3-4 vuotiaan sosiaaliset taidot

Kyttääjä

Minkälaiset ovat teidän 3-4 vuotiaan sosiaaliset taidot? Onnistuuko leikit hyvin muiden lasten kanssa? Ottaako miten kontaktia muihin lapsiin? Jne?

Itselläni 3,5 vuotta vanha tyttö ja välillä hänen käyttäytyminen mietityttää/huolestuttaa:(.lapsi on nyt käynyt puolivuotta itsekseen 2 kertaa viikossa kerhossa, muuten vielä kanssani kotona.
Kerhosta kerrottiin, että lapsi on hyvin mukana yhteistoiminnassa, mutta jos on vapaata leikkiä niin tyttö ei ota kontaktia muihin vaan jää vähän syrjään yksin. Käyn hänen kanssaan myös yhdessä perhekerhossa ja siellä muut löytävät heti yhteisen sävelen, mutta tyttö ei vain ota muihin kontaktia:(.
Yksi ystävä lapsellani on, jonka kanssa leikkii ihanasti ja hyvinkin vastavuoroisesti. Tämä kai hyvä merkki?miksihän muitten kanssa ei onnistu?

Muutenkin välillä mietityttää onko kaikki normaalisti. Onko tälläinen normaalia tämän ikäisen käytöstä?

- on kömpelöhkö, ei pidä kiipeilystä. Osaa kuitenkin ajaa pyörällä ok.
- puhuu usein liian kovaa ja nopeasti milloin puhe hieman epäselvää. Unohtaa myös joskus sanoa sanan ensimmäisen kirjaimen jos on konsonantti. Sanoo kuitenkin kyseisen kirjaimen sanan keskellä esim : koukku - oukku.
- pelkää todella paljon kaikkia naamiaispukuja ja niihin pukeutuneita, menee hysteeriseksi. Samoin jos tulee haava/Pipi, on todella huolestunut ja peloissaan.
- kertoo monta kertaa päivässä olevansa surullinen( en keksi itse syytä).
Kun olen leikkinyt lapsen kanssa ja sitten siirryn esim ruokaa laittamaan niin tyttö tulee itku silmässä kertomaan että on äitiä ikävä.
- saa joskus hurjia levottomuus/riehunta kohtauksia jolloin ravaa pitkin kämppää ja räkättää, vaikea saada rauhoittumaan.
- osaa värit, muodot ja laskea 20 asti.
- todella lyhyt pinna, ei siedä juurikaan epäonnistumisia.
- joskus siirtymätilanteet vaikeita, ainakin kun kotonta pitäisi lähteä. Toisinpäin ei ole.
- piirtää ihmisen, mutta ei juuri muuta ymmärrettävää.
- ei pidä askartelusta eikä palapeleistä.
- on kovin herkkä lapsi, tarkkaavainen.aina tilanteen tasalla.

Onko mielestänne normaalia vai jotain poikkeavaa?
Olenko vain "ylihysteerinen"?

2

202

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toinenherkkis

      Minusta tuntuu, että tyttösi on vain kovin herkkä ja hidas lämpeemään. Hänen täytyy tietää hyvissä ajoin, mitä tapahtuu ja milloin lähdetään. Uskon, että kysymys on temperamentista, joka on synnynnäinen jokaisella ihmisellä.

      Jos on kyse jostain muusta, kysymykseen voisi tulla ADD, keskittymishäiriö ilman ylivilkkautta. Mutta sanomasi mukaan tyttö on aina tilanteen tasalla ja tarkkaavainen, jota keskittymishäiriöiset eivät todellakaan ole, joten tuskin on kyse siitäkään. Yksi toinen joka tulee mieleen on aistiyliherkkyys. Silloin normaalipäivän tilanteet koetaan kuormittavina, koska kaikki koetaan tavallista voimakkaammin. Metelöivä lapsiryhmä voi olla kaaottisen ja pelottavan tuntuinen. En tosin usko, että kyse on siitäkään.

      Minä olin tyttösi kaltainen lapsi. Omasta mielestäni minussa ei ollut mitään vikaa, mutta äitini mielestä oli, koska en ollut tarpeeksi "reipas". Herkkyyteni ja hitauteni eivät minua juurikaan haitanneet, vaan eniten haittasi äitini suhtautuminen. En pitänyt siitä, jos minua hoputettiin ottamaan kontaktia vieraisiin lapsiin tai esim. menemään pulkkamäkeen, vaikka en kokenut olevani valmis ja halusin vielä katsella ja tutkiskella ja suunnitella. Äitini myös päivitteli käytöstäni kuulleni ja päivittelee sitä vieläkin, kertoilee "hauskoja" juttuja, kuinka outo olin pienenä :( Hahhahaa ....

      Haluan vain tällä sanoa, että uskon, että tytössäsi ei ole mitään vikaa. Hänen temperamenttinsa on vain erilainen, kuin sinun. Tärkeintä hänelle on äidin hyväksyntä ja että et osoita hänelle, että hänen pitäisi olla toisenlainen, sillä se luo häpeää ja vaikeuttaa tilannetta.

      Ja vaikka tytössäsi olisikin joku määriteltävä "vika", mitä sille sitten voisi tehdä? Samalla tavalla se olisi osa häntä - sillä ominaisuudella olisi vain nimilappu. Tyttö itsessään ei muuttuisi miksikään. Tosin voit ottaa huolesi puheeksi neuvolassa, että onko tarvetta jollekin kuntoutukselle tai vastaavalle?

      Jos hänellä on yksi hyvä ystävä, jonka kanssa tahtoo leikkiä ja jonka kanssa leikki sujuu, eikä hän näytä kaipaavan lisää ystäviä, miksi hänellä sitten pitäisi niitä lisäystäviä olla? Jotkut kaipaavat ryhmässä paljon tilaa itsellensä ja etäisyyttä muihin, etenkin jos leikit ovat rajuja ja tilanne vaikeata hahmottaa. Kokeeko tyttö itse tilanteen ikävänä? Vai onko hän ihan tyytyväinen seuratessaan leikkiä etäämmältä? Ehkä hän ei vaan tykkää ryhmäleikeistä, vaan tahtoo niiden harvojen ja valittujen kanssa syventyä kahdenkeskiseen leikkiin? Jotkut nauttivat isoista kemuista, jotkut sitten vaan sen bestiksen kanssa hengaamisesta - ja molemmat on ok!

      Toinen vaihtoehto on, että tuossa kerhoryhmässä ei vaan ole lapsia, joiden kanssa "kemiat toimisivat". Eihän aikuinenkaan joka ryhmästä löydä itsellensä kaveria - itselle tulee mieleen monta tupperwarekerhoa, josta olisin halunnut kiljuen paeta ....

      No mutta, nyt täytyy jatkaa töitä :/ Ja siivoamista. Töitä ja siivoamista. Plaa.

    • Liianvähäntietoa

      Vaikuttaa minusta ihan terveeltä lapselta. Luulen että ainoa haitta on, että hänellä on liian vähän ihmiskontakteja. Mitenkäs lapsella kemiat toimii isänsä kanssa? Jaksaako isä leikkiä töistä tullessaan tytön kanssa ja huomioida hänet sataprosenttisesti? Tuijottaako iskä iltaisin tv:tä, piiloutuu lehden taakse vai näpelöikö puhelintaan?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      62
      5992
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3774
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      232
      2076
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1830
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1269
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1000
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      929
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      878
    Aihe