Ilman rakennuslupaa purettu kantava väliseinä

mitätehdä

Olen ollut kiinnostunut myynnissä olevasta kerrostaloasunnosta, josta on purettu kantavaa väliseinää. Seinää on purettu keskeltä seinää reilun kahden metrin matkalta kattoon asti. Mitään tukipalkkia katossa ei näy. Talo on vuonna -66 rakennettu elementtitalo ja seinä 15-20 cm paksu. Välittäjä ei osannut sanoa onko purkuun ollut lupaa. Isännöitsijä varmisti piirustuksista että seinä on kantava ja kertoi ettei lupaa ole haettu eikä remonttitöistä muutenkaan tehty minkäänlaista ilmoitusta. Hän ei kuitenkaan kuulostanut erityisen huolestuneelta, ja sanoi ettei purkutöistä todennäköisesti aiheudu rakenteille ongelmia ja että kantavien seinien purkutöiden tiukka valvonta on turvallisuuden maksimointia. Kun kysyin kenen vastuulla purkutyöt ja niistä rakennukselle mahdollisesti aiheutuvat haitat ovat, hän vastasi että taloyhtiöllä, jos edellinen asukas ei myönnä purkaneensa seinää. Hän ei kuitenkaan vaikuttanut siltä että taloyhtiön tulisi välittömästi ryhtyä toimiin seinän tukemiseksi. Kysymyksiä: voiko taloyhtiötä velvoittaa tukemaan seinän, mikäli asunnon ostaa, eikä myyjä myönnä purkutöitä? Vai onko todella niin että kantavien seinien purku- ja rakennusluvat ovat turvallisuuden maksimointia? Jos taloyhtiö ei ole kiinnostunut tukemaan seinää, eikä myyjä myönnä seinän purkamista, minkä hintaista on teettää tukeminen itse ja onko se järkevää tilanteessa jossa vastuu on jollain muulla? Jos asunnon ostaa ja talon rakenteista löytyy joskus seinän purkamisesta johtuvia ongelmia, voiko vastuu olla sen hetkisellä omistajalla? Voiko seinä olla turvallisuusriski asunnon asukkaille jos sitä ei tueta? Taloyhtiössä on juuri tehty putkiremontti ja se on asunnon osalta valmis. Ilmeisesti seinä ei ole herättänyt remontoijien huomiota.

10

2322

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NäinMeillä

      Lopulta asia kiteytyy siihen, onko tehty purkutyö rakennuksen turvallisuuden kannalta ongelmaton ilman lisätuentaa. Tämän voi arvioida vain rakennesuunnittelija, jonka laskelmat olisi joka tapauksessa tarvittu jos työlle olisi haettu lupaa.
      Jos olet todella kiinnostunut asunnosta, voisit kenties ehdottaa että kaupan ehtona on että rakennesuunnittelija tutkii, ovatko rakenteet turvallisia ja toimittaisi tarvittavat laskelmat asiasta taloyhtiölle. Kustannukset (pari tonnia) maksaa luonnollisesti myyjä.
      Jos asiat ovat kunnossa, näillä laskelmilla voi hakea myös rakennusluvan jos taloyhtiö näin haluaa. Ja ainakin kaikki voivat nukkua yönsä rauhallisemmin. Itse en ostaisi ilman lisäselvityksiä asuntoa jossa on tehty luvattomia purkutöitä vaikka olenkin itse rakennusalalla.

      Nämä määräykset voivat vaikuttaa mallikosta turvallisuuden maksinoinnilta mutta ilman koulutusta on kyllä ihan oikeasti mahdotonta arvioida, millaisia voimia ja kuormia mihinkin rungon kohtaan kohdistuu ja miten ne kestävät. Siksi on erittäin hyvä että purkutöitä ei saa tehdä miten vain. Kantava rakenne on kuitenkin alunperin laitettu siihen jotain tehtävää verten, siis kantamaan kuormia.

      • mitätehdä

        Kiitos vastauksesta! Ehdotan tätä myyjälle ja taloyhtiölle ja unohdan asunnon mikäli lisäselvityksiä ei tehdä.


    • BauHerr

      Mutta mutta, tuo ei vielä riitä. Isännöitsijä ei ole huolehtinut tehtävistään. Isännöitsijä on tullut tietoiseksi rakenteellisesta ongelmasta ja rakennusluvan puuttumisesta. Isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus vastaavat yhdessä rakennuksen pidosta.

      Lainvastainen remontti on vain osa ongelmaa.

      On toisarvoista romahtaako rakennus vai ei. Taloyhtiössä on hallinnollinen ongelma.

      Kerrotun perusteella hallitus ja/tai isännöitsijä näyttää laiminlyövän tehtäviään.

      Suositus: tuollaisesta taloyhtiöstä ei pidä ostaa osakkeita.

      • NäinMeillä

        "On toisarvoista romahtaako rakennus vai ei. "

        No ei ehkä kuitenkaan ihan toisarvoista :)

        "Taloyhtiössä on hallinnollinen ongelma."

        Valitettavasti hyvin suuressa osassa taloyhtiöitä on. Toisissa ne vain tulevat ilmi ja toisissa ei.


    • voivoivoi

      Pitää tietää onko sinne tehty yläpuolelle vahvistus ja kuinka paljon kantavuus heikentynyt.

      Naurettava väite, että 200 mm kantava seinä heikkenee ratkaisevasti yhden oviaukon tekoon.

      Onhan toki mahdollista, jos seinän osuus 2000 mm ja siihen tehdään 1000 mm aukko niin saattaa heikentyä ilman tukipalkkia.

      • NäinMeillä

        "Naurettava väite, että 200 mm kantava seinä heikkenee ratkaisevasti yhden oviaukon tekoon."

        Naurettavaa on lähinnä sanoa että joku ei varmasti heikkene jos ei lainkaan tiedä minkälaisessa paikassa aukko on, miten se on tehty ja mikä on koko rakennuksen rakenne. On olemassa myös pistekuormia jotka kohdistuvat juuri tiettyyn paikkaan ja esimerkiksi jäykistäviä seiniä jotka ottavat vastaan myös sivusuuntaisia ja vääntäviä voimia.


    • konnari_rakenne

      Kantavaan rakenteeseen kajoaminen on lain mukaan rakennusluvan vaativa tehtävä. Ainakin toimenpideluvan. Rakennusvalvonta(virasto) vaatii luvassaan esittämään lujuuslaskelmat, ennen purkutöitä. Vastuu on taloyhtiön, joka talon omistaa. Muilla ei ole lupaa tällaista tehdä eikä edes lupaa hakea, paitsi jos taloyhtiö on valtuuttanut lupaa hakemaan. Jos tämä on tehty asiallisesti, luvan kanssa, asiakirjat löytyvät rakennusvalvonnan arkistosta, julkisina asiakirjoina. Ainoastaan pätevä rakennesuunnittelija voi lujuuslaskelmien kautta selvittää, voidaanko aukko turvallisesti tehdä ja vaatiko se ehkä lisätuentaa. 2 metriä pitkä aukko kattoon asti on paljon. Helpoimmin aukon saa yläkertaan asuntoon, alakerroksissa seinälle on jo kertynyt paljon kuormaa. Se, että aukko on ilman ongelmia(?) siellä jo jonkin aikaa ollut, ei ole tae tulevasta. Joka väittää muuta, tekee itsestään pellen.

    • tiedonhaluinenukko

      Rakennussuunnittelija suunnittelee miten pitää tukea ja kuinka paljon ja sen jälkeen tarjous tehtävästä työstä?Lupa pitää ehdottomasti hakea .Mikähän tulee hinnaksi jos aukon koko on n.6neliöä.Ja sen lisäksi julkisivua muutetaan niin et´tä julkisivulta poistetaan yksi ovi,eikö siihenkin tarvita lupa että se poistetaan.

      • 777-

        Saahan tuon luvan jälkikäteen, jos joku urputtaa.

        Pyrograatit ne heristelee joka suunnassa. Ei talon omistaja ole niin savu, että purkaa kantavaa seinää tukematta. Siinähän tulee megakustannuksia.


    • rakentaja5

      Isännöitsijälle kuuluisi tulla tieto jos talossa puretaan kantavaa betoniseinää. Ei edellinen asukas pääse vastuusta, kyllä äänet on paljastaneet purkuajankohdan.
      Ennen kaupantekoa asi on ehdottomasti selvitettävä. Valitettavasti myös isännöitsijät lyövät asioita laimin. Jon aukon tekoon ei saada lupaa, niin edelliselle asukkaalle aukko tulee kalliiksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      56
      2979
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      543
      2818
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      34
      1977
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1922
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1778
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      304
      1727
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1432
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      93
      1200
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1178
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1142
    Aihe