Martti Luther kristittyjen vainoaja

En tiedä, että miten tuttua Lestadiolaisille on Martti Lutherin historia, mutta hänen lähettämiä kirjeitä, jos me tänään tutkimme, niin voimme huomata, että Luther oli oikea kristittyjen vainoja, joka tukahdutti yllyttämällä esivaltaa käyttämään ankaria rangaistuksia sen kaltaisille opeille, joita hänen oma seurakuntansa ei opettanut, riippumatta siitä, että olivatko ne Raatullisia, vai ei.

Hän muunmuassa kehotti esvaltaa pitämään rikollisina niitä, jotka opettivan, että pelastukseen kuuluvat myös teot, ettei pelkkä usko riittäisi, ja hän itse sanoo uskovansa "armoon" joka pelastaa, ilman tekoja, ja siksi armotta vainosi sellasia kristittyjä, jotka opettivat ihmisä hyviin tekoihin.

Tässä otteita Lutherin kirjeestä

”Samoin tulisi esivallan rangaista eikä ikinä suvaita niitä, jotka siten opettavat, ettei Kristus ole kuollut syntiemme edestä vaan itse kunkin on tehtävä tarpeeksi itsensä puolesta (pelastuakseen). Sillä myös tämä on julkinen kapina evankeliumia vastaan ja yhteistä uskonkappaletta vastaan, mitä me uskossa tunnustamme”

”sillä jokainen saa uskoa, mitä tahtoo. Vain opettaminen ja rienaaminen kielletään häneltä, sillä sen kautta hän ottaa Jumalalta ja kristityiltä pois heidän oppinsa ja Sanan, ja tekee sellaista vieläpä omasta syystään ja liitossa kaiken maailmallisen käytön kanssa omaksi vahingokseen. Hän johtaa muita ja itseään pois kristinuskosta.”

”Mooses säätää laissaan sellaiset pilkkaajat – niin, kaikki väärät opettajat – kivitettäviksi. Eli eihän tässäkään pidä kuulla paljon vastaväitteitä vaan myös kuulematta ja vastaamatta tuomita sellaiset julkiset pilkkaajat kuten pyhä Paavali säätää Tiitus 3:ssa: Harhaoppista ihmistä tulee karttaa ja hyljätä hänet yhden tai kahden varoituskerran jälkeen. Ja Timoteusta hän kieltää osallistumasta sanakiistoihin ja taitamattomiin väittelyihin, mistä ei ole mitään hyötyä vaan ne kääntävät nurin kuulijoita.”

Hän siis kehottaa rankaisemaan ankarin rangaistuksin ja ilman kuulustelua, sen kaltaisesta opista, jossa kehotetaan hyviin tekoihin, pelastukakseen.

Ja hän viekkaasti vetoaa rakkaan veljemme Pauluksen kirjeeseen, jossa hän kehottaa välttämään turhia väittelyitä, ja sovittaa tämän kohdan siihen, että sellaista "valeopettajaa" ei pidä edes kuulla, vaan tuomita heti, ja ankaralla rangaistukselle.

Näin hän siis kohteli myös kritittyjä, jotka halusivat aikanaan opettaa totuudellisempaa Jumalan sanaa, kuin hän itse.

Tässä linkki, josta voitte käydä lukemassa näitä kirjeitä, ja hengellisiä sanomia.

http://kehotuksensana.omablogi.fi/

29

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • teuta

      Sinä olet unohtanut , että kirjesi on yhtä hyvin Häirikköjen laatimaa kuin sinun .
      em paremmin sano , meille tulee kirkko herra /rovasti kylä'än voin kysellä
      pikkusen hänen mielipidettä ,ennen kuin jartkan ,.

      • Kysele, ja ota selvää asioista.


      • teuta

        Aivan hä'n sanoi että häiriköitten sepustuksia , kaikenkukkuraksi en ymmärrä
        kuinka kehtaattekin panetella M;Lutheria, monia asioita , voi. voi. Tuntuu kuin
        mitään ei olisi opittu ,ei mitään ..
        .
        Pyhä Paavali säätää Tiitus 3:harha oppista tulee khuomautuksen jälkeeN, ja Timoteusta saa kieltää osallistumiseen SANA
        KIISTOIHIN ja taitamattomiin väittelyihin . .
        .
        Ainas oja ,sellaista seputustta ,jotta ha, en paremmin sano.
        Tutkihan Simon Noita vaikutteet Apt. 8:9 ja toiset esitykset .


      • teuta kirjoitti:

        Aivan hä'n sanoi että häiriköitten sepustuksia , kaikenkukkuraksi en ymmärrä
        kuinka kehtaattekin panetella M;Lutheria, monia asioita , voi. voi. Tuntuu kuin
        mitään ei olisi opittu ,ei mitään ..
        .
        Pyhä Paavali säätää Tiitus 3:harha oppista tulee khuomautuksen jälkeeN, ja Timoteusta saa kieltää osallistumiseen SANA
        KIISTOIHIN ja taitamattomiin väittelyihin . .
        .
        Ainas oja ,sellaista seputustta ,jotta ha, en paremmin sano.
        Tutkihan Simon Noita vaikutteet Apt. 8:9 ja toiset esitykset .

        Kyllä siitä Lutherista vain löytyy sellaisia kirjeitä, jotka tositavat ihan muuta, vaikka ei niistä miellellään puhuta.

        Ja tänä päivänäkin on tuo Luterilaisuus pahasti eksyksissä, mutta aikoinaan siis on säilynyt kirje, joissa Luther panettelee itseään hurskampia ihmisä, ja usuttaa esivaltaa heidän kimppuunsa, koska he eivät opeta samaa Raamatu tulkintaa, kuin Luther itse.

        Luther ohjeistaa, että sellaiset ihmiset, jotka opettava, ette täytyy tehdä hyvää pelastuakseen, että sellaiset ihmiset tulee esivalla ottaa kiinni Evanleiumin vihollisina ja surmata.

        Sillä hän itse uskoo armoon.

        Kaikesta päätellen on tämä Martti Luther ollut tekohurskas ihminen, joka käytty Raamatun sanomaa omiin tarkoituksiinsa, ja vääristi sanomaa törkeästi, jotta sai omat valheelliset pahat ajatuksensa täytäntöön.

        Minä voin julkaista kyllä tänne näitä kitjoituksia, joita voitte itse tutkia


      • TEUTA
        mikko.ainasoja kirjoitti:

        Kysele, ja ota selvää asioista.

        Sinulla on turpa rullalla ja rulla taskuun . kaikki tuommoiset vika puheet
        on HÖIRIKKÖ TAVARAA EI KANNATA SEN ENEPÄÄ SEPUSTAA .
        '
        EN HYVÄKSY YHTÄKÄÄN PANETTELUA TÄNNE ,KUNHAN YMMÄRRÄTTE
        MISTÄ PUHUTTE ,JOS EI ,EIKANNATA KUKKOILLA KUN EI TUNNETA, .


    • nampukkisanoi

      heh vai meinaat pukiltkysellä kaalimaan asioista heh teuta hauskuuttaa meitä taas.

      • TEUTA

        Joo sanoi tuo , että millaiset Häiriköt ,on asialla kun jossakin jää sanoman
        Häirikön tekoset , ensin pitää saavuttaa hyvä rauhallinen veto tässäkin .
        sitten pitää suorittaa Evankeelinen saarna , kun tehtiin sielujen vaelluksessa
        TUONELASSA , SITTEN VOI VASTA LÄHTEÄ TAKAISIN .SIELULLISEEN matkaan
        PUKKI SANOI , ETTÄ KANNATTAA KUOKKIA SUOTA KOSKA SE ON PAIKOIN
        MUUTTUNUT ,JA SIITÄ VOI SAADA PELTOA. JOTA VOI VILJELLÄ .
        .
        SUOSITTELEN SELLAISTA RUISTA , JONKA SIEMEN ON 3 KERTAA ISOMPI JA
        5 KERTAA PAINAVAMPI TÄLLÄISTÄ ON JO LÖYTYNYT VARKAUDEN SEUDULLA
        SE SIIS EI OLE MITÄÄN PUPPUA , SITÄ ON VILJELTY 1970 LUVULLA . .
        .
        VAIKKA TUNTUU EGYPTIN SADULLE , TOTTA SE KUITENKIN ON USKOTKO
        MINÄ USKON ,OLEN NÄHNYT TÄLLÄISIÄ SIEMENIÄ , KYLLÄ SE TUNTUU USKOMATTOMALLE , MEIDÄN OLOSUHTEISIIN ,NYT VOISI LAULAA KIITOS
        VIRREN. JUMALALLE , JA JEESUKSELLE.


    • Sipuliteemakkara

      Jaa vai niin, Luther sanoo ettei kasteen uusijoita ja väärä oppisia pitäisi rangaista niin kovin täällä eläessään, eikö se riittäisi kun he itse vetävät hel..vetin tulen perässään ja saavat iankaikkisen rangaistuksen väärästä opistaan.

      • teuta

        EHKÄ , MUTTA ON MYÖS SANOTTU ETTÄ SAA SITÄ HUUTAA ,JOS NÄKEE
        TOISEN MENEVÄN KOSKEN NISKASSSA JA AIVAN PIAN VIRTA VIE . SEN VOI
        MUUTTAA , TAI SITTEN EI .


      • Martti Lutherin kirjeestä 1532

        Armolliselle ja hurskaalle Eberhard von der Tannenille, Wartburgin nimismiehelle, suosiolliselle herralleni ja ystävälleni

        Armoa ja rauhaa Kristuksessa, meidän Herrassamme ja Vapahtajassamme"

        (Tomos 5, S.551-552 b ja 555 b):

        "Olen saanut kuulla, hyvä herra ja ystäväni, miten myös teidän keskuudessanne ja ympärillänne kasteenuusijat hiiviskelevät mielellään ja haluavat pommittaa meikäläisiä hengellään. Vaikka minä tiedän, että teitä on kirjan Justus Menius lisäksi opetettu ja neuvottu riittävästi, ja myös ammattinne ohjaa teitä vilpittömästi ja kiitettävästi toimimaan sellaisia paholaishenkiä vastaan, mutta paholainen ei silti luovu mielellään ja heitä on paljon, kun he ovat kerran katsoneet kirjaa, lähtevät he heti nurkkakuntiin ja unohtavat kaiken, mistä heitä on varoitettu, niin että tarvittaisiin päivittäistä kehottajaa, joka kehottaisi taukoamatta, joten niinpä olen halunnut tällä kirjeellä uudestaan pyytää ja neuvoa teitä, kaikkia muita virkamiehiä, kaupunkeja ja herroja karttamaan sellaisia hiiviskelijöitä, mitä meikäläisten tulisi tehdä.

        Ihan ensiksi heidät on helppo saada kiinni, kun kysyy heiltä ammatillista kutsumusta: kuka on käskenyt heidän tulla hiiviskelemään tänne ja saarnaamaan sillä tavalla nurkkakunnissa, niin he eivät voi antaa mitään vastausta eivätkä ilmoittaa saamaansa käskyä. Ja minä sanon totisesti: vaikka sellaisilla hiiviskelijöillä ei olisi muita rikkomuksia kontollaan ja he olisivat pelkästään pyhiä, niin voi pelkästään tämä yksi asia (että he ilman käskyä ja pyyntöä ovat tulleet hiiviskelemään) todistaa heidän olevan paholaishenkiä ja omavaltaisia opettajia. Sillä Pyhä Henki ei hiiviskele vaan lentää avoimesti taivaasta alas tänne. Käärmeet hiiviskelevät, mutta kyyhkyset lentävät. Siksi sellainen hiiviskely on todellista paholaisen menoa, missä asiassa ei voida enää erehtyä.

        Olen kuullut sanottavan, miten hiiviskelijät löytävät tiensä työläisten luokse elonkorjuussa ja saarnaavat pelloilla työn lomassa, myös puuhiilen (miilun)polttajien ja yksittäisten ihmisten luona metsissä ja kaikinpuolin kylvävät siementään ja levittävät myrkkyä, kääntäen ihmisiä pois seurakunnista. Tässä nähkää toki aito paholaisen meno (ratsastus) ja ohjaus, kun hän kavahtaa valoa ja pakenee pimeään. Kuka on niin sivistymätön (kovapäinen, pölkkypää, moukka), ettei voi tästä huomata, että ne ovat oikeita paholaisen henkiä? Jos he olisivat Jumalasta ja nuhteettomia, niin he menisivät aivan ensimmäiseksi kirkkoherran luokse ja selvittäisivät asian hänen kanssaan, ilmoittaisivat ja kertoisivat ammattinsa, mihin he uskovat ja sallisiko asianomainen (kirkkoherra) heidän saarnata julkisesti. Jos kirkkoherra ei sitten sallisi heidän (saarnata), niin he olisivat Jumalan edessä estetyt ja voisivat sitten karistaa tomun jaloistaan jne. Sillä kirkkoherralla on saarnaajantuoli, kaste, sakramentti hallinnassaan ja kaikki murhe sieluista on hänelle käskystä uskottu. Mutta nyt he tahtovat syödä salaisesti kirkkoherran työpaikan, vaikka tällä on kaikki käskyt toimeaan varten eivätkä edes ilmoita omaa salaista käskyään. He ovat todellisia sielun varkaita ja murhaajia, pilkkaajia ja Kristuksen sekä hänen kirkkonsa vihollisia.


      • mikko.ainasoja kirjoitti:

        Martti Lutherin kirjeestä 1532

        Armolliselle ja hurskaalle Eberhard von der Tannenille, Wartburgin nimismiehelle, suosiolliselle herralleni ja ystävälleni

        Armoa ja rauhaa Kristuksessa, meidän Herrassamme ja Vapahtajassamme"

        (Tomos 5, S.551-552 b ja 555 b):

        "Olen saanut kuulla, hyvä herra ja ystäväni, miten myös teidän keskuudessanne ja ympärillänne kasteenuusijat hiiviskelevät mielellään ja haluavat pommittaa meikäläisiä hengellään. Vaikka minä tiedän, että teitä on kirjan Justus Menius lisäksi opetettu ja neuvottu riittävästi, ja myös ammattinne ohjaa teitä vilpittömästi ja kiitettävästi toimimaan sellaisia paholaishenkiä vastaan, mutta paholainen ei silti luovu mielellään ja heitä on paljon, kun he ovat kerran katsoneet kirjaa, lähtevät he heti nurkkakuntiin ja unohtavat kaiken, mistä heitä on varoitettu, niin että tarvittaisiin päivittäistä kehottajaa, joka kehottaisi taukoamatta, joten niinpä olen halunnut tällä kirjeellä uudestaan pyytää ja neuvoa teitä, kaikkia muita virkamiehiä, kaupunkeja ja herroja karttamaan sellaisia hiiviskelijöitä, mitä meikäläisten tulisi tehdä.

        Ihan ensiksi heidät on helppo saada kiinni, kun kysyy heiltä ammatillista kutsumusta: kuka on käskenyt heidän tulla hiiviskelemään tänne ja saarnaamaan sillä tavalla nurkkakunnissa, niin he eivät voi antaa mitään vastausta eivätkä ilmoittaa saamaansa käskyä. Ja minä sanon totisesti: vaikka sellaisilla hiiviskelijöillä ei olisi muita rikkomuksia kontollaan ja he olisivat pelkästään pyhiä, niin voi pelkästään tämä yksi asia (että he ilman käskyä ja pyyntöä ovat tulleet hiiviskelemään) todistaa heidän olevan paholaishenkiä ja omavaltaisia opettajia. Sillä Pyhä Henki ei hiiviskele vaan lentää avoimesti taivaasta alas tänne. Käärmeet hiiviskelevät, mutta kyyhkyset lentävät. Siksi sellainen hiiviskely on todellista paholaisen menoa, missä asiassa ei voida enää erehtyä.

        Olen kuullut sanottavan, miten hiiviskelijät löytävät tiensä työläisten luokse elonkorjuussa ja saarnaavat pelloilla työn lomassa, myös puuhiilen (miilun)polttajien ja yksittäisten ihmisten luona metsissä ja kaikinpuolin kylvävät siementään ja levittävät myrkkyä, kääntäen ihmisiä pois seurakunnista. Tässä nähkää toki aito paholaisen meno (ratsastus) ja ohjaus, kun hän kavahtaa valoa ja pakenee pimeään. Kuka on niin sivistymätön (kovapäinen, pölkkypää, moukka), ettei voi tästä huomata, että ne ovat oikeita paholaisen henkiä? Jos he olisivat Jumalasta ja nuhteettomia, niin he menisivät aivan ensimmäiseksi kirkkoherran luokse ja selvittäisivät asian hänen kanssaan, ilmoittaisivat ja kertoisivat ammattinsa, mihin he uskovat ja sallisiko asianomainen (kirkkoherra) heidän saarnata julkisesti. Jos kirkkoherra ei sitten sallisi heidän (saarnata), niin he olisivat Jumalan edessä estetyt ja voisivat sitten karistaa tomun jaloistaan jne. Sillä kirkkoherralla on saarnaajantuoli, kaste, sakramentti hallinnassaan ja kaikki murhe sieluista on hänelle käskystä uskottu. Mutta nyt he tahtovat syödä salaisesti kirkkoherran työpaikan, vaikka tällä on kaikki käskyt toimeaan varten eivätkä edes ilmoita omaa salaista käskyään. He ovat todellisia sielun varkaita ja murhaajia, pilkkaajia ja Kristuksen sekä hänen kirkkonsa vihollisia.

        Tässä Martti Luther panettelee ihmisä, jotka eivät seuranneet hänen Raamatun tulkintaasa, ja usuuttaa esivaltaa heidän kimppuunsa.

        Hän sanoo, että jos he olisvat rehellisä, niin he tulisivat häneltä hakemaan luvan saarnaamiseen, mutta tuo lupa oli käytännössä kahdoton saada, ja ihminen saattoi joutu suuriin ongelmiin jo sitä hakessa, kun todettii, että hän pyrki opettamaan toista Raamatun tulkintaa, kuin Luther itse.


      • TEUTA
        teuta kirjoitti:

        EHKÄ , MUTTA ON MYÖS SANOTTU ETTÄ SAA SITÄ HUUTAA ,JOS NÄKEE
        TOISEN MENEVÄN KOSKEN NISKASSSA JA AIVAN PIAN VIRTA VIE . SEN VOI
        MUUTTAA , TAI SITTEN EI .

        Aivan olen lukenut miehestä , joka laski NIAGARAN pehmustetulla tynnyrillä
        se oli pehmustettu sisäpuolelta , ja Jäi henkiin eikä loukannut kovin paljon .
        .
        tässä pun siitä mitä tarkoittaa ulkopuoliset iskut ja kolhut , en muista mikä ,
        oli matkan tarkoitus , kai se oli että katsokaa kuin HERRA minua suojelee .
        Elikkä väärä kunnia , koska kunnia olisi pitänyt antaa Jumalalle ei niin ..
        .
        Kuin Kiirunassa kuultiin "taivaan jumalalle " .Joka on tseremissien pääjumala
        ja heillä on lisäksi 30 muuta jumalaa. .
        .
        Assyyriassa ja Babylooniassa , oli Baal ,jota Hebreaksi = HERRAA,,, Tästä oli
        Länsiseemiläiset pitänet Sään ja Hedelmällisyyden jumala ,joka kuviteltiin ,
        Häräksi Tai Härän selässä seisovaksi ..
        .
        Eri paikkakunnilla oli oma Baalinsa , jota tavallisesti palvottiin korkealla paikalla ,
        taivaan jumalana ..Israelilaisetkin omaksuivat Baalin palvonnan , jopa samaistivat ,
        Baalin ja jahven tämä oli väärin kirjoitettu , JaHWeN . (sopii nyk. jehoville)
        Mutta PROFEETTAIN KIIVAILUN ANSIOSTA SE SAATIIN VÄHENEMÄÄN NIIN
        ETTÄ ELIAAN AIKANA ,YHTENÄ PÄIVÄNÄ TAPETTIIN 70,KPL BAALIN PAPPIA .
        .
        TOSIN BAABELISSA : OLI BAAL = BEL, Joka samaistettiin ENILIIN ja MARAUKIIN
        nAISPUOLINEN VASTINE OLI BAALAT , JOISTA KUULUISIN OLI OLLUT ,,
        BAALAT GEBAL..
        .
        NYT KYSYN om , JA MUUT EPÄJUMALIA KÄYTTÄVÄT . MIKSI EI MENE KAALIIN
        ETTEI RUTSI /RUOTSIT TEE JUMALAN SANASTA OIKEAA PUHETTA , VAAN ON
        SANOISSA EPÄJUMALAN NIMITYKSIÄ NIMITTÄMÄSSÄ , , EIKÖ RIITTÄNYT
        ETTÄ VIIKINKIT JA RUOTSIT PILASIVAT SUOMEA JO VÄHÄN ENNEN V.800.
        LUKUA ,JA VÄHINTÄÄN V.1156 SAAKKA , JOLLOIN OLI OLLUT RISTI RETKI 1155.
        TOINEN PÄÄTEKIJÖISTÄ LÄHTI SYKYSYLLÄ KOTIIN TOISEN JÄÄDESSÄ TÄNNE.
        JA SAADESSA ,SURMSNSA LIEVÄSTI SANOTTUNA KUMMALLISISSA OLISSA .
        .
        KÖYLIN JÄRVEN JÄÄLLA , OMASSA RAKENNUTTAMASSA REESÄ .JOTA VETI
        6 HÄRKÄÄ . PV. OLI 19.1-1156. TÄMÄ OLI PIISPA HENRIKIN SURMA "VIRSI",,
        JOKA ON SAANUT MATKOJEN AIKANA KUMMALISIA KÄÄNTEITÄ ESIM.
        KESKIEUROOPASSA SIITÄ ON KUVITETTU SEURAAVAN LAINEN ASETELMA
        .
        PIISPA ON KUVATTU ERÄÄN LAISEEN VALTAISTUIMEEN , HOVIA ON YMPÄRILLÄ
        LALLI ON PIIRRETTY ,PIISPAN JALKOJEN ALLE , JOKA ASETELMA OLISI VOINUT
        OLLA MAHDILLINEN , JOS PIISPA OLISI SURMANNUT LALLIN , VAAN KUN NIIN EI
        KÄYNYT , SANON TAIDETEOSTA VÄÄRENNÖKSEKSI.
        .
        KUTEN SANAON RUOTSIEN HÖMPÖTYSTÄKIN. KOSKA TMMÄRRETÄÄN OIKEIN
        MYÖS RUOTSIEN TEKO VIKA SAARNAAMINEN , TEKISIN NIIN MIELELLÄÄN HEISTÄ ,HAKKELUSTA KUIN RUOTSIT ON TEHNEET AIKANAAN SUOMESTA .
        ON NIIN VÄHÄN KULUNUT AIKAA LLL:N HERÄTYKSESTÄ 1843-1844
        .
        2015- 1843 = 178 v.,,MUTTA ITSE HÄN SANOI KUN MINUSTA TULI PAPPI JA SAIN
        VIRAN 1826 , EI TUOHON PÄIVÄÄN MENNESSÄ 1844.OLLUT KUKAAN TARVINNUT HÄNTÄ ? eI KAI VAIN OLLUT MENNYT JOTAIN HUKKAAN .
        KYLLÄ HÄN SEN SANOI MILLAN KESKUSTELUN JÄLKEEN , EN OLE PAPPIS
        KOULUSSAKAAN SAANUT , SAMAISTA OPPIA . KUIN HÄNELTÄ . JA
        KUN HÄN SAI KUULLA ETTÄ MILLA ON KUOLLUT ,siinä meni joku vuosi .
        niin hän sanoi , muinun tekee mieli mennä hautajaisiin , mutta ei ollut ketään
        joka olisi tullut sijaiseksi KAARRESUADOON . ..
        .
        HÄN MUUTTI VASTA 1849 PAJALAAN . " KÖNGAKSEEN ", KUITENKIN HÄNELLÄ
        OLI ISOJA TYTTÖJÄ , SELVÄ SANAISIA , JA HÄN LAITTOI HEITÄ PUHUMAAN
        SE OLI VIELÄ SITÄ KIELTOAIKAA JONKA KUNINGAS FREDRIK I OLI MÄÄRÄNNYT
        VUONNA 1726. PAIKKEILLA .
        NYT TÄTÄ SAMANLAISTA KIELTOA TARVITTAISIIN ,,ETTÄ SANA OIKEASTI
        MENISI PERILLE. VOI. VOI ,,EN PAREMMIN SANO..


      • teuta

        Kyllä Luther sanoo : mutta se johtuu siitä että vastapelurit olivat ,katolisen
        Raamatun kanss a silloin vastassa , se sana on ehdotytoman oikea ,mitä hän
        siitä' on sanonut , sen ajan Kasteen uusijat oli Valdolaisia., ja heillä ei ollut
        muutakun Katolilaisen Raamattua (paavin) .
        .
        Siinä asiassa olen Lutherin kanssa samaa mieltä ,että ei heitä pitäisi niin
        ankarasti rangaista , koska pitää olla vielä paluu mahdollisuus jokaisella ,
        Kyllä se Rangaistus joka viimeisellä Tuomiolla tulee ,Täytyy riittä ,ja mei-
        le on sanoittu ettei meistä ole tuomariksi , Ei nyt Eikä koskaan ..
        .
        Kyllä sen pitää riittää aivan varmasti ,Sillä joka häälii toiselle tulisia hiiliä
        hänen tulisi katsoa itsensä perään , ettei kaikki tulisi, hänen itsensä päälle.


    • teuta

      Se kielto oli KONVENTIKKELIPLAKAATTI ,Eli ei saanut tehdä koti seuroja paitsi
      jos teksti luettiin siksi tätä aikana heitä nimitettiin LUKIJOIKSI. .
      He oli saaneeet vaikutteita Hernhuutisista joita alkoi tulla Tukholmaan n.1725.
      Tämä kielto oli ovela sen täytyi olla osittain ennakkoon tehty koska yleensä
      siihen aikaan kun Kreivi Zitnsendört, Lutwik von . ,oli toiminut virallisesti n.3 vuotta. se oli aivan varmaa että siellä oli toimittu jo 2-3 epävirallisesti . ainakin 1719-1720. .
      .
      Se viralline vuosi oli 1722 , mutta tiedertään että Böömin Vejien vaikeuksia oli
      enää saada työtä , ja asuntoja jossa perheitään elätti , vaikka heitä heitä
      oli ensin muutama ,lähettyvillä kun "Z" tuli opiskelemasta hän antoi muutamille
      maatyö paikkoja ja asuntoja ja rakensivat lisää , "Z" kartano ei ollut pieni , ja hän
      oli nuori , tila oli iso koska hään oli saanut KREIVIN arvon , ja Hureskaan kasvatuksen
      Hän oli mennyt opiskelemaan 1716 Wittenperkiin , hän luki Laki ,ja teologiaa .
      .
      Oli Ranskassa tutustunut katolilaisiin vapautuen ahtaasta tunnustuksellisesta kannasta , . Antautui Saksin valtion palvelukseen , mutta hänen pääharrastuksensa olivat Uskonnolliset , niimpä hän 1722. salli Määriläisiä juuri Veleskuntaan kuuluvia
      asettua Omistamallaan Berthesdorfin Tilalle . ja samana vuonna aloitetiin .
      .
      (>Hernhutilaiset >) Rakentamisen siellä Jonne "Z". 1727 perusti uuden siirtokunnan
      se ei enää ollut Böömin Veljet . vaan siitä muodostui Heernhuutilaiset .
      Tarkoituksena oli perustaa Elävä seurakunta ,joka ulottuisi yli koko maailman " Z" teki
      laajoja lähetys matkoja , Ameriikkaan ja Grönladiin , ja Vihitytti itsensä 1734.
      papiksi , vewljeskuntia perustettiin Tanskaan , Englantiin ,ja Itämeren maihin ja
      maakuntiin , vieläpä Suomeenkin . Jäsenten ei tarvinnut erota omasta kirkostaan
      vaan he jakautuivat Lurtherilaiseen , ja Reformoituihin , Böömilaismääriläiseen
      ryhmään "Z" itse hyväksyi Ausburgin tunnustuksen . Toimintansa johdosta "Z"
      1736 Karkotettiin Saksista., ja 1737 hän, vihitytti itsensä Veljeskunnan Piispaksi ..
      .
      Hänen Seurakuntansa saavutti valtiollisesti hyväkytyn aseman erimaissa ,mm. Saksassa pereustettiin hernhutilaisia oppilaitoksia , ja 1747 peruuttiin hänen karkoituspäätös . "Z" julistuksessa oli keskeisenä Kristuksen kärsiminen ja sen
      vaikuttama sovitus , mielen kiinto oli Kristuksen haavoissa ja kuolemassa , sitä
      sanotaan haavamystiikaksi, ,Rakkaus Kristukseen pukeutui varsi naisesti virsissä
      . Hyvin tunteellisiin muotoihin ..
      .
      "Z" mielipiteet aiheuttivat useitä poleemisia kirjoituksia. häntä ja seurakuntaa vastaan . Nämä vaikuttivat Raitistumiseen , joka 1750 on huomattavissa seurakunnan katsomuksissa ja järjestyksissä ..
      .
      "Z" merkitys evankeluisen Kirkon kehitykselle oli varsin suuri. ,myös jumaluusopilliseen tieteeseen hän on välillisesti vaikuttanut ,ja "Schelelermacherin
      vä'lityksellä ,jonka rteologiassa ,tunne sai määräävämn aseman ..

      • teuta

        Jos huomataan kreivi "Z" kuoli 1760 ja olen varma Että Hernhuuti paikkana oli
        vielä' pitkään . teempä pienen aika perioodin Kun Huss tuli Maisteriksi oli v,1396.
        se oli sama vuosi kun suomesta TAVAST. meni opiskelemaan PRAHAAN , mutta ilmeisesti he ei tavanneet , ei ainakaan historia kesso siitä , vaikka Huss. oli reh -
        trina samassa yliopistossa,Hänet Vihittiin Papiksi 1400 ja sen jälkeen häntutustui
        Wykliftin asia kirjoinin teki Tsekkien kielelle Raamatun , hänen suorasanominden
        teki vihämiehiä , paaviudesta ja pidätettiin 1414.ja poltettiin roviolla 1415. nytmeni
        15 vuotta kun ystävät sai uskonsa läpi ( ei mikään joka oli Huss nimen viittava mennyt ,vaan ne hylttiiin ; 1430 paikkeilla he saivat nimellä Böömin veljet
        niminen uskon liike ,he ottivat sen iloiten vastaan asiat hoitui oli piispakin
        jossakin vousisadan puolivälissä ja toine n.1470 luvulla nyt kului vain 13 vuotta kun tämä meidän M:L:syntyi eli 1483. jua vuossadan lopulla Martti lähti opin
        tielle n.1499, n.15o5 tarkewmmin .
        .
        Hän oli 1507 saanut pappisvihkimyksen ja 1508/9 Raamatun selitys opin profe-
        ssori .. teki talvi kautena 1510 /11 Matkan Roomaan , ja havaitsi selvän rappeuman
        asioissa , ei tavannut paavia mutta seurasi tarkasti joka paikassa kun kävi ..
        kotimatkalla jo alkoi suunnitrella evankeelista kirkkoa , 1512 hän sai Teeologin
        Totorin arvon , avioitui 1525 , Teki virsiä n.27 muunmuassa Jumala opi linnamme
        ja Enkelitaivan lausuin näin . Alkoi käydä Raamatuin kimppuun ,joka valmitui .
        1534. (samaan aikaan 1529 . vähä ja ison katekismuksen ,ym, kirjoja .
        .
        Olen varma että niistä virsistä oli yhteistyö Böömin velien kanssa ,ja kyllä
        muitakin tietoja yhteisrtyöstä on, KIuinka kävi sen sodan kanssa joka n,1568..
        oli puhjennut se oli maitten välinen ja Böömin Veljet kieltäytyivät tappasta
        sen maan veljiä , ja heitä alettiin karkottaa Vielä meni hyvin Böömissa ja Määrissä. mutta siinä' oli aika 1570 kun väet Liittyivät.
        Luterilaisiin ,ja Reformeihin , näille päikkeille jääneet 1575. muiden evangeelisten kanssa yhteisen tunnustuksen Confenssio Bohemica ..Veljes seurakunta hajaantui

        Piispansa J.A Comeniuksen aikana. . seurakunnan jäännökset muodostuu hernhuutiaistemn kantajoukkoon Kun "Z" kuoli 1760 jatkui Hernhuuti n.1870
        siihen tuli Böömin veljien uudelleen tekohenknitys , Hussin viimeiset ,ja Böömin veljien viimeset liittyivät Tsekkien Veljiin ja elivät sulalssa sovussa 1 .maaiolman sotaan , Böömin vallankumous 1918 ,heidän (siisHussilaisten ja Böömiläisten
        jäänökkset sulautui Tekkiläis Veljiin , ja heitä on tavattu 1922. ja 1931, ja 1935 -1940.Kun Saksalaiset miehittivät Böömin ja Maarin 1939. ne palautettiin ,
        noin 1945. Ihan Presidentin Protektorina saksal. V NEURAFTH.
        .
        Näin ei ole niin suuri ihme että virosta löytyy , peruja Hernhhutisista . sillai
        historia on lyhyt että aina löytyy niitä keitaita joista matka lyhenee , ja odotusten
        aika ei tunnu niin pitkälle Kuitenkin kaikki on sopivia välietappia , ja vaikka nytkin oli lähtö Hussin aikaiseta koulun vudesta että 1396 hän valmistui Maisteriksi
        ja helposti päästiin 1945 vuoteen joka on syntymä vuoteni. ja koska vielä elän ,
        olen yhen äkisti tukinut 2015-1396 =619 vuotta. .


      • teuta

        Kun ei tullut tietoa Hussin s,ajasta ,otan sen oletuksen joka kirjoissa on

        Hän oli s,n,1370 ,,2015-1370=645. vutta oli tutkimukseni aika nyt..


    • sokeateivälitä

      et tainnut teu huomata että tässä on kyse lutterin harjoittamasta vainosta!
      mutta se kun ei haittaa teitä ollenkaan, mikähän siihen lienee syynä, olisiko liian vanha asia joka on kultautunut omiin selityksiin vai mmikå lienee.
      jos vaikkapa Paavali olisi harjoittanut uskovien polttamista, niin hiukan minä miettisin onko Paavali seuraamisen arvoinen henkilö.

      • teuta

        Sokeat ei välitä',

        Touossa alempana on joku Reknaakel Runkham tehnyt sulle vastuikkeen ja
        aloituksen korjauksena ,,en minä tarvi korjauksia ,minä olen tekstini tehnyt
        sinun pitää katsoa kuka on kirjoittaja ja kirjoittaa n,5000vie.vuodessa
        alkaa asia tulla tutuksoi ,,minä kirjoitan n.8000 viest-.vaikka kaiukki ei menekään
        parhain päin aina , mutta ei minun ole tarvinnut hirveesti sekitellä sullekkaan
        .
        Mutta kyhllä minua haittaa jos Häirikkö tekee Lutherille jäynä'ä vieläkin
        Olen monasti puolustanut M:Lutheria ,ja nytkin ,,tä'ällä toiset ei viitsi eikä
        kerro Totuutta ei nuokaan kirjeet ole kuin häirikköjen aikaan saannosta ja
        sitä kautta jotkut hölmöt ,meinaa että panettelu menee läpi ,voi ,voi niin
        on samalaisia häiriköt tä'nään kuin oli silloinkin kun M:L vielä eli ..
        .
        Ottakaa selvää mitä asiaa voi muuttaa että sitä ei tarvii heti panna poikottiin
        eiköpä ne ole vieläkin Lahkolaiset jotka sitä harrastaa Sanoi JEESUS.


      • ÄÖLKJHGFD
        teuta kirjoitti:

        Sokeat ei välitä',

        Touossa alempana on joku Reknaakel Runkham tehnyt sulle vastuikkeen ja
        aloituksen korjauksena ,,en minä tarvi korjauksia ,minä olen tekstini tehnyt
        sinun pitää katsoa kuka on kirjoittaja ja kirjoittaa n,5000vie.vuodessa
        alkaa asia tulla tutuksoi ,,minä kirjoitan n.8000 viest-.vaikka kaiukki ei menekään
        parhain päin aina , mutta ei minun ole tarvinnut hirveesti sekitellä sullekkaan
        .
        Mutta kyhllä minua haittaa jos Häirikkö tekee Lutherille jäynä'ä vieläkin
        Olen monasti puolustanut M:Lutheria ,ja nytkin ,,tä'ällä toiset ei viitsi eikä
        kerro Totuutta ei nuokaan kirjeet ole kuin häirikköjen aikaan saannosta ja
        sitä kautta jotkut hölmöt ,meinaa että panettelu menee läpi ,voi ,voi niin
        on samalaisia häiriköt tä'nään kuin oli silloinkin kun M:L vielä eli ..
        .
        Ottakaa selvää mitä asiaa voi muuttaa että sitä ei tarvii heti panna poikottiin
        eiköpä ne ole vieläkin Lahkolaiset jotka sitä harrastaa Sanoi JEESUS.

        saatanaa PALVELEVAN RIKOLLISUUDEN EDUSTAJAN OPPIA:
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/9864171
        teuta, teu, Gapriel., matti., ville, väinö, Fered. kalle jne
        "14.5.2011 16:22
        Ei tuosta ÄLÄ TAPA käskystä , tarvii sen enenpää ymmärtää
        kun mitä siinä lukee .."


      • teuta

        Kyllä humasin ,mutta se ei ole todellista , vai pitääkö minun opastaa teitä
        kaikessa , vaikka te vain luulette , asia on niin että minä en tarvii tuollaista
        edes kuulla . sanoisin paremmin jos osaisin ..


    • kfdlcvkvldl

      KORJAUS ALOITUKSEEN:

      Luder/Lutherin KRISTITTYJEN rikollisuus vainosi omia uskovaisia, pikku lapsiakin mm raiskaamalla, tappamalla, tapattamalla noitarovioilla herra saatanaa palvelevina rikollisuutena jne.

      HUOMATKAA TÄMÄ ERO:
      Aito, Jeesuksen seuraaja on kristillinen.
      Jeesuskaan ei ollut kristitty vaan kristillinen.

      Siis kristityt ja kristilliset ovat eri ryhmiä:
      Kristityt = Paavalin perustamien seurakuntien uskovaisia apostoleineen ja herra jumalineen joilla ei ole Jeesuksen perustamia seurakuntia eikä Jeesuksen opetuslapsia opettajina.

      Kristilliset = Jeesuksen perustamien seurakuntien seurakuntalaisia opetuslapsineen.

      Älkää sotkeko näitä, SIIS KRISTILLISIÄ rikollisiin kristittyihin kuuluvia toisiinsa, oppien, seurakuntien ja heidän historiaansa toisiinsa.
      Osoittakaa edes sen verran kunnioitusta ihmisiin jotka ovat kristillisiä.

      Ja kristtyjen olis aika olla sen verran rehellisiä, ettei esiintyisi kristillisten nimissä kun ovat kristittyjä, vaikka häpeättekin todellista herraanne.
      EI PITÄS OLLA VAIKEA USKOVAISTENKAAN YMMÄRTÄÄ.

      • teuta

        Olertko koskaan kuullut , mikä pon saivare , varo että ei minun
        tarvii sinua tuosta varoittaa , toiseksi jos asiallinen käytös ..
        puuttuu ,se ei tule korjaamallakaan hyväksi..


      • kijnhgt
        teuta kirjoitti:

        Olertko koskaan kuullut , mikä pon saivare , varo että ei minun
        tarvii sinua tuosta varoittaa , toiseksi jos asiallinen käytös ..
        puuttuu ,se ei tule korjaamallakaan hyväksi..

        teutalla on hengen andistusta saatanaa palvelevana rikollisuuden kätyrinä!

        Uhkauksen puolelle menee kun totuutta vastaan et voi muuten taistella.

        joten rikollisuus on sairaudes valehtelemisen lisäksi.


    • saaollarehellinen

      Siis teu on sitä mieltä että lutterin vainoista kertovat kirjeet ja jutut ovat valetta??

      no se nyt menee samaan kastiin kuin teun puheet etä Jeesus kastoi vauvoja samlla kun siunas!

      jos et teu ymmärrä asioita, älä kuitenkaan tee vaehtelijoita niistä jotka on muutakin kiertänyt kuin tahkoa tai paria tunkiota tässä elossa.

      • teuta

        Minä kyllä ,luulen että sinäkään et tiedä vaan pitää, juuri tahko6ta sellaisia
        asioita kuin LUTHRIN oikeana pitämistä .
        Ja niin että Häiriköt pon oikeassa ,ei kannata mulle lähtee kitkerästä sanastsi
        tekemään mitään jotopäätöksiä , minä en ole lukenut enkä kuullut, että M:L:
        olisi tehnyt mitään sellaista , mutta te rehvelit ette tunne Kristusta ,kuinka
        Lutheriakaan , mutta häiriköt on teille omia isiä. Voi,voi, voi.


    • Tämä Marttihan (oikeasti Martin) vaan koputteli vasaralla kirkon seinää. Kyllä Paavali oli uskon todellinen uudistaja, ilmestyksensä jälkeen niin nöyränä muutti kehityksen suuntaa. Hattua ylös!

      • JUKHdwe

        Jeesus ei ole rikollisen kristinuskon seurakuntien perustaja vaikka niin uskotaan/väitetään.
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Paavalin_kirjeet
        "Apostoli Paavali oli ensimmäisen kristillisen sukupolven merkittävin uskonoppinut. Hän julisti evankeliumia ja perusti seurakuntia kolmen vuosikymmenen ajan Rooman valtakunnan itäosiin."

        1.Korinttolaiskirje:
        15:9 Sillä minä olen apostoleista halvin enkä ole sen arvoinen, että minua apostoliksi kutsutaan, koska olen vainonnut Jumalan seurakuntaa.
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Pyhä_Stefanos

        2 Korinttolaiskirje 12:
        7 Ja etten niin erinomaisten ilmestysten tähden ylpeilisi, on minulle annettu lihaani pistin, saatanan enkeli, rusikoimaan minua, etten ylpeilisi.
        8 Tämän tähden olen kolmesti rukoillut Herraa, että se erkanisi minusta.

        HUOM!
        Paavali ei raamatun mukaan saanut eroa saatanasta.

        Tappamalla Jumalalle ja Jeesukselle uskollisia saa eksytettyä kristityksi miekalla:
        1.Korinttolaiskirje:
        15:9 Sillä minä olen apostoleista halvin enkä ole sen arvoinen, että minua apostoliksi kutsutaan, koska olen vainonnut Jumalan seurakuntaa.
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Pyhä_Stefanos


      • JUKHdwe kirjoitti:

        Jeesus ei ole rikollisen kristinuskon seurakuntien perustaja vaikka niin uskotaan/väitetään.
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Paavalin_kirjeet
        "Apostoli Paavali oli ensimmäisen kristillisen sukupolven merkittävin uskonoppinut. Hän julisti evankeliumia ja perusti seurakuntia kolmen vuosikymmenen ajan Rooman valtakunnan itäosiin."

        1.Korinttolaiskirje:
        15:9 Sillä minä olen apostoleista halvin enkä ole sen arvoinen, että minua apostoliksi kutsutaan, koska olen vainonnut Jumalan seurakuntaa.
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Pyhä_Stefanos

        2 Korinttolaiskirje 12:
        7 Ja etten niin erinomaisten ilmestysten tähden ylpeilisi, on minulle annettu lihaani pistin, saatanan enkeli, rusikoimaan minua, etten ylpeilisi.
        8 Tämän tähden olen kolmesti rukoillut Herraa, että se erkanisi minusta.

        HUOM!
        Paavali ei raamatun mukaan saanut eroa saatanasta.

        Tappamalla Jumalalle ja Jeesukselle uskollisia saa eksytettyä kristityksi miekalla:
        1.Korinttolaiskirje:
        15:9 Sillä minä olen apostoleista halvin enkä ole sen arvoinen, että minua apostoliksi kutsutaan, koska olen vainonnut Jumalan seurakuntaa.
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Pyhä_Stefanos

        Sinähän ymmärrät nyt uskon täysin väärinpäin. Rikollinen on se, joka hyveestä kääntyy paheeseen. Paavali oli yksi kirkkomme peruspilareita ja ilman häntä koko liike olisi jäänyt unohduksiin. Ei ole turhaan maamme kauniissa pääkaupungissa hänen mukaansa nimettyä kirkkoa!


      • dekvsv
        jormax kirjoitti:

        Sinähän ymmärrät nyt uskon täysin väärinpäin. Rikollinen on se, joka hyveestä kääntyy paheeseen. Paavali oli yksi kirkkomme peruspilareita ja ilman häntä koko liike olisi jäänyt unohduksiin. Ei ole turhaan maamme kauniissa pääkaupungissa hänen mukaansa nimettyä kirkkoa!

        Tuostahan sen uskovaisen kristityn tunteen kun se alkaa saatanaa palvellutta paavalia kehumaan Jeesusta seuranneiden kristillisten tappajana!


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      87
      3684
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      578
      3445
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      42
      3339
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      52
      2167
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2091
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      317
      1921
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1895
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      156
      1624
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1351
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1332
    Aihe