Muuttovalmis talopaketti - kokemuksia?

Rakentaja76

Olemme kilpailuttamassa ja valitsemassa muuttovalmista talopakettia. Ajatuksenamme on rakentaa Pohjanmaalle n. 120 - 140 neliön yksitasoinen omakotitalo autokatos kahdelle autolle varastoineen.

Onko teillä kokemuksia eri talotehtaiden muuttovalmiista talopaketeista? Olisi mukava kuulla sekä hyviä että huonoja kokemuksia ja suosituksia eri talotehtaista.

Kiitos!

55

21765

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • niin_on_paras

      Ei kannata rakentaa. Arvo romahtaa heti. Tai syksyllä viimeistään. Vakuusarvo romahtaa ensin. Sitten romahtaa koko talo. Sitten muu elämä. Vain velka pysyy.

      Parasta pysyä vaan aukealla paikalla kypärä päässä.

      • Mahdollisimman simppeli yhessä kerroksessa


      • radonkaasu

        jos itse rakennuttaisin.ottaisin älbys talon,pienillä muutoksilla saisi ulkopinnan näyttämään omalta.ikkunalaudat vuorilaudat näillä saa oman näköiseksi.on nopea.oikea rossipohja josta ei radon kaasut tule sisälle.


    • 207

      Tutki tarkasti eri toimittajien paketin sisällöt. Omista arvostuksista sitten päätös kehittyy.
      Jos haluaa ja pystyy hankkimaan ilman kohtuutonta velkaa hienon talon, se on ok. Tai ellei ole hirmu vaativa kaiken suhteen, mutta arvostaa hengittävää rakennetta, voi valinta olla Älvsbytalokin. Niiden hinnat on melko kilpailukykyisiä. Huoneiden korkeus 240cm. Vesipatterit, lämmön talteenotto. Takan voi laittaa jne. Nykyisin lattioissa on laminaatit. Pesuhuoneessa muovimatto ja levytetyt kaakelikuvioiset seinät.
      Heillä on jo aurinkopaneelitkin saatavilla. Kehitystä on aika paljon ollut vuosien mittaan.
      Arvioikaa omat tarpeenne hyvin. Säilytystilaa ei ole koskaan liikaa. Naiselle on keittiön toimivuus tärkeää. Tontin valintakin vaikuttaa ja ilmansuunnat. Myös kunnan mahdolliset sääntelyt.

    • hartiapankki

      Metsäkansa ymmärtää, että puu ulkomateriaalina ei ole hyvä autoissa eikä veneissä, mutta sitten talot ovat puuta. Älvarin hinnallla rakentaa itse samankokoisen Lammitalon, aikaa muuttoon keskeneräiseen taloon menee vuosi, jos joka päivä 4-7 tuntia rakentaa.

      Itse tekee niin saa nukkua yönsä rauhassa ilma huolta reklamoinnista ja toisten työstä eikä ole työn ja pankin orja lopun ikää. Rapattua betonitaloa ei tarvitse huoltaa kuin kerran sadassa vuodessa vrt puutalon ulkomaalaus 5-10 vuoden välein.

      • Tiilipuutalo

        Rapattu talo on perseestä verrattuna tiiliverhoiltuun jota ei tartte huoltaa tai maalata 1000vuoteen..raplinki halkijaa irtoilee ja menee rumannäköseksi.


      • Uudiskairaaja

        Pohjanmaalle tuttu rakennutti av:n kuvaileman Lammitalon maalämmöllä. Kustannusarvio ilman tonttia 380 000. Peltotontti, ei älyttömiä maatöitä. Samaan paikkaan olisi Älvsbyn saanut muuttovalmiina melkein puoleen hintaan. En puolustele Älväriä, koska kenen tahansa ammattilaisen (joka ei itse myy tai pystytä ko. parakkeja), se on kohtuullisen huono sijoitus. Mutta rakentamisen kustannukset kannattaisi jotenkin sisäistää. Toki tuostakin Lammitalosta olisi halvemman saanut omalla työllä ja järkevimmillä ratkaisuilla, mutta ei missään nimessä alle 250 000 sitä olisi tehnyt


      • Anonyymi
        Tiilipuutalo kirjoitti:

        Rapattu talo on perseestä verrattuna tiiliverhoiltuun jota ei tartte huoltaa tai maalata 1000vuoteen..raplinki halkijaa irtoilee ja menee rumannäköseksi.

        Kivitalon huono ominaisuus on mahdolliset halkeamat. Oletetaan vaikka naapuristoon valituksi vanhan rakennuksen purkajaksi paskalla tuurilla valikoituu Suomen Tehopurku joka jystää koko naapurustonkin samalla hajalle.


      • Anonyymi

    • hansssss

      On hyviä kokemuksia, nimittäin meillä on uusi kannustalo muuttovalmis harmaja 89 neliötä isot terassit, huonekork 2,8 m ja ikkunoiden kork 2,3 m , ja onhan tämä aika hieno... eipä mitään negatiivista tule nyt mieleen. Tässä on semmosta laadun tuntua mitä ei ollut esim eräässä J-alkuisessa muuttovalmiissa jota käytiin katsomassa. JA on kerralla valmis ja sisälsi kaiken tarpeellisen UUTENA (paitsi pyykkikone ei kuulu vakiona) : kaksi päivää pystytyksestä täällä oli lämmöt ja katto päällä (ja 2 vkoa myöhemmin muutto). Maatyöt ja sokkelin teko piti teettää ulkopuolisilla urakoitsijoilla ja siinä olisi pitänyt olla vähän tarkkaavaisempi että kuka tekee mitä ja mihin hintaan. Mutta kaikki meni hyvin ja nopeasti. Talo alle 200 000 ja maatyöt ym ja liittymämaksut ( pl. tontin hinta) 40 000.

      • Harkitsenainen

        Minnekäs päin teitte, jos vaikka vieraisilla voisi tutustua? Ketä myyjää suosittelette Kannukselta?


    • mietiseuraavia20vuotta

      Kannattaa muistaa, että ne on ihmisiä jotka niitä taloja pystyttää. Se on ihan sama minkä merkkinen talo on jos duunarit on kädettömiä ja aivottomia. Pystytysporukka on ihan a ja o millaisen talon saat. Kaikki talotoimittajat käyttävät pääasiassa vakiotavarana ihan samoja peruslaatuisia tuotteita, joten ainoa asia missä laatuun voit todella vaikuttaa, on valita oikeat hemmot työmaalle. Kysele nimiä ja selvitä taustat ja referenssit.

      • ammattirakentajana

        Sirkusväki pystyttää telttansa. Asentaja asentaa elementtejä. Ammattirakentaja rakentaa taloja.

        Älä hölötä, kun et edes peruskäsitteitä ymmärrä.


    • avaruutta

      Itse en ostaisi muuttovalmista, koska minulla on niin korkeat vaatimukset arkkitehtuurin suhteen. Talofirmojen katalogitalot ovat tylsiä ja esteettisesti mielenkiinnottomia.

      Voisin harkita valmistaloa siinä tapauksessa, että Suomeen tulee oikeasti laadukasta modernia rakentamista. Yrittäisivät nyt edes saada niitä oleskelutiloja valoisammiksi ja poistaisivat muutaman tarpeettoman väliseinän.

      • customimuuttovalmis

        Nuo argumentit ovat kaikuja historiasta.

        Itse piirsin "klubiaskin kanteen" sellaisen kun halusin, talofirman arkkitehti piirsi puhtaaksi ja elementit tuotiin sen mukaisesti tontille. Kyseessä muuttovalmis talo. Tänä päivänä sitten ihmettelen monia ratkaisujani, valmismalliston pohjapiirrokset kun ovat usein pitkälle kovettuja ratkaisuja.

        Ja saahan lammiltakin näitä muuttovalmiita, tuppaavat vain maksamaan puoli miljoonaa vähän yli 100m3 pelkkä talo. Takuulla toteuttava juuri sellaisen muuttovalmiin jonka haluat. Taitaa harkintasi esteenä olla pelkät tekokosyyt ja rahan puute. Säästämällä ja vuosien projektina voi sitten nysväillä itselleen "halpaa ja hyvää"


    • ReinoM

      Kannattaa ainakin katsoa, ketkä toimittajat avaavat toimitussisällön oikeasti vertailtavaksi! Talovertailu.fi sivustolla ovat ne talotoimittajat, jotka avaavat oikeasti mitä talopaketin hinnalla saa. Tuosta listalta on hyvä lähteä tarkentamaan sitten eri osia, minkälaisia ne talopakettiin kuuluvat osat sitten tarkalleen ottaen on. Auttaa alkukarsinnassa!

    • eiValittamista

      Älvsbyn talopaketista, malli iso Kalevatar, kaikki sujui ajallaan ja muutto 2kk pystyttämisestä. Hintalaatusuhde hyvä, ja ilman turhuuksia hyvä perustalo. Lämmin, tasainen ilma sekä minimaaliset lämmityskulut. Sisustamisessa riittävästi valinnanvaraa.

    • Byggarna53

      En AINAKAAN Älsbytä ostais...huonot kokemukset minulla! Jollakin voi onnistua..minulla ei.

      • Anonyymi

        Tuskin oot asunut kun et sitä kirjoittaakkaan osaa.


    • sekin

      itse ottaisin teijo talon kun talo on siirrettävissä rekalla vain tontti jää vanhaan paikkaan jos tulee paikkakunnan vaihdos työn perässä tai myy taloa niin taloa voi siirtää.

    • Vanhaparempi

      Eipä tänään päivänä taida uutta rakentaa jollei takataskusta löydy rahaa.koskaan ei tule saamaan omiaan pois.ja vanhassa sentään ilma vaihtuu kun taas uudessa ollaan yhden koneen varassa

    • espoo1

      No mitäs mieltä olette Jukka taloista ja Kastelli taloista? Tontti pitäisi löytyä Espoosta,mutta hiljasta on.Etsin tasamaatonttia,ja tönö ois yhdessä tasossa.

    • pali33

      joopajoo vanhasta tulee uuden hintainen jos rakennusmiehellä teettää remonttia mutta ei uuden veroista.

    • mavaaaaan

      Käytiin sisällä yhdessä pystyssä olevassa suurehkossa Älvsby-talossa ja jäi tunne ettei kovin laadukkaira materiaaleja ollut. Itselle kuitenkin kelpaisi, mies tuntui toteavan tuosta "laadukkuudesta" jotakin .. kyllä sen huomasi kun sisälle meni. Tosin eikös Älvsby-talot ole jonkin verraan halvempia kuin kilpailijansa eli jos hinta ratkaisee paljon, niin ...
      Kannattaa käydä taloesittelyissä! Kyllä siellä paikan päällä näkee hyvin kaiken. Nämä pakettitalo firmat laittavat talojansa pystyyn eri puolille Suomea ja siellä on hyvät esittelijät.

      PS. Isot terassit ei Älvsby-taloissa muistaakseni kuuluneet hintaan, joten jos ne haluaa ja onhan ne/se upeita/upea, niin siitä sitä laskua alkaa kertymään, jotta päästään loppusummaan. Samoin jotkut autotallit jne (en muista kaikkea mikä kenties takka) eivät kuuluneet hintaan vaan lisää € loppulaskuun, joka siten kohosi huomattavasti.

      • Uudiskairaaja

        Tein itse ison terassin (30 - 40 m2, josta yli puolet valokatteella), materiaalit jossain tonnin ja kahden välillä. Pönttöuunin saa halvalla kun ottaa peltisepältä suoraan kuoret ja muurarin tekemään sen. Takkatoimittaja voi ottaa äkkiä jopa tonnin välistä.


    • pali343

      hirsitalo ei homehdu itse asun 1890 rakennetussa talossa ja asun vielä maaliman tappiin asti

      • ElinaNLI

        Rakensimme muutama vuosi sitten Finnlamellin hirsitalon, ja kyllä on loistava nukkua ja asua talossa jossa ilma vaihtuu. Tuulettuva alapohja, maalämpö. Emme ole katuneet!


      • kukkis1234

        Onko teillä lattialämmitys vai millainen...? Miten lattialämmityksen saa yhdistettyä tuulettuvaan alapohjaan, meneekö lämpöä hukkaan alakautta?


    • halvalla

      Itse olen katsellut myös mahdollisimman halpaa, mutta ei ole vielä tullut sitä helmeä...

    • itsetekeetietäämitäsaa

      Meille tuli Jukka-Talo avaimet käteen periaatteella. Uskomaton määrä reklamaatioita. Jäi todella p.... maku siitä projektista. Ei elementti talot ole niin tiiviitä kuin paikallaan rakennettuna...jos itse ei meinaa rakentaa niin kannattaa hoitaa rakennuttajan kanssa kaikki sopimukset mustaa valkosella. Ei jää epäselvyyksiä.ja urakkasopimus.

    • vuokrallakuolen

      eiks se oo ihan sama minkä valitsee. Se maksaa asumisvalmiiksi vähintään 300 000e ja vaatis sitten vähintään 100 000 e omaa rahaa mitä harvalla on. Talo on valmis keväällä 2016 ja myynnissä 250 000e hintaan 2017 avioeron takia ja tuskin menee kaupaksi ainakaan ennen 2020 lukua. Näitä on nimittäin metsät täynnä. Yhdellä prosenttilla rakentajista on nimittäin oikeasti varaa tälläiseen.

    • sukumaja

      Toki,toki siksi suosittelenkin teille kevytrakenteisia japanilaisia sammun talopaketteja jotka säätyvät melkeinpä kuin itsestään kunkin ilmaston ja elämätilanteen mukaan

    • klw_109

      - kaavamääräykset kerrosluvun yms. suhteen huomioitava
      - älä valitse konkurssikypsää toimittajaa
      - kysy kaveripiiristä kokemuksia eri talotoimittajista
      - suosi paikallista tai ainakin kotimaista
      - tontille sopiva malli
      - selvittäkää tarkasti, että mitä jää talopaketin ulkopuolelle
      - varatkaa ekstrarahaa. KAIKILTA menee budjetti arvioidun yli. Kun laittaa budjetin yläkanttiin, niin jos rahaa jää yli, niin sillä rahalla voi pistää pihan kuntoon, ostaa huonekaluja tai vaikka lyhentää asuntolainaa ylimääräisesti

      Valitkaa sellainen pohjapiirros, joka sopii perheenne tarpeisiin. Itse huomioisin seuraavaa:
      - 1-kerroksinen (yläkerrasta kantautuu aina lasten juoksemiset alakertaan. Lisäksi tavaroiden kantaminen ja imurointi kerrosten välillä alkaa tympiä vuosien mittaan)
      - ei turhia neliöitä, joten miettikää tarkasti, että tarvitaanko erillistä saunahuonetta, erillistä vierashuonetta, erillistä TV:n katseluhuonetta jne
      - miettikää että onko tämä koti tarkoitettu myös siihen, kun lapset muuttavat pois kodista. Tuleeko kodista silloin liian kallis ylläpidettävä ja liian paljon siivottavaa?
      - riittävästi säilytystilaa! Tämä ongelmana joka talossa. Mihin laitetaan matkalaukut, varapeitot, ylimääräiset tyynyt, ompelutarvikkeet, lahjapaperit, kirppikselle menevät tavarat, perintökalleudet, joulukoristeet jne. Omasta mielestäni pääsisäänkäynnin vieressä pitäisi aina olla riittävän iso vaatehuone, johon menee perheen kaikki kengät ja takit jne.
      - asumiskulut jatkossa (sähkölämmitys halpa perustettaessa, kallis jatkossa)
      - muut mahdolliset tilat (autotalli, pihavarasto) esim. tilaa mopoille
      - pihakulut

      Kaveripiirissä on oltu tyytyväisiä Jukka-Taloon.

      • ReinoM

      • Anonyymi

        Suora sähkölämmitys pattereilla on halvin järjestelmä. Siihen lisää ILP niin a'vot. Nykyiset lämmöneristysnormit ovat niin tiukat että vasta liki parinsadan neliön talossa joku toinen lämmitys on järkevämpi. Jos puita saa kohtuuhintaan tai on itsellä niin takkauuni on poikaa ja tietysti samalla saunaan puulämmitys. Saunassa ei ole mukavaa jos lämpö tulee grillaamalla.


    • ammattilainen50

      Sitten ei Design taloa missään tapauksessa, virhe ja puutelistat jää hoitamatta!!

    • Enders80

      Mutta kertokaapa mikä se hengittävä rakenne on ja mitä se oikein hengittää ??

    • ostavalmis

      Miksi pitää rakentaa, kun valmiita taloja on myytävänä kohtuu hinnalla. Minusta tuollaiset ajatukset, että kun itse suunnittelee saa parhaan ratkaisun ja itselleen sopivan. Anna ammattisuunnittelijan suunnitella ja kerro toiveesi.

    • Uudiskairaaja

      Vertailimme vuoden verran eri toimittajien paketteja ja toimitussisältöjä. Älvsbytalo tippui aika aikaisessa vaiheessa pois, koska PILP patterit seinässä tarkoittaa käytännössä sähkölämmitteistä taloa. Seinäpatterit vievät suhteessa 5 - 10% enemmän energiaa kuin lattialämmitys.
      Jos poistoilmalämpöpumppu on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto, Helmitaloilla sellainen löytyy, mutta lämmitysputket kulkevat lattiassa. Tämä oli meillä kolmen viimeisen toimittajan loppusuoralla.
      Toinen finalisteista oli Passiivikivitalot, mutta toimittajan myyjät olivat vähintäänkin salaperäisiä rakennusten kustannusten suhteen, joten riski kustannusten karkaamiseen oli liian suuri. Jos lompakossa ei ole valuvikaa, rakentaisin sellaisen talon vesi- tai ilmakiertoisella takalla varustettuna.
      Kompromissina päädyimme Muurameen. Puolitoistakerroksinen 143-neliöinen tupa on viittä vaille valmis, lopulliset kustannukset 200 - 210 000 tontti. Talo tuli sisustusta vaille valmiina. Tonttimme on haja-asutusalueella, jonne saatiin kunnan vesi. Jäteveden käsittelylaitos rakennettiin itse (saostussäiliö moduulisuodattamo purku avo-ojaan).
      Rakennusluvan saamisesta muuttoon kesti kolme ja puoli kuukautta. Maalämpö on vakiona ja taloa on kehuttu paikan päällä kaikkien ammattilaisten toimesta; niin energia- kuin LVIS-ratkaisutkin ovat toimivia ja talo on kaikin puolin järkevä.
      Miinukset: Muurametalot on yrityssaneerauksessa, ja tehtaan edustajien mielenkiinto asioiden hoitoon tuntuu lopahtaneen siinä vaiheessa kun suurin osa paketista on maksettu. Se on sääli, sillä selvitysteni ja kuulemani mukaan Muuramen tönöt ovat hinta-laatusuhteeltaan paras valinta tällaiselle keskituloiselle perheelliselle.
      Talon pystytyksen ja toimittajan sisähommien jälkeen meillä meni n. kuukausi saada alakerta muuttokuntoon. Yläkertaa olemme tehneet asumisen ohessa, mutta sekin tulee nopeasti. Laskimme, että omalla työllä tuossa sisustan tekemisessä säästää n. 10 000 euroa ja talosta saa oman näköisensä. Ammattilaiset ovat hoitaneet LVIS-puolen, märkätilat ja takan muurauksen. Kaiken muun voi tehdä itse jos on vähänkään osaamista ja aikaa. Materiaaleihin tutustumalla ja kilpailuttamalla säästää pitkän pennin (esim. keittiökalusteet 2 500 - 6 000 €, takka paikallisena käsityönä 1 800 €, takkatoimittajalta 3 500 €).
      Talo on ainakin toistaiseksi ollut unelmien täyttymys. Hyvä keino löytää sopiva ja laadukas talopaketti on katsoa, millaisia taloja on myynnissä. Uudehkoja Älsbytaloja on myynnissä pilvin pimein, siitä voinee päätellä jotain.

      • Uudiskairaaja

        Ai niin, Muurame voitti Helmitalot maalämmöllä. Helmi oli hitusen halvempi, mutta muutamalla ylimääräisellä tonnilla saimme samankaltaisen talon mutta järkevämmällä lämmitystavalla.


      • muuramessa

        Millainen alapohja ratkasu on kyseessä? Lämmin vai tuulettuva???

        Entä mitä piti tehdä sisustusta vaille versiossa ja saitteko tästä sen 10teur säästän..

        Entäs pohjat/maatyöt olivatko pahat tehdä?/kalliit


      • Anonyymi

        Lattialämmitys vie 15 - 20 % enemmän lämpöenergiaa kuin patterit. Kummallisia väärinkäsityksiä näyttää joillakin olevan.


    • harkinnassa

      On, on ja on. Hieman kuin sokkotreffeiltä. Vai oliko se sittenkin avioliitto.

    • kannattaaostaa

      Ehdottomasti älvsby talo ja vähintään 200neliöö kokoa.Kivuttomasti meille ainakin tuli.

    • EläIhmeessä

      Ennen hankintaa kuuntele Arttu Viskarin biisi "Avaimet käteen" (kertoo juuri tuosta suunnittelemastasi talosta) ja sen jälkeen saman tekijän "Sirpa". Mieti sen jälkeen haluatko vielä valmispaketin

    • Reposuolaiset

      Meillekin valittiin Muurametalo. Paljon vaikutti kahden tuttavaperheen kokemukset. Hinta kohtuullinen kun ei tässä roopeankkoja olla ja laatu oikein hyvä. Molemmat olemme töissä ja lapset ja muuta niin emme olisi kerenneet aputöihin joita monessa muussa paketissa joutuu itse tekemään. Tavaran vastaanottoa, pressuttamista, työmaan siivoamista. Muurametalot on saneerauksessa, mutta yrittäjänä tiedän mitä se tarkoittaa ja pyysin selvityksen yhtiön taseesta. Ei ole ongelma ostaa taloa.
      Koko projekti meni varsin hyvin. Myyjän palveluhalukkuudesta erityisplussat. Muurametalon etuna on vakiona olevat lämmin alapohja, maalämpö ja laajin toimitussisältö.
      Sorapatja putkineen ja Lumiesteet eivät kuulu kuin lainvaatimiin kohtiin ja ne joutui asennuttamaan erikseen, mutta eipä ne taida kuulua muillakaan... kaikki siltä väliltä kuuluikin 🤓

    • YhdeksäsPäivä

      Katsokaa minkä talon K.M. valitsi, terveys edeltä mentiin, niin menen minäkin. Paperit/tutkimustulokset/hyväksynnät löytyy.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Oma kokemukseni passiivikivitalon rakentaneena on se että valitsisin jonkun toisen vaihtoehdon. Talo osoittautui kalliiksi, lukuisia rakennusvirheitä, harkkoon hankalaa ja kallista kiinnittää esim. tikkaita, keittiön kaappeja. Sisätiloissa harkon päälle työlästä kiinnittää kipsilevyjä ja saada ne pysymään paikallaan. Jos kivitalon haluaa rakentaa, löytyy varmasti parempiakin vaihtoehtoja kustannustehokkaammin. Linnut ja hyönteisetkin nokkii palasia harkosta jos ei heti tee rappausta päälle. Ei ole ollenkaan sellaista tuntumaa että asuisi kivitalossa joka kestää säätä ja aikaa.

    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      En suosittele talopaketteja. Kuullut monelta että ongelmia ollut näissä. Tehdään nopeasti ja työnjälki todellla huonoa. Koskaan en ostaisi tälläistä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6579
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4243
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2647
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2040
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1558
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1407
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1111
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1066
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe