Asumistuki omakotitaloon leskelle?

kurjenpolvit

Olen yli 70 v., puolisoni kuoleman jälkeen asun yksin hyvänkokoisessa kauniissa omakotitalossamme, pieni maatila vuokrattu viljelijälle, siitä vähän vuokratuloja, kyseessä lastemme kanssa jakamaton kuolinpesä, eli vuora menee kuolinpesän tilille. Saisinkohan asumistukea Kelasta, kun talon kuluihin menevä rahamäärä puolittunut, kun olen siinä yksin? En haluaisi muuttaa kotootani minnekään. Muita tuloja ovat eläkkeeni ja lisänä pieni leskeneläke.
Pitääkö asumistukihakemuksessa ilmoittaa itse eläkkeensä määrä, vai etsiikö Kela sen ja tutkiiko Kela tilini, entä kuolinpesän tilin, pitääkö se ilmoittaa, tutkiiko he senkin? Tarkennan että en moiti Kelaa tilien tutkimisesta, niin tehdään kuin on oikein.
Tilihän siis ei ole minun henkilökohtainen tilini.
Kiitos tietävälle paljon!

21

1669

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • leskimyös

      Kyllä nykysääntöjen mukaan on mahdollista saada asumistukea myös omistusasuntoon. Tuloja ja asumismenoja kysyvät, vuokrasopimus siis pitänee olla. Eläkeläisiltä kysytään myös pankkitalletusten määrää. Hakemus vaan vetämään.

      Toisaalta leskellä on avoipuolisoiden yhteiseen kotiin hallintaoikeus, joka tarkoittaa sitä, että vuokraa ei tarvitse kuolinpesölle maksaa, vaan leski vastaa vain talon käytöstä ja kunnossapidosta. Tämä tietenkin edelyttäen, että leskellä ei ole muuta käyttöönsä sopivaa asuntoa.

      Jos hallintaoikeus on, lienee todennäköistä, että Kela ei maksa vuokratukea. Eihän hallintaoikeuden vuoksi vuokraakaan tarvitse kellekään maksaa. Jos tulot pienet ja talon asumismenot (sähkö, lämpö, vesi,jäte yms) isot, niin voi ehkä jotain herua hallintaoikeudesta huolimatta.

      • >>Eläkeläisiltä kysytään myös pankkitalletusten määrää.<<

        Taidat muistaa väärin. Eläkeläisiltä??? Omaisuus nimittäin ei vaikuta asumistuen saamiseen, vain tulot. Ja pankkitalletuksista ei tuloa nykyisillä nollakoroilla kerry.


      • Vähän_tietoa

        Omaisuus ei tosiaan asumistukeen vaikuta.

        Mutta mitä ihmeen horinaa on tuo, että "pankkitalletuksista ei tuloa nykyisillä nollakoroilla kerry"?

        Ei kai nyt kukaan järkevä ihminen nykypäivänä varojaan tavallisella pankkitilillä tai määräaikaistalletuksissa pidäkään, vaan niissä sijoituskohteissa, jotka tuottavat - parhaimmillaan yli kymmentäkin prosenttia vuodessa.

        Tämän asumistukiasian kannalta tällä seikalla ei kuitenkaan ole merkitystä, mutta monessa muussa kysymyksessä kylläkin. Ei siis pidä lähteä siitä olettamasta, että sijoitukset eivät tuota. Kyllä ne tuottavat, ja tuotto tulee ottaa huomioon esim. toimeentulotuessa (esim. leskellä oikeus vainajan omaisuuden tuottoon) taikka osituksessa.

        Asumistuki omakotitaloasumiseen on mahdollinen, mutta kuluina otetaan huomioon vain todelliset menot. Ja tuloina niin eläkkeet kuin vuokratulotkin. Ihan sama mille tilille ne ohjataan.

        Ehkä helpointa tälle leskelle olisi leventää omaa leipäänsä niin, että ottaa ns. käänteisen asuntolainan eli sellaisen lainan, jota ei lyhennetä lainkaan, korot vain maksetaan. Jos vakuusarvo riittää, niin esim. 50 000 eurolla elelee aika pitkään.

        Ensin tietty kannattaa käyttää ne vuokratulot. Ja toimittaa ositus, joka oli siis vielä hoitamatta.


    • >>Mutta mitä ihmeen horinaa on tuo, että "pankkitalletuksista ei tuloa nykyisillä nollakoroilla kerry"?<<

      Olipa typerä kiekaisu! Tuohan ei ollut mitään horinaa, vaan puhdas fakta. Ei enää pahemmin voi kiveen kirvestään iskeä kuin tämä horisija!

      • Finanssimies

        Korot ovat tosiaan lähellä nollaa ja jotkut korot jopa negatiivisia. Tietyt instanssithan joutuvat jopa maksamaan siitä että saavat säilyttää rahaa pankissa.

        Mutta ihan yhtä järkevää olisi ollut sanoa, että sukanvarressa säilytetyille satasille ei nykyisten polyesterisukkien aikana korkoa heru.


    • Leskimyös

      Taas lähtee rönsyilemään, jos aletaan vängätä säästöjen ja sijoitusten tuotoista.

      Eikös tässä ole kaksi oleellista kysymystä:

      *kuolinpesän omaisuuden vuokratuotot eivät ole lesken tuloja, eikä niitä tarvitse edes asumistukihakemuksessa ilmoittaa?

      *leskellä on hallintaoikeus omakotitaloon, vaikka kuolinpesä on jakamaton?

      ...vai katsooko Kela vuokratulojen olevan lesken tuloja (vrt. pikavipit ovat tuloa...)

      ...vai onko hallintaoikeus olemassa vasta osituksen jälkeen?

      • jannerru

        eikö vaikka kuolinpesään kuuluisi muutakin kiinteetä omaisuutta kuin ko. talo, eikö niiden muidenkaan vuokratuotto vaikuta, jos ne on kuolinpesän nimissä??


      • kuolinpesäntuotto

        "Eläkkeensaajan asumistuen määrään eivät vaikuta etuoikeutetut tulot, hoito- ja vammaistuet, perikunnan tulot tai omaisuus. Jos sinulla on talletuksia enintään 2 000 euroa, ne eivät vaikuta asumistukeen. Puolison talletuksille on oma 2 000 euron raja. Tämän ylittävältä osalta Kela laskee korko- ja osinkotulot mukaan tuloihin ja lisää talletukset asumistukeen vaikuttavan omaisuuden määrään. Korko- ja osinkotuloja ei kuitenkaan oteta huomioon, jos ne jäävät alle 60 euron. Kuolinpesän tuottoa ei oteta huomioon." http://www.kela.fi/maara-ja-verotus_tulot-ja-omaisuus


      • Asumistuen edellytykset ovat näköjään erilaiset sen mukaan, onko kyse yleisestä asumistuesta vai eläkkeensaajan asumistuesta. Viimeksi mainittuun vaikuttaa omaisuus, ensiksi mainittuun ei. Omituista, mutta noin se on!

        ELÄKKEENSAAJAN ASUMISTUKI
        "Eläkkeensaajan asumistuen suuruuteen vaikuttavat lähes kaikki sinun ja puolisosi jatkuvasti saamat bruttotulot. Jos asut yksin, asumistukeen vaikuttavat omat tulosi, omaisuutesi ja asumismenosi. Jos sinulla on puoliso, asumistukeen vaikuttavat myös puolisosi tulot ja omaisuus sekä yhteiset asumismenonne."
        http://plus.edilex.fi/kela/fi/lainsaadanto/20070571/P14

        YLEINEN ASUMISTUKI
        Vain tulot vaikuttavat
        http://plus.edilex.fi/kela/fi/lainsaadanto/20140938


      • japetegj
        kuolinpesäntuotto kirjoitti:

        "Eläkkeensaajan asumistuen määrään eivät vaikuta etuoikeutetut tulot, hoito- ja vammaistuet, perikunnan tulot tai omaisuus. Jos sinulla on talletuksia enintään 2 000 euroa, ne eivät vaikuta asumistukeen. Puolison talletuksille on oma 2 000 euron raja. Tämän ylittävältä osalta Kela laskee korko- ja osinkotulot mukaan tuloihin ja lisää talletukset asumistukeen vaikuttavan omaisuuden määrään. Korko- ja osinkotuloja ei kuitenkaan oteta huomioon, jos ne jäävät alle 60 euron. Kuolinpesän tuottoa ei oteta huomioon." http://www.kela.fi/maara-ja-verotus_tulot-ja-omaisuus

        Siis tilillä ei saa olla yli 2000 euroa ja jakamattoman kuolinpesän omaisuuden lesken osuutta ja sen vuokratuloja ei oteta huomioon, kun kyseessä leski ja hänelle ajateltu eläkkeensaajan hoitotuki.


      • Neuvoja_

        Ne jakamattoman kuolinpesän tuotot ovat kokonaan lesken tuloa, ja otetaan huomioon asumistukilaskelmassa täysimääräisesti. Lisäksi eläkkeensaajan asumistukeen vaikuttaa omaisuus, ja tämä leskihän omistaa sitä omakotitaloa itsekin. Tämä on aivan loogista, eikä mitenkään omituista, jos vähän käyttää järkeään. Eläkkeensaajilla on usein merkittävä omaisuus mutta ehkä vain pieni eläke. Ja nix_naxin tyyliin moni vanhus sattaa säilyttää rahansa tavallisella pankkitilillä, jossa ne eivät tosiaan tuota mitään.

        Ainoa järkevä vastaus ja ehdotus oli nimimerkiltä Vähän_tietoa eli tämän lesken kannattaa ottaa käänteinen asuntolaina elämiseen. Sitä ennen on syytä toimittaa omaisuuden ositus.


      • Täyttä häränpyllyä tamän nikkarin kirjoitus - ei tiedon/järjen hiventäkään!

        >>Ne jakamattoman kuolinpesän tuotot ovat kokonaan lesken tuloa, ja otetaan huomioon asumistukilaskelmassa täysimääräisesti.<<

        Väärin. Jakamattoman kuolipesän (perikunnan) tulot eivät osaksikaan vaikuta asumistukeen.

        Sen sijaan yksin leskelle ehkä hallintaoikeuden nojalla kuuluvat tulot vaikuttavat.

        Kela:
        "Eläkkeensaajan asumistuen määrään eivät vaikuta etuoikeutetut tulot, hoito- ja vammaistuet, perikunnan tulot tai omaisuus."
        http://www.kela.fi/maara-ja-verotus_tulot-ja-omaisuus

        >>Lisäksi eläkkeensaajan asumistukeen vaikuttaa omaisuus, ja tämä leskihän omistaa sitä omakotitaloa itsekin. Tämä on aivan loogista, eikä mitenkään omituista, jos vähän käyttää järkeään.<<

        Harhaan jälleen mennään, jos käytetään sellaista järkeä, jonka tämä onneton nikkari omistaa. Omassa käytössä olevaa asuntoa kun ei oteta omaisuutena huomioon asumistukiasiassa.

        Kela:
        "Omassa käytössäsi olevaa omakotitaloa, osuutta jakamattomaan kuolinpesään ja asunto-osakkeita ei oteta mukaan omaisuuteen."

        >>Ja nix_naxin tyyliin moni vanhus sattaa säilyttää rahansa tavallisella pankkitilillä, jossa ne eivät tosiaan tuota mitään.<<

        Jälleen näyte nikkariressun logiikan tasosta. Olen tässä keskustelussa todennut, että "pankkitalletuksista ei tuloa nykyisillä nollakoroilla kerry". Mikä tuossa on "tyyliä"? Osoittaa vain nikkarin tapaa purkaa kaunojaan tai pahaa oloaan. No, tyylinsä kullakin.


    • kurjenpolvit

      Anteeks, jos en ole täällä maininnut, että minulla on hallintaoikeus kaikkeen.
      Muuttaako se seikka vastaukset päälaelleen?
      Monenlaisia vastauksia tullut, mikähän lie oikein? Ja vielä kun lisäsin ton "hallintaoikeuskommentin". :)
      Mutta kiitos paljon kuitenkin.

    • omaisuudentuotto

      "Jakamaton kuolinpesä
      Osuutta jakamattomaan kuolinpesään ei oteta omaisuutena huomioon eikä sen tuottoa
      huomioida tulona.
      Jos vainaja on yksin tai vainaja ja leski ovat yhdessä omistaneet omaisuutta, ei tällaista
      omaisuutta eikä sen tuottoa oteta huomioon. Lesken yksin omistama omaisuus otetaan
      kuitenkin huomioon samoin kuin sen tuotto.
      Hallintaoikeustestamentin perusteella lesken hallintaan tullutta omaisuutta ei
      oteta huomioon. Tuotto kuitenkin otetaan lesken tuloksi. Lesken keskinäisen
      omistusoikeustestamentin perusteella saama omaisuus ja sen tuotto otetaan huomioon
      kokonaisuudessaan leskelle hänen yksinomistamansa omaisuuden lisäksi, jollei
      kuolinpesään kuulu lainkaan rintaperillisiä tai rintaperilliset eivät ole esittäneet
      lakiosavaatimusta. Jos lakiosavaatimus on esitetty, lesken omaisuutena otetaan
      huomioon ¾ vainajan ja lesken yhteenlasketusta omaisuudesta sekä huomioitavan
      omaisuuden tuotto.
      Selvitä lesken omaisuus tarvittaessa perukirjasta.
      Jos leski pitää kuolleen puolison jäämistön jakamattomana hallinnassaan, hänellä on vain
      oikeus hallita omaisuutta ja saada siitä tuleva tuotto. Hallintaoikeus ei vaikuta perimis- tai
      omistussuhteisiin (perintökaari 3 luku 1 a § 1 mom."
      http://www.kela.fi/documents/10180/578283/elakkeensaajan_asumistuki.pdf/2c314f67-3b7b-43e2-b07b-6edc73ea6643

    • Juristiminäkin

      Nis Nax puhuu asiaa, muut kommentit voi unohtaa.

      • Järki_hoi

        Varsinainen juristi just joo, ja nixnax toinen samanmoinen. No, on se kiva että on ihailijoita.

        Mutta asiaan:

        Alusta asti on ollut päivänselvää, että tällä leskellä on vuokratuloja ja ne tulot otetaan täysimääräisesti huomioon samoin kuin eläke. Sitten on ne kaksi kiinteistöä, joista toinen on omassa asuntokäytössä ja toinen vuokrattuna. Omaa asuntoa ei oteta huomioon asumistukseen vaikuttavana omaisuutena, mutta toinen kiinteistö kylläkin.

        Aivan sama mille tilille ne vuokratulot ohjataan. Jos tulot ovat omia tuloja, ei niitä voi pimittää ohjaamalla niitä jonkun muun nimissä olevalle tilille.

        Eli alussa oli jo hyvä neuvo: jos elämä on liian tiukkaa, niin sitten on hyvä ottaa käänteinen asuntolaina. Turha sitä on kitkuttaa jos noin suuri omaisuus on. Ja turha kuvitella, että me veronmaksajat maksamme kulut kun leski kartuttaa oman perheen omaisuutta "toiselle tilille".


      • Jäärä jatkaa linjallaan. No siitä vaan, sanahan on vapaa.

        >>Alusta asti on ollut päivänselvää, että tällä leskellä on vuokratuloja ja ne tulot otetaan täysimääräisesti huomioon<<

        Tulojen laatu on "päivänselvää" vain jäärälle, jonka järki seisoo. Totta kai LESKEN tulot otetaan huomioon, aivan siten kuin olen esittänyt. Mutta KUOLINPESÄN tulojapa EI oteta huomioon, ei täysimääräisinä eikä edes osaksi. Yllä olen kertonut, että jos tulot kertyvät kuolinpesän omaisuudesta, johon leskellä on hallintaoikeus, ne ovat lesken tuloja. Muutoin ne ovat kuolinpesän tuloja.

        >>Omaa asuntoa ei oteta huomioon asumistukseen vaikuttavana omaisuutena, mutta toinen kiinteistö kylläkin.<<

        Täydellisen tietämättömyyden uskonvarmuudella jäärä julistaa "päivänselviä" käsityksiään. Vieläkään ressukan päähän ei ole uponnut, että kuolinpesän kiinteistöä tai muutakaan omaisuutta EI oteta huomioon lesken omaisuutena . Ap:n tapauksessa kuolinpesä on jakamaton, joten "toisen kiinteistön" omistaa kuolinpesä. [Jos kuitenkin toinen kiinteistö oli kummankin puolison nimissä, leski omistaa ½ ja kuolinpesä ½.]

        Eläkkeensaajan asumistukilaki 13 §
        "Omaisuutena ei kuitenkaan oteta huomioon osuutta kuolinpesässä eikä hakijan taikka hänen avio- tai avopuolisonsa omistamaa omassa käytössä olevaa asuntoa, johon asumistuki maksetaan."


      • Kolmas_jäärä

        Tässä oli kaksi kiinteistöä.
        Kotia ei lasketa mukaan omaisuuteen, joka vaikuttaa tukeen, muut kiinteistöt lasketaan.


      • Voi, voi tätä jäärien yksinkertaisuutta!!! Kohta varmaan neljäs jäärä toistaa samaa!

        Lesken omaisuus otetaan huomioon, LUKUUN OTTAMATTA lesken osuutta kuolinpesän omaisuuteen. Jos siis "muut kiinteistöt" ovat kuolinpesän omistuksessa, niitä EI osaksikaan lasketa mukaan lesken omaisuuteen.


      • Näin

        Lesken osuus kuolinpesässä otetaan aina huomioon vaikka pesä olisikin jakamatta. Ei jakamattomuudella voi tuolla tavalla kikkailla.

        Jos puolisoilla on keskinäinen omistusoikeustestamentti, kuolinpesän omaisuus ja sen tuotto otetaan lesken oman omaisuuden lisäksi kokonaisuudessaan huomioon, vaikka pesä olisikin jätetty jakamatta.

        Jos rintaperilliset ovat esittäneet lakiosavaatimuksen, lesken omaisuutena otetaan huomioon 3/4 vainajan ja lesken yhteenlasketusta omaisuudesta.

        Jos leski ei saa omaisuutta omistusoikeudella, vaan hänellä on hallintaoikeus (joko koko omaisuuteen tai osaan siitä), tuotto on lesken tuloa ja se vaikuttaa asumistukeen.

        Lopputulos on siis sama riippumatta siitä oliko se pesä jaettu tai ei.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1829
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1828
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1610
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1138
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1138
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe