Vaihtoehto UPSille?

tiedostot_turvaan

Huoneessani ei ole maadoitettua pistorasiaa, joten en voi hankkia UPSia eli pitää keksiä muita keinoja sähkökatkon ja ukkosen varalta. Käytän läppäriä ison ulkoisen näytön kanssa eli vaikka tulisi sähkökatkos, niin akku pitää virran tietokoneessa. Sen sijaan ulkoisista kovalevyistä (2 kpl) katkeaa virta ja minulla on kaikki(!) tiedostoni ulkoisilla kovalevyillä. (Näin siitä syystä, että läppärissä on vain 256 GB:n SSD-levy, joka ei riitä, koska käyttiksen ja ohjelmien jälkeen levyllä on tilaa on vain noin 150 GB).

1. Ajattelin ostaa sähkökatkon varalta ulkoisen kovalevyn, joka ottaa virran läppärin USB-liitännästä, jolloin tästä levystä ei katkeaisi virta, vaikka tulisi sähkökatkos. Kärsiikö läppärin/näytön käyttö jotenkin, jos läppärissä on koko ajan kiinni perinteinen 2 TB:n ulkoinen kovalevy, joka ottaa virran läppäristä ja vie varmaankin virtaa aikalailla?

2. Pitääkö paikkaansa, ettei koteihin tarkoitetuista ylijännitesuojista ole käytännössä hyötyä, koska jos ukkonen aiheuttaa jännitepiikin, niin piikki on niin korkea, ettei ylijännitesuojakaan todellisuudessa auta? Jostain olen tällaisen lehtiartikkelin muistaakseni lukenut.

3. Jos UPSista on hyötyä eli jos se olisi paras ratkaisu, niin onko mitään tietoa siitä, kuinka paljon pistorasioiden maadoittaminen maksaa ja onko maadoittaminen ylipäätään mahdollista vanhassa betonielementtitalossa?

4. Jos ostaa yli 2 TB:n ulkoisen kovalevyn, niin tuleeko siitä jotain ongelmia Windowsille? Seuraavalla sivulla lukee jotain, että Windows ei tue yli 2 TB:n kovalevyjä vai koskeeko asia vain sitä kovalevyä, jossa käyttis on?

Windows support for hard disks that are larger than 2 TB:
https://support.microsoft.com/en-us/kb/2581408

22

75

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fdsafdsa

      Ihan ensimmäisenä pakko sanoa, että ehkä sinun kannattaisi olla vähemmän huolissaan. Jos asut keskustassa tai sen lähistöllä, olet melko suojassa jo nyt. Syrjäalueilla sen taas määrittelee se, ovatko sähköjohdot ilmavetona maa maahan kaivettuina.

      1) Miksi ihmeessä tarvitsisit sähkökatkoa varten ylimääräisen varmistuslevyn? Varmistukset on hyvä olla, mutta ei niitä kesken sähkökatkon ruveta ottamaan tai palauttelemaan. Jos se niin tärkeää on, niin UPS: sitten nykyisten levyjesi ja näyttösi tueksi. Hanki vaikka sähkömies asentamaan maadoitettu pistorasia jos asia on tärkeä, mutta ensisijaisesti panikoit nyt jostain ihme asiasta jota en ymmärrä.

      2) Ylijännitesuoja voi sisältää vakuutuksen, joka korvaa laitevahinkoja tiettyyn rahamäärään asti. Käytännössä ylijännitesuojan kyky suojata koneita riippuu niiden laadusta ja siitä, kuinka suuri ylijännite on ja kuinka paljon ylijännitettä pääsee laitteen läpi. Maadoittamattomassa pistorasiassa ei mielestäni oikein voi toimia, mutta en ole sähkömiehiä. Online-UPS olisi tässäkin parempi. Sen verran lienee selvää, että jos sähkö hyppää pilvestä ilman läpi maahan, niin pieni kytkin (suoja) siinä välissä ei paljon menoa hidasta jos lähelle iskee.

      3) On mahdollista ihan missä tahansa. Hinta riippuu niin olosuhteista, että parempi kun soitat ja kysyt arviota sähköliikkeeltä.

      4) Jos tarvitset paljon varmistustilaa, niin osta ennemmin NAS tai sitten: http://www.systemastore.fi/product_info.php?cPath=25_678&products_id=123307 ja siihen isket uusia levyjä aina kun tarve vaatii.

      Jos sinulla on kaikki tiedostot ulkoisilla levyillä, niin ei ole mitään järkeä pitää jotain armadallista USB-levyjä, vaan NAS hankintaan ja kaikki sinne. NAS:n sisällöstä sitten ulkoiselle jokin varmistus. Toki voit ostaa myös pilvitallennustilaa, jopa salattua Suomesta sen verran, että mahtuu sinne. Younited on myyty ulkomaille, mutta suomessa on muitakin firmoja jotka tarjoavat salattua pilvitallennustilaa.

      • tiedostot_turvaan

        "Jos asut keskustassa tai sen lähistöllä, olet melko suojassa jo nyt."

        En ole. Viimeksi viime kesänä oli sähkökatkos.


        "Miksi ihmeessä tarvitsisit sähkökatkoa varten ylimääräisen varmistuslevyn?"

        Koska netissä on ollut toistuvasti tieto, että ulkoisesta kovalevystä voi hävitä kaikki tiedot, jos siitä katkaistaan virta, kun kovalevy on tietokoneessa kiinni.
        Ulkoinen kovalevyhän pitää kytkeä irti Windowsista tai sammuttaa Windows, ennen kuin kovalevystä sammutetaan virta.

        "Varmistukset on hyvä olla, mutta ei niitä kesken sähkökatkon ruveta ottamaan tai palauttelemaan."

        Lue aloitus uudelleen. Minulla on sekä varsinaiset tiedostot että varmuuskopiot ulkoisilla kovalevyillä (2 kpl), jotka ovat koko ajan tietokoneessa kiinni eli kun tulee sähkökatkos, niin kaikista kovelevyistä katkeaa virta yhtäkkiä.

        "Ylijännitesuoja voi sisältää vakuutuksen, joka korvaa laitevahinkoja tiettyyn rahamäärään asti."

        En ole tällaista koskaan huomannut. Mikä merkki tällaista tarjoaa?

        "Jos tarvitset paljon varmistustilaa, niin osta ennemmin NAS"

        Verkkokovalevyssä (NAS) on sama ongelma eli se ottaa virran verkkovirrasta eli sammuu, jos tulee sähkökatkos. NAS tarvitsee siis myös UPSin.

        "Jos sinulla on kaikki tiedostot ulkoisilla levyillä, niin ei ole mitään järkeä pitää jotain armadallista USB-levyjä, vaan NAS hankintaan ja kaikki sinne."

        Mielestäni USB-kovalevy on järkevämpi siksi, että sen voi tarvittaessa ottaa mukaan eikä vaadi mitään asennuksia. En itse asiassa tiedä, miten NAS asennetaan Windowsiin, mutta koska kyseessä on verkkolaita, niin jotain verkon asetuksia sen varmasti vaatii eli ei ole "plug & play" -laite. Jos NAS siis pitäisikin liittää johonkin toiseen tietokoneeseen väliaikaisesti, niin se käsittääkseni vaatisi asetusten tekemisiä tietokoneeseen, toisin kuin USB-kovalevyt, jotka ovat "plug & play" -laitteita.

        Tietysti yksi ratkaisu on ehdottamasi NAS USB-kovalevy, mutta USB-kovalevy on halvempi. En ole käyttänyt NAS-asemaa, mutta en oikein ymmärrä, mitä etua siitä olisi (muuta kuin että sen voi liittää useampaan tietokoneeseen).

        ITSE ASIA OLI KUITENKIN SE, ETTÄ NETISSÄ ON OLLUT TIETOA, ETTÄ UPSin KYTKEMINEN MAADOITTAMATTOMAAN PISTORASIAAN EI OLISI TURVALLISTA.

        Olen harkinnut seuraavaa UPSia enkä tosin ainakaan sen käyttöohjeesta löytänyt sellaista, ettei sitä saisi liittää maadoittamatomaan pistorasiaan.
        Tosin ylijännitesuojasta tuskin on mitään hyötyä, jos pistorasia on maadoittamaton.

        APC Back-UPS ES 700VA
        http://www.verkkokauppa.com/fi/product/7806/cmkjb/APC-Back-UPS-ES-700VA-UPS


    • 9-pallox

      Miten se maadoitettu pistorasia liittyy UPSiin?

      • Joskus vaatimuksissa on maadoitettuja rasioita ihan polvirefleksinä. Niitä on ollut esimerkiksi suojaeristetyissä laitteissa, joissa on litteä pistoke. Yleinen periaate on, että jos pistoke menee rasiaan, voi käyttää.

        Kovalevynpito laitteessa ei aiheuta mitään haittaa. Miten se voisi edes aiheuttaa.


      • 9-pallox
        okaro kirjoitti:

        Joskus vaatimuksissa on maadoitettuja rasioita ihan polvirefleksinä. Niitä on ollut esimerkiksi suojaeristetyissä laitteissa, joissa on litteä pistoke. Yleinen periaate on, että jos pistoke menee rasiaan, voi käyttää.

        Kovalevynpito laitteessa ei aiheuta mitään haittaa. Miten se voisi edes aiheuttaa.

        aivan.
        Kysyinkin aloittajalta.


      • fdsafdsa

        "Tolta osin voi hyvinkin toimia maadoittamattomassa rasiassa. Tasasuuntaus-akusto-vaihtosuuntaus.
        Mutta ylijännitesuojat ja muut verkoosähkön häiriön poistot tarvii sen maadoituksen. Joka noissa upseissa myös yleensä on mukana."

        http://keskustelu.afterdawn.com/threads/ups-ja-maadoittamaton-pistorasia.225849/

        Jos koko viesti on tyyliin "höpöhöpö", niin parempi olla kokonaan hiljaa tai sitten voi esittää asiansa kunnolla. Kunnollista lähdettä en löytänyt maadoituksen tarpeelle UPS:ssa, joten asia jää auki...


    • viisaskananen

      Hanki sellaiset ulkoiset levyt, jotka toimivat vain usb virralla. Näin ei tarvitse ostella kallliita UPS viritelmiä..

      • 4yreftgyh

        Hankkii mieluummin tietokoneen niin ei tarvitse pelleillä typerien viritysten ja lisälaitteiden kanssa. Sitten kun sähköt katkeaa niin ne katkeaa, ei elämä siihen kaadu. Taas yritetään mahdottomaan keksiä aloittajaa miellyttävä vastaus.


      • karutotuus
        4yreftgyh kirjoitti:

        Hankkii mieluummin tietokoneen niin ei tarvitse pelleillä typerien viritysten ja lisälaitteiden kanssa. Sitten kun sähköt katkeaa niin ne katkeaa, ei elämä siihen kaadu. Taas yritetään mahdottomaan keksiä aloittajaa miellyttävä vastaus.

        Siksi me trollit näitä aloituksia keksimmekin. Laitamme tunnolliset ja hyväuskoiset hikoilemaan.


      • tiedostot_turvaan
        4yreftgyh kirjoitti:

        Hankkii mieluummin tietokoneen niin ei tarvitse pelleillä typerien viritysten ja lisälaitteiden kanssa. Sitten kun sähköt katkeaa niin ne katkeaa, ei elämä siihen kaadu. Taas yritetään mahdottomaan keksiä aloittajaa miellyttävä vastaus.

        "Sitten kun sähköt katkeaa niin ne katkeaa, ei elämä siihen kaadu."

        ET SIIS TOSIAAN OLE KUULLUT, ETTÄ ULKOISESTA KOVALEVYSTÄ VOI HÄVITÄ TIEDOSTOT, JOS SIITÄ KATKAISTAAN VIRTA ILMAN, ETTÄ SITÄ ON ENSIN KYTKETTY IRTI WINDOWSISTA?

        En kai minä nyt muuten vain ala ostella yli 100 euron hintaista USB-kovalevyjä tai UPSia.

        KYSYMYS OLI SE, että haittaako tietokoneen käyttöä jotenkin, että on koko ajan käynnissä paljon virtaa vievä laite, joka ottaa virran tietokoneen USB-liitännän kautta.


    • Siinä_keskustelua
      • 9-pallox

        höpö höpö


      • pcmuseo

        Eli 0-luokan tilaan tuodaan maadoitus??


      • fdsafdsa
        9-pallox kirjoitti:

        höpö höpö

        Jos ei osaa muuta sanoa kuin höpöhöpö, niin todennäköisesti äänessä on tyyppi joka on vuosikausia ominpäin asennellut ilman maadoitusta kaikenlaista ja aina luullut, että se on ihan turha. Sellainen joka oikeasti tietää mitä tekee, osaa myös perustella asiansa jotenkin.


      • 9-pallox
        fdsafdsa kirjoitti:

        Jos ei osaa muuta sanoa kuin höpöhöpö, niin todennäköisesti äänessä on tyyppi joka on vuosikausia ominpäin asennellut ilman maadoitusta kaikenlaista ja aina luullut, että se on ihan turha. Sellainen joka oikeasti tietää mitä tekee, osaa myös perustella asiansa jotenkin.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Galvaaninen_erotus

        hmmm.

        edelleenkään en tiedä, että miten joku pistorasia jossain seinässä estää UPSin ostamisen.


    • erästeeseitsemies

      maadoituksesta: meillä on 70 luvun talossa tehty maadoitukset lenkittämällä pistorasiassa nollajohtoon, elikä sellaisen voi tehdä tietysti, pitää vaan vaihtaa maadoitettu pistorasia. Tämä tietysti edellyttää myös sitä että kyseistä systeemiä on käytetty muuallakin, esim keittiössä. Jos talo on 80 uvulta tai nuorempi, maadoitus on vedetty erillisellä kevillä (keltavihreällä).
      Siis nollalenkityksen saa tehdä jos niitä on alkuperäisasennuksissakin, laita kuitenkin oikea sähkömies asialle, itsehän noita ei oikeasti saa asennnella.

    • jfpl

      Auton akkua olen käyttänyt yli 20 vuotta.

    • hmmhmhm

      Ei perinteinen kiintolevy normaalisti hajoa vaikka siitä katkeaa virta kesken kaiken.

      Isoin riski on kenties mahdollinen sähköpiikki, mutta jos asut kaupungissa, sen todennäköisyys on hyvin paljon pienempi.

      • tiedostot_turvaan

        Perinteinen kovalevy ei hajoa, mutta USB-liitännällä oleva ulkoinen kovalevy voi mennä sekaisin.


    • MikonX123

      Yksi vaihtoehto olisi tehdä maadoitus huoneiston vesipattereihin rautalangalla.

      • tiedostot_turvaan

        Tuo on hyvä vaihtoehto, jos haluaa saada sähköiskun.


    • oma-asennus

      No vaihda se pistorasia maadoitettuun,ei se montaa Euroa maksa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1839
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1828
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1610
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1148
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1138
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe