Kuinka paljon kierrejalkoja löysätään?

kierrejalkaa

Vuoden vanhan hirsitalon kierrejalkoja pitäisi nyt löysäillä. Kierrejalkoja on terassilla ja kuistilla pylväiden alla ja talon sisällä muutamassa kohtaa ikkunoiden kohdalla. Kysymys kuuluu: Mistä tiedän, kuinka paljon pitää kierrejalkoja löysätä?

Meneekö homma niin, että väännän jakoavaimella niin kauan, kunnes vääntäminen ei ole enää raskasta, eli kunnes alkaa tulla löysäksi, ja sitten kiristän ihan pikkuisen? Jos tämän tekee kaikille, niin onko silloin kaikkia löysätty oikea määrä vai pitääkö tässä vatupassin kanssa alkaa mittaileen ja löysäileen sen mukaan tai laskea kierrokset ja löysätä jokaista yhtä monta roundia?

5

144

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • remonttireiska12

      Pidät ensimmäiset vuodet löysällä, talvella lumenpainosta taas kiristyy.

    • 234rt

      Kun hirren alapuolelle (hirsinurkka ei pilarin kohta) mihin pilarin yläpää on kiinnitetty ilmestyy rako on se merkki siitä, että pilarit kantavat estäen laskeutumisen muun rakennuksen luonnollisen painumisen mukaisesti. Lasket vaikka pari senttiä ja katsot muutaman päivän jälkeen josko rako on painunut kiinni. Jos ei ole kierrä muttereita edelleen alaspäin. Katsele räystäslinjoja ettet laske liikaa ta iliian vähän tms. Tai sitten teet niin, että otat sen hirren alapinnasta mittoja johon pilarin yläpää on kiinnitetty rakennuksen eri nurkilta jotta tiedät miten tasaisesti rakennus laskeutuu.
      Tunnet kyllä miten alussa mutteri on hurjan tiukka painon alla mutta senhän sinä jo tiesitkin. Itse teen siten että otan löysät pois ja sitten katson mitalla että painuminen on suht. tasaista. Siinä mitään vatupasseja tarvita tai kierroslukumittareita.

    • mökkinakertaja

      Esim. terassintolpat kannattaa mitata että ovat samalla etäisyydellä lattialaudoista, tällöin mikään kulma ei ole toista alempana / ylempänä. Kiristykset / löysäykset sen mukaan että väli pysyy tasaisena kauttaaltaan.
      Hirsirakennus elää jonkin verran koko ajan vuodenaikojen / säiden mukaan ja joskus mutterit on tiukalla ja välillä löysällä vaikkei niitä olekaan säädellyt. Tarkistan pari kertaa vuodessa tilanteen, ei kait niitä ylenaikaa tartte olla säätelemässä.

    • aloittaja1

      Kiitos hyvistä vastauksista! Varmistaisin vielä, että jos löysään niin paljon, että mutteri on jo hyvin löysä ja huomaan mitan kanssa tuossa kohtaa kaikissa kierrejaloissa etäisyyden pilarin yläpäästä hirren alapäähän olevan sama, niin, voinko lopettaa siihen, vaan pitääkö siitä vielä laskea alaspäin ja katsoa laskeeko rako hirsien välissä? Pitääkö lopuksi aina kiristää hiukan, ettei mutteri jää löysälle?

      Mistä muuten johtuu, että lähes jokaisessa kohtaa, jossa on hirsiseinän jatkokohta, eli jossa tulee seinästä esiin pikku tynkä hirsiä, raot ovat vuodessa kasvaneet jopa yli senttimetrin suuruisiksi. Kierrejalkojen löysäilyllä ei tunnu olevan vaikutusta näihin.

      • remonttimies1

        Lumi painaa KOKO mökkiä alas, nopeammin jos huopakatto, usein on syynä laiskan peltihökötys.
        Pidä kierrejalat ensimmäiset vuodet löysällä painuu silloin väliseinätkin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1418
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1271
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1215
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1165
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1164
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1063
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      33
      1048
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1043
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    Aihe