Patologinen valehtelija – tunnistatko lähipiiristä

AatteleIte

Näin toimii patologinen valehtelija – tunnistatko lähipiiristäsi?

Patologinen valehtelija sanoo juuri ne asiat, jotka haluatkin kuulla – ja saattaa valehdella myös tilanteissa, joissa ei tarvitsisi.

– Patologinen valehtelija tarkoittaa ihmistä, joka valehtelee mielivaltaisesti. Valehteleminen on kokonaisvaltaista ja toistuvaa, myös sellaisissa tilanteissa, kun ei tarvitsisi valehdella, kertoo kriminaali- ja oikeuspsykologian dosentti Helinä Häkkänen-Nyholm.
Liian hyvää ollakseen totta

– Yleensä ne asiat, joista patologinen valehtelija valehtelee, ovat liian hyviä ollakseen totta.

Valheissa saattaa olla epäjohdonmukaisuuksia. Monet patologiset valehtelijat valehtelevat tilannesidonnaisesti, vaikuttaakseen käsillä olevaan tilanteeseen. Valheilla halutaan saavuttaa nopea hyöty. Toisaalta, esimerkiksi petosrikollisten parissa, suureellisetkaan valheiden verkot eivät ole harvinaisia.

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tunnistatko

      Omatunto ei kolkuta

      Valehtelija on harjoitellut lapsuudesta saakka valehtelemista. Valehtelu ei myöskään herätä patologisessa valehtelijassa omantunnonpistoksia tai häpeää.



      Patologinen valehtelija tarkkailee kuulijaansa ja arvioi ja mukauttaa toimintaansa sen perusteella, kuinka hyvin hänen kertomuksensa uppoaa, Häkkänen-Nyholm kuvailee.

      Valehtelija ei mieti vastapuolen tunteita valehdellessaan.

      Ihmissuhteen päättyminen ei pysäytä

      Ihmisen kanssa, joka on valehdellut ja valehtelee kaikesta, on mahdotonta elää, sanoo Häkkänen-Nyholm. Puoliso on saattanut pelata koko perheen rahat, olla uskoton ja sanoa olevansa töissä, vaikka ei olekaan.

      Ihmissuhteen päättäminen ei välttämättä toimi pysäyttävänä tekijänä valehtelijalle.

      – Uuden elämän rakentaminen ei yleensä tuota ongelmia heille. He ovat mestareita kertomaan uudelle, potentiaaliselle kumppanille mitä he haluavat kuulla.

      • Bravo-miz

        Hyvää teksiä aloittajalta. Sopii kuin saparo sialle kaupunginjohtajaan ja sen valheiden verkoston toimintaan. Kotkan virkamiesten patologinen valehtelu on jo maan kuulua.


    • ÄRKKOPEELÄINEN

      VALITETTAVASTI tunnen, ja onkin MYÖS NARSISTI KAIKENLISÄKSI!!! :(

      IKÄÄKIN naisella onjo 85 vuotta, mutta valehtelee jä käyttäytyy kuin pahanen ja ilkeä tytönkakara!!! :(, käytös ollut sama koko ikänsä

      Ihmisten manipulointi kykynsä on HUIPPULAATUA, MUTTEI ONNEKSI MINUUN OLE TEHONNUT, JOSTA HÄN ON NIIN VIHAINEN, ETTÄ OIKEIN SÄHISEE!!! :D

      Ja patologinen valehtelija EI OSAA PYYTÄÄ ANTEEKSI, KUN JÄÄ VALHEESTAAAN KIINNI!!!, ei ole hänellä omaatuntoa eikä muutakaan ihmisyyttä!!! :(

      Surullinen tapaus on hän!!! :(

    • LiianLähellä

      tunnistatko lähipiiristä, ikävä kyllä yksi löytyy

      • Heti_tulee

        mieleen vapaamuurarkirjoittelija Pia Rask Savonlinnasta. MUtta puolustuksekseen voidaan sanoa sen olevan hullu Asperger joka ei pysty vastaamaan itsestään eikä edes pienistä lapsistaan. Ovat onneksi huostaanotetut.


    • ValheenKautta

      Narsisti laittaa sanat suuhun

      Narsisti laittaa sanat toisten suuhun.
      Hän voi jopa kertoa mitä sinä tai joku toinen ajattelee.
      Narsisti voi kertoa kutsuvansa jonkun toisen ihmisen juttelemaan, myöhemmin kuulet narsistilta mitä tuo ihminen on "sanonut". Kuulet kuinka toinen on narsistin kanssa samaamieltä ja toinen on sanonut "tätä".
      Narsisti on patologinen valehtelija, sinua vedätetään toisten ihmisten "mielipiteillä", tunteitasi käytetään häikäilemättömästi hyväksi. Tosiasiassa nuo juttelukaverit eivät useinkaan ole sanoneet sitä mitä kuulet narsistilta. Voi olla ettei ole edes puhuttukkaan muusta kuin "säätilasta".

      Narsisti muokkaa uhrin käsitystä jopa läheisistä ihmisistä juuri tällä tavalla. Narsisti laittaa sanoja toisten suuhun, keksii tekoja joita ko. henkilö ei ole koskaan tehnytkään.
      Ei ole ollenkaan tavatonta että narsisti on muokkaa tällä tavalla jostain herttaisestakin henkilöstä kuvan aivan kauheasta ihmisestä.



      Narsisti ei pyydä anteeksi

      Narsisti ei pyydä anteeksi. Hänhän "ei" toimi väärin.
      Narsisti ei anna anteeksi: "luulet saavasi anteeksi".
      Narsistin voit kuulla pyytävän muodollisesti anteeksi. Mutta hänen toimintansa ei muutu. Hän pyytää anteeksi, mutta vain näennäisesti jotta ei joutuisi "huonoon valoon", eikä menettäisi lähteitään.

      Useimmiten sitä näennäistäkään anteeksipyyntöä ei tule. Narsisti ensin loukkaa mitä julmimmalla tavalla, sitten kohta saattaa käyttäytyä niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.
      Sinun mokasi kyllä kaivetaan esiin uudestaan ja uudestaan. Nekin "anteeksi annetut". Narsisti ei oikeasti anna kenellekään koskaan mitään anteeksi, kaikkea tullaan käyttämään tulevaisuudessa sinua vastaan.


      Murtuuko narsisti milloinkaan?

      Narsisti on hyvä ulkoistamaan syyllisyyden ja omat heikkouden tunteensa. Mutta jos hän jää yksin, kokee esim. ihmissuhteen päättymisen jälkeen, hän saattaa masentua. Narsisti ei kykene käsittelemään omia tunteitaan, vaan kokee ne vain heijastumina toisista ihmisistä. Yksin jäätyään hän saattaa kääntyä itseensä, jopa kokea olevansa viallinen, saattaa jopa ajatella itsemurhaa.Narsistillahan on suuri hylätyksitulemsen pelko
      Harvoin kuitenkaan tämä on mikään pysyvä olotila, vaan pian hän muokkaa mielessään tapahtumien kulkua, ulkoistaa syyt muihin ja etsii uusia ihmisiä, joiden kautta elää. Usein hän myös alkaa kostaa niille, joiden kokee aiheuttaneen hänen olotilansa.

    • ValheellaLyhyetJäljet

      Patologinen valehtelu

      Joukossamme liikkuu ihmisiä, joiden sanoihin ei voi luottaa. Syitä valehteluun on useita. Suomi on maa, jossa korostetaan rehellisyyttä. Silti muutama prosentti suomalaisista on sellaisia että heidän sanansa ja oma totuutensa ja oikea totuus eivät koskaan kohtaa.
      Patologinen valehtelija valehtelee niin hyvin että uskoo itsekin omat sanansa. Hän on valmis sanomaan ihan mitä tahansa, saadakseen haluamansa ja sillä ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa. He eivät myöskään välitä siitä, mitä muut ihmiset heistä ajattelevat tai miltä muista tuntuu, kun totuus selviää.
      Patologinen valehtelija on siinä mielessä sosiopaatti tai psykopaatti että hän ei osaa asettua toisen ihmisen asemaan ollenkaan. Hän ajattelee aina ja vain itseään.
      Jossain vaiheessa valheet tavallisesti paljastuvat ja jos lain koura ei silloin kosketa, niin elämä muuttuu muuten hankalaksi. Seuraa vaihe, jossa hakeudutaan hoitoon. Hoitohenkilökunnan osa ei ole helppo, patologisesta valehtelijasta ei aina ota selvää. Onko hän tosissaan, vai valehtelee vain vakuuttavasti.
      Valheiden verkko on kavala, kun siihen kietoutuu liian tiukkaan, se alkaa kuristaa ennemmin tai myöhemmin. Silloin patologinen valehtelija valehtelee lisää. Huono homma vain on että rehelliset ihmiset muistavat hänen sanansa paremmin kuin hän itse.
      Valheella on aina lyhyet jäljet.

    • TunnusMerkit

      Luotettavia vilpillisyyden merkkejä ovat seuraavat:

      - Kun henkilöä kuulustellaan tai häneltä kysytään kysymyksiä, valehteleva henkilö yleensä haluaa kertoa mahdollisimman vähän.

      - Vaikka valehtelijat eivät puhu paljoa, he tapaavat spontaanisti perustella asioita, joista puhuvat, vaikka heitä ei kehoteta siihen.

      - Valehtelijat toistavat usein kysyjän/kuulustelijan kysymyksiä, ilmeisesti ostaakseen lisää aikaa vastauksen keksimiseen.

      - He yleensä tarkkailevat kuuntelijan reaktioita asioihin, joista he puhuvat. Tämä johtuu siitä, että he yrittävät saada selville, uskooko kuuntelija tarinoita.

      - Valehtelijat usein hidastavat puhettaan, koska he joutuvat koko ajan keksimään tarinaansa ja samanaikaisesti tarkkailemaan kuuntelijan reaktioita. Kun nämä asiat ovat kunnossa, he yhtäkkiä alkavat puhua nopeammin. Rehellinen ihminen ei välitä puhuuko hän hitaasti vai nopeasti, mutta vilpillinen ihminen usein ajattelee hitaan puheen vaikuttavan epäilyttävältä. Totuudenmukaisesti puhuvat eivät merkittävissä määrin vaihtele puheen nopeutta esimerkiksi yhden virkkeen aikana.

      - Epärehelliset ihmiset käyttävät useammin epätäydellisiä virkkeitä kuin rehelliset. He saattavat aloittaa vastaamaan johonkin, mutta ”perääntyvät” eivätkä vie vastausta loppuun asti.

      - Valehtelevat puristavat todennäköisemmin huuliaan tiukasti yhteen, kun heiltä kysellään arkaluonteisista asioista. He myös useammin näpräävät hiuksiaan tai jotain muuta.

      - Jos totuudenmukaisesti puhuvaa haastetaan/painostetaan kertomaan enemmän yksityiskohtia jostain, he usein kiistävät valehtelevansa ja tarkentavat vastauksiaan, kun taas epärehellinen ei yleensä anna minkäänlaisia lisätietoja.

    • nieppo

      On ollut lapsuuden kaverinani luokkatoverinani silloin 10-12 v. Eeva-Liisa niminen henkilö joka kertoi voittaneensa ratsastuskilpailussa hopealusikoita Ruotsissa, ei ollut koskaan ollut silloin muuta kuin rakentamamme lumihevosen selässä. Hänen piti olla aina parempi muita ja ruokalan jonossa ensimmäisenä koulussa. Suurin valhe oli kun vielä aikuisiässä hän väitti toimineensa laboratorion hoitajana Helsingissä Kivelän sairaalassa. Tarkastin kaikki tiedot niin Kivelän kuin Koskelan ja Marian sairaaloista heidän palveluksessa ei ollut palkkalistojen mukaan Ko. henkilöä ei edes opiskelijana! Kannattaa kysyä aina palkanlaskijalta heillä tiedot säilyvät ainakin 10-vuotta. Ko. henkilö toimi kylvettäjänä Kotkansaaren sairaalassa maksoi ilmeisesti velkoja, koska teki myös yö-valvojan vuoroja. Nykyisin on valmistunut lähihoitajaksi ja toimii lähihoitajana. Hänet tunnistaa siitä että istuu torikahvilassa aamuisin naisporukassa ja ainoastaan hänen äänensä kantautuu kauas hän rakastaa omaa ääntänsä yli kaiken ja tuskin kuuntelee muita. En tahtoisi olla hänen ystäväpiirissään tai työtoverina!
      Antaa hänen olla oma itsensä mutta hänen puheisiin ja tarinoihin ei pidä uskoa vaan antaa mennä toisesta korvasta ulos.

      • 9euroa.päivässä

        Entäs jos hän onkin ollut töissä, mutta modernisti ilman palkkaa ? Nämä harjoittelijat, palkattomasta opiskelijat yms. eivät tietääkseni näy palkkalaskennassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1412
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1285
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1072
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe