keittiön nurkka tummunut

apuvaapua

Mistähän johtuu että keittiön nurkka on tummunut?Märkä se ei ole.Onkohan eristeet puutteelliset.on ulkoseinää vasten.Vanha talo...

8

2347

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Noin äkkiseltään kuullostaa ilmavuodolta rakenteissa.

    • apuvaapua

      Eli pitäiskö ottaa ulkoapäin auki ja katsastaa tilannetta..kyseessä 40v.vanha rakennus,kaikki alkuperäistä.Tarkoitus on uusia ulkovuoraus ja vaihtaa eristeet paremmiksi,talvisin kylmä juuri tuo ulkoseinä.

    • voib_olla

      Voi olla että ilma ei siinä kohdassa juuri liiku ja pölyä kerääntyy ja aikaa myöten pinttyy nurkkaan.

    • apuaapuva

      Ei ole pölyä,vaan selvästi kosteudesta tummunut,talvella ilmestyi,alempaa siitä irtosi jotain mustaa kun pyyhin sitä,ja se oli märkää...ollaan asuttu pari vuotta,ja maalattiin toissa kesänä tuokin seinä,enkä huomsnnut siinä alhaalla työtason alapuolella mitään erikoista,itse maalasin.

      • Jos siinä oli jotain märkää talvella, niin kyse on siitä, että siihen tulee sisäpuolelta jostain kosteutta. Vaihtoehtoja on oikeastaan kaksi:
        1) Jokin vuotaa (putki seinän sisällä?)
        2) Sisäilman kosteus tiivistyy kylmään ulkoseinään (yleensä kyllä ensin ovat vaarassa ikkunat, mutta jos niitä joutuu jo pyyhkimään...)

        Kakkosvaihtoehtoon auttaa ilmanvaihdon parantaminen. Ykköseen ei ole oikein muuta keinoa kuin purkaa rakenteita ja selvittää mistä kosteus on tullut. Et kertonut mitä materiaalia seinä on, onko kyseisellä seinällä lämmityspattereita/vesipisteitä tai muuta, joka sopisi teoriaan vesiputkesta seinän sisällä. Et myöskään maininnut mitään siitä, miten ilmanvaihto ja lämmitys on hoidettu. Jos tuuletusaukot ja puulämmitystä, niin talvella auko auki ja takkaan tulet vähintään kerran päivässä.


      • voi-olla-näinkin

        Minusta näyttää, että keittiön nurkassa on puutteellinen eristys, joka aiheuttaa kylmyyden lattianrajaan. Kylmä ulkoilma kohtaa sisäilman ja se aiheuttaa kosteutta ja sen imeytymisen rakenteisiin. Tummuus tai mustuus on hometta, joka on aiheutunut kosteudesta.

        Nurkka kannattaa avata sisältäpäin. Ensin kannattaa yrittää irrottaa sisälevytykset nätisti ettei vahingossa riko suoraan levyn takana olevaa höyrynsulkumuovia. (Toivottavasti siellä on sellainen! Rakenne voisi olla tälläinen 40-vuotta vanhassa talossa, joka on rakennettu 70-luvulla.) Kun levytys on purettu seurataan sitä tummaa vanaa seinässä. Höyrynsulussa saattaa olla aukkoja tai reikiä, jotka ovat aiheuttaneet ilmavuodon rakenteessa. Ne pitäisi olla selvästi havaittavissa. Lämmöneristevillahan ei yksin toimi, vaan tarvitaan myös höyrynsulkumuovi estämään ilmavirtaus rakenteessa, jota aiheutuu varsinkin talvella kun ulko- ja sisälämpötiloissa on suurempi ero.

        Höyrynsulkumuovin reikä saattaa jo yksin olla syynä niin suureen ilmavuotoon rakenteessa, että se aihauttaa levyn mustumisen. Epäilen kyllä, että rikkonaisen höyrynsulkumuovin lisäksi seinässä on huonosti toteutettu eristys, jossa on koloja. Nämä asiat tulevat esille rakennetta avattaessa ja tutkittaessa.

        Voi olla myös mahdollista, että seinän ja lattian liitos on epätiivis. Höyrynsulkumuovia ei ole välttämättä tiivistetty lattiaan. Voi myös olla, että seinän alajuoksun kohdalla ei ole eristettä lainkaan vaan sen kohdalla on pelkästään puuta sisältä ulos saakka. Sellainen ei eristä kovin hyvin, vaan on aina kylmempi kuin muut rakenteet. Silloin ei taida olla kovin paljon vaihtoehtoja kuin lisätä lämpöä sisällä nurkassa, jotta rakenteen nollapiste eli kastepiste, jossa kosteus tiivistyy vedeksi on mahdollisimman kaukana ulkopuolella. Rakenteellinen korjaus on todella hankalaa sellaisessa tapauksessa ja varmasti kallista.

        En pysty sanomaan 70-luvun rakenteista sen enempää kun oma rakennusalan kokemukseni alkaa vasta 80-luvun puolelta. Muistelen pikkupoika katsoneeni, että 70-luvun seinärunkona saattoi olla kakkosnelonen 50x100 tai kakkosvitonen 50x125 runkotolppa ja lämmöneristeenä mineraalivilla (esim. lasivilla). Sisäpuolella tämän jälkeen höyrynsulkumuovi (aina siellä minne muistettiin/jaksettiin laittaa) ja sen päällä lastulevy. Rungon ulkopuolella, yleensä bitumihuopalevy tuulensuojana ja sitten tuuletustila sekä ulkovuoraus.


    • Apuaapua

      Seinä on sisäpuolelta lastulevyä,toisellä seinällä on sähköpatteri,kyseessä siis keittiön nurkka rivitalosta.Seinän toisella puolelle on naapurin olohuone.Painovoimainen ilmanvaihto ja sähkölämmitys.Ikkunat 40v.vanhat,ja valskaavat,joutuu kuivaileen niistä kosteutta talvisin aamulla.Huomasin ulkoseinässä reiän,muttei satu ihan kohilleen tuon paikan kanssa joka on tummana tuossa nurkassa.Tarkoitus on uusia ulkovuoraus ja ikkunat siinä samalla piakkoin.Ensivuonna?

    • Jämpti

      Sisäilman kosteus tummentanut nurkan, irrota vaikka jalkalista niin melko varmaan sen alta seinä normaalin värinen ja jos ei ole niin tiedät, että kosteus on syvemmälläkin rakenteissa.

      Nurkassa ei tarvi olla lämpövuotoa, kun nurkka ja lattianraja on muutenkin kylmemmät niin sinne herkästi kosteus saattaa kertyä ja tummentaa nurkan.
      Eritoten, kun on painovoimainen ilmanvaihto.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1625
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      29
      1319
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1122
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      28
      1066
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1036
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1001
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    Aihe