Suviseuramuistoja

vanhassauskossa

Palaan ajassa taaksepäin vuodesta 1978:
Ollessani vielä nuori keskikoululainen matkustin Joensuun suviseuroihin seurajunalla. Matka Oulun seudulta taisi kestää lähes 15 tuntia, mutta ei se niin pitkältä ajalta tuntunut nuorten seurassa.

Seurapaikalla oli amuisin oli ihana herätä ison teltan kaiuttimista kuuluviin aamutevehdyksiin ja siioninlauluihin. Päivän mittaan istuttiin seurateltassa ja sen ulkopuolella sanan kuulossa ja tuttuja tavaten.
Illan kohokohta oli kokoontua isoon telttaan laulamaan siioninlauluja usein iltamyöhälle asti.

Seuramatkat sujuivat yleensä hyvin lukuunottamatta v.1970 Alajärven suviseuroista paluumatkan järkyttävää tapahtumaa:

Olimme perheeni ja puolisoni äidin kanssa alkumatkalla palaamassa seurapaikalta. Ohitimme tien laidalla seuroista palaavan ryhmän kun vastaamme tuli vaaleansininen henkilöauto. Hetken kuluttua puolisoni katsahtaessa peruutuspeiliin huudahti: katsokaa mitä tuolla tapahtuu!

Nuori seuroista palaava neitonen törmäsi tuohon näkemäämme autoon, jolloin molemmat päätyivät metsään. Palasimme takaisin ja hälytimme lähimmästä talosta ambulanssin, kännyköistä ei tuolloin ollut tietoakaan. Uhrin luona oli jo muita.

Myöhemmin saamamme tiedon mukaan nuori Vuolijoelta kotoisin oleva tyttö oli viety ensiapuun seurapaikalle ja sieltä sairaalaan, jossa hän oli kuollut.
Jouduimme odottamaan onnettomuuspaikalla poliisin tuloa paikalle kuulustelua varten, olihan puolisoni yksi onnettomuuden silminnäkijä ja todistaja.

Aamuaurinko paistoi ja aamukaste kimmelsi ruohikossa kun palasimme takaisin määränpäähämme. Mieli oli kuitenkin pitkään tuossa järkyttävässä tapaturmassa...

Viimeisin suviseuramuisto on Haapajärveltä. noihin aikoihin alkoivatkin hoitokokoukset, jolloin koko elämä totaalisesti muuttui.

18

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sinulla_on

      tässä hyvä kirjoitus. Minullakin on muistoja suviseuroista, hieman pidemmältä ajalta kuin Sinulla.

      Sinun tarinasi tässä päättyy hoitokokousaikoihin. Hoitokokousaikoinahan kaikki meni päin persettä. Erkki Reinikainen on - sitten kun hän oli totaallisesti kääntänyt takkinsa Heikki Saaren opeista - hyvin analysoinut noita aikoja. Vaadittiin julkirippiä. Yritettiin tehdän puhdasta ihmisyhteisöä.

      Kristillisyydessämme ei ole oikein kunnolla selvitelty noita aikoja, koska aihe on arka. On puhuttu, että se oli taistelujen aikaa. Totta helevetissä se oli! Mehän taistelimme itseämme ja toisiamme vastaan. Jumalan armo jäi silloin taka-alalle. On suurta farisealaisuutta väittää, että taisteltiin maallistumista vastaan ja "muutosten keskellä". Aina ja kaikkina aikoinahan olemme eläneet muutosten keskellä. Spiraalissa.

      Minun tarinani ei päättynyt hoitokokouksiin. Rämmin niiden läpi niin kuin useimmat Jumalan lapset. Jumalan Henki eli noina aikoina uskovaisten syvissä riveissä, köyhässä kansassa. Niissäkin hoitomiehissä se eli, jotka eivät ymmärtäneet, mitä tässä haikkisaareslaisuudessa oikein oli tapahtumassa. Useimmat kristillisyyden 800 puhujasta olivat Heikki Saari -hengessä eli siis rytistelivät mopollaan pitkin pimeän laakson lohdutonta ryteikköä.

      Sitten Jumala antoi armon ja rauhan palata valtakuntaansa. Taas kaikuu Jumalan valtakunnasta syntien sovituksen evankeliumi.

      Nöyryyttä, hiljaisuutta
      Jumala rakastaa.
      Ei kärsi kopeutta
      ylpeitä kavahtaa.

      (Ohitan tässä se, että tohtori Johanna Hurtig kirjassaan pilkkasi mm. tätä laulua.)

      Palstalla esiintyivät taannoin Leena Huovinen ja ex-vl, jotka molemmat olivat lähteneet (tai ulostettu) Jumalan valtakunnasta hoitokokousaikoina. Myös Admatan (Antti Pietilän) perheelle oli näin tapahtunut. Oikeastaanhan he näkemyksineen olivat oikeassa, mutta Jumala ei sittemmin kuitenkaan katsonut hyväksi kirkastaa totuuttaan heidän kauttaan, vaan erinäisten aivoitustensa jälkeen palautti Henkensä valtakuntaansa, jossa se kuitenkin oli ollut elävänä ja voimallisena köyhissä ja nöyrissä sydämissä yli vaikeiden vuosien. - Minulla on hyviä muistoja hoitokokouksesta, jossa takapenkin huonosti pukeutuneet ja tyhmännäköiset mummot kyynelsilmin laittoivat luun kurkkuun itselleen Heikki Saarelle.

      Jumalan valtakunta on Pyhien yhteys. Se on uskovaisten ihmisten sydänten yhteyttä. Jumalan valtakunta ei ole esimerkiksi sosiaalinen ihmisyhteisö. Ihmisyhteisö toki voi erehtyä, mutta Jumalan valtakunta ei koskaan erehdy.

      Vaasalainen Juhani Uljas on kirjassaan "Peltoon kätketty aarre" sanonut, että farisealaisuus ei ole kaukana yhdestäkään meistä. Aina silloin tällöin ja joskus jatkuvastikin haluaisimme tuoda lakia sisälle Jumalan valtakuntaan. Ihminen on sillä tavalla vajaa, kelvoton ja ymmärtämätön. Onneksi Jeesus Kristus on kärsimisellään, kuolemallaan ja ylösnousemisellaan tehnyt puolestamme kaiken.

      • vanhassauskossa

        Kiitos monipuolisesa viestistäsi! Ihmettelen muutaman voimasanan käyttöäsi, onko se nykyisin Ry:llä yleinen tapa?

        Heikki Saari oli ainakin Oulussa ja muuallakin käsittääkseni se ensimmäinen hoitokokouksissa myllyttämään alkanut saarnamies. Hän sai valtaosan saarnaajista ja seurakuntalaisiakin(?) puolelleen ja häntä taidettiin uskoa enemmän kuin Raamattua.

        Kysyisin Sinulta (ja muiltakin lukijoilta) muutamia asioita:
        Onko Ry:n piirissä milloinkaan otettu menneitä h-kokouksia rehelliseen käsittelyyn ja pidetäänkö niitä yhä enimmäkseen siunauksellisina ("muutamia ylilyöntejä lukuunottamatta")? Miten teitä Ry:llä kulkevia on opastettu (jos on) suhtautumaan Ry:ltä erotettuihin ja/tai sieltä erkaantuneisiin?

        Lopuksi vanhan virsikirjan virrestä 88:7:

        "Ah, auta, Jeesus valvomaan, Suo valmiina mun olla, Kun minut etees kutsutaan, Kun istut tumiolla. Mua auta silloin kunniaan, Isäni maahan oikeaan."


      • Hei_vanhauskossa
        vanhassauskossa kirjoitti:

        Kiitos monipuolisesa viestistäsi! Ihmettelen muutaman voimasanan käyttöäsi, onko se nykyisin Ry:llä yleinen tapa?

        Heikki Saari oli ainakin Oulussa ja muuallakin käsittääkseni se ensimmäinen hoitokokouksissa myllyttämään alkanut saarnamies. Hän sai valtaosan saarnaajista ja seurakuntalaisiakin(?) puolelleen ja häntä taidettiin uskoa enemmän kuin Raamattua.

        Kysyisin Sinulta (ja muiltakin lukijoilta) muutamia asioita:
        Onko Ry:n piirissä milloinkaan otettu menneitä h-kokouksia rehelliseen käsittelyyn ja pidetäänkö niitä yhä enimmäkseen siunauksellisina ("muutamia ylilyöntejä lukuunottamatta")? Miten teitä Ry:llä kulkevia on opastettu (jos on) suhtautumaan Ry:ltä erotettuihin ja/tai sieltä erkaantuneisiin?

        Lopuksi vanhan virsikirjan virrestä 88:7:

        "Ah, auta, Jeesus valvomaan, Suo valmiina mun olla, Kun minut etees kutsutaan, Kun istut tumiolla. Mua auta silloin kunniaan, Isäni maahan oikeaan."

        Hei!

        Vastaanpa Sinulle nyt Oulun nettiseuroja kuunnellessani. Olen tuo nimimerkki "Sinulla_on".

        Ei ole yleinen tapa rauhanyhdistyksellä käyttää voimasanoja ja kiroilla. Tosin minä vain hyvin harvoin pääsen rauhanyhdistykselle. Tässä kiroilemiseni on eräänlainen vitsi ja miksei ilmaisun tehokeinokin. Sanon, että hoitokokousaikoina "kaikki meni päin persettä", koska tuohan on yleiskielinen sanonta ja mielestäni silloin moni asia menikin päin persettä. Taas kun sanon, että "totta helevetissä se oli taistelujen aikaa", olen vain vitsikkään rehvakas maailmalliseen tapaan ja haluan antaa kirosanalla sanomiselleni kepeää tehokkuutta, vaikka se uskonnollisessa yhteydessä onkin sopimatonta.

        Tosielämässä en juuri tapaa ihmisiä, koska elelen yksin. Yksin ei viitsi edes kiroilla. Joskus menee viikkojakin, että en näe muita ihmisiä kuin kaupan kassatytön. Koska hän hymyilee ammattimaisesti, en viitsi hänellekään kiroilla. - - - Turmeluksen osahan on meissä jokaisessa. Asiatonta kiivauttakin on.

        Hoitokokousaikoina ei juuri vilkaistu Raamattua. Unohdettiin monet aiemminkin Raamatusta opitut asiat. Heikki Saaren raamatuntulkinnat olivat monelta osin omituisia.

        Rauhanyhdistysten piirissä nähdäkseni ei ole otettu hoitokokousasioita minkäänlaiseen käsittelyyn. Tämä johtunee siitäkin, että aikaa on kulunut ja sukupolvet vaihtuneet. On suuri joukko Jumalan lapsia, joilla ei ole omakohtaisia muistoja noista ajoista. Hoitokokouksia on kyllä käsitelty esim. SRK:n vuosikirjassa 2006. Kuvaus vaikuttaa pääosin oikealta, mutta loppupäätelmiltään selittelevältä ja tarkoitushakuiselta, kun päädytään siihen, että noiden sekoilujen aikojen ansiota oli, että Jumalan valtakuntaan palasi rauha. Sehän on sama juttu - totta helevetissä! - että sateen jälkeen tulee aina pouta.

        Hetikohta hoitokokousaikojen jälkeen jo 1980-luvulla tosin silloisten "vallanpitäjien" (SRK:n keskeisten henkilöiden) piirissä myönnettiin, että päin persettähän se meni, mutta että vaikuttaisi liian rajulta, että Jumalan lasten keskuuteen ja julkisuuteenkin annettaisiin julkilausuma, että "MENI PÄIN PERSETTÄ" tai että "meissä asui saatana". Tällainen julkilausuna olisi ehkä aiheuttanut vain hämmennystä ja sekasortoa, ja tietenkin pilkkaa maailman taholta. Siksi, että Jumalan valtakuntaa on totuttu pitämään erehtymättömänä. Sehän onkin erehtymätön. Mutta tällöin on muistettava, että Jumalan valtakunta ei olekaan mikään sosiaalinen ihmisyhteisö, vaan Pyhien yhteys, sydänten yhteyttä. Koska moinen ajatuskuvio ei ainakaan maailmalle avaudu, on parempi olla selitettelemättä taikka ainakin yrittää selitellä parhain päin.

        Yksi hoitokokousaikojen suurista harhoista oli, että (miltei) kiellettiin kanssakäyminen epäuskoisten kanssa. Selitettiin, että jos me heitä tervehdimme (vaikkapa: "hyvää päivää, kaunis ilma - eikö totta?) tulemme osalliseksi heidän synneistään. Eihän se noin Raamatunkaan mukaan ole. Jeesushan antoi esimerkin ja Paavalikin on sitä korostanut, että meidän on pidettävä hyvä meno kaikkien kanssa, sikäli kuin se meistä riippuu. - Rauhanyhdistyksillä ei tietääkseni ole mitenkään erityisesti ohjeistettu, miten pitäisi suhtautua eronneisiin ja erotettuihin, mutta ymmärtääkseni kaikille on avautunut, että meidän on suhtauduttava kaikkii lähimmäisiimme ystävällisesti. Raamatun mukaista ei voi olla, että meidän pitäisi suhtautua keneenkään epäystävällisesti ja vieroksuvasti. Joskus saarnoissa kuulee, että tuollainen ystävällisyys ja suvaitsevaisuuskin sekä ymmärtäväisyys saattaa olla väkevä kutsu JUmalan valtakuntaan, usein väkevämpikin kuin jutteleminen uskonasioista.

        "Ah, auta, Jeesus valvomaan, Suo valmiina mun olla, Kun minut etees kutsutaan, Kun istut tumiolla. Mua auta silloin kunniaan, Isäni maahan oikeaan."


      • seurakuuntelija
        Hei_vanhauskossa kirjoitti:

        Hei!

        Vastaanpa Sinulle nyt Oulun nettiseuroja kuunnellessani. Olen tuo nimimerkki "Sinulla_on".

        Ei ole yleinen tapa rauhanyhdistyksellä käyttää voimasanoja ja kiroilla. Tosin minä vain hyvin harvoin pääsen rauhanyhdistykselle. Tässä kiroilemiseni on eräänlainen vitsi ja miksei ilmaisun tehokeinokin. Sanon, että hoitokokousaikoina "kaikki meni päin persettä", koska tuohan on yleiskielinen sanonta ja mielestäni silloin moni asia menikin päin persettä. Taas kun sanon, että "totta helevetissä se oli taistelujen aikaa", olen vain vitsikkään rehvakas maailmalliseen tapaan ja haluan antaa kirosanalla sanomiselleni kepeää tehokkuutta, vaikka se uskonnollisessa yhteydessä onkin sopimatonta.

        Tosielämässä en juuri tapaa ihmisiä, koska elelen yksin. Yksin ei viitsi edes kiroilla. Joskus menee viikkojakin, että en näe muita ihmisiä kuin kaupan kassatytön. Koska hän hymyilee ammattimaisesti, en viitsi hänellekään kiroilla. - - - Turmeluksen osahan on meissä jokaisessa. Asiatonta kiivauttakin on.

        Hoitokokousaikoina ei juuri vilkaistu Raamattua. Unohdettiin monet aiemminkin Raamatusta opitut asiat. Heikki Saaren raamatuntulkinnat olivat monelta osin omituisia.

        Rauhanyhdistysten piirissä nähdäkseni ei ole otettu hoitokokousasioita minkäänlaiseen käsittelyyn. Tämä johtunee siitäkin, että aikaa on kulunut ja sukupolvet vaihtuneet. On suuri joukko Jumalan lapsia, joilla ei ole omakohtaisia muistoja noista ajoista. Hoitokokouksia on kyllä käsitelty esim. SRK:n vuosikirjassa 2006. Kuvaus vaikuttaa pääosin oikealta, mutta loppupäätelmiltään selittelevältä ja tarkoitushakuiselta, kun päädytään siihen, että noiden sekoilujen aikojen ansiota oli, että Jumalan valtakuntaan palasi rauha. Sehän on sama juttu - totta helevetissä! - että sateen jälkeen tulee aina pouta.

        Hetikohta hoitokokousaikojen jälkeen jo 1980-luvulla tosin silloisten "vallanpitäjien" (SRK:n keskeisten henkilöiden) piirissä myönnettiin, että päin persettähän se meni, mutta että vaikuttaisi liian rajulta, että Jumalan lasten keskuuteen ja julkisuuteenkin annettaisiin julkilausuma, että "MENI PÄIN PERSETTÄ" tai että "meissä asui saatana". Tällainen julkilausuna olisi ehkä aiheuttanut vain hämmennystä ja sekasortoa, ja tietenkin pilkkaa maailman taholta. Siksi, että Jumalan valtakuntaa on totuttu pitämään erehtymättömänä. Sehän onkin erehtymätön. Mutta tällöin on muistettava, että Jumalan valtakunta ei olekaan mikään sosiaalinen ihmisyhteisö, vaan Pyhien yhteys, sydänten yhteyttä. Koska moinen ajatuskuvio ei ainakaan maailmalle avaudu, on parempi olla selitettelemättä taikka ainakin yrittää selitellä parhain päin.

        Yksi hoitokokousaikojen suurista harhoista oli, että (miltei) kiellettiin kanssakäyminen epäuskoisten kanssa. Selitettiin, että jos me heitä tervehdimme (vaikkapa: "hyvää päivää, kaunis ilma - eikö totta?) tulemme osalliseksi heidän synneistään. Eihän se noin Raamatunkaan mukaan ole. Jeesushan antoi esimerkin ja Paavalikin on sitä korostanut, että meidän on pidettävä hyvä meno kaikkien kanssa, sikäli kuin se meistä riippuu. - Rauhanyhdistyksillä ei tietääkseni ole mitenkään erityisesti ohjeistettu, miten pitäisi suhtautua eronneisiin ja erotettuihin, mutta ymmärtääkseni kaikille on avautunut, että meidän on suhtauduttava kaikkii lähimmäisiimme ystävällisesti. Raamatun mukaista ei voi olla, että meidän pitäisi suhtautua keneenkään epäystävällisesti ja vieroksuvasti. Joskus saarnoissa kuulee, että tuollainen ystävällisyys ja suvaitsevaisuuskin sekä ymmärtäväisyys saattaa olla väkevä kutsu JUmalan valtakuntaan, usein väkevämpikin kuin jutteleminen uskonasioista.

        "Ah, auta, Jeesus valvomaan, Suo valmiina mun olla, Kun minut etees kutsutaan, Kun istut tumiolla. Mua auta silloin kunniaan, Isäni maahan oikeaan."

        Tuossa Oulusta paraikaa kuuluvassa saarnassa sivutaan näitä aiheita:

        http://www.oulunrauhanyhdistys.fi/player/


      • Kaikki_hoitomiehet
        Hei_vanhauskossa kirjoitti:

        Hei!

        Vastaanpa Sinulle nyt Oulun nettiseuroja kuunnellessani. Olen tuo nimimerkki "Sinulla_on".

        Ei ole yleinen tapa rauhanyhdistyksellä käyttää voimasanoja ja kiroilla. Tosin minä vain hyvin harvoin pääsen rauhanyhdistykselle. Tässä kiroilemiseni on eräänlainen vitsi ja miksei ilmaisun tehokeinokin. Sanon, että hoitokokousaikoina "kaikki meni päin persettä", koska tuohan on yleiskielinen sanonta ja mielestäni silloin moni asia menikin päin persettä. Taas kun sanon, että "totta helevetissä se oli taistelujen aikaa", olen vain vitsikkään rehvakas maailmalliseen tapaan ja haluan antaa kirosanalla sanomiselleni kepeää tehokkuutta, vaikka se uskonnollisessa yhteydessä onkin sopimatonta.

        Tosielämässä en juuri tapaa ihmisiä, koska elelen yksin. Yksin ei viitsi edes kiroilla. Joskus menee viikkojakin, että en näe muita ihmisiä kuin kaupan kassatytön. Koska hän hymyilee ammattimaisesti, en viitsi hänellekään kiroilla. - - - Turmeluksen osahan on meissä jokaisessa. Asiatonta kiivauttakin on.

        Hoitokokousaikoina ei juuri vilkaistu Raamattua. Unohdettiin monet aiemminkin Raamatusta opitut asiat. Heikki Saaren raamatuntulkinnat olivat monelta osin omituisia.

        Rauhanyhdistysten piirissä nähdäkseni ei ole otettu hoitokokousasioita minkäänlaiseen käsittelyyn. Tämä johtunee siitäkin, että aikaa on kulunut ja sukupolvet vaihtuneet. On suuri joukko Jumalan lapsia, joilla ei ole omakohtaisia muistoja noista ajoista. Hoitokokouksia on kyllä käsitelty esim. SRK:n vuosikirjassa 2006. Kuvaus vaikuttaa pääosin oikealta, mutta loppupäätelmiltään selittelevältä ja tarkoitushakuiselta, kun päädytään siihen, että noiden sekoilujen aikojen ansiota oli, että Jumalan valtakuntaan palasi rauha. Sehän on sama juttu - totta helevetissä! - että sateen jälkeen tulee aina pouta.

        Hetikohta hoitokokousaikojen jälkeen jo 1980-luvulla tosin silloisten "vallanpitäjien" (SRK:n keskeisten henkilöiden) piirissä myönnettiin, että päin persettähän se meni, mutta että vaikuttaisi liian rajulta, että Jumalan lasten keskuuteen ja julkisuuteenkin annettaisiin julkilausuma, että "MENI PÄIN PERSETTÄ" tai että "meissä asui saatana". Tällainen julkilausuna olisi ehkä aiheuttanut vain hämmennystä ja sekasortoa, ja tietenkin pilkkaa maailman taholta. Siksi, että Jumalan valtakuntaa on totuttu pitämään erehtymättömänä. Sehän onkin erehtymätön. Mutta tällöin on muistettava, että Jumalan valtakunta ei olekaan mikään sosiaalinen ihmisyhteisö, vaan Pyhien yhteys, sydänten yhteyttä. Koska moinen ajatuskuvio ei ainakaan maailmalle avaudu, on parempi olla selitettelemättä taikka ainakin yrittää selitellä parhain päin.

        Yksi hoitokokousaikojen suurista harhoista oli, että (miltei) kiellettiin kanssakäyminen epäuskoisten kanssa. Selitettiin, että jos me heitä tervehdimme (vaikkapa: "hyvää päivää, kaunis ilma - eikö totta?) tulemme osalliseksi heidän synneistään. Eihän se noin Raamatunkaan mukaan ole. Jeesushan antoi esimerkin ja Paavalikin on sitä korostanut, että meidän on pidettävä hyvä meno kaikkien kanssa, sikäli kuin se meistä riippuu. - Rauhanyhdistyksillä ei tietääkseni ole mitenkään erityisesti ohjeistettu, miten pitäisi suhtautua eronneisiin ja erotettuihin, mutta ymmärtääkseni kaikille on avautunut, että meidän on suhtauduttava kaikkii lähimmäisiimme ystävällisesti. Raamatun mukaista ei voi olla, että meidän pitäisi suhtautua keneenkään epäystävällisesti ja vieroksuvasti. Joskus saarnoissa kuulee, että tuollainen ystävällisyys ja suvaitsevaisuuskin sekä ymmärtäväisyys saattaa olla väkevä kutsu JUmalan valtakuntaan, usein väkevämpikin kuin jutteleminen uskonasioista.

        "Ah, auta, Jeesus valvomaan, Suo valmiina mun olla, Kun minut etees kutsutaan, Kun istut tumiolla. Mua auta silloin kunniaan, Isäni maahan oikeaan."

        eivät olleet aivan metsässä. Heillä oli hoitokokoustilanteessa "pyhää arkuutta" eli suurta ymmärtämättömyyttä. Heilläkään ei kuitenkaan liene ollut muuta mahdollisuutta kuin esittää rooliaan ja yrittää pumpata lakia Jumalan valtakuntaan niin kuin Heikki Saari farisealaisuudessaan oli määrännyt. Melko mukavasti he osuutensa veivätkin läpi. Sitten kun rauha oli palannut JUmalan valtakuntaan, he saattoivat taas alkaa hengittää.

        Oli ihan sama juttu kuin 1960-luvulla, jolloin Jumalan sanan saarnaajat oli valjastettu vaalipuhujiksi. CIA oli lähettänyt kassillisen rahaa, jotta Jumalan kansalle selevitettäisiin, ettei kommunisteja ja sosialidemokraatteja saanut äänestää. Vaikka olinkin silloin melko pieni, muistan, kuinka puhuja saarnansa pidettyään nousi ylös, seisahtui saarnapäydän viereen ja piti siitä vaalisaarnansa niin kuin hänelle oli määräykset annettu.

        Kait se on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että meidän täytyy sekoilla ainakin kerran vuosikymmenessä. Näin se JUmalan valtakunta säilyy salattuna.


      • vanhassauskossa
        seurakuuntelija kirjoitti:

        Tuossa Oulusta paraikaa kuuluvassa saarnassa sivutaan näitä aiheita:

        http://www.oulunrauhanyhdistys.fi/player/

        "Seurakuuntelija": Vinkkasit Oulun Rauhanyhdistykseltä kuuluvasta nettiseuroista. Luin viestisi vasta seurojen jälkeen, joten se tiedonjyvänen jäi kuulematta.
        Voisitko Sinä vaikkapa lyhyesti kirjoittaa sen, mitä seuroissa tuosta aiheesta puhuttiin, kiitos!


      • vanhassauskossa
        Kaikki_hoitomiehet kirjoitti:

        eivät olleet aivan metsässä. Heillä oli hoitokokoustilanteessa "pyhää arkuutta" eli suurta ymmärtämättömyyttä. Heilläkään ei kuitenkaan liene ollut muuta mahdollisuutta kuin esittää rooliaan ja yrittää pumpata lakia Jumalan valtakuntaan niin kuin Heikki Saari farisealaisuudessaan oli määrännyt. Melko mukavasti he osuutensa veivätkin läpi. Sitten kun rauha oli palannut JUmalan valtakuntaan, he saattoivat taas alkaa hengittää.

        Oli ihan sama juttu kuin 1960-luvulla, jolloin Jumalan sanan saarnaajat oli valjastettu vaalipuhujiksi. CIA oli lähettänyt kassillisen rahaa, jotta Jumalan kansalle selevitettäisiin, ettei kommunisteja ja sosialidemokraatteja saanut äänestää. Vaikka olinkin silloin melko pieni, muistan, kuinka puhuja saarnansa pidettyään nousi ylös, seisahtui saarnapäydän viereen ja piti siitä vaalisaarnansa niin kuin hänelle oli määräykset annettu.

        Kait se on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että meidän täytyy sekoilla ainakin kerran vuosikymmenessä. Näin se JUmalan valtakunta säilyy salattuna.

        "Kaikki-hoitomiehet" nimimerkin valinneelle ja muillekin:

        Muistinvaraisesti Jumalanvaltakunnasta:
        Jumalanvaltakunta on siellä, missä Jumalansanaa oikein julistetaan ja sakramentit oikein jaetaan.

        Tuota Jumalansanan oikein julistamista rikottiin Rauhanyhdistyksillä pahemman
        kerran hoitokokousten aikoihin, kaikki aikalaiset muistavat sen.
        Se yksinkertainen, raamatunmukainen usko Jumalaan ja omien syntien anteeksipyytämisestä ja -uskomisesta ei enää kelvannutkaan.
        Ihmisiä alettiin syyttämään erinimisistä vääristä hengistä, joista vaadittiin parannuksentekoa ja toissijaisesti siitä, minkä synnin se ja se väärä henki oli (muka) aiheuttanut jne. Usein syytettiin ihan muusta kuin varsinaisesta synnistä.
        Raamattuun ei ole lupa lisätä eikä poistaa mitään.


      • oikeassahan
        vanhassauskossa kirjoitti:

        "Kaikki-hoitomiehet" nimimerkin valinneelle ja muillekin:

        Muistinvaraisesti Jumalanvaltakunnasta:
        Jumalanvaltakunta on siellä, missä Jumalansanaa oikein julistetaan ja sakramentit oikein jaetaan.

        Tuota Jumalansanan oikein julistamista rikottiin Rauhanyhdistyksillä pahemman
        kerran hoitokokousten aikoihin, kaikki aikalaiset muistavat sen.
        Se yksinkertainen, raamatunmukainen usko Jumalaan ja omien syntien anteeksipyytämisestä ja -uskomisesta ei enää kelvannutkaan.
        Ihmisiä alettiin syyttämään erinimisistä vääristä hengistä, joista vaadittiin parannuksentekoa ja toissijaisesti siitä, minkä synnin se ja se väärä henki oli (muka) aiheuttanut jne. Usein syytettiin ihan muusta kuin varsinaisesta synnistä.
        Raamattuun ei ole lupa lisätä eikä poistaa mitään.

        Sinä tässä kommentissasi olet.


      • avaajapuhuupaskaa
        oikeassahan kirjoitti:

        Sinä tässä kommentissasi olet.

        1978 oli suviseurat Kajaanissa. Joensuussa ei liene ollu suviseuroja lähihistoriassa


      • Amazed

        Ry:n ihmiset nimittävät yhdistyksensä Jumalan valtakunnaksi. Onkohan Rauhanyhdistysten tai SRK:n rekisteröidyssä perustamiskirjassa päätetty perustaa Jumalan valtakunta? Epäilen kyllä.

        Raamatun mukaan Jumalan valtakunta ei ole ihmisten perustama yhteisö. Jumalan Valtakuntaa ei voi nähdä eikä sanoa, se on siellä tai täällä. Se on valtakunta, jonka Jumala yksin tuntee.

        Luuk 17
        20. Ja Pharisealaiset kysyivät häneltä: koska Jumalan valtakunta olis tuleva? Vastasi hän heitä ja sanoi: ei Jumalan valtakunta tule niin, että se taidettaisiin nähdä.

        Matt 7
        21. Ei jokainen, joka sanoo minulle: Herra, Herra! pidä tuleman taivaan valtakuntaan; mutta joka tekee minun isäni tahdon, joka on taivaissa.

        Luuk. 11
        28. Niin hän sanoi: ja tosin, autuaat ovat ne, jotka kuulevat Jumalan sanan ja kätkevät sen.


      • perustaja
        Amazed kirjoitti:

        Ry:n ihmiset nimittävät yhdistyksensä Jumalan valtakunnaksi. Onkohan Rauhanyhdistysten tai SRK:n rekisteröidyssä perustamiskirjassa päätetty perustaa Jumalan valtakunta? Epäilen kyllä.

        Raamatun mukaan Jumalan valtakunta ei ole ihmisten perustama yhteisö. Jumalan Valtakuntaa ei voi nähdä eikä sanoa, se on siellä tai täällä. Se on valtakunta, jonka Jumala yksin tuntee.

        Luuk 17
        20. Ja Pharisealaiset kysyivät häneltä: koska Jumalan valtakunta olis tuleva? Vastasi hän heitä ja sanoi: ei Jumalan valtakunta tule niin, että se taidettaisiin nähdä.

        Matt 7
        21. Ei jokainen, joka sanoo minulle: Herra, Herra! pidä tuleman taivaan valtakuntaan; mutta joka tekee minun isäni tahdon, joka on taivaissa.

        Luuk. 11
        28. Niin hän sanoi: ja tosin, autuaat ovat ne, jotka kuulevat Jumalan sanan ja kätkevät sen.

        ###
        Onkohan Rauhanyhdistysten tai SRK:n rekisteröidyssä perustamiskirjassa päätetty perustaa Jumalan valtakunta?
        ###
        Eihän sitä erikseen tarvitse mainita, koska Jumalahan on perustanut valtakuntansa jo aikojen alussa.


      • vanhassauskossa
        avaajapuhuupaskaa kirjoitti:

        1978 oli suviseurat Kajaanissa. Joensuussa ei liene ollu suviseuroja lähihistoriassa

        Vastausta "avaajapuhuupaskaa":lle

        Avauksessani mainitsin olleeni "vielä nuori keskikoululainen"... Jossain myöhemmissä kirjoituksissa mainitsin mm. perheestä.
        Em. perusteella tarkka lukija pysyy jonkinlaisessa aikajanassa, vaikka niillä ei mielestäni suurta merkitystä liene.

        Ps. Voisit muuten siistiä omaa "nimimerkkiäsi" ihan vaan oman ihmisyytesi vuoksi!


      • Lukijan_huomautus
        avaajapuhuupaskaa kirjoitti:

        1978 oli suviseurat Kajaanissa. Joensuussa ei liene ollu suviseuroja lähihistoriassa

        Avaaja kertoo ajasta ja tapahtumista ennen vuotta 1978. Siis aikaisemmin tapahtuneista. Avaajan nuoruudessaan kokemat Joensuun suviseurat olivat vuonna 1964 ja viimeisensä suviseurat Haapajärvellä 1977. Tämä selvennyksenä ja huomautuksena vuosilukuja kommentoineille nimimerkeille erään lukijan toimesta.


      • Amazed
        perustaja kirjoitti:

        ###
        Onkohan Rauhanyhdistysten tai SRK:n rekisteröidyssä perustamiskirjassa päätetty perustaa Jumalan valtakunta?
        ###
        Eihän sitä erikseen tarvitse mainita, koska Jumalahan on perustanut valtakuntansa jo aikojen alussa.

        ###

        Onkohan Rauhanyhdistysten tai SRK:n rekisteröidyssä perustamiskirjassa päätetty perustaa Jumalan valtakunta?

        ###

        Eihän sitä erikseen tarvitse mainita, koska Jumalahan on perustanut valtakuntansa jo aikojen alussa.
        --------------------------------------
        Vastaus nimimerkille "perustaja"

        Vanhoillislestadiolaiset ovat 1800-luvulta lähtien perustaneet rauhanyhdistys-nimisiä toimintaorganisaatioita. Nimi rauhanyhdistys viittaa Raamatun sanoihin: "Hän on meidän rauhamme" (Ef. 2:14). Suomen ensimmäiset rauhanyhdistykset perustettiin vuonna 1888 Helsinkiin, Turkuun ja Tornioon. 1800-luvun loppuun mennessä Suomessa oli yhteensä 21 rauhanyhdistystä. Organisoitumiskehitys liittyi paitsi määrätietoiseen sisälähetystyöhön, myös liikkeen vakiintumiseen omalla alueellaan. Nykyisin Suomessa toimii 195 rauhanyhdistystä.

        Jumala ei ole perustanut Rauhanyhdistyksiä tai SRK:ta. Rauhanyhdistys tai SRK ei ole Jumalan valtakunta.

        Jumalan valtakunta ei ole ihmisten perustama yhdistys, vaan se on itsensä Jumalan, kuten nimi jo kertoo. Jumalan valtakuntaan kuuluvat kaikki sydämestään Raamatun mukaan uskovat. Se on valtakunta, jonka Jumala yksin tuntee. Jumala tuomitsee meidät kaikki olkoon se sitten hyvää tai pahaa.


      • Amazed
        Kaikki_hoitomiehet kirjoitti:

        eivät olleet aivan metsässä. Heillä oli hoitokokoustilanteessa "pyhää arkuutta" eli suurta ymmärtämättömyyttä. Heilläkään ei kuitenkaan liene ollut muuta mahdollisuutta kuin esittää rooliaan ja yrittää pumpata lakia Jumalan valtakuntaan niin kuin Heikki Saari farisealaisuudessaan oli määrännyt. Melko mukavasti he osuutensa veivätkin läpi. Sitten kun rauha oli palannut JUmalan valtakuntaan, he saattoivat taas alkaa hengittää.

        Oli ihan sama juttu kuin 1960-luvulla, jolloin Jumalan sanan saarnaajat oli valjastettu vaalipuhujiksi. CIA oli lähettänyt kassillisen rahaa, jotta Jumalan kansalle selevitettäisiin, ettei kommunisteja ja sosialidemokraatteja saanut äänestää. Vaikka olinkin silloin melko pieni, muistan, kuinka puhuja saarnansa pidettyään nousi ylös, seisahtui saarnapäydän viereen ja piti siitä vaalisaarnansa niin kuin hänelle oli määräykset annettu.

        Kait se on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että meidän täytyy sekoilla ainakin kerran vuosikymmenessä. Näin se JUmalan valtakunta säilyy salattuna.

        Hoitokokousten ja niiden vaikutusten selvittämisen vaatimus on tullut aiheesta. SRK:n ja Rauhanyhdistysten toimesta järjestettiin laajasti ja vuosikausia kestäneitä hoitokokouksia, joissa pilkattiin ja häväistiin ihmisiä tosi julmasti. Keksittiin vaikka minkälaisia perusteita syytöksille. Oli todellista sadismia. Henkiä oli jos minkälaisia ja nimisiä. Mikä vaan saattoi olla joku henki. Jos ei hyväksynyt keksittyä syytöstä, oli syytetty heidän mukaansa noussut Jumalan seurakuntaa vastaan. Näin korotettiin Rauhanyhdistys Jumalaksi, sitä piti kuulla ja totella vastoin Raamattua.

        Hoitokokoukset olivat todellista hengellistä väkivaltaa aiheuttaen laajasti henkistä ja seurauksena myös vakavia fyysisiäkin seuraamuksia.

        Vääryydessä ei voi olla osallisena vaikka ei itse tekisikään, osallisuuteen riittää että tavalla tai toisella hyväksyy, vaikkapa hiljaa hyväksymällä. Sehän on itsensä pettämistä. Jumalaa ei voida pettää.

        Perustus on edelleen puhdistamatta. Tunkion voi poistaa ja itsensä puhdistaa kaikesta. Se edellyttää rehellistä toimintaa. Vääryydet ja rikokset pitää tunnustaa, tehdä parannus. Selittely ja vähättely ei puhdista mitään.

        Selvityksen tarkoituksena on oltava asioiden korjaaminen sekä saattaminen totuuden tuntoon parannukseksi ja autuudeksi.


    • yhdeksänvuitias

      Suviseurat 1978 oli Kajaanissa.

      • vanhassauskossa

        Kiitos korjauksesta suviseurapaikkakunnan nimestä!
        Haapajärven suviseurat kuitenkin olivat kohdallani viimeiset.

        Muistan Kajaanin suviseurat siitä kun olimme sieltä poissa. Mieli oli haikea, mutta toivo pikaisesta asioiden korjaamisesta eli...


    • ghfghjkl

      Ei voi kieltää, etteikö olisi ihania muistoja ja olisi varmaan vieläkin, jollei SRK olisi ominut itselleen Jumalan valtakunnan ja sen opit!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      134
      1883
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1442
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe