Kun 1 perijäporras kuolee oikeudenkäynnin aikana

Toimeenpanija

On kuusi sisarusta (kaikkien vanhemmat kuolleet), joista 1-4 (kaikilla elossa lapsia) ovat kuolleet aiemmin ja sitten lapseton, varakas sinkku nro 5 kuolee (ei testamenttia) ja nro 6 lapsineen on yhä elossa.

Nro 5.n ainoa perijä kuolinhetkellä on siis sisar nro 6.

Perinnöstä tulee "pieni kränä" ja käydään pikku oikeustaisto, minkä aikana nro 6 (tässä tapauksessa siis yksi kokonainen perijäporras) kuolee. Oikeuden päätös on, että perintö jakautuu normaalin perimysjärjestyksen mukaan.

Lopputulos oli, että perinnönjako tehtiin kuin nro 6 olisi ollut kuollut jo nro 5.n kuollessa eli sisar nro.iden 1-4 ja 6 lapset perivät omaisuuden siten, että jokaisen viiden sisaruksen lapset saivat jaettavakseen 1/5.n perinnöstä.


Edellä kuvattu tapaus on takavuosina tapahtunut todellinen perinnönjako suvussani ja aloin (asiaan liittyvät paperit ja kuolinjärjestyksen nyt nähtyäni) ihmettelemään, että jonkunlaisen meikäläisen kansantajun mukaan perintö olisi kuulunut kokonaan nro 6.n lapsille - vaikkakin tapahtunut laaja jako oli tietenkin mieluinen isolle viiden sisaruksen lapsikatraalle..

Mitäs väki sanoo? :)


Tilannehan voisi vaikka olla, että nro 5.n kuoltua nro 1-4 lasten tiedossa, että nro 6 on "heikossa hapessa" ja että pienellä tarkoituksellisella oikeusshow.lla saadaan pelattua aikaa ja nro 6 hautaan - ja siten nro 5.n iso perintö jakautumaan nro 6.n sijaan kaikkien sisarusten lapsille... :-)

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Takavuosien perinnönjako meni oikein. Onpa sinulla merkillinen käsitys perimyksestä, ei hajuakaan laista!

      **Nro 5.n ainoa perijä kuolinhetkellä on siis sisar nro 6.**

      Väärin. Lue tästä, jos mitän ymmärrät!

      PK 2:2.1-2
      "Jollei perittävältä ole jäänyt rintaperillistä, saavat hänen isänsä ja äitinsä kumpainenkin puolet perinnöstä.

      Milloin isä tai äiti on kuollut, jakavat perittävän veljet ja sisaret hänen osansa. Kuolleen veljen tai sisaren sijaan tulevat hänen jälkeläisensä, ja joka haara saa yhtä suuren osan. /.../"
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1965/19650040#L2P2

    • Toimeenpanija

      Arvoisa "nix_nax":
      Aluksi hieman ihmettelen räyhätyylistä vastaustasi, kun tapausesittelyn jälkeen kerroin vain oman kantani ihmetyksenä asiaan. En siis esittänyt, että "tapaus meni väärin ja nimenomaan olisi pitänyt toimia niin ja näin", enkä esittänyt olevani mikään asiantuntija... :)

      Sen verran minäkin asioista tajuan, että nro 5.n kuolinhetkellä ainoa elossa ollut sisar (nro 6) olisi saanut perinnön yksin, jos perinnönjako olisi tehty normaalisti heti nro 5.n kuoltua. Näinhän tuossa PK:ssa juuri sanotaan "Milloin isä tai äiti on kuollut, jakavat perittävän veljet ja sisaret hänen osansa."

      Tähän asti ok?

      ** **
      Sitten se jatko: Mahdoitko "nix_nax" nyt sekottaa kuolleen sisarukset ja sisarusten lapset tuossa alkuperäisessä selostuksessani?

      Ihmetykseni siis liittyi siihen, että onko tosiaan niin, että nro 6.n (eli sisaren, joka kuoli oikeudenkäynnin aikana) lapset - eli siis perittävän sisaren nro 6 lapset menettävät oikeuden koko perintöön vain siksi, että oikeudenkäynti viivästytti perinnönjakoa, mikä kuitenkin lopulta tehtiin normaalin perimysjärjestyksen mukaan...

      Jos siis perintötapaus viedään oikeuteen ja siellä päädytään normaaliin perimysjärjestykseen, niin katsotaanko olemassa olevat perilliset vasta sitten, kun tuomarin nuija on kolahtanut pöytään, eikä kuolinhetken mukaan?

    • Toimeenpanija

      Anteeksi "nix_nax"!

      Tosiaan näinhän se menee: "Kuolleen veljen tai sisaren sijaan tulevat hänen jälkeläisensä, ja joka haara saa yhtä suuren osan."

      Muistelin em. tilanteessa vain jotain sääntöä "kuolleet eivät peri ja kuolleen sisaruksen osuus tasataan muiden sisarusten kanssa". Tuo taisi päteä siinä tilanteessa, missä kuolleilla sisaruksilla ei ole ollenkaan jälkipolvia.

      Noniin, nyt valaistuin - orikinaali jako siis on tosiaan mennyt ihan oikein, mitä en siis varsinaisesti vastaan väittänytkään ;) Sisaruksien lapsiakin kuin vielä oli melkoinen parvi, niin huomattava omaisuus vielä jakautuikin niin, että verokarhulle jäi kouraan vain kuitti tai joitain tähteitä!! :-)


      Hieno oikaisu "nix_nax".ilta, mutta palstakäyttäytymisestä tulee arvosana 6! :-)

    • **Hieno oikaisu "nix_nax".ilta, mutta palstakäyttäytymisestä tulee arvosana 6! :-)**

      Oikaisuni ei ollut mitenkään "hieno", kun asia oli varsin yksinkertainen. Tuollaisen oikaisun kykenisi tekemään jokainen täällä joskus vieraillut.

      Oikaisun sävyyn vaikutti se, että yli 10 vuoden aktiivisen palstalla toimimiseni aikana en noin merkilliseen käsitykseen perimmyksestä kuin sinulla ole aiemmin törmännyt! Että siis perittävän kuolleiden sisarusten jälkeläiset jäisivät perinnöstä osattomiksi ja koko perinnön nappaisi ainoa elossa ollut sisarus.

    • Toimeenpanija

      "Nix_nax": No etenkin, kun olet täällä noin kokenut palsta-aktiivi, niin ehkä voisi ajatella, että täällä kysyy joskus asioita sellaisetkin, jotka ei näitä perimysasioita mieti aamusta iltaan. Mielestäni vähän tylyä, kun aloitat heti ensimmäisessä vastauksessa kysyjän morkkaamisella.

      Jos yhtään ei ole perintöasiat liipannu kohdalle, niin en välttämättä pitäisi ilmanmuutaselvyytenä, että kuolleen sisaruksen jälkeläiset ottavat ko. sisaruksen paikan perijänä - vaikka se tuon PK.n lukemisen jälkeen onkin vesiselvää!!

      Eikös tällaisen palstan tarkoitus juuri olekin, että epäselviä asioita kysellään/ihmetellään - ja myös, kuten teit - vääriä olettamuksia oikaistaan - ilman kummempia rääpimisiä "eksää nyt noin simppeliä asiaa tiedä"? :) Eikös se juuri oo erityisen kivaa, kun pääsee opastamaan alan noviisia aivan perusasioissakin?

      • Peruskysymys

        Sitä minä en tässä ymmärrä että kuka ihmeen osapuoli sukulaisistasi on aikanaan edes vienyt asian oikeuteen, ja miksi?? Ja miten se on ollut yleensä mahdollista kun se, miten jako tehdään, on kertomassasi tapauksessa täysin selvää?

        Siis alkoiko sisarus 6 käräjöimään muita vastaan ja halusi kaiken itselleen?


      • Toimeenpanija

        Nro 5.n kuollessa, erään tuolloin jo kuolleen sisaruksen lapsi oli alkanut vaatimaan koko omaisuutta suullisesti annetun "lupauksen"/"testamentin" perusteella, kun olivat perheensä kanssa kuulemma pitkän aikaa avustaneet yms nro 5.ttä arkisissa asioissa. Kukaan ulkopuolinen ei ole ollut "lupauksen" aikana kuulemassa paikalla, eikä kukaan (ainakaan sanonut tienneensä) nro 5.n antamasta lupauksesta. Suunnilleen noin.

        Minä olen Nro 5.n erään sisaruksen lapsenlapsi ja muistan tapauksen puolihämärästi. Nyt sit vanhempani jäämistöstä paljastui tuo lopullinen omaisuuden jakopaperi, mutta ei mitään muita tapahtuman kulun papereita...

        Löytyneestä paperista ja oikeudenaikaisesta Nro 6.n kuolemasta tuli sit mieleeni tuo alkuperäinen ihmettelyni, minkä "nix_nax" komeasti oikaisi oikealle radalleen...

        ** **
        Minäkään en ymmärrä, että miksi tapausta yleensä päädyttiin käräjöimään, kun kenelläkään ei ollut esittää minkäänlaisia papereita mihinkään lupauksiin yms. :) Niin vain kuitenkin kävi ja oikeuteen menivät ja sit päädyttiin normaaliin perinnönjakoon, kuten oikein olikin. Tiedossani ei ole, että paljonko käräjöinti tuli maksamaan...

        Luovuttaisikohan (=myisiköhän) asianajotoimisto tapauksen paperien kopiot laskuineen, jos vielä löytyisivät vai ovatkohan tuollaiset salaiseksi luokiteltuja... :)


      • Toimeenpanija

        Ja minä en siis ole sen asian oikeuteen vedättäjän lapsi ;-)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      947
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      704
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe