, niin tulee ne 1,5 miljardin veronkorotukset, ei varmasti helpota pätkääkään teitä.


      • AktiiviAYmies

        Tuo 1,5 miljardia jakaantuu erilaisiin osiin. Siinä on osa leikkauksia ja osa veronkiristyksiä.
        Kun on ollut työelämässä jo 35 vuotta ja tehnyt 40 tuntista työviikkoa ylitöineen, osaa arvostaa oikeasti pekkaspäiviä. Jos ne jakaa tasaisesti ympäri vuoden, pidettäväksi tulee noin 1 pekkanen kuukaudessa. Siihen ei kaadu minkään yrityksen kilpailukyky.
        Jos hallitus vaatii pekkasten poistoa, suosittelen omalle liitolle yhteiskuntasopimuksen hylkäystä.


      • PaskaNakki6
        AktiiviAYmies kirjoitti:

        Tuo 1,5 miljardia jakaantuu erilaisiin osiin. Siinä on osa leikkauksia ja osa veronkiristyksiä.
        Kun on ollut työelämässä jo 35 vuotta ja tehnyt 40 tuntista työviikkoa ylitöineen, osaa arvostaa oikeasti pekkaspäiviä. Jos ne jakaa tasaisesti ympäri vuoden, pidettäväksi tulee noin 1 pekkanen kuukaudessa. Siihen ei kaadu minkään yrityksen kilpailukyky.
        Jos hallitus vaatii pekkasten poistoa, suosittelen omalle liitolle yhteiskuntasopimuksen hylkäystä.

        Totta turiset. Ei pekkasten poistolla Suomen taloutta kuntoon saa. Tämä vain on taas yksi yritys mennä työläisten kukkarolle. Kyllä on törkeätä toimintaa!


      • työläinen6
        annetaansitteruntua kirjoitti:

        No jos katsotte kiristykseksi, niin se on ihan teidän oma häpeä. Elätte menneisyydessä ja kun ei hyvällä, niin tulee ne 1,5 miljardin veronkorotukset, ei varmasti helpota pätkääkään teitä.

        Millä sinä hankit elantosi, kun suhtaudut kuin olisit ulkopuolinen.


      • PaskaNakki6
        työläinen6 kirjoitti:

        Millä sinä hankit elantosi, kun suhtaudut kuin olisit ulkopuolinen.

        Teen töitä 40 tuntia viikossa. Vuosittain ylitöitä 100-200 tuntia ja päivystelen noin 5 viikonloppua vuodessa.
        Maksan mielummin veroja vähän enemmän ja pidän pekkaset.


      • EiPekkasiaPois

        1,5 miljardia € lisäleikkauksia ja veronkorotuksia tulee voimaan jos yhteiskuntasopimuksen ei suostuta.
        Jos se kursittaisiin kasaan pelkästään veroja kiristämällä se tekee noin 30€ kuussa.
        Se on kuitenkin kohtuullisen pieni hinta pekkaspäivistä, kannatan.


      • hyvä_tietää
        EiPekkasiaPois kirjoitti:

        1,5 miljardia € lisäleikkauksia ja veronkorotuksia tulee voimaan jos yhteiskuntasopimuksen ei suostuta.
        Jos se kursittaisiin kasaan pelkästään veroja kiristämällä se tekee noin 30€ kuussa.
        Se on kuitenkin kohtuullisen pieni hinta pekkaspäivistä, kannatan.

        Vaikka on lama ja kaikilla tuntuu menevän huonosti, kuitenkin pörssiyhtiöt 2000 luvulla ovat jakaneet mahtavia osinkoja.

        Viime vuonnakin Helsingin pörssi jakoi 800miljoonaa ylimääräisiä osinkoja suunnillen saman mitä valtio yhteisveron alennuksella tuki yrityksiä.

        Siksi olenkin Persuministerin kanssa samaa mieltä että yrityksienkin mtös pitää osallistua lamatalkoisiin, eikä niinkuin Kepu, ja Kokoomus haluaa tonkia vain duunarin taskuja.


      • lakkosyksyävonkaat
        EiPekkasiaPois kirjoitti:

        1,5 miljardia € lisäleikkauksia ja veronkorotuksia tulee voimaan jos yhteiskuntasopimuksen ei suostuta.
        Jos se kursittaisiin kasaan pelkästään veroja kiristämällä se tekee noin 30€ kuussa.
        Se on kuitenkin kohtuullisen pieni hinta pekkaspäivistä, kannatan.

        Joo mut nyt hallitus päättää eikä SAk ja pekkaset lähtee ja kohta lomaltapaluurahat. Non ylimääräisiä palkanlisiä . Ne ei oo tätäpäivää. Jos ei kelepaa niin voi sitä lopartit ottaa. Tulijoita nääs on.


      • persekenttään
        lakkosyksyävonkaat kirjoitti:

        Joo mut nyt hallitus päättää eikä SAk ja pekkaset lähtee ja kohta lomaltapaluurahat. Non ylimääräisiä palkanlisiä . Ne ei oo tätäpäivää. Jos ei kelepaa niin voi sitä lopartit ottaa. Tulijoita nääs on.

        Mistä niitä tulijoita on? Jos kaikki pekkasista ja paluurahoista luopumattomat saa loparit, kuka tekee työt. Pohjammaalta ie löytyne niin paljon rikkureita, että niiden turvin hommat toimis. Eikä Soini kerkiä hakea työvoimaa välimeren veneistäkään, ko sillä on kaitsemista omissa ministereissäkin.


      • Kepulaisuus
        persekenttään kirjoitti:

        Mistä niitä tulijoita on? Jos kaikki pekkasista ja paluurahoista luopumattomat saa loparit, kuka tekee työt. Pohjammaalta ie löytyne niin paljon rikkureita, että niiden turvin hommat toimis. Eikä Soini kerkiä hakea työvoimaa välimeren veneistäkään, ko sillä on kaitsemista omissa ministereissäkin.

        On palkansaajan pahin vihollinen. Kepulainen ei ymmärrä että jos palkansaajat pärjäävät tuo se paikkakunnalle muutakin hyvinvointia työpaikkojen ja verotulojen muodossa.

        Nykyiset yritykset eivät maksa veroja yhteiskunnalle yleensä ne ovat rekisteröidyt ulkomaille ja veroparatiiseihin. Kuninkaanne Karvinenkin maksoi veronsa ulkomaille.
        Olisi hyvä että sieltä Kemijärveltä nämä kepulaiset isännät poikineen hätisteltäisiin oikeisiin palkkatöihin silloin ehkä ajatukset muuttuisivat.

        Jos pitkään on ollut valtion sisäruokinnalla ei enään osaa arvostaa työtätekevien asemaa. Pitää kuitenkin muistaa se totuus että pääasiassa palkansaajan pussista se elanto tulee joutilaillekkin.


      • HepsKukkuutaNiin
        persekenttään kirjoitti:

        Mistä niitä tulijoita on? Jos kaikki pekkasista ja paluurahoista luopumattomat saa loparit, kuka tekee työt. Pohjammaalta ie löytyne niin paljon rikkureita, että niiden turvin hommat toimis. Eikä Soini kerkiä hakea työvoimaa välimeren veneistäkään, ko sillä on kaitsemista omissa ministereissäkin.

        Nyt täytyy muistaa lähtökohta koko kiistellylle asialle. Suomi on pahoin velkaantunut ja velkaantuu edelleen hyvinkin nopealla vauhdilla.
        Suomen vientiyrityksiä on lopetettu kuten Nokia. Metsäteollisuudessa on lopetettu paljon paperitehtaita koska paperin kysyntä on vähentynyt tiedon siirtyessä yhä enemmän sähköiseen muotoon.

        Toisaalta Suomessa on Euroopan helpointa irtisanoa työntekijöitä joten yrityskauppojen yhteydessä liiketoiminta lopetetaan aina Suomesta.

        Kyse on siis siitä, että suureksi paisunut julkinen sektori syö verovaroja enemmän kuin supistuva yksityinen sektori niitä tuottaa. Tästä syntyy tilanne jossa joudutaan ottamaan jatkuvasti uutta velkaa.

        Tätä ongelmaa on sitten lähdetty korjaamaan monella sektorilla. Ensin poistettiin kela-maksu työnantajilta. Siitä tuli miljardi työnantajien taskuun. Seuraavaksi pienennettiin yritysveroa 6%. Seurauksena oli 880 miljoonaa verotuloja meni taas omistajien taskuun.

        Nyt kerrotaan PK-sektorin liikevoiton kasvaneen 11%. Tässä tilanteessa hallitus haluaa yhteiskuntasopimuksen jossa työntekijöiden pitäisi lisätä työaikaansa. Mitään muita vaatimuksia ei ole, pelkästään työtekijöiden on joustettava.

        Pekkaset ovat tuikitarpeellisia tasapainottamaan nykypäivän kiireistä työelämää. Lomaltapaluuraha on yksi palkan osa ja siitä pitää pitää kiinni.


      • lomiapiisaa
        HepsKukkuutaNiin kirjoitti:

        Nyt täytyy muistaa lähtökohta koko kiistellylle asialle. Suomi on pahoin velkaantunut ja velkaantuu edelleen hyvinkin nopealla vauhdilla.
        Suomen vientiyrityksiä on lopetettu kuten Nokia. Metsäteollisuudessa on lopetettu paljon paperitehtaita koska paperin kysyntä on vähentynyt tiedon siirtyessä yhä enemmän sähköiseen muotoon.

        Toisaalta Suomessa on Euroopan helpointa irtisanoa työntekijöitä joten yrityskauppojen yhteydessä liiketoiminta lopetetaan aina Suomesta.

        Kyse on siis siitä, että suureksi paisunut julkinen sektori syö verovaroja enemmän kuin supistuva yksityinen sektori niitä tuottaa. Tästä syntyy tilanne jossa joudutaan ottamaan jatkuvasti uutta velkaa.

        Tätä ongelmaa on sitten lähdetty korjaamaan monella sektorilla. Ensin poistettiin kela-maksu työnantajilta. Siitä tuli miljardi työnantajien taskuun. Seuraavaksi pienennettiin yritysveroa 6%. Seurauksena oli 880 miljoonaa verotuloja meni taas omistajien taskuun.

        Nyt kerrotaan PK-sektorin liikevoiton kasvaneen 11%. Tässä tilanteessa hallitus haluaa yhteiskuntasopimuksen jossa työntekijöiden pitäisi lisätä työaikaansa. Mitään muita vaatimuksia ei ole, pelkästään työtekijöiden on joustettava.

        Pekkaset ovat tuikitarpeellisia tasapainottamaan nykypäivän kiireistä työelämää. Lomaltapaluuraha on yksi palkan osa ja siitä pitää pitää kiinni.

        Sun esittämällä menolla loppuu nuo yritykset..-kenen hommissa sitten ollaan ? Ei valtioon ja kunnille palkata lisää väkeä vaan vähennetään sieltäkin. Nyt on tosi kysymyksessä. Pekkaset ja lomaltapaluurahat pois ja työaikaan puolitunti per päivä lissää niinpäästään "pinnalle".


      • LiikaaVaadittu
        lomiapiisaa kirjoitti:

        Sun esittämällä menolla loppuu nuo yritykset..-kenen hommissa sitten ollaan ? Ei valtioon ja kunnille palkata lisää väkeä vaan vähennetään sieltäkin. Nyt on tosi kysymyksessä. Pekkaset ja lomaltapaluurahat pois ja työaikaan puolitunti per päivä lissää niinpäästään "pinnalle".

        Juurikin sitä yritin kertoa. Julkinen sektori on liian suuri yksityisen sektorin tuotoksiin nähden.
        Yritysten kilpailukykyä on parannettu miljardeilla. PK-yritysten liikevoittoprosentin kerrotaan kasvaneen 11%. Nyt sitten ollaan vielä vailla lisää työaikaa, eihän tässä mistään muusta ole kysymys kuin omistajien julmetusta ahneudesta.
        Se on niin, että kun antaa periksi yhdessä asiassa niin omistajan ahneus ei lopu. Periksi saa antaa kohta joka asiassa.


      • tylytlukemat
        LiikaaVaadittu kirjoitti:

        Juurikin sitä yritin kertoa. Julkinen sektori on liian suuri yksityisen sektorin tuotoksiin nähden.
        Yritysten kilpailukykyä on parannettu miljardeilla. PK-yritysten liikevoittoprosentin kerrotaan kasvaneen 11%. Nyt sitten ollaan vielä vailla lisää työaikaa, eihän tässä mistään muusta ole kysymys kuin omistajien julmetusta ahneudesta.
        Se on niin, että kun antaa periksi yhdessä asiassa niin omistajan ahneus ei lopu. Periksi saa antaa kohta joka asiassa.

        Lauri Tyly SAK lupas alentaa omaa palkkaansa. Paljonko hälle maksetaan nyt ja paljonko aikoo tiputtaa ? Varmaan keskituloiseksi ?


      • hukuksissa
        lomiapiisaa kirjoitti:

        Sun esittämällä menolla loppuu nuo yritykset..-kenen hommissa sitten ollaan ? Ei valtioon ja kunnille palkata lisää väkeä vaan vähennetään sieltäkin. Nyt on tosi kysymyksessä. Pekkaset ja lomaltapaluurahat pois ja työaikaan puolitunti per päivä lissää niinpäästään "pinnalle".

        Ja v.tut sitä pinnalle päästään. Veroparatiisiin kaikki mitä irti saadaan.


      • rautalangasta
        HepsKukkuutaNiin kirjoitti:

        Nyt täytyy muistaa lähtökohta koko kiistellylle asialle. Suomi on pahoin velkaantunut ja velkaantuu edelleen hyvinkin nopealla vauhdilla.
        Suomen vientiyrityksiä on lopetettu kuten Nokia. Metsäteollisuudessa on lopetettu paljon paperitehtaita koska paperin kysyntä on vähentynyt tiedon siirtyessä yhä enemmän sähköiseen muotoon.

        Toisaalta Suomessa on Euroopan helpointa irtisanoa työntekijöitä joten yrityskauppojen yhteydessä liiketoiminta lopetetaan aina Suomesta.

        Kyse on siis siitä, että suureksi paisunut julkinen sektori syö verovaroja enemmän kuin supistuva yksityinen sektori niitä tuottaa. Tästä syntyy tilanne jossa joudutaan ottamaan jatkuvasti uutta velkaa.

        Tätä ongelmaa on sitten lähdetty korjaamaan monella sektorilla. Ensin poistettiin kela-maksu työnantajilta. Siitä tuli miljardi työnantajien taskuun. Seuraavaksi pienennettiin yritysveroa 6%. Seurauksena oli 880 miljoonaa verotuloja meni taas omistajien taskuun.

        Nyt kerrotaan PK-sektorin liikevoiton kasvaneen 11%. Tässä tilanteessa hallitus haluaa yhteiskuntasopimuksen jossa työntekijöiden pitäisi lisätä työaikaansa. Mitään muita vaatimuksia ei ole, pelkästään työtekijöiden on joustettava.

        Pekkaset ovat tuikitarpeellisia tasapainottamaan nykypäivän kiireistä työelämää. Lomaltapaluuraha on yksi palkan osa ja siitä pitää pitää kiinni.

        "Nyt täytyy muistaa", että Suomi ei ole velkaantunut, vaan suomalaiset ovat vaurastuneet.
        Suomen valtio on velkaantunut. Sitä on kupattu kaiken aikaa.
        Vaurastujia eivät ole sosiaalituen saajat, vaan keinottelijat, keplottelijat ja myös yrittäjät.
        Suomen valtio on velkaantunut näille koijareille.
        Minäkin olen lainannut valtiolle, tosin vain vähän.
        Suomalainenkin systeemi on, että raha kertyy kapitalistille ja ne vie sitä myös veroparatiiseihin.
        Käyhien kurjistamisella asia ei korjaannu.
        Harmaantalouden kitkeminen olisi yksi keino.


    • HöynäHöynä

      Tulonjakokysymys tämä on mitä ilmeisimmin. Työnantajat ja omistajat haluavat kaiken mahdollisen omaan lompsaansa ja työntekijät pyrkivät myös turvaamaan oman ansiotasonsa.
      Vienti on hiipunut rakenteellisten syiden vuoksi. Työnantajat pistävät syyksi kilpailukyvyn huonontumisen ja haluavat leikata palkkoja tämän keksityn syyn varjolla.
      Näin höynäytetään kansaa ja saadaan sympatiat työnantajien puolelle.

    • Blondi1000

      Minä itte ja muut vasta sitten.. paskanjauhajat ei välitä köyhistä eikä eläkeläisistä... ne välittää vain omista eduista. Sipilän kannalla ..

      • EiOnnistuStanaNiin

        Jaa, että omistajille hyvät ja muista viis....


      • Blondi1000
        EiOnnistuStanaNiin kirjoitti:

        Jaa, että omistajille hyvät ja muista viis....

        Ehei, vaan omistajalle (omistajille) menestys ja rikkaus, työntekijöille toimeentulo ja työllisyys...


      • HuonoSuuntaNyt
        Blondi1000 kirjoitti:

        Ehei, vaan omistajalle (omistajille) menestys ja rikkaus, työntekijöille toimeentulo ja työllisyys...

        Tämä olisi oikeus ja kohtuus mutta sinne omistajien taskuun halutaan viedä mahdollisimman paljon hynää ja hiljalleen orjuuttaa työntekijäpuoli.


    • työkyri

      Täällä haukutaan hanakasti SAK:ta, ihme kyllä, muut ay-liitot ovat jääneet vähemmälle huomiolle, eikä noteerata lainkaan EK:n hankkeita.
      Nyt viimeisin ek:n Häkämiehen vaatimus, että sunnuntaityöltä ei tarvitsis maksaa pyhätyönpalkkaa, eikä ylityältä ylityökorvausta.
      Mitä se muuta on kuin orjatyön oikeutusta.

    • kaikki_muuttuu

      Onneksi AY liike alkaa olla hampaaton, joten Keskusta ja Kokoomus pääsee toteuttamaan politiikkaa joilla Suomi saadaan nousuun. Ek:n esityksien mukaan 100h työaikaa lisää, pekkaset pois arkipyhäkorvaukset pois sunnuntailisät pois, ja vielä palkanalennus.

      Nämä kaikki kataluudet kommunistit ja demarit ovat ammattiliittojen vaikutuksella hommanneet, mitkä ovat estäneet yritysten kasvua. Nyt Sipilä on tarttunut puikkoihin ja tuntuu tietävän mitä pitää tehdä.

    • ei.kaikki.muutu

      Sieltähä se varsinainen nihilisti ilmaantui.
      Millä keinoin hankit elantosi, kun sinulla on nuin raikkaita ajatuksia?

      • tavallinen_kansalainen

        Olen aivan tavallinen Keskustapuoluetta edustava sahatyöläinen, enkä ole ainoa joka vihaa ammattiyhdistysliikettä. Meitä on paljon jotka asetamme hirttosilmukkaa omaan kaulaamme, mutta kuitenkin isänmaan etu ajaa kaiken edelle.


    • massaköpö

      Onko Keiteleen sahalla muita kuin Keskustapuolueen edustajia ja vaaditaanko heiltä "kaikki-muuttuun" kaltainen näkemys esim. ay-liikkeeseen?
      Kuulemma tuntipalkka on 8.50 euron luokkaa, teillä tuntuu "isänmaan etu olevan tärkeää".

    • Blondi1000

      Häkäpöntto on vaarallinen Suomelle, miten sen saa sammutettua? Sipilän kannalla...

      • siperiaOpettaa

        Tulevaisuuden kannalta olisi hyväksi että Jyrki Häkämies, Sipilä, ja Stubb sais kerrankin järjestellä työmarkkinat haluamaallaan tavalla, se olisi tarpeen. Vasta sitten palkansaajatkin tietäisivät miksi ammattiyhdidtys liike on olemassa, ja onko se saatanasta.


    • lainaus.rovaniemeltä

      Blondi1000
      3.6.2015 19:21
      UUSI
      Häkäpönttö on Suomen suurin vitsaus. Minä olen Sipilän ja uuden hallituksen kannalla mutta tuo tyyppi pilaa kaiken hyvän mitä joskus taas saataisiin, yhteisen hyvän!!p*kele ..



      vassarisari


      Vassarina, rohkenen olla kepulaisen kanssa samaa mieltä, mitä sanoo "Blondi1000".

      Ek taisi tehdä harhaiskun, kun palkkasi johtajaksee Häkämiehen, hehän ovat, lievästisanoen, luonnevikaisia kaikki.

    • Ärsyyntynyt12

      En tiedä moniko tälle palstalle kirjoittelija on oikeasti työelämässä. Jos ajatellaan tätä meidän Kemppaa, niin ehkäpä 10%.
      Sillä ei sinällään ole mitään väliä, ajattelin vain näitä järjettömiä vaatimuksia joita aika useat tahot puolustavat ja kannattavat.

      Nämä viimeiset käänteet osoittavat mopon karanneen käsistä. Omistajien ahneus on vienyt järjen koko keskustelusta. Me AY-jäsenet varmasti ymmärrämme Suomen tilanteen ja haluamme osaltamme auttaa tilanteen korjaamisessa järkevällä tavalla.
      Järkevä tapa ei ole poistaa pekkasia tai sunnuntaikorotuksia. Välimallejakin löytyy jos niistä halutaan keskustella.
      Keskusteluhalut kyllä häipyy kun tehdään toinen toistaan typerämpiä esityksiä.

    • AktiivinenAY

      Olen ollut työelämässä kohta 40 vuotta. Koko ajan olen kuulunut liittoon ja viimevuosina lukuunottamatta olen ollut aktiivisesti mukana AY-liikkeen toiminnassa.
      Olen kouluttautunut AY-liikkeen järjestämissä eri aiheisiin liittyvissä koulutustilaisuuksissa ja toiminut myös paikallisissa luottamusmies ja työsuojeluvaltuutetulle tehtävissä.
      Tiedän siis mitä nykypäivän työelämä on. Nyt halutaan lisätä työaikaa tuottavuuden nostamisen nimissä ilman palkan lisäystä. Ajatuksen tasolla voi tuottavuus noustakin mutta ei kuitenkaan käytännössä ellei samalla irtisanota vastaavaa määrää työntekijöitä mitä työajan lisäyksen kautta tulee lisää tehtyjä työtunteja.
      En todellakaan kannata työajan pidennystä varsinkin kun samaan aikaan ollaan eläkejärjestelmän muutoksen kautta pidentämässä työuria.

      AY-liikettä parjataan nykyisin oikein olan takaa. Miksi näin? AY-liike puolustaa työntekijöiden etua ja valvoo että lakeja ja sopimuksia noudatetaan.
      Nykyisin on työtuomioistuimissa jutturuuhkia jotka aiheutuvat työnantajien omista työehtojen tulkinnoista. Näistä jutuista yli 90% päätyy työntekijäpuolen voittoon.
      Ellei siis AY-liikettä olisi, käyttäisi työnantaja sumeilematta mielivaltansa sopimusten tulkinnoissa. Onneksi AY-liike on olemassa, sen ovat todenneet tyytyväiset liittojen jäsenet.

      • Vielä_arvostetaankin

        Ei kannata yleistää mitä tällä palstalla kirjoitellaan. Täällähän AY-liikkeeseen suhdaututaan hyvinkin nuivasti, johtuen siitä koska palstan kirjoittelijoista monikaan ei ole työelämässä. Niitä katehditaan jotka ovat palkkatyöllä jonkinmoisen elintason luoneet.

        Entiset paperimiehet Kemijärvellä näyttää olevan punainen vaate vaikkakin heidän tuomat verotulot paikkakunnalle ovat hyvinkin tarpeen.

        Ammattiyhdistystä soimataan moneltakin taholta onhan suomalainen media pääasiassa oikeistovoimien hallussa.
        Kyllä jos AY-liikettä ei olisi Häkämien, Stubb, ja Sipilä olisivat valmiin luomaan Suomeen vielä orjamarkkinat. Muutama päivä hallitus on ollut pystyssä kovat ovat olleet vaatimukset etujen leikkaamiseksi.


    • 223334445557777

      Saapas nähdä kauanko AY-liike jaksaa taistella ökyrikkaita vastaan. Painostus on valtava ja ahneuden piru asuu syvällä omistajien patamustassa sielussa. Sääliä ei tunneta, vain veroparatiisien salaisten tilien saldo ratkaisee.

      Toivottavasti edustajamme AY-liikkeessä jaksavat. Annamme teille kaiken tukemme. Onhan meitä kuitenkin yli 2 miljoonaa tukijaa joten teillä on hyvä tuki!

    • HeikkiMutteiHeleppo

      Kaikki ymmärtävät Suomen vakavan taloustilanteen. Nyt on tehtävä kovia ratkaisuja jotka vaikuttavat positiivisesti valtion rahatilanteeseen.
      Tämä huomioiden mitkään palkanalennukset eivät tule kysymykseen sillä silloinhan verotulot pienenesivät.
      Koska tulopuolelle ei juurikaan voi vaikuttaa, on vain karsittava menoja. Itse opiskelin opintolainan turvin aikoinani ammattikoulusta alkaen. Myös jatko-opintoni rahoitin opintolainan turvin ja pienen lisän sain kesätöistä.
      Lainan makselin sitten työelämään päästyäni pois enkä todellakaan pitänyt sitä pahana.
      Kyllä nykyisinkin voisi käyttää opintolainaa rahoituskeina. Silloin myös opiskelu tulisi hoidettua suunnitellussa ajassa jolloin myös työurat pitenisivät.
      Päivähoidosta löytyy karsittavaa vieläkin vaikka sitä vähän jo rassattiin.

    • vittuunkokoaysaamennä

      Sdp on kaiken pahan juuri ja alku. Tosin nyt ne toteuttaa niitä mitä Jutta ja Jyrki sopivat jo edellisellä kaudella , tosin sitä maustetaan Kes-työ reformilla.
      Ja kuka kärsii , , työttömät kun joidenkin pölhöjen mieleen on painunut hokema että sillä kun vähennetään 500 päivän määrää niin työttömyys katoaa :)
      Tai saatikka kun yritykset joita tuemme veromarkoillamme niin ilmoittavat että heidän toiminta edellytyksenä on halpatyövoiman vapauttaminen jne. Ja tämä tehdään kirkkain silmin ja samalla kierretään veroja!!

      Minun puolesta (työtön) metsäteollisuuden raakki, niin saa Suomi "isänmaa" hukkua paskaan korviaan myötä. Sillä olen nähnyt ay-toimintaa 12v. Aika vierestä ja pakko sanoa että kusetusta koko homma. Sillä lapsikin sen osaa, meinaan sanoa että maksulliseksi irtisanomiset ja nämä (yt) yhtä tyhjän kanssa neuvottelut historiaan ja heti! Mutta ei nämä yt-pellet.

      • HeikkiMutteiHeleppo

        Huomaan kyllä että olet katkeroitunut tehtaan lakkautuksesta. Siinä olet oikeassa että YT-neuvottelut ovat aivan yhtä yhjän kanssa. Ne käydään vain, että lain kirjain tulee täytettyä ja työnantaja vapautuu kaikesta vastuusta.
        AY-liikkeen toiminnasta olen kyllä täysin eri mieltä. Se, että AY-liike ei voi estää tuotantolaitoksien lopetuksia on totta. Kuitenkin AY-liike valvoo työehtojen noudattamista ja neuvottelee niistä sekä palkoista.
        AY-liikkeellä on on suuri tarve varsinkin näin epävarmoina aikoina.


    • KummaHomma9

      Onpas Suomessa perin kummallinen tilanne. Talous on kuralla ja työntekijät ovat sen kuralle saattaneet. Reipas kahden miljoonan työntekijäporukka on sotkenut kaikki asiat. Hyi meitä!

      Ainoastaan Häkämies ajattelee Suomen parasta. Hänellä on hyviä ideoita millä tilanne paranisi. Työaikaa pitäisi lisätä, lomaltapaluurahat pitäisi poistaa ja sunnuntait pitäisi tehdä normaalipalkalla. Hyviä ideoita mutta emmehän me työntekijät halua luopua saavutetuista eduista. Olemme niin helvetin ahneita ja itsekkäitä.

    • AnsiosidonnainenTurva

      AY-liike valvoi taas meidän etujamme. 200 miljoonan €:n ansiosidonnaisen leikkaukset siirtyivät vuoden 2017 alkuun.

      • nicorettealeuatselällään

        Kuuntelin samaa ja nyt kun ikikuunapäivänä en ole kortistossa ollut ja työt vituttaa ja viiskymppiset näkyy jo niin ajattelin josko heittäytyis käyttämään niitä tienattuja päivärahoja kun ensi vuosi olisi vielä aikaa.


      • MollaMaija6
        nicorettealeuatselällään kirjoitti:

        Kuuntelin samaa ja nyt kun ikikuunapäivänä en ole kortistossa ollut ja työt vituttaa ja viiskymppiset näkyy jo niin ajattelin josko heittäytyis käyttämään niitä tienattuja päivärahoja kun ensi vuosi olisi vielä aikaa.

        Tuo on panettelua. Kun työttömyys kohtaa, on vakavan ja vaikean asian edessä. Tämä turvaverkko luo jonkinmoisen avun mutta se on vain väliaikainen ja uutta työtä pitää löytää määräpäivinä sisällä ettei putoa peruspäivärahalle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5339
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3447
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1572
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      193
      1484
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      25
      1003
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      779
    Aihe