Diabeteshoitaja/hoito ?

Twilightofdown

Työterveyspuolella todettu muutama vuosi sitten että dibetesta pukkaa. Sain Byetta hoitoa mutta paskan marjat siitä mitään hyötyä ole. Mittasin hetki sitten että 15 oli sokrutaso. Ihmettelen että puhutaan joistain jalkahoidoista ja diabeteshoidoista sillä yksin oon tämän sokeritautini kanssa vailla tukea ja yhteiskunnan apuja. Tuntoaisti jo heikentynyt melemmista käsistä ja tauti jäytää sysäten minut kohta luultavasti sairauseläkkeelle ennen amputaatio/kuolemaa. Ikää on 45 V.

Ylipainoa reilusti ja näillä lukemilla mennään.

Miksi puhutaan Suomessa terveydenhoidosta kun kuitenkin arki on amputaatiota ja kuolemaa ? Elämä on kuin suurimman saapumisen odottamista ja valmistautumista ikiuneen. Eniten surettaa lapsen yksin jäämistä mutta aikansa kutakin.

Onko kaikki suomessa sokeritautinsa kanssa yksin ? Valehteleeko terveydenhuolto sysäten sairaudet hautaustoimistojen murheeksi ?????

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hpv

      Mitäs jos varaitit ajan julkiselle puolelle. Hoidon aloittaminen Byettalla tuntuu todella oudolta.

    • Lääkäriin_vaan

      Työterveyshoidossa ei liene kunnollista diabeteshoitotietoa. Kannattaisi hakeutua varsinaisen diabeteslääkärin vastaanotolle koska liitännäissairaudet on jo puhjenneet. Tuossa vaiheessa asinamukaisella hoidolla voidaan vielä pysäyttää eteneminen tähän vaiheeseen ettei joudu sairauseläkkeelle eikä tule ennenaikaista kuolemaa.

    • omaosuus

      Ja miksi pitää vastuu terveydestään sysätä aina ensiksi yhteiskunnan kannettavaksi. Tosin diabetes tuo kiloja, mutta se kakkostyypin sairaus voidaan pitää aisoissa pitkän aikaa jo pelkillä elintapamuutoksilla: paino normaaliin, liikunta ruokavalio. Tunnen monia keski-ikäisiä, joilla verensokeri ja rasva-arvot ovat normalisoituneet kun ovat tehneet elämäntaparemontin.

      • Syy_vai_seuraus

        Diabetes tai sen lääkitseminen ei sinällään tuo kiloja, ne kertyy liikaa syödystä ruuasta. Jos sitten on taipumus sairastua kakkostyypin diabetekseen, ylipaino voi laukaista sairauden (mutta ei kaikille).


      • Mene diabeteslääkärille


    • T2D

      Työterveyslääkäreiden osaaminen ja paneutuminen diabetekseen on ilmeisen vaihtelevaa. Kakkostyypin diabetes on sen verran yleinen, että myös työterveyslääkäreillä olisi uskonut olevan osaamista asiasta.

      Omalta osaltani työterveyslääkäri havaitsi diabeteksen muita vaivoja tultuani valittamaan. Paastoarvo oli vähän alle 20 ja pitkä verensokeri noin 13. Lääkkeeksi määrättiin metformiini, joka on yleisin kakkostyypin diabeteslääke. Verensokerit eivät tahtoneet laskea tarpeeksi. Lääkäri kertoi, että joudun insuliineille. Sen käyttöön ei työterveysasemalla ollut osaamista. Päädyttiin kuitenkin lisälääkkeenä Amaryliin. Tämän avulla saatiinkin verensokerit alemmaksi. Myöhemmin siirryin terveyskeskuksen asiakkaaksi, jossa hommaa jatkettiin. Painonpudotuksen, liikunnan ja ruokavalion avulla alkoi myös olla vaikutusta. Amarylin saattoi jättää hypoja aiheuttavana pois. Nyttemmin verensokerini ovat käytännössä koko ajan terveen lukemissa.

      Jos työterveyslääkäri ei saa hommaa toimimaan, kannattaa pyytää lähete sisätautilääkärille, jos mahdollista. Jos ei onnistu, niin sitten terveyskeskukseen. Kaikki terveyskeskuslääkäritkään eivät välttämättä hallitse pistoslääkkeitä. Tällöin on mahdollista päästä diabeteslääkärille tai ainakin sen hallitsevalle lääkärille sekä diabeteshoitajalle. Minunkin mielestäni tuo Byetta vaikuttaa ihmeellisesltä valinnalta, jos se on ensimmäinen ja ainoa lääke.

      Tuo käsien tunnottomuus ei välttämättä johdu diabeteksesta, vaan esimerkiksi niskarangan kulumasta, joka voi painaa hermoja. Yleensä diabeetikon tunnottomuudet alkavat varpaista ja jaloista. Asia kuitenkin selviää osaavan lääkärin vastaanotolla. Verensokerien palauttaminen lähellekin terveen arvoja saa lisätautien kehittymisen pysähtymään. Usein voivat jo olevat lievät lisätauditkin parantua.

    • sokerit-kohdilleen

      Kävin vuosi takaperin verikokoeissa, ja aivan yllätyksenä tuli kohonnut pitkä-(7,8) sekä paastosokeri(8,6). Lääkäri sanoi, että ei tähän ruokavalio auta. Pitää vaan selvittää, mihin aikaan vuorokaudesta otetaan lääke.

      Olin aivan järkyttynyt, koska olin pyrkinyt aina syömään terveellisesti, ja ylipainoakin oli vain vähän. Päästyäni kotiin heitin kaikki jauhot, riisit, pastat ja leivät roskiin ja aloin perehtyä monipuolisesti sokeriaineenvaihduntaan.

      Kävin terveskeskuksen ns. diabeteshoitajalla, joka varsin vähäisellä ravitsemusosaamisella aikoi suunnitella minulle ruokavalion. Hän käyttäytyi hyvin autoritäärisesti ja tivasi kuinka paljon olen lihonut viime aikoina. Sanoin, että olin ollut viimeiset 10 vuotta aivan saman kokoinen. Sitten hän kysyi vaativaiseen sävyyn, että olenko minä saman kokoinen, kuin nuorena. No en minä 58v enää ole samankokoinen ole kuin parikymppisenä. Vielä tivasi eukko, että milloin painoa on tullut lisää. Meni vähän epäkohteliaan käytöksen puolelle. Hoitsulla itsellään oli lysähtänyt ryhti ja kuivakat kepit jalkojen paikalla. Liekö itse heikosti aikuisiässä kasvuhormonia tuottava yksilö, eikä muistanut aikoinaan oppikirjoistaan lukemaansa siitä, miten mm. kasvuhormoni vaikuttaa verensokeriin ja ulkoiseen olemukseen. Tai sitten hän muisti.

      Kerroin, että aion niukkahiilihydraattiselle ruokavaliolle. Hoitsu oli erittäin tiukkana, ja sanoi, että hän ei voi suunnitella minulle ruokavaliota, kun syön niin yksipuolisesti. Sanoin, että, ruokavalioni EI OLE yksipuolinen ja, että suunnittelen omat syömiseni ihan itse.

      Lopetin yhteistyön ns.diabeteshoitajan kanssa. Puolen vuoden päästä pitkäsokerini oli 6,5 ja vuoden päästä 6,1. Tänä aamuna paastosokeri oli 4,8. Eilen 5,1. Käytän hiilihydraatteja noin 100g vuorokaudessa. Ravinnossani on paljon tuoreita ja kypsennettyjä kasviksia, soijaa, pähkinöitä, siemeniä, kookosmaitoa, vähän 23-32% juustoa, leivän päällä reilusti ingmariinia/oivariinia, jonkun verran luomukananmunia, punaviiniä, ei lainkaan lihaa tai kalaa. Sokeritasojen kohentumisen kylkiäisenä tippui painoa 10 kg ja huono kolesteroli laski 3,8:sta 2,8:aan ja hyvä hdl nousi 2.03:sta 2,5:een.

      • sokerit-kohdilleen

        Unodin mainita, että en syö minkäänlaisia lääkkeitä. Menin kohonneen verensokerin toteamisen jälkeen seuraavan kerran lääkärin luo vasta puolen vuoden päästä, eikä hän enää tarjonnut lääkitystä, ja sanoi ohimennen, että jokainen saa valita itse, miten sairautta hoidetaan.


      • tk-lääkär
        sokerit-kohdilleen kirjoitti:

        Unodin mainita, että en syö minkäänlaisia lääkkeitä. Menin kohonneen verensokerin toteamisen jälkeen seuraavan kerran lääkärin luo vasta puolen vuoden päästä, eikä hän enää tarjonnut lääkitystä, ja sanoi ohimennen, että jokainen saa valita itse, miten sairautta hoidetaan.

        Ihme touhua. Ei voi muuta sanoa.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5339
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3447
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1572
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      193
      1484
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      25
      1003
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      779
    Aihe