Miten kannattaa myydä vanha talo

vanhassaainajotain

Jotenkin vain tuntuu, että myyjällä on suuri vastuu ja pelottaa pistää vanha talo myyntiin ja varsinkin kun lukee juttuja netistä...
Onko vanhassa talossa mitään lieventävää vastuuta mitä uudessa ei ole?

17

3213

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • exvälittäjä

      Huonojakin taloja saa myydä. Tärkeätä on, että ostaja on kaikesta tietoinen ostaessaan talon.
      Parasta on käyttää kokenutta välittäjää, joka voi teettää kuntoarvion talosta. Arvioon kuuluu kosteusmittausten lisäksi tietoon ja kokemukseen perustuvat aistivaraiset havainnot. Löytyvää vikaa ei tarvitse korjata, mutta laajuus on selvitettävä, eikä sitä saa salata.
      Kaikki selvitetys asiat paperille ja molempien nimet alle.

      • Homekoiriin-luotan

        Kosteusmittausella ei selviä edes kuivunut kosteusvaurio. Aistinvaraiset tutkimukset on täyttä ku§etu§ta. Vaistonvaraiset myös. Homekoira on ainoa oikea ja luotettava hometutkimus rakenteita aukomatta eikä maksa paljoa.

        Nykyisin yhä enempi ostajat ovat alkaneet vaatimaan homekoiratutkimuksia ennen kaupantekoa ja suunta on kyllä nyt oikea.

        Vastaus kysymykseesi.
        Myy purkukuntoisena, niin voit nukkua yösi rauhassa kaupantekojen jälkeenkin "vanhassaainajotain" .


    • kuivalaho

      Onko tietoa haistaako koira lahoa? Se jos joskus on korjattu esim salaojat ja sen jälkeen on kuivunut??

    • BauHerr

      Vanha talo on usein vanhempi kuin tekninen käyttöikä. Vanhan talon ostajalla ei ole oikeutta vaatia teknisen käyttöiän ylittäneiden rakennuksen osien vastaavan uusia. Lisäksi vanha rakennus on rakennettu rakennushetken normien mukaan (tai oltu rakentamatta).

      Oikein vanhan rakennuksen voi myydä purettavaksi, jolloin myyjä ei vastaa kaupan mahdollisista virheistä.

      • eikäy

        Jos rakennuksesta maksetaan hyvä kauppahinta, vaikka se myydään purettavaksi, niin oikeus on katsonut, että kaupan hinta on ollut normaalia purettavaa kovempi. Näin on maksettu kunnossa olevasta rakennuksesta ja kauppahintaa on alennettu ostajan vedottua rakennuksen huonoon kuntoon.


      • höpö.höpö
        eikäy kirjoitti:

        Jos rakennuksesta maksetaan hyvä kauppahinta, vaikka se myydään purettavaksi, niin oikeus on katsonut, että kaupan hinta on ollut normaalia purettavaa kovempi. Näin on maksettu kunnossa olevasta rakennuksesta ja kauppahintaa on alennettu ostajan vedottua rakennuksen huonoon kuntoon.

        Laitapa linkkiä tapaukseen.


    • PISARAX

      ONHAN SIINÄ VANHASSA TALOSSA MYYTÄESSÄ ISO ERO UUDEN TALON MYYNTIIN VERRATTUNA. NORMAALI KULUMINEN JA PUTKI, SÄHKÖ, LÄMMITYSJÄRJESTELMÄ, KODINKONEET ESIM. OVAT EHKÄ TEKNISEN KÄYTTÖIKÄNSÄ PÄÄSSÄ. TÄMÄ EI KUITENKAAN TARKOITA SITÄ ETTÄ KAIKKI PITÄISI PURKAA JA PISTÄÄ UUSIKSI ENNE MYYNTIÄ. TULEE VAIN TODETA KAUPPAKIRJASSA, JA YKSILÖITYNÄ. SE ETTÄ SINUA KEHOTETAAN MYYMÄÄN PURKUKUNTOISENA ASUTTUNA OLEVA TALO ON ITSEASIASSA EPÄREHELLISTÄ, JA VOI SAATTAA KUNNOLLA KUSEEN KIINTEISTÖN MYYJÄN. MIKÄLI MYYDÄÄN PURKUKUNTOISENA TUOLLOIN MYYDÄÄN RAKENNUSPAIKKA, EIKÄ VOIDA MARKKINOIDA ASUNTONA LAINKAAN.
      OTA HYVÄMAINEINEN PITKÄÄN ALALLA TOIMINUT VÄLITTÄJÄ, MIKÄLI ET ITSE HALUA MYYDÄ. KIINTEISTÖVÄLITTÄJÄ EI SAA OLLA MISSÄÄÄN TALOUDELLISESSA SUHTEESSA KUNTOKARTOITTAJAAN, EIKÄ OLE VÄLITTÄJÄN TEHTÄVÄ TILATA TAI TEETTÄÄ KUNTOKARTOITUSTA, JOKA TILAA KUNTOTUTKIMUKSEN SE MYÖS SEN MAKSAA. JOS ITSE OLET EPÄVARMA TALON RAKENTEELLISESTA KUNNOSTA VOIT HYVIN OTTAA ENNEN MYYNTIÄ ELI MARKKINOINTIA HYVÄMAINEISEN PITKÄÄN ALALLA TOIMINEEN SERTIFIKOIDUN KOULUTETUN KUNTOKARTOITTAJAN, TUTKITUTTAA RISKI PAIKAT PORAAMALLA, HIEMAN RAKENTEITA AVAAMALLA. HAE SÄHKÖ, ÖLJY, VESILASKUT, NUOHOUSTODISTUKSET, TAKUU PAPERIT ESIM KODINKONEISTA , MIKÄLI VOIMASSA ESILLE. TARKASTA VAKUUTUSYHTIÖILTÄ JOTKAMYYVÄT KIINTEISTÖNMYYJÄN VASTUU VAKUUTUKSIA PIILEVIEN VIRHEIDEN VARALTA. TARKISTA ETTÄ SINULLA ON OIKEUSTURVA VAKUUTUS RIITTÄVÄN SUURUISENA VOIMASSA. KERRO, MUSTAA VALKOISELLA, ELI KIRJALLISESTI KAIKKI VIAT JA VAURIOT MISTÄ OLETTIETOINEN. ESIM. KEVÄÄLLÄ TULEE SOKERIMUURAHAISIA SISÄLLE, KATTO VUOTIPIIPUNVIERESTÄ KOLMEVUOTTA SITTEN, KOIRAN PENNUT OLIVAT TAKA KAMARISSA JA PISSAA MENI LATTIALLE, MATALAPAINEELLA KESÄN JÄLKEEN,KUN LEIVINUUNIN SYTYTTÄÄ TAHTOO PUKATA SAVUA SISÄLLE. KOKEMATTOMILLE TULISIJOJEN KÄYTTÖ KANNATTAA OPETTAAIHAN KÄDESTÄ PITÄEN. MIKÄLI TALVELLA ON OLLUT PUTKIEN JÄÄTYMISIÄ, YMS. VANHAN TALON VOI AIVAN HYVIN MYYDÄ HUOLETTA, MUTTA KANNATTAAOLLA TOSI TARKKANA.

      • enlukenut

        en lukenut tuota pisaraxin kommenttia kun on vähän ikävä lukea tuollaista tasapaksuista isokirjaimista teksitä


    • pikkuvilistäjät

      Tehdäänkö pienötököistä tutkimusta? Kun niitähän mah löytyy..... Voiko tälläiset laittaa myös listalle vai meneekö vanhan talon piikkii?

    • putleri89

      Miksi hommata välittäjä joka hoitaa kuntotarkastuksen? Ihan hyvin voit kaupantekovaiheessa soittaa itse kuntotarkistuksen ja säästää n.5-10 000€ Ei se talo oo sen kummempi oli siinä välittäjä jolla ei ole mitään vastuuta myytävän talon kunnosta tai ei.. Omani myin itse ja teetätin ostajan paikalla ollessa kuntokartoituksen.

      • Skönäri1

        Harmi vain että Suomen laissa on tarkastuksen mentävä porsaanreikä ja myyjän vastuu jää jäljelle. Sillä ei ole merkitystä onko ostaja paikalla vai ei, jos ei ostajakaan tiedä kuinka oikeaoppinen tarkastus pitäisi tehdä ja valvo sitä itse.

        Ostimme omamme (talo vm-68) vajaat 2v sitten ja nyt on reklamoitu vakavasta kosteusvauriosta myyjälle, juristin kautta, kun ei vastannut yhteydenottoyrityksiimme.
        Kuntotarkastaja oli mitannut kph:ssa hieman kohonneen kosteusarvon. Arvioon oli kirjattu, että tarvetta korjauksiin ei ole ja, että lukemaan oli arvatenkin syynä runsas vedenkäyttö taloudessa sekä poikkeuksellisen runsas sadekausi mittauksia edeltäneellä 2-viikkoisjaksolla. Hän ei kuitenkaan tehnyt toista porausreikää lähemmäksi viemäriä emmekä me tajunneet vaatia vaan totesimme vain, että nou hätä, kph rempataan joka tapauksessa koska edellisestä rempasta oli jo kulunut 8v eli alkaa olla tulossa käyttöikänsä päähän.
        Kauppa tehtiin ja alettin asua, tehtiin rauhassa suunnitelmia ja etukäteishankintoja kph-remppaa varten sillä emme halunneet ottaa siihen lisälainaa jos ei olisi ihan pakko.
        Vuoden sisällä alkoi tuntui kellarimaista hajua. Merillä työskentelevinä emme ole aina kotosalla vaan vuorokuukausin, huomasimme eron selvästi kun vapaille tultiin; vaimo tuli aina vähän aikaisemmin kuin minä ja hän siitä raportoikin. Hometta emme epäilleet, emmekä osanneet yhdistää vaimon veristä nuhaa oireistoon (pidimme syynä aluksen ilmastointia, joka tehokkaasti kuljettaa kaikkia pöpöjä hyteistä toisiin). Päätettiin kuitenkin kiirehtiä rempan kanssa kun luettiin jostain että kellarinhajukin voi olla yksi merkki alkavasta homeesta.

        Purettaessa löytyi vakavia kosteusvaurioita ja kävi ilmi, että kosteuseristys ja laatoitus oli myyjän omia tekoja eikä esim. laattafirman. Kosteusvaurio oli levinnyt rakenteissa keittiöön ja keraamisen lieden alla suorastaan löllyi; kaato oli pielessä.
        Nyt tilanne on se, että emme voi asua talossa, keittiö ja pesutilat jouduttu purkamaan betonille asti, homeitiöt levinneet myös muualle asuntoon. Voin kertoa että pesukelpoisten tekstiilien pyykkäys ja desinfiointi, sekä tekstiilipitoisten kalusteiden hävittäminen, elektronisten laitteiden alipainepuhdistus, jätekuormat kaatopaikalle ja muuttokulut rasittavat melkoisesti budettia kun samaan aikaan maksamme kuitenkin asuntolainaa.

        Aloittajalle neuvon vain, että ilmoitukseen voit laittaa myyväsi remontoitavaksi tarkoitetun talon, jos et halua käyttää sanaa purkukuntoinen. Joka halpaa hakee, tulee kyllä katsomaan etenkin jos valokuvat kuitenkin näyttävät talon olevan kelvollisen näköinen - ostajaehdokas arvelee remontin helpommaksi ja sitähän se saattaa sitten ollakin, taidoista riippuen.


    • OK-M

      Nykyään ostaja ei voi kus...aa myyjää enää ihan miten vaan. Parikytä vuotta sitten, kun nämä piiloviat ymv. nousi otsikoihin, ostaja suurinpiirtein saattoi tehdä vanhaan kämppään täysrempan ja myyjä laitettiin maksaan viulut. Nyt ollaan sentään sen verran viisastuttu, että ostajaltakin voidaan edellyttää jonkinlaista ymmärtämystä, mitä on ostamassa eli pitää ymmärtää, että vanha on aina vanha ja mikään ei ole ikuista ja talo pitää tutkia huolella ennen kaupan tekoa.

      Itse kirjaisin kauppakirjan liitteeksi ylös kaiken sellaisen, jolla voi olla merkitystä jos jotain piilovikaa löytyy. Ottaisin myös reilun nipun valokuvia.

      Lisäksi sopisin erikseen vielä siitä, miten menetellään jos piilovikoja löytyy ettei käy niin, että ostaja hankkii asiantuntijalausunnon, aloittaa rempan ja vasta sitten ottaa yhteyttä myyjään eikä myyjää päästetä edes siinä vaiheessa tutkimaan tilannetta paikanpäälle.

    • rakentelija5

      Edellisissä kirjoituksissa on tullut jo hyviä neuvoja. Jos kupariputket on jo esim. 30-vuotta vanhat niin ne saattaa jo vedellä viimesiään. Kannattaa ilmoittaa milloin on edellinen remontti tehty, tekijä ja onko laitettu vesieristystä laatan alle jne.

    • viiskytluvulta

      Olen itse myynyt vanhan ja remonttia kaipaavan talon. Mietin pitkään, että miten sen uskaltaa myydä. Asia ratkesi sikäli hyvin, että tuttu ihminen kiinnostui talosta ja myös osti sen. Myin talon halvalla juuri sen monenlaisten vikojen ja rempan tarpeen takia. Kauppakirjan tein itse ja siihen kirjattiin mm. se, että talo ei miltään osin vastaa nykypäivää. Vieraalle myyminen ei olisi kyllä ollut näin helppo juttu.

      • JooJuuJaa

        Tuttu, sukulainen tai lähisukulainen voi olla se kaikkein pahin painajainen. Asunnon/rakennuskiinteistön myyntihän ei sinänsä ole vaikea homma kun vain hinta on kohdallaan. Vaikeata on laatia kauppakirja/liitteet siihen muotoon, ettei ostaja pääse mistään välistä "puukottaan selkään". Tuttu nyt tuskin yrittää vedättää ainakaan kovin paljoa mutta aika raskaita on alkaa selvittään jotain kosteusvauriota käräjillä, vaikka kuinka tietäisi olevansa oikeassa.


    • Hohohometta

      Älä itse teetä mitään kuntotutkimusta/tarkastusta.
      Anna ostajan teettää omat tarkastuksensa - sittenpä
      ovat talosi tarkastaneet ja hyväksyneet sen siinä kunnossa kuin se myyntihetkellä on.

    • rakennusmies3

      Nämä vanhojen talojen ostot on aina vaikeita. Vanhassa on yleensä aina vikaa kun se myydään, näin on autojen laitakin. Vanhan talon ostajalla kannattaa olla aina mukana taloista ymmärtävä henkilö. Kannattaa aina miettiä etukäteen mikä tulee talon lopulliseksi hinnaksi kun on tehty sellainen remontti joka vastaa omaa asumistasoa. Aina ensiksi kannattaa tutkia onko sokkeli ehjä, eli liikkuuko talo. Minkäverran lattian pinnasta on matkaa salaojissa mahdollisesti seisovaan veteen. Vanhat talot on useimmiten rakennettu liian alas. Elikkä onko pohjalaatassa kosteutta. Katon kunto, onko päässyt joskus vuotamaan. Käyttövesiputkien ikä, ja materiaali. Kuparilla se jää noin kolmeenkymmeneen vuoteen. Milloin on märkätilat rempattu, tekijä. Kosteusmittaukset ja aistienvaraiset tutkimukset.. Jos esim.putkivuodon takia talo on päässyt pahasti kastumaan niin sen täydellinen kuivatus on vaikeaa, hidasta ja kallista. Valitettavasti nämä myytävänä olevat ovat jo alunperin jo heikosti rakennettuja ja niiden kuntoonsaattaminen ei useinkaan ole taloudellisesti kannattavaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      128
      1874
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1620
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1442
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe