Kokemuksia karjalankarhukoirasta? :)

karhukoirako

Ollaan mieheni kanssa harkittu karjalankarhukoiran hankkimista. Mieheni metsästää ja liikumme paljon luonnossa joten haluamme metsästyskoiran ja koiran joka jaksaa pitkiä lenkkejä. Koiralle tulisi ulkotarha jossa on koppi, mutta koirasta ei haluta kokonaan ulkokoiraa vaan haluaisimme pitää sen öisin ainakin sisällä.

Kokemusta koirista on jonkun verran, miehellä on ollut aikanaan suomenpystykorva/norjanharmaa risteytys ja isälläni oli lapsuudenkodissani kaksi suomenajokoiraa ja lapinporokoira.

Nyt haluaisin kuulla karhukoiran omistajilta tai muilta jotka rotua tuntee, että sopisiko karhukoira mahdollisesti meille? Olen lukenut, että tarvii jämäkän omistajan joka asettaa koiralle rajat ja liikuntaa/aivojumppaa tarvii melko runsaasti?
Meillä olisi päivässä aikaa koiran lenkittämiseen parisen tuntia ja lisäksi suunnitelmissa olisi aidata koko meidän tontti, n. hehtaarin kokoinen alue jossa koira saisi juoksennella irti. Lapsia ei ole eikä tule ja muita eläimiä meillä ei ole.

Toinen vaihtoehto meillä on ollut jämtlanninpystykorva mutta karhukoira kiinnostaisi ehkä hiukkasen enemmän... Erityisesti kiinnostaa, että kumpi on yleisesti ottaen helpompi kouluttaa? Narttukoira olisi suunnitelmissa, koska ainakin netistä olen lukenut, että ovat yleensä helpompia kuin urokset.

Asiallisia vastauksia siis olisin vailla, kiitos jo etukäteen! :)

19

5094

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kotkarankkii

      jos metsästät pienillä alueilla ota harmaa isot laajat alueet jämpti älä ota karhukoiraa kokemusta on.

    • mitämitä76546541

      Miksi koiralla pitää olla erillinen häkki koppineen jos aiotte koko tontin aidoittaa? Kysyn vaan kun jäi vähä ihmetyttämään että pitää erikseen häkki vielä olla

      • qwqwjkgjkl

        Kakkii ja pissii ympäriinsä???


    • Länkky

      Karjalankarhukoira on mainio valinta! Se on älykäs, isäntäuskollinen ja oppivainen rotu. Hieman karu luonteeltaan mutta perhekoirana aivan mainio. Suosittelen, varsinkin kun teillä on jo aikaisempaa kokemusta koirista.

      Jämptillä on hieman enemmän arvaamattomuutta ja aggressiivisuutta. Itse kallistun varauksetta KKK:n puoleen.

      Terveisin länsisiperianlaikan omistaja

    • otaAjokoira

      Mainitun rodun urosten pahin vika on, että ne tuppaavat jopa metsässä kaikkien muiden urosten kimppuun. Myös siinä tilanteessa, että ei olla edes kaadolla. Muiden hirvikoiriksi miellettyjen rotujen kanssa ei ole meillä ollut mainittavia ongelmia. Puhumattakaan sivistyneemmistä roturyhmistä kuten seisojista, noutajista tai ajureista.

    • Jaakko_Malakias

      Nim. "Ota ajokoira" yrittää käännyttää luppakorvakoiran valintaan.

      Meidän hirvi/metsästysporukassa on useita hirvikoiria: norskeja, laika, useampi jämpti ja karhukoiriakin. Karhukoira ollut ylivoimaisesti paras metsästyskoira. Luonteeltaan vähän karuja mutta isäntäuskollisia ja tavattoman tervepäisiä. Alkukantaisen ja arktisen rodun luonteeseen kuuluu tietty karuus.

      Ei ongelmia muiden koirien kanssa, vaikka "Ota ajokoira" niin väittääkin. Kysymys on kasvatuksesta, totuttamisesta ja koulutuksesta. Pennusta asti vain muiden koirien joukkoon rohkeasti, niin uusi tulokas oppii puhumaan koiraa ja olemaan laumassa.

      Semmoisen piirteen olen huomannut, että toisilleen vieraiden luppakorvien ja pystykorvien välillä tulee useammin välien selvittelyä, kuin em. ryhmien sisällä. Olisko niin, että koirien elekieli (lähinnä korvien asentojen osalta) avaudu toiselle roturyhmälle niin selkeästi.

    • KKKomistaja

      KKK on loistava valinta :) Erityisesti nartut ovat kylä aivan ihania. Suosittelen viemään pentuaikoina jonkunlaiseen koirakouluun ja olemaan mahdollisimman paljn tekemisissä muittenkoirien kanssa. Ja tosiaan tarvitsee hyvät ja selkeät rajt, mutta kannattaa suosia vain positiivista koulutusta, koska pakolla ei mihinkään opi. Mutta kkk on kyllä maailman ihmisystävällisin koirarotu ja muutenkin aivan ihana<3

      • Johanneskastajana

        Hieman liikaa sanottu kkk sta et ihmisystävällisin koirarotu koska sitä se ei todellakaan ole. On koirarotuja mitkä ovat luonnostaan neutraaleja ja ystävällisiä kaikille.


      • KKn_omistaja

        No itsellä ainakin on todella ystävällinne kk uros, menee häntä heiluen kaikkien, jopa vieraitten luo. Ei mitään merkkiä aggressiivisuudesta yms.
        Mutta ei sillä paskalle metsällä tee v#ttuakaan. Jos metsästyskoiraa hankitte, niin jämy tai norjalainen.

        Karhukoirista kun pyrittiin jalostamaan sairaudet pois vuosituhannen vaihteessa, jolloin kilpatuloksia ei katsottu ollenkaan. Kaikkia terveitä koiria käytettiin jalostukseen, jolloin riistavapaita koiria käytettiin runsaasti. Vieläkin lähes joka pentueesta tulee yksi tai useampi täysin riista vapaa pentu, vaikka vanhemmat olisi KVA:ta. Ja KK:n pennut ei tosiaankaan ole sieltä halvimmasta päästä. Siinä vaiheessa, jos saat koiralle haukku takuun niin mikä ettei.

        Luonteelta ainakin urokset osaa olla jääräpäisi, kun mikä. Ei yritäkkään miellyttää omistajaa, jos ei sille päälle satu.


    • kkomistaja

      KK täyttää aloittajan toiveet täysin ja helppo kouluttaa koska niin viisas/oppivainen, eikä jätä isäntää metsälläkään vaan pitää yhteyttä. Pärjää yöt myös sisällä ongelmitta.

    • Kuikkakopåonen

      Nartuista ehkä yksi kahdestakymmenestä pelaa ja on muutenkin tuuliviiriä mille päälle sattuu. kannattaa katsoa tietokannasta koetulokset, uroksesta varmempi hirvikoira, narttua en ottaisi vaikka ilmaiseksi saisin.

    • Lapualainen

      Kyllä karhukoirasta lenkkikaveriksi on muttei mettäkoiraksi. Meidän seurassa näitä mustavalkoisia on aina ollut ja yhdelläkään ei koskaan ole tehnyt mitään. Tyhjänpäiväsiä räyhääjiä.

      • Koeramies

        Eipä sitä kannata kkk:ta ottaa, jos ei osaa koiria käsitellä.


      • kkkmmm

        Voi sua lapualaanen...


    • mietivielä678

      Joudun komppaamaan noita epäilijöitä. Karhukoira, erityisesti urokset, ovat melko vaikeita tapauksia. On niistä noin puolet ihan ok, mutta se toinen puoli aiheuttaa jatkuvasti ongelmia eli räyhäävät asiakseen. Laikat ja jämptit ovat huomattavan paljon tasaisempia koiria.

    • kkkkkf

      Itsellä on ollut jämptlannin pystykorvia useita ja nyt kaksi karjalankarhukoiraa.Todella loistavia yksilöitä kaikki. Kannattaa kiinnittää paljon huomiota koiran sukuun. Ärhäköiden ja heikkohermoisten koirien pennut usein ovat myös ärhäköitä ja heikkohermoisia. Kannattaa mennä useamman kerran mennä katsomaan pentuja ja erityisesti tutustua niiden emään ja isään jos mahdollista.

      Hyvin yksilökohtaista millaisia kustakin yksilöstä kehittyy, mutta useimmiten jos tekee pohjatyön ja selvittää hankittavasta koirasta kaiken mahdollisen ja tutustuu sukuun ihan konkreettisesti eikä vain tuijota jotain vuosia vanhoja tuloksia, niin harvemmin tulee mitään yllätyksiä. Useimmat näkevät liian vähän vaivaa koiran suvunselvittämiseen ja pennun valintaan. Parasta on, jos pääsee näkemään koiran emän ja isän toimintaa käytännössä; metsällä ja kotona, koska joillekin koirille on hakemalla haettu koetuloksia, vaikkeivat ole käytännössä kovin kummoisia. Osa kilpailemattomattomista yksilöistä taas voivat olla aivan huippuja metsällä. Pentua ei kannata myöskään välttämättä ottaa mahdollisimman läheltä.

    • erikoiria

      Erinomainen valinta. Nartut varsinkin sopivat minusta teidän tarpeisiin.
      Kannattaa perehtyä pennun vanhempien koetuloksiin niin saa varmemmin metsällä pelaavan koiran, ja jos koetulokset tuntuvat vaikeilta niin kysyy joltain alaa ymmärtävältä. Tässä maaottelu tuloksia jossa niin harmaat kuin jämptitkin samalla viivalla karhukoirien kanssa. Mollaajia löytyy aina kaikille roduille mutta tulokset puhuu puolestaan.




      HIRV (maaottelu), Siilinjärvi, 26.9.2014 (6 tulosta)
      Näytä muidenkin rotujen tulokset


      Rotu

      Rekisterinumero

      Nimi

      Sukupuoli

      Tulos

      Lisämerkinnät

      Pisteet

      Tuomari

      karjalankarhukoira FIN12072/07 KUOHUKORVEN MISSI narttu HIRV-1 97,00
      harmaa norjanhirvikoira FI24687/10 JÄRVENTAUSTAN KAISLA narttu HIRV-1 V-CACIT 92,50
      karjalankarhukoira FI35124/10 KARHUVITTIKON EVITA narttu HIRV-1 CACIT 91,00
      karjalankarhukoira FI18388/09 TEILOJAN SÄKÄ uros HIRV-1 V-CACIT 71,00
      jämtlanninpystykorva FI16354/12 REKKORVEN GOLJAT uros HIRV-2 62,00
      jämtlanninpystykorva FI50023/10 TUIKE SALON WALLU uros HIRV-0 8,00

    • Pientä

      Vinkkiä aloittajalle. Koira on laumaeläin, joka kärsii jos joutuu olemaan yksin tarhassa. Karjalankarhukoiralla on myöskin tämä laumavietti, vaikka sitä käytetäänkin metsästyksessä. Koiraa voi pitää tarhassa,mutta suurimman osan vuorokaudesta sen pitäisi olla ihmisten parissa. En ymmärrä ihmisiä jotka ottavat koiran,joka unohdetaan sinne tarhaan. Viedään vaan koiralle ruoat ja thats it!

    • Mella4

      Suojeluvietti on käsittämätön perhettään kohtaan,valitsemiseen henkilöille voi olla armottoman vihainen.Erittäin oppilaiden ja viisas koira,mutta vähän liian periksiantamaton välillä.Voimakas fyysisesti,jopa voimakkaampi kuin ajokoira.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      3789
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2284
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2015
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1301
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1287
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    Aihe