SKOLIOOSISTA

thehappyhipster

Heippa! Täällä kirjoittelee 15 v. tyttö, jolle todettiin viime viikolla skolioosi. Kuulemma tämä on sen verran paha, että mulle hankitaan tukikorsetti(toistaiseksi vain öiksi). En olisi yhtään osannut arvata mulla olevan skolioosi: selkä on ollut ihan pienestä asti vähän vino ja epäsymmetrinen(toinen "puoli" selästä tavallaan korkeammalla kuin toinen), mutta se on ollut aina sellainen, joten olen pitänyt sitä ihan normaalina. Vähän aikaa sitten huomasin, että tämä selän eri "puolien" ero on kasvanut ja selkä tulee useammin kipeäksi(aamuisin aina, istumisesta, kun juoksee lujaa ja pitkään, tietyistä painonnostoliikkeistä yms.), ja kävin puhumassa siitä terkkarille. Ja tässä sitä sitten ollaan :D
Mulla on paljon kysymyksiä, joihin toivoisin vastauksia, ja olisi ihan mahtavaa, jos vastaisitte näihin!
1. Millainen se tukikorsetti oikestaan on, onko sen kanssa ihan hirveä nukkua ja painaako se koko ajan?
2. Miten tukikorsetti tehdään? Mun pitää kuulemma mennä Ouluun asti sen takia...
3. Kiusattiinko sinua tukikorsetin takia?
4. Paljonko tukikorsetti auttaa kipuihin? Onko mahdollista saada kipulääkkeitä skolioosin takia?
5. Mitä muita hoitokeinoja on tukikorsetin lisäksi? Mikä mielestäsi auttaa parhaiten?
6. Voinko jatkaa minulle tärkeää salilla käymistä skolioosista huolimatta?
Siinäpä ne. Kiitti hirveästi, jos joku viitsisi vastata näihin :)

12

167

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toinenskolioosipotilas

      Moi! Korsetti on varmaankin se paras vaihtoehto, omasta mielestäni. Se on paksu ja joustamaton korsetti ja kyllä se yleensä painaakin. Ei kiusattu mutta kyseltiin miksi, mikä tuo on, yms. Salilla käyntiä uskoisin voivasi jatkaa jonkun ajan jälkeen(kysy lääkäriltäsi), mutta ei varmaan kannata nostella painoja ja tehdä selälle huonoja liikkeitä. Ja sen tehtäessä se siis muotoillaan sinulle sopivaksi.

    • 212121

      Hei,
      skolioosi on todella yleinen, sitä ei vain "ennen vanhaan" osattu tutkia ja hoitaa. Korsettiin tottuminen vie aikansa, mutta se on kuulemani mukaan tehokas keino skolioosin hoidossa. Vaiva on hyvä hoitaa nyt kuntoon kun vielä voi, niin on vähemmän todennäköistä että kärsit sitten vanhempana selkäkivuista.
      Omalla tyttärellä todettiin skolioosi, mutta hänen tapauksessaan todettiin ettei korsetti ole tarpeen, koska sk. sen verran lievä. Kovast tämä korsetti tuntui pelottavan, mutta meille ainakin lääkäri vakuutti, että siihen tottuu nopeasti ja sen kanssa voi olla ihan niin kuin ennenkin. Tsemppiä sinne!

    • Skolioosi
    • osteoporoosiasulla

      Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia sekä K2-vitamiinia. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa parhaiten lapsena ja nuorena, mutta aikuisenakin kannattaa jatkaa liikuntaharrastusta, sillä liikunta auttaa myös tasapainon säilyttämisessä ja luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa.

      Suomessa terveellinen ja monipuolinen ravinto ei riitä pitämään yllä tervettä luustoa, nivelsiteitä, välilevyjä ja niveliä. Lisäravinteena tarvitaan:

      C-vitamiinia 400 mg/vrk
      D-vitamiinia 50-100 µg/vrk
      K2-vitamiinia 50-100 µg/vrk
      Magnesium (sitraattia) 200-400 mg/vrk

      Nämä lisäravinteet maksavat kuukaudessa n. 5€, joten ei ole rahasta kiinni oman luustonsa hyvinvoinnista huolehtiminen. Edullisimmin lisäravinteita myydään Citymarketissa, iHerbissä sekä suomalaisissa verkkokaupoissa.

      • Minullehan siis todettiin SKOLIOOSI (vieläpä idiopaattinen sellainen) eikä osteoporoosia eli luukatoa, johon voi vaikuttaa omilla elämäntavoilla.
        Urheilen päivittäin ja olen erittäin tarkka ruokavalioni suhteen, mutta en siis ikävä kyllä voi omilla elämäntavoillani vaikuttaa tähän skolioosiin :(


    • Skolioosi
    • osteoporoosiasulla

      Idiopaattinen skolioosi tulee, kun luusto ei saa tarvitsemiaan ravinteita.


      Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Tuoreen (2011) tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos.

      Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä.

      Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää.

      Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille.

      Ympärivuotisen ja riittävän D-vitamiinin lisäksi luuston normaali kehitys vaatii liikuntaa.

      http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

    • kehenkäpäeivetoaisi

      Taitaapi olla asialla se sama palstan 'nuori' vakikirjoittelija, jolla vastadiagnosoitu vakava sairaus.

    • deevitamiinia

      D-vitamiini on lukuisille elintoiminnoille välttämätön hormoni. D-vitamiinin puutteella on todettu yhteys luukatoon, syöpiin, diabetekseen, autoimmuunisairauksiin, hermoston rappeumatauteihin, verenkiertosairauksiin, infektioihin, lihaskatoon ja iäkkäiden kaatumisiin. D-vitamiinin puutos on masentuneilla yleisempää.

      Ihminen on suunniteltu elämään auringossa, ei pimeässä. Ihmiskunta on kehittynyt Afrikan oloissa, jossa auringon valon ansiosta veren D-vitamiinipitoisuus eli seerumin kalsidiolipitoisuus (S-D-25) on ollut vähintään 100 nmol/l.

      Googlella löytyy satoja tutkimuksia, että D-vitamiinin puutoksella on yhteys idiopaattisen skolioosin syntyyn.

      Vuonna 2014 Amerikkalaisen Institute of Medicinen (IOM) suosituksen mukaan D-vitamiinin (kalsidiolin) riittävä pitoisuus veressä on 50 nmol/l. Edelleen IOM toteaa, että hoitotutkimuksien mukaan pohjoisten alueiden väestön valtaosa (97.5%) saavuttaa tämän pitoisuuden päivittäisellä 15 mikrogramman D-vitamiinin saannilla.

      Kanadalaiset tilastotieteilijät ovat kuitenkin nyt osoittaneet IOM-laskelman virheelliseksi. Kun IOM:n käyttämät tutkimukset analysoitiin uudestaan ja korjattiin havaittu tilastotieteellinen virhe, osoittautui, että 15 mikrogramman D-vitamiinin päiväsaannilla väestön kalsidioli ylittää varmuudella vain tason 27 nmol/l. Kirjoittajat toteavat, että D-vitamiinin liian pienellä päiväsaannin suosituksella on vakavia kansanterveydellisiä ja hoidollisia seuraamuksia ja että suositus tulee arvioida uudestaan.

      "91% skolioosiin sairastuneilla oli merkittävä D-vitamiinin puutos, veren D-vitamiinin pitoisuus oli alle 50 nmol/l"

      "Vuoden 2005 tutkimuksessa 40% idiopaattiseen skolioosiin sairastuneella lapsella oli osteopenia (alentunut luuntiheys, joka johtaa osteoporoosiin)."

      "Veren D-vitamiinipitoisuuden ollessa 80-100 nmol/l tiedetään estävän osteoporoosia, osteopeniaa ja osteomalasiaa (aikuisten riisitauti) ja riittävän terveen luuston kasvuun."

      "Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Tuoreen (2011) tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos. Lastenlääkäri dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä. "

      "Puolet rintaruokaa saaneista kanadalaisvauvoista, joille annettiin D-vitamiinia 10 µg vuorokaudessa, saavutti arvon 75 nmol/l ylittävän 25-OH-D3-vitamiinin pitoisuuden plasmassa kolmen kuukauden iässä. Tähän tavoitearvoon pääsi vielä suurempi osa 20 tai 30 µg D-vitamiinia saaneista lapsista ja kaikki niistä, joille vitamiinia annettiin 40 µg. Pitoisuudet pyrkivät kuitenkin pienentymään yhden vuoden ikään mennessä."
      (Gallo S ym. JAMA 2013;309:1785)

      "Odottavan äidin D-vitaminin puuutos näkyy sikiön luuston kehityksen häiriönä jo viidennellä raskauskuukaudella."

      "Vuonna 2012 Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 100 µg:aan. Vauvojen rajana EFSA pitää nyt 25 µg ja 1–10-vuotiaiden 50 µg päivässä."


      Lähteet:

      http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

      http://www.scoliosisjournal.com/content/9/S1/O45

      http://www.easy-immune-health.com/vitamin-d-and-scoliosis.html

      http://www.scielo.br/pdf/coluna/v13n4/1808-1851-coluna-13-04-00275.pdf

      https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01103115

      http://www.bone-abstracts.org/ba/0002/ba0002P171.htm

      http://www.tritolonen.fi/files/pdf/paakkari-y-l%C3%A4k%C3%A4ri.pdf

      http://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/uutissorvi_uusi.uutissivu?p_uutis_id=17852&p_palsta_id=4

      http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2813.htm

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26156737

    • satamikroa

      KÄYTÄTTEKÖ EDELLEEN D-VITAMIINILISÄÄ?

      D-vitamiini on lukuisille elintoiminnoille välttämätön hormoni. D-vitamiinin puutteella on todettu yhteys luukatoon, "synnynäisiin" ryhtivikoihin, syöpiin, diabetekseen, autoimmuunisairauksiin, hermoston rappeumatauteihin, verenkiertosairauksiin, infektioihin, lihaskatoon ja iäkkäiden kaatumisiin. D-vitamiinin puutos on masentuneilla yleisempää. Melkoisen kunnioituksen ansaitseva vitamiini siis on kyseessä.

      Ihminen on suunniteltu elämään auringossa, ei pimeässä. Ihmiskunta on kehittynyt Afrikan oloissa, jossa auringon valon ansiosta veren D-vitamiinipitoisuus eli seerumin kalsidiolipitoisuus (S-D-25) on ollut vähintään 100 nmol/l.

      Veriarvojen perusteella riittämätön D-vitamiininsaanti on kuitenkin yleistä pimeässä Pohjolassa (suomalaisilla n. 40 nmol/l, jos saanti ruuasta on vain 10µg päivässä). Vakava D-vitamiinin puutos on Suomessa talviaikaan arviolta seitsemällä kymmenestä kasvuikäisestä ja keski-ikäisistä sekä vanhuksilla ihan kaikilla. Pois laskuista jäävät lähinnä ne, jotka käyvät pari kertaa vuodessa aurinkorannalla ja syövät runsaasti kalaa sekä ne, jotka syövät säännöllisesti suuria annoksia (100µg/päivä) D-vitamiinivalmisteita. D-vitamiinin vähyys saattaakin olla yksi merkittävimmistä ehkäistävissä olevista suomalaisten terveysriskeistä.

      Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain huhti-toukokuun vaihteesta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3, kello 10-16 välisenä aikana, vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Talvella UVB-indeksi on nolla.

      Puolet rintaruokaa saaneista kanadalaisvauvoista, joille annettiin D-vitamiinia 10 µg vuorokaudessa, saavutti arvon 75 nmol/l ylittävän 25-OH-D3-vitamiinin pitoisuuden plasmassa kolmen kuukauden iässä. Tähän tavoitearvoon pääsi vielä suurempi osa 20 tai 30 µg D-vitamiinia saaneista lapsista ja kaikki niistä, joille vitamiinia annettiin 40 µg. Pitoisuudet pyrkivät kuitenkin pienentymään yhden vuoden ikään mennessä.
      (Gallo S ym. JAMA 2013;309:1785)

      Suomessa alle 1v saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg/vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,3µg D-vitamiinia) 10-20µg/vrk. Eli yhteensä alle 1v saa 25-30µg/vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

      D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan.


      Uudessa tanskalaisessa seurantatutkimuksessa on nyt havaittu, että matala, alle 50 nmol/l D-vitamiinitaso yhdistyy 2,5 kertaa suurempaan keskenmenon riskiin raskauden ensimmäisellä kolmanneksella verrattuna yli 50 nmol/l tasoon. Tutkijoiden mukaan tulokset viittaavat siihen, että D-vitamiinilla on keskenmenoja ehkäisevää vaikutusta.
      D-vitamiinia tarvitaan raskausaikana selvästi enemmän kuin muulloin.
      http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/07/15/ajcn.114.103655.abstract?papetoc

    • Lääkärini mukaan skolioosini syy tuskin on ruokavaliossa, sillä käytän päivittäin rasvattomia maitotuotteita (kalsiumia tulee n. 900 mg / päivä) ja syön D-vitamiinilisää elokuusta toukokuun loppuun (kesälläkin, jos on yhtä pilvinen kesä, kuin tämä on ollut..). Mikä muu voisi vaikuttaa skolioosin syntyyn, kun ruokavalio ja liikunta on ihan kunnossa?

      • luustonterveys

        Maidon kalsium on huonosti imeytyvää.

        Paljon on D-vitamiiniarvosi?

        Ja paljonko sitä syöt?

        Verisuoni- ja luustonterveyden kannalta tärkeimmät ravinteet ovat kaikki antioksidantit (marjat, kasvikset, juurekset, vihannekset, hedelmät), C-vitamiini, D-vitamiini, magnesium, Omega-3 -rasvahapot ja K2-vitamiini, joten varmista näiden riittävä saanti ruuasta ja lisäravinteista.


        Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia sekä K2-vitamiinia. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa.

        Suomessa terveellinen ja monipuolinen ravinto ei riitä pitämään yllä tervettä luustoa, nivelsiteitä, välilevyjä ja niveliä. Lisäravinteena tarvitaan:

        C-vitamiinia 400 mg/vrk
        D-vitamiinia 50-100 µg/vrk
        K2-vitamiinia 50-100 µg/vrk
        Magnesium (sitraattia) 200-400 mg/vrk

        Nämä lisäravinteet maksavat kuukaudessa n. 5€, joten ei ole rahasta kiinni oman luustonsa hyvinvoinnista huolehtiminen. Edullisimmin lisäravinteita myydään Citymarketissa, iHerbissä sekä suomalaisissa verkkokaupoissa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2784
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      517
      2624
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1835
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      31
      1739
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1713
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1649
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1252
    8. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1072
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      54
      1067
    10. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      66
      1063
    Aihe