Mökkisauna betonilattia

KaadotOK

Lattian kaadot ovat puutteelliset ja vesilammikoita jää lillumaan nurkkiin. Hirsinen sauna on rakennettu joskus 70-luvulla ja on muuten OK. Lattia on maalattu joskus, en tiedä millä, mutta se on kullnut rallien alla lähes kokonaan pois. Maalaus lienee helppo hioa pois rälläkällä. Millä teen lattiaan uudet kaadot viikon aikana, eli onko jotain valusementtiä, joka olisi niin nopeaa että valun jälkeen se olisi maalattavissa jo noin 4:n päivän kuluttua? Valu/tasoitekerroksen paksuus tulisi olemaan max 20 mm. Vai onko olemassa polymeerihartseja, joilla homman voisi tehdä kerralla, eli maalausta ei tarvittaisi. Laattojahan mökkisaunaan ei kannata laittaa, kun kosteus/pakkanen irrottaa ne kuitenkin ekana talvena. Sauna on siis kuiva kun aloitan korjauksen.

16

5196

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • BauHerr

      Vesi/betoni suhteella betonin saa kuivumaan nopeammin. Jos on paksu kerros, niin viikkoja kuivumiseen menee kuitenkin.

    • 10000

      Tuohon pintaan ei saa tarttumaan uutta betonia, kuin yhdellä keinolla. Se keino on saneerauslaasti jota käytetään laattojen liimaukseen. Siinä liimassa on sementtiä ja se antaa liiman ansiosta pienen elämisen mahdollisuuden niiden kahden betonin väliin.

      Se vanhan betonin huokoinen pinta on vanhan lian kyllästämä ja senvuoksi vaikea tartuntapinta uudelle kerrokselle.

      Saneerauslaasti kammataan kosteaan pintaan 9 mm kammalla ja jäykkä betoni raekoko n. 10- 12 mm päälle ja tasataan kaadot hyvin. Voi sen lattian laatoittaa, kyllä laatat siinä pysyy.

      Hyvä panna sähkövastus betoniin niin jalalle kiva parin tunnin odotuksen jälkeen. Vastukseen ei tarvitse panna termostaattia, riittää roikkakosketin. Kunhan nostaa 180 cm korkeudelle.

      Sinne mukava nukahtaakkin, kun naisväki työntää ulkoruokintaan.

      Vastuksen ansiosta sen saa kuivumaan viikossa.

      • remonttimies1

        Pese kristallisoodalla ja huuhdo ei tarvetta hiova, saneerauslaastilla kaadot ja laatoita samalla laastilla 2päivän jälkeen kyllä pysyy olen noitakin eräitä tehnyt, samalla menee sinne se lämpökaapelikin.


    • Juupajuuna

      tiijä sitte, laatoitetaan niitä ulkoterassejakin, aivan hyvällä menestyksellä.
      Edelleen pikatasoita, vesieritys, ja laatat!

    • KaadotOK

      Kiitos hyvistä vastauksista. Teen homman saneerauslaastitekniikalla. Itse asiassa kaverini suositteli suunnilleen samanlaista reseptiä. Teen kaadot, tasoitan, laitan kosteuseriteet, ja laatoitan ja saumaan ja laitan saumauslaastiin kosteuseristeen.
      Katsotaan sitten ensi keväänä, kun palaan kylmälle mökilleni onko laatat irti.

      • 231rt

        Betonilattia on kylmä peruskylmässä saunassa mutta laatat vieläkin kylmemmät. Kaadot kondikseen ja asiaankuuluva epoksimaali pintaan.


      • KaadotOK

        Meinasin tehdä tuon laatoituksen lähinnä ulkonäkösyistä. Saunani lattialla on nytkin lämpökäsitellystä kuusesta tehdyt rallit joten ei kylmyys haittaa.


    • rakennusmies3

      Jos se sauna on talvet kylmillään niin älä laita lattiaan laatan alle vesieristettä. Sitä käytetään vain jatkuvasti lämpimissä tiloissa. Altapäin nouseva kosteus voi irroittaa muuten ne laatat. Omassa kesäkäytössä olevassa saunassa on laatat pysyneet jo yli 20-vuotta ilman eristeitä. Ennen lattian korjausta ota maali ja hilseilevä betoni pois timantti kuppilaikalla. Vuokraamosta saa, ja imuri oltava myös.
      Ei kannata uskoa kaikkea mitä näillä palstoilla kirjoitellaan, välillä on toki paljon hyviäkin ohjeita. Nämä kosteiden tilojen korjaukset ja rakentamiset eivät ole sieltä helpoimmasta päästä, ja moni on saanutkin oppinsa kokeilujen kautta.

      • Oikaisu

        Hei "rakennusmies3", pakkasenkestävää vedeneristettä valmistetaan ja sitä myyvät rautakaupat, jos ei ole suoraan hyllyssä, tilaavat varmasti.


      • tuubaa

        Laattojen saumat läpäisee paljon enemmän vettä kuin laatasta koskaan tulee nousemaan.
        Ihan totta - Ei kannata uskoa kaikkea mitä näillä palstoilla kirjoitellaan


    • rautak.myyjä

      Ardeksin kaksikomponenttinen vesieriste on täysin pakkasen kestävää ja sitä käytetään ongelma paikoissa. Jos talviaikana betonilaatta kostuu niin kosteus tiivistyy vesieristeen alle ja irroiottaa tiiviin eristeen . Samoin tapahtuu myös tiiviille maalille. Varmempi ratkaisu kesäkäyttöisissä saunoissa on jättää se vesieriste pois.
      Vesieriste valmistajilta saa näistä lisätietoja.

      • joo.patijoo

        Tulit juuri edellä mitätöineesi k.komponenttimaalit ja niiden toiminnan kesäsaunojen betonilattioiden pinnoitteena.

        Miten se betonilaatta talviaikana mahtaa oikein kastua? Muuten kuin ilman pintakäsittelyä?


    • KaadotOK

      Se lattia on nyt vaiheessa: Oioin sen Cascon Multifix Superflexillä. Hioin tinattilaikalla siten että alkuperäistä betonia lähti pari milliä ja osa siitä joustavasta saneerauslaastista. Nyt lattiassa on oikeat kaadot, mutta siis kahta materiaalia, betonia ja saneerauslaastia. Laatoitanko sen vai maalaanko epoksimaalilla? Sanovat tuon superflexin olevan superflexiä, eli kestää pieniä vääntöjä. Pysyykö epoksimaali siinä?
      Imeekö saneerauslaastipinta vettä paljon, eli voinko jättää pintakäsittelyn ensi kesään? Kuten huomaatte, olen siis aloittelija em. asiassa ja tarvitsen kokemustietoa. Laasti-laatta- ym kauppiailta saa todella monenlaista ja ristiin menevää "tietoa".

      • 1234t

        Makuasia laatoitatko vai maalaat. Betoni on kylmä laatta saatanan kylmä. Maalaus paljastaa kaikki viat betonipinnassa jos niitä on.

        Se vain tuli mieleen että jos maalaat jos ilmat antaa myöten maalaisin nyt ennenkun lattia sotkeentuu mikjä heikentää epoksin tarttumista tai paska puskee maalin läpi jos laattaan jää likaa.

        Imeehän se saneerauslaasti vettä ja kun pakkaset tulee ja sauna on käytössä betonissa oleva vesi voi jäätyä ja rikkoa laatan? Varma en ole mutta en riskeeraisi


    • KaadotOK

      No nyt se on tehty. Maalasin lattian kertaalleen Solmaster EP 10-epoksimaalilla, joka kovettui vuorokaudessa. Saneerauslaastin ja betonin rajoja ei huomaa. Vesi lähtee liukkaasti lattiakaivoon ja roskat on mukava huuhtoa vedellä lattiakaivon ritilään ja lakaista aamulla kuivana pois. Kerron ensi kesänä lisää, kun olen vaihtanut uuden kiukaan ja tarkastanut pinnoitten pysyvyyden.

      • epoo

        Epoksi pysyy jos maalattava pinta on puhdas eikä laattaan pääse vettä esim. maaperästä tms. Ihmeellisesti vain pukkaa läpi laatan epäpuhtaudet vaikka on läpäisemätön pinta? Toinen vaihtoehto voi tosin olla tuhkien tippuminen ja kiuaskivien murenemiset tms. Jälkiviisaana olisi kannattunut sävyttää epoksi tummaksi nyt lattia on em:sta syystä/syistä likaisen nökäinen mutta ehyt ainakin vielä 10:n jälkeen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      74
      3374
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      562
      3190
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      41
      2762
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2062
    5. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      313
      1864
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1855
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      12
      1795
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      136
      1442
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1261
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1248
    Aihe