Autistien oikeuksien päivä 2015 - Autistic Pride D

Autistienoikeuksienpäivä

39

106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voikiitoskutsusta

      >Mie järjestän vielä paremman tapahtuman täällä Töölössä, johon voi osallistua tai olla osallistumatta. Tervetuloa osallistujille. Jatkot Nuuksion kansallispuistossa mökilläni puolen hehtaarin metsässä.

    • kysymys10

      1)Saako tapaamiseen ottaa isokokoisen kiltin ja hyvinkäyttäytyvän koiran mukaan.

      2) Miksi ette tahtoneet tehdä yhteistyötä asiallisen autisminkirjon häiriöihin perehtyneen henkilön eli aspergerinfon kassa muutama vuosi sitten? Ja kun sähköpostiin kirjoitettiin, ette siihen mitään vastanneet. Ihan vaan kysyn, sillä tämä on jo julkista tietoa ollut kauan.

      • eräs_aikuisAS

        Tosiaan tätä voisi pohtia tarkemminkin.


    • lisäys

      ps. jos tulemme sinne käymään ystävieni kanssa, onko mahdollista saada tukea autisminkirjolaisena? olen Asperger-aikuinen.

    • LIITTO3

      Kuuluuko Asperger autisminkirjoon? Jos, niin miksi Asperger-aikuisia ei tueta eikä auteta heidän edunvalvontajärjestöjensä toimesta?

      Kiitos vastauksista jo etukäteen.

    • autisti8

      Hyvä että otit asia esille. Itsekin olen pohtinut jo pidemmän aikaa samaa. Eiköhän tuonne leirintäalueelle ensi viikonloppuna voi mennä ihan kuka tahansa. Koirien kanssa tai ilman koiria ja kuvata/äänittää tapahtuman seinän läpi.

    • tuleeko_vastausta

      Kyllä täällä osataan mainostaa, mutta siihen se tuki jääkin. Tiedetäänkö noissa yhdistyksissä, että Asperger kuuluu autisminkirjoon? En siitä, että RAYn varojen käyttö voi lähitulevaisuudessa loppua, mikäli niitä käytetään väärin. Monet Asperger-aikuiset, ilman kehitysvammadiagnoosia, kuolevat liian aikaisin, mikäli nämä em. liitot KESKITTYVÄT VAIN LAPSIIN OMAHYVÄISESTI/ITSEKKÄÄSTI.

    • lapsellinen_assi

      HALOO! Miksi pitäisi itseään syrjiä?

      Autistista tulee isona Aspergeri (kuten tälläkin palstalla lapsena autistina aloittanut assi voi omakohtaisesti todeta)

      - joten kaikki vaan mukaan yhdessä omien oikeuksien puolesta niin lapset aikuiset kuin tukikoiratkin...

    • koirallinenlapsukainen

      Kiitos vastauksesta.

    • kyselijä3

      Voisiko joku kertoa, minkälaisesta tapahtumasta AO on kyse? Onko siellä pelkkiä lapsia, jotka eivät puhu tai reagoi mitenkään ulkomaailmaan vai onko tapahtumassa yleensä osallisina olleet myös autisminkirjon aikuiset, ilman kehitysvammadiagnoosia?

      • Aaikuinen

        Nimenomaan aikuisia autisminkirjolaisia ollut paikalla. Lähinnä aspergereita.


      • kyselijä1

        Meinasinkin juuri kysyä, ovatko osallistujat suurimmaksi osaksi vain lapsia vai onko siellä myös aikuisia paikalla.


      • vastailijaxxx

      • 663546

    • pitäkäähauskaa

      Eli ei yhtään mitään syrjäytyneiden aikuisten autisminkirjon henkilöiden puolesta, joita edunvalvontaliitot eivät mitenkään ole osanneet tukea koko yhdistysten olemassaoloaikana. En osallistu tuonkaltaisiin rasismia kannattaviin tapahtumiin. "Parannuin aspergeriudesta". Just.

      • yhteenveto

        Käväisin ja lähdin pois. Koko tapahtuma keskittyi lapsiin ja opiskelijoihin. Yhtäkään keskustelua ei käyty autisminkirjon vanhusten tai syrjäytyneiden kirjolaisten tilanteesta maassamme.


    • JustJustiinsa

      Olihan mielenkiintoinen linkki. Luin tuon jutun "Parannuin aspergeriudesta" ja kertomus oli todella mielenkiintoinen. Minullakin on saman kaltainen kokemus, kuinka selätin vanhempana lapsuuden vastoinkäymiset ja vääryydet.

      "Ei ole enää mitään syytä kutsua itseäni Aspergeriksi. Minulla on oma perhe ja työ. Olen siis parantunut. Toivottavasti kokemukseni auttaa myös muita parantumaan Aspergerista".

      • väärädiagnoosi

        Ahaa, siis jos on syntymästään kuuro tai sokea, niin siitä voi parantua aikuisena. Todella mielenkiintoista.


      • ruukussakasvanut
        väärädiagnoosi kirjoitti:

        Ahaa, siis jos on syntymästään kuuro tai sokea, niin siitä voi parantua aikuisena. Todella mielenkiintoista.

        Pitää paikkansa. Nyt on kuuroille implantit, jotka voi asentaa aikuisellekin. Samoin myös sokeille on olemassa omat digitaaliset sensorit, jotka voi asentaa verkkokalvon paikalle. Eli tiede kehittyy...


    • Aasintuntija

      Nyt Aspergeriin on keksitty lääke. Se on DSM-V.

    • oliskonäin

      Eiköhän se ole niin, että jos aspergerhenkilö on muutenkin "vammauttavissa" olosuhteissa aspergervaikeudet voivat kasvaa hyvinkin suuriksi, mutta hyvissä olosuhteissa asperger ei ole kovin vakava juttu.

    • eivaannäin

      Miksei edunvalvontajärjestö siis keskity syrjäytyneiden aspergerien tukemiseen? Taitaa olla liian vaikea tehtävä.

    • toimittaja_Z

      Oliko tapahtumassa paljon osanottajia? Vai onko salaisuus? Kuinka Autismiliitto ja edunvalvontajärjestöt ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana auttaneet konkreettisesti autisminkirjon syrjäytyneitä aikuisia elämässään? Muutama kuva tapahtumasta löytyy sekä keskustelua aiheesta tietyissä paikoissa. Osa toki niistä voi olla suljettuja ulkopuolisilta lukijoilta, autismiliiton ja sen jäsenyhdistysten vuosisataisten tapojen mukaisesti.

    • Poissa

      Hyvä kysymys. Ehkä joku paikalla ollut voi kertoa tapahtumasta.

    • Tiedoksi

      Näin kuvaillaan Autismisäätiön sivuilla vuoden Autistic Pride D -tapahtumaa:

      "Tänä vuonna APD:n päätapahtuma järjestettiin lauantaina 13.6. Helsingin Rastilassa. Päivän ohjelmaan kuului koko päivän kestävä askartelupaja sekä kolme luentoa. Luentojen aiheina olivat yhteiskunnallinen vaikuttaminen, jonka allekirjoittanut piti. Toisena luentona oli Autismisäätiön ja Nihilin Runko-runoprojektin esittäytyminen, esittelijöinä Veeti ja Sanni. Kolmas luento koski Autism&Uni -projektia, jonka välituloksia esitteli Heta Pukki. Päivän järjestivät yhteistyössä Suomen Autismiyhdistys ja Suomen Aspergeryhdistys.

      Tapahtumaan osallistui yli 60 autismin kirjolaista, heidän läheistään ja muuta aiheesta kiinnostunutta. Osa oli paikalla koko päivän, osa kävi kuuntelemassa tietyn luennon tai tapaamassa muutaman tutun. Tapahtumapäivälle osui kuluvan kesän paras sää ja vietimme suuren osan ajasta ulkona. Mielestäni APD oli jälleen kerran onnistunut ja yhteen kokoava tapahtuma".

      • kysäisisin

        Oliko tapahtumaan mahdollisesti kopioitu käsiteltäviksi Aspergerinfon tänne kirjoittamia tekstejä? Lähteet olisi ollut asiallista mainita tasa-arvoisuuden vuoksi.

        Itsekin käväisin paikalla, mutten nähnyt siellä juurikaan ketään, joka tapahtumaan osallistui. Katselin hetken ikkunasta ja talon seinien läpi selvästi kuului kaikki mitä sisällä puhuttiin. Suurin osa sinä päivänä ko.leirintäalueella olleista oli vahvasti päihtyneitä satunnaisia retkeilijöitä. Miksi tapahtumalle ei ole keksitty mitään muuta paikkaa kuin Rastilan leirintäalue, jolla on ollut jo vuosia todella huono maine.


    • Kohdeyleisö

      Hyvä havainto. Kenen ansiota mahtaa olla tuo "huono maine."?

      "kysäisisin" tirkisteletkö tikkailta vai käytätkö teräsmiehen terävää laserkatsetta?

      • korjaus

        Ei siellä käynyt ketään tirkistelijöitä. Pihallakin oli koko ajan porukkaa grillin ääressä tai muuten vaan nauttimassa aurinkoisesta säästä. Humalaisiakaan ei näkynyt leirintäalueella. Havainnot on siis täytynyt tehdä jostain kauempaa, kenties jollain vakoilulaitteella tai yliaistillisen havainnoinnin avulla.


    • ma-jak-ka

      Autismisäätiöstäkin voitaisiin vihdoin myöntää että he vähät välittävät syrjäytyneista asperger-aikuisista tai assivanhuksista. Ihan suoraan olen kuullut jopa dosenttitason ylilääkärin suusta, ettei Autismisäätiö kuin palvellakseen monivammaisia puhumattomia autistilapsia, mikä on sisänsä ihan hyvä. Keskustella olisi mielenkiintoista siitä, miksi autisminkirjon ihmisiä käytetään ko.säätiöllä orjatyövoimana. Tästä on moni siellä oleskellut puhut ja kertonut sen tuntuvan heistä erittäin pahalta.

      • faktatesiin

        Oliko siellä tarjolla lisäaineetonta terveellistä syötävää vaiko vain gluteiinipitoista laktoosia sisältävää jauhomakkaramössöä? Tuli varmaan jossain vaiheessa kylmä jos lähes koko päivän joutui oleskelemaan ulkona, nimittäin ei ollut mikään helteinen sää vaikka kohtuu lämmintä päivällä olikin. Paljonko tapahtumaan osallistuminen maksoi? Mitä sillä hinnalla sai? Oliko suurin osa Autismisäätiöltä? Tuolla aiemmassa viestissä sanottiin, että sinne osallistuisi lähes yksinomaan vain aikuisia aspergereita.


      • Vastailija

        Sai siellä makkaran lisäksi myös salaattia, tomaatteja, grillikasviksia, maissintähkiä, patonkia ja jälkkäriksi sai paistaa vohveleita. Hyvin tuntui maistuvan kun kaikki meni. Ja saihan siellä olla sisälläkin mutta jotkut viihtyivät mieluummin ulkona. Kävijöistä ehkä 40 oli aikuisia aspergereita, 10 syvemmin autistisia aikuisia ja nuoria (säätiön ryhmäkodista) ja nenttejä noin 10 (lähinnä avustajia ja pari omaista). Lapsia ei ollut tänä vuonna lainkaan. Mutta miksi kyselet jos kerran kävit paikalla kurkkimassa? Tule ensi vuonna rohkeasti mukaan joukkoon vaan!


      • Vastailija

        Ja tapahtuma oli ja on siis ilmainen.


      • Vastailija

        Tapahtuma oli maksuton.


      • ASinfolainen
        Vastailija kirjoitti:

        Sai siellä makkaran lisäksi myös salaattia, tomaatteja, grillikasviksia, maissintähkiä, patonkia ja jälkkäriksi sai paistaa vohveleita. Hyvin tuntui maistuvan kun kaikki meni. Ja saihan siellä olla sisälläkin mutta jotkut viihtyivät mieluummin ulkona. Kävijöistä ehkä 40 oli aikuisia aspergereita, 10 syvemmin autistisia aikuisia ja nuoria (säätiön ryhmäkodista) ja nenttejä noin 10 (lähinnä avustajia ja pari omaista). Lapsia ei ollut tänä vuonna lainkaan. Mutta miksi kyselet jos kerran kävit paikalla kurkkimassa? Tule ensi vuonna rohkeasti mukaan joukkoon vaan!

        Oliko makkarat lisäaineettomia, gluteiinittomia, laktoosittomia? Autisminkirjon henkilöt usein kärsivät kroonisista suolisto-ongelmista. Patonki on tehty vehnästä, jonka gluteiini saa aikaan monelle ikäviä oireita useaksi päiväksi eteenpäin, jos noita syö. Vohvelit joita siellä tarjottiin olivat myös vehnäpohjaisia ja sisälsivät gluteeiinia, joka pahentaa autismioireistoa sekä saa suoliston sekaisin. Grillikasviksissa oli lisäaineita liikaa herkkävatsaisille autisminkirjon ihmisille koska ne oli ostettu valmiina eineksinä, eivät siis olleet itsetehtyjä luonnonmukaisin menetelmin.


      • zööz

        Mahtaako lisäaineettomia makkaroita olla olemassakaan (ellei valmista itse)? Mutta vinkkejä otetaan vastaan. Ensi vuonna voi ilmoittautua valmistamaan autisti-ystävällistä grilliruokaa kun sellaista on varmasti vaikea löytää valmiina kaupasta. Sen pitäisi olla kuitenkin edullista ja nopeasti grillattavaa kun väkeä tulee kuitenkin taas paljon. Vohveleita varten pitää muistaa ostaa gluteenitonta jauhoa (laktoosittomia ne sentään olivat).


      • AA_OO
        zööz kirjoitti:

        Mahtaako lisäaineettomia makkaroita olla olemassakaan (ellei valmista itse)? Mutta vinkkejä otetaan vastaan. Ensi vuonna voi ilmoittautua valmistamaan autisti-ystävällistä grilliruokaa kun sellaista on varmasti vaikea löytää valmiina kaupasta. Sen pitäisi olla kuitenkin edullista ja nopeasti grillattavaa kun väkeä tulee kuitenkin taas paljon. Vohveleita varten pitää muistaa ostaa gluteenitonta jauhoa (laktoosittomia ne sentään olivat).

        Aspergerinfossa lisätietoa/ehdotuksia ensi vuoden suunnitelmista. Saa kommentoida vapaasti. Assi-ystävälliseen ruokavalioon reseptit jo olemassa. Tahdotko testata etukäteen?


    • T-e-r-v-e-i-s-i-ä

      Tervetuloa mukaan Autisti-info. Mukava, että olet lupautunut järjestämään ensi vuoden Autismi-tapahtuman. Saamme sitten lopultakin lisäaineettomia pöperöitä!

      (Asperger-infon voi nyt siirtää omalle palstalleen eikä tarvitse enää stalkeroida autistien puuhia täällä tai Rastilassa!)

    • piipahtanutpaikalla

      Minulle tuli vatsa ruuasta kipeäksi,en siedä yhtään gluteiinia enkä laktoosia.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe