3W ledin jännite?

AA-patterikerho

Mikä on 3W ledin jännite. Merkki on Cree FNT002. Se on otettu otsalampusta jossa on 3kpl AA-paristoja. Voisiko tuo olla tuo 1,5v sarjassa, eli 4,5V?

8

100

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • leddi

      Valkoisten ledien kynnysjännite on yleensä 3,5 V. Enemmän sinua pitäisi kiinnostaa mikä on sen ledin maksimivirta.

    • jksdnjk
    • etrvwertv

      Syötä sille ledille ensin yhden AA pariston sähköä, sitten kahden, ja sitten kolmen. Millä paristomäärällä ledin kirkkaus on sama kun otsalampussa kolmella patterilla, se on sitten oikeat voltit. Veikkaan että 3,2 volttia, eli siis kahden patterin virrat. Tuo ylläoleva "600 - 700mA ajuri" on täyttä humpuukia.

      • kytke_ja_kokeile

        Jos ei ole tietoa, on käytettävä polta ja paukuta -metodia ;)
        Jos sattuu toimimaan ei tiedetä miksi!


      • 3or12

        Se ledin virran ja jännitteen suhde on aika jyrkkä, joten jos jännite kasvaa ledille - virta kasvaa vielä enemmän. Pattereilla tuossa tapahtuu jossain kohdassa jännitteen nyykähtäminen. LED:n jännite on aika sopiva tuotettavaksi patterilla, veikkaan, että se on alunperinkin näin ajateltu - muutenhan kaikkialla olisi kasa palaneita ledejä! ;) Mutta jos pystyt mittaamaan virran ja säätämään sen kohilleen, ei ole sitten enää väliä, kuinka monta lediä sarjaan kytket - nuo ajurit taitaa olla mitoitettu johonkin 40V hujakoille, eli 10-12 lediä saisi sarjaan yhdelle ajurille?


    • Haminaattori

      Jänniteveikkaukset voi unohtaa. Se nimittäin riippuu täysin ledin lämpötilasta. Led on diodi kaikestahuolimatta. Diodia on käytetty iät ja ajat lämpötilan mittaukseen. Kynnysjännitteen toistettavuus sen verran huono ettei jokainen yksilö anna aivan samaa jännitettä samalle jännitteelle joten siinä tarvitaan aina hiukan säätöä. Sama koskee myös ledejä. Niitä ei voida kytkeä rinnan ilman valikointia. Silloinkin rinnankytkettyjen on säilytettävä sama lämpötila. Lämpötilan noustessa nimittäin kynnysjännite pienenee ja rinnankytketyissä se aiheuttaa virrankasvua joka taas lämmittää lediä lisää. Syntyy siis lämpövyöry ja aikaan tuhoutuminen. Tarvittava virta ja jännite selviää datalehdiltä. Niitä ei tarvitse arvailla. Nykyään löytyy valmiita säätimiä senverran edullisesti ettei niitä kannata itse rakentaa ellei siihen juuri "mun projektiin" löydy.
      Valkoisia ledejä tutkiessani aikoinaa samalla virralla samassalämpötilassa saattoi samankin valmistuserä kynnysjännitteet vaihdella 3,2-3,8V välillä. Vaihteluväli oli täysin datalehtien mukainenkyseiselle ledille.
      Avaimenperävalaisimia on tehty ilman mitään virranrajoituksia sillä niissä paristo ei jaksa lykätä niin suurta virtaa jotta ledi siitä kärventy ja kun hinta sen verran pieni ettei paristonvaihdolle ole suurta intoa kestää ledi ne kärvennysyrityksen minkä paristo antaa.

      • Joakim1

        Kyllä LEDejä ja diodeja voi rinnan laittaa, mutta virta ei ole aivan tasainen. Kynnysjännite riippuu kuitenkin hyvin paljon myös virrasta. Esimerkkinä vaikkapa tämä Cree: http://www.cree.com/~/media/Files/Cree/LED Components and Modules/XLamp/Data and Binning/XLampMX6.pdf

        100 C lämpötilaerosta (hurja ero, maksimilämpötila 150 C) tulisi 0,33 V ero kynnysjännitteeseen. Toisaalta 100 mA virralla kynnysjännite on 2,9 V ja 1000 mA maksimivirralla 4,1 V. Speksien mukaan 300 mA virralla keskimäärin 3,3 V, max 3,8 V.

        Kyllähän tuota voisi ajaa ihan OK vaikkapa 3,5 V jännitteellä. Ei varmasti menisi yli maksimin ja tuskin juuri alle 300 mA. Kirkkauseroa siis olisi eikä täyttä tehoa olisi turvallista yrittää, mutta toimisi.

        Pattereilla ilman regulointia homma ei oikein toimi, koska jännite muuttuu patterien tyhjentyessä. Uusi patteri antaa yli 1,5 V ja tyhjä alle 1 V. Kolmella LED kärähtää uusilla pattereilla ja kahdella ei koskaan pala kovin kirkkaasti ja menee pian varsin himmeäksi.

        Huomaa, että tuo datasheet ei ole "FNT002":lle!


      • 20or6

        Rakentelin joskus "tynkä"-hakkurin ledi-lampulle. Homma toimi niin, että 2x 1.5V patterista lähti 4049:lle jännite ja tämä oli kytketty kanttiaalto-oskillaattoriksi. Potikalla sai säädettyä taajuutta. Loput yksiköt oli sitten kytketty rinnalle vahvistamaan signaalia, joka meni FET:lle. FET puolestaan ohjasi n. 100uH kelalle virtaa ja LED oli kytketty siihen kelan rinnalle "suojadiodiksi". Taajuutta nostamalla sai sitten tuon LED:n palamaan varsin kirkkaasti - ja vakuuttavan vakaasti. Taajuutta piti varmaan olla n. 300kHz, ennen kuin kirkkaus alkoi riittämään, mutta kyllä se minimikomponenttimäärälläkin toimi!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1625
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      29
      1319
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1122
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      28
      1066
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1036
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1001
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    Aihe