Vesijättömaa

Hämmentää

Muutamassa myynnissä olleessa kesämökkikiinteistössä olen törmännyt tilanteeseen, jossa rantatontin edessä oleva ilmeisesti vesijättömaa, tai kapea vesialue heti rantaviivan tuntumassa, on jonkun toisen kiinteistötunnuksen omistuksessa.
Mikä idea tällaisessa oikein on?
Olen kuvitellut että yleensä rantatontin omistaja noita alueita lunastaa itselleen ja liittää tonttiinsa, kun rantaviiva vetäytyy tms, mutta miksi ihmeessä joku muu sen siitä lunastaa? Alue on kuitenkin yleensä niin kapea, ettei siihen mitään rakentaa voi.
Tällaisia alueita näkyy olevan esim Orivedellä Koljonselän länsiosien rannoilla useitakin. Mikään niistä ei ole kyseisen rantatontin omistuksessa.
Mitä kaikkea tuollainen käytännössä voi rantatontin omistajalta rajoittaa? Ruoppausta ilmeisesti ainakin?

13

1206

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Roussamo

      Yleensä tällaisen vesijätön voi lunastaa tai on voinut joskus lunastaa omaksi tontin kohdalta, mutta ehkäpä silloisen omistajan mielestä hinta on ollut liian korkea. Lunastamattomana vesijättö rajoittaa toimintaa siinä missä toisen omistama maa yleensäkin. Luvatta siellä ei voi tehdä mitään. Jos tuollainen kaistale on mökin ja järven välissä, kyseessä ei siis ole rantatontti.

      • tinkivaraahyvin

        Kun on kapesta alueesta kyse ei haittaa mökkeilyä yhtään (uiminen-vene-pieni ponttooni laituri), tarkista rajapyykit ja tinkaa hintaa alas jos kauppaa teet.


      • nimim.saakotoisenmaalle
        tinkivaraahyvin kirjoitti:

        Kun on kapesta alueesta kyse ei haittaa mökkeilyä yhtään (uiminen-vene-pieni ponttooni laituri), tarkista rajapyykit ja tinkaa hintaa alas jos kauppaa teet.

        Ei kyllä pientäkään laituria saa toisen maalle rakentaa.. Jos siis jättöä ei omista, voi veneen pidosta, ja laiturista tulla ongelmia.


    • mafian-touhuja

      pyydä jako kunnalta kirjallinen arvio jätön hinnasta. hattulassa ainakin on aivan mielipuolisia pyyntöjä 0,20-50e neliö ostajan pärstä kertoimen mukaan.ja voi olla etteivät myykkään

      • Höpöhöpö. Jakokunnan omistaman vesijätön pakkolunastaminen on aina mahdollista. Ei tarvitse edes neuvotella jakokunnan kanssa, hakemus vain maanmittauslaitokselle, toimitusinsinööri sitten määrittelee lunastushinnan alueen maan keskihinnan mukaan (toki ominaisuudetkin hieman vaikuttavat, kallio on kallimpaa kun savi jne).

        Sen sijaan ongelmaksi muodostuu tilanne jossa vesijättö on ykstyisomistuksessa. Mikäli vesijättö on muodostunut sen jälkeen kun kiinteistö on hankittu niin yksityisomisteinenkin on pakkolunastuskelpoista, muuten ei. Jos ei ole, niin sitten pitää kiltisiti maksaa omistajan pyytämä hinta.


      • kokemusta-on

        jakokunnan edustajat määrittävät hinnan . eikä sitä ole pakko myydä maanmittaus laitos on vain palkattuna renkinä välistä vetämässä


      • Ihan turha vängätä asiasta josta et näköjään tiedä mitään!


      • oikeudessa-on

        sus siunakkoon tommosta leikisti kiinteistö välittäjää pitää varoa. eipä ole hajuaakaan asiasta. jako kunta(yksityis henkilökö) joka tapauksessa päättää hinnan. maan mittaus siinä välissä työllistää itseään mutta on vain konsultti joka antaa mutu arvioita ja jako kunta pistää nollan perään. kyllä rahaa vaatii että lähdet pakko lunastukseen. minulla on 4 tapausta eri jako kunnissa että kokemusta on mutta hattulassa on tapana pyytää siivutontista n.25.m yleiseksi vene valkamaksi muuten jätön kaupasta ei tulisi mitään. osta tai et maanmittauksen pellet hymistelee "niin se on"


    • Hämmentää

      Vastaan itselleni aloituspostauksen kysymykseen; kiinteistönvälittäjältä sain taanoin tiedon, että kyseiset alueet ovat ns. yhteisiä vesialueita (joihin myös ko. kiinteistöllä on oikeus).
      Mitähän tuo käytännössä tarkoittaa? Lähinnä muiden oikeudenhaltioiden osalta? Alue on kuitenkin Paikkatietoikkunan kartan mukaan ihan rantaviivassa, ja siitä parikymmentä metriä järvelle koko tontin leveydeltä (toki myös naapureiden rannan edustalla, näitä alueita on siellä paljon).
      Onko tuolla muuta vaikutusta kun kalastusoikeuteen? Vai edes siihen?

      • Hämmentää

        ...niin, kyseessä ei siis ollutkaan vesijättömaa.


      • Hämmentää kirjoitti:

        ...niin, kyseessä ei siis ollutkaan vesijättömaa.

        Kyllä, kyseessä on vesijättömaa jos kiinteistön rajan ja keskimääräisen vedenpinnan vesirajan välillä on maata. Vesijätön omistaa aina vesialueen omistaja, eli joko jakokunta (alueen kiinteistöt, vesialue on aikoinaan ollut kylän yhteinen) tai yksityinen taho (luonnollinen henkilö, tai oikeushenkilö kuten kuolinpesä, yritys tai yhdistys sekä Valtio). Mikäli kyseessä on jakokunta (kuten tässä tapauksessa) vesijättö on aina pakkolunastettavissa ja hinnan määrittelee maanmittauslaitoksen toimitusinsinööri. Yksityisomisteinen on pakkolunastettavissa ainoastaan mikäli vesijättö on syntynyt sen jälkeen kun lunastaja on saanut kiinteistön omistukseensa tai mikäli ranta-asemakaavan mukaisen tontin muodostaminen tätä edellyttää.

        Tuolla yhdellä aikaisemmalla vänkääjällä on pieni aivopieru väittäessään jakokunnan omistaman vesijätön olevan yksityisomisteista. Yhteisalueet kun "omistaa" sen kiinteistöt, eivät kiinteistöjen omistajat, ja kiinteistö ei ole oikeushenkilö.


    • Lunastimme

      Onko tuo laki muuttunut, että pitäisi kiinteistön hankinnan jälkeen olla muodostunutta, jotta voi yksityiseltä saa pakolla lunastaa...entä kunnalta.
      Enpä tiennytkään, että omistajan luokka vaikuttaa lunastikseen.

      Vaikuttaako kaavan ikä tai taso?

    • kfkfkfgkf

      Valtaosa löpisee omiaan
      Maamittauslaitoksen sivulla on tarkka selvitys vesijätön lunastuksesta
      Hakusana "vesijätön lunastus" ja sieltä maamittauslaitos

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      17
      1455
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe