Julkisen sektorin lomat

GaryLess

Lueskelin tätä toista ajankohtaista ketjua ja mieleeni tuli vanha selvittämätön kysymys:

Miksi julkisella puolella on niin pitkät lomat. Jos työsuhde on jatkunut tietyn ajan niin työntekijä saa ylimääräistä palkallista lomaa. Pitänee ilmeisesti paikkansa?

Paljonko nuo lomat ovat esim. terveydenhuoltoalalla? Kauanko työsuhteen pitää olla jatkunut, jotta pitempiä lomia saa?

Onko tuo sama käytäntö muillakin julkisilla aloilla?

Miksi näin on? Onko työ julkisella puolella rasittavampaa kuin yksityisellä?

11

174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • harhaavain

      Niin,luusilin että on jotenkin, tai sitten toisin, kuitenkin ehdoton kantani lienee että on muuten.

    • jo_vain

      Julkisella on palkat niin paljon alhaisemmat, joten ihmisiä pyritään sitouttamaan antamalla palkallista lomaa. Yksityisellä puolellahan tuo sitouttaminen tehdään lisäämällä liksaa, kunnissa ja valtiolla taulukkopalkka harvoin ylittyy.

      Työn laadullahan ei ole merkitystä - sama palkka tulee samasta tehtävästä, olit sitten ahkera tai vähemmän ahkera. Miksi viitsisi edes yrittää?

    • kukamitäteki

      Olen itse ollu julkisella sektorilla kohta 30 vuotta ja peruspalkka on vieläkin alle 2000e,lisien kanssa menee 2000e,että palkat on todella huonot ammatti nimike on kokki,että näin on ,työ on raskasta todella,hyvä on tuo lomakertymä.ei siellä nuoria näy ymmärrän syyn,palkat niin huonot.

      • Kokkitaidoton

        Ei ne kokin palkat ja työolot taida yksityiselläkään puolella olla paremmat, paitsi että yksityisellä puolella töitä saa tehdä myös virka-ajan ulkopuolellakin eikä lomien kanssa olla yhtä höveleitä kuin valtiolla ja kunnallisella puolella.


    • kjsfklsdjfksdkl

      Julkinen sektorihan on palkkajohtaja, yksityisillä aloilla maksetaan huonommin, siellä on aina YT-neuvotteluja, pakkolomia ja irtisanomisia mitä ei julkisella puolella ole. Palkallista lomaa sen sijaan ei yksityisellä puolella ole läheskään niin paljon kuin julkisella.
      Kaikinpuolin julkiselle sektorille päässeet ovat voittajia katsoipa mistä näkökulmasta tahansa. Vain luuserit joutuvat työskentelemään löysässä hirressä yksityisellä sektorilla.

    • todellisuusvirastossa

      Olen itse ko. pitkän lomaoikeuden nauttija. Se on tasoitusta pienelle palkalle. Julkisen sektorin muka kovat palkat johtuvat siitä, että ylemmillä virkamiehillä on tehtäviin ja vastuuseen nähden aivan liian kovat ansiot ja ne nostavat keskiarvoja.

      Viiden viimeisen vuoden aikana olen saanut olla nauttimatta palkankorotuksista lukuunottamatta niitä 0,15 ja 0,25% rykäisyjä. Vuosiansioni sen sijaan on laskenut samana aikana lähes 20% koska kaikki palkanlisät jäivät pois eikä ylitöitä enää makseta rahana vaan nekin on pakko ottaa vapaana. Töitä ja ylitöitä on niin paljon, ettei mitään rajaa. Kun väki eläköityy niin edelleen enemmän tulee em. syyn takia ylityötä ja siis vapaata. Vapautuvia virkoja ei täytetä vaan työt tehdään jäljellejäävillä ukoilla. Sitten taas tulee lisää ylitöitä ts. ylityövapaata. Sitten taas muut tekevät minun työni kun olen ylityövapaalla. Ja heille tulee ylityövapaata.

      Päälliköt ovat kyvyttömiä nimittämään lisää väkeä ja me hukumme vapaaseen. Tämä on oravanpyörä jonka ratkaisu olisi muutaman virkamiehen palkkaaminen lisää. Ottaisin mielelläni ylityöt rahana, mutta se ei käy. Kohta kukaan ei ole enää paikalla kun kaikki ovat ylityövapaalla...

    • Turha_kadehtia

      Sopimusneuvotteluissa on aikoinaan vaihdettu palkankorotuksia vuosiloman pidennyksiin. Nyt nuo pidennykset otetaan pois ja palkka ei muutu mihinkään. Eli työntekijöitä **staan taas silmään.

      Omalla alallani (tietoliikenneasiantuntijat) yksityisellä puolella on suurinpiirtein tuplapalkat verrattuna julkiseen sektoriin.

      Loman lyhentäminen ja lomarahan pienentäminen pudottavat tuntipalkkaa 5,9 %. Pelkkä loman lyhentämisen vaikutus tuntipalkkaan on -4.5 %.

    • Sussukkj

      Mietin kans näitä että kun pidemmät lomat kuntapuolella on annettu kompensoimaan huonompia palkkoja kuin yksityisellä...niin ei kyl päde..esim.lähihoitajan ja laitoshuoltajan palkka on kyllä isompi kunnalla ku yksityisellä..laskin että jos lähärinä menisin yksityiselle niin peruspalkkani putoaisi n.250e/kk..en sitten tiedä että missä ammatissa yksityisellä saa paremmin..ehkä insinöörit?!

    • arkipyhäfani

      Toiset on tasa-arvoisempia kuin toiset. Hyvä Suomi!

    • terveisiä.kunnasta

      Kunnalla saa 1-9 vuoden palveluksella vuosilomaa 28 päivää. 10 kokemusvuoden jälkeen loma nousee 30 päivään. 15 vuoden kokemuksen jälkeen nousee 38 päivään. Ajankohtaa siirtäviä poissaoloja voi olla.

      Kunnalla on isopalkkaisia pomoja, palkat huitelevat lähellä kymppitonnia/kk meilläkin, autoedut ym. Heitä ei juuri näy, istuvat jossain kehittämispalavereissa siellä sun täällä eikä mitään kehitystä näy... joistakin ei edes tietä mikä kukakin päällikkö tekee, kunhan joskus haahuilee käytävillä ja istuu kahvilla.

      Sitten on se ruohonjuuritason puurtajaporukka, jonka bruttopalkat ovat 1700 - 2200/kk. Nettona joku voi saada 1200 euroa vaikka tekee työtä 38,25 tuntia viikossa. Ei sillä elä kukaan perheellinen. Kunta-ala on aika naisvoittoista, se on yksi syy miksi palkat ovat jääneet alas. Toinen on se, että palkalla ei mitenkään motivoida. Ei ole henkilökohtaisia lisiä, saat saman teet tai olet tekemättä työsi. Jotkut luovuttavat ja toiset puurtavat itsensä henkihieveriin ja ennenaikaiselle eläkkeelle. Pitkiä uupumuksesta johtuvia sairauslomia on paljon.

      Parhaimmille palkoille puurtajista (2500-3000 €/brutto) pääsevät eri alojen korkeakoulututkinnon suorittaneet asiantuntijat. He kantavat vastuun koko höskästä, että hommat tulee tehtyä ajallaan (lakien mukaan).

      • terveisiä.kunnasta

        Ja kyllä YT-neuvottelut tuttuja ovat kunnassakin, irtisanomisetkin. Valitettavasti ne koskevat yleensä sitä alinta tekevää sakkia.

        Lisäksi eläkkeelle jää nyt paljon porukkaa joka vuosi, tilalle ei olla moneen vuoteen enää palkattu ketään - paitsi niitä isoja päälliköitä on palkattu. Sellaisen palkalla palkkaisi 2-4 oikeaa tekijää. Lähtevien työt jaetaan, minne muualle kuin sinne tekeville entisestään lisää. Palkassa se ei näy mitenkään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      68
      6783
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4400
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2813
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1447
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1151
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1124
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1091
    Aihe