Miten opettaa koira tuomaan saalis ja luopumaan

MetsästäväKoira

Miten kovan riistaviestin omaavalle koiralle voi opettaa sen että oli mikä tahansa aarre, se tuodaan omistajalle ja annetaan pois? Jos se siis ei käykään ihan noin vaan.
Koira on jo nyt 14-viikkoisena tappanut kaksi räkättiä ja no, ne sai vielä vaihdettua nameihin ja nyt se vielä tulee viimeistään kun itse lähtee riittävän kauas: vaikka juosten. Pentuhan tulee kyllä perässä. Tänään sitten oravan raato suussa. Mutta enää ei oravaa antanut, vaihtoon ei kelvannut edes possun sydän. Kyseessä on isoksi ja todella vahvaksi kasvava koira ja nyt se puree jo leuat todella tiukkaan yhteen. Se ei siis ole sinänsä pelko, että se "rääkkää" sääliitaan edes nyt, ne on olleet naskaleillakin kyllä henki pois kerrasta. Ei se riistavietti ole myöskään yllätys, näillä ihan kuuluu se olla, mutta edelliselläkin oli, ihan vaihto onnistui - eikä lähelläkään näin nuorena näin kovaa. En halua että se syö mitään ylimääräistä mutta tämän kohdalla ei riitäkään enää pelkkä vaihto.

Luoksetulon pitää olla varmaa, mutta se ei riitä: kehun kyllä luoksetulosta, mutta tänäänkin sain sitten lopulta sen raadon vain väkisin pois. Harjoiteltiin luopumista sillä kyllä ja se onnistui todella monta kertaa, mutta sitten aina päätös oli lopulta ottaa se. Onnistuneeseen suoritukseen saatiin lopetettua, mutta, mutta... Pentuhan on pieni, ei se vielä osaa, mutta siitä kasvaa iso. Kotona se luopuu hyvin, mutta irti-käsky tuntuu olevan haasteellinen tässä kohtaa. Jätä käskyä se tottelee jonkun "vähemmän merkittävän" kanssa. Onko kyse vaan ajasta? Miten voi treenata paremmin? Miten metsästyskoirat saa tuomaan sen saaliin ja antamaan sen pois, jos se luopuminen ei olekaan ihan helppoa. Luulisi että niillekin se saalis on todella kova juttu. Omistajalla pitäisi siis olla tarjota jotain vielä kannattavampaa. Mutta pitääkö tässä nyt joulukinkkia alkaa raahaamaan mukana, vai oisko muita vinkkejä?
Raadoista tulee matoja ja ties minkä jänisruton se hankkii, samoin kun pelkään että se syö jonkun kyykäärmeen isona. Tai nyt pienenä. Me liikutaan kuitenkin metsässä todella paljon ja kiinnikään en viitsisi aina pitää. Ihan jo turvallisuussyistä olisi syytä saada tämä ahnaskin kaveri uskomaan.
(Ja siis en voi ottaa aina kaikkea väkisin enkä tehdä luoksetulosta epämiellyttävää missään tapauksessa, jep)

3

212

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mehtäläeset

      Pelkkä palkka ei mielestäni koskaan riitä koiran koulutuksessa. Sinun pitää olla koirallesi johtaja, auktoriteetti. Silloin se tekee mitä pyydät. Tokihan nuori koira vielä hakee paikkaansa, mutta aikuistuessaan se haluaa totella laumanjohtajaa jota se kunnioittaa. Keskity siis olemaan hyvä laumanjohtaja koirallesi! Meillä ainakin hyvin tullaan juttuun kovaviettisten koirien kanssa, ne noudattavat käskyjä iloisesti ilman palkkaa.

      • 5y4

        Niin se tottelee, jos se tietää mitä siltä odotetaan. Mutta kun koira ei puhu suomea, niin jollainlaillahan sen pitää tietää koska sen odotetaan se saalis tuovan. Ei voi ulkomaalaisellekaan huutaa suomeksi että tuo nyt se tänne, ja päästä irti, kun ei se yksin mitään auta vaikka miten todistelisi johtajuuttaan. Jos se ei suomea puhu, se ei ymmärrä ja lähtökohtaisesti koira ei puhu: eri käskyt on vain opetettuja koodeja joita koira kyllä noudattaa jos tietää mitä ne tarkoittaa. Juttuun tuleminen, johtajuus ja käskyn ymmärtäminen on eri asioita.
        Eli se tuosta ei kyllä selvinnyt yhtään, miten se käsky opetetaan. Riitti nyt palkka tai ei.
        Miten se siis opetetaan?


    • asijantuntija

      Koira on saatava luopumaan lelusta tms niin että se on mielekästä.

      Muista ettei saa liikaa opettaa kerralla.
      Muutama toisto riittää. Lopeta onnistumiseen ja kehu koiraa maan ääriin kun se onnistuu.

      Kokeile opettaa lelulla: nakkaat sen johonkin ja koira hakee sen ja tuo luoksesi. Pyydät sen vaikka istumaan tai makaamaan ja luovuttamaan saaliin (lelun) sinulle. (Se ei siis ole jalkeilla niin sen on vaikeampi hangoitella vastaan.)
      Otat lelusta kiinni, kiskot sitä kevyesti pois suusta ja pyydät sen jollakin käskyllä itsellesi.
      Voit palkita antamalla jonkin toisen lelun koiralle raadeltavaksi. Nimenomaan niin, eikä sitä samaa lelua. Tai joku makupala.

      Näin minä tekisin teoriassa. Käytännössä voi olla hankalampaa, mutta täytyy opettaa koiralle kuka on johtaja. Kyllä se siitä oppii! (:

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      368
      4543
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      85
      1865
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      65
      1600
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      213
      1397
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1390
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1361
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1347
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1235
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1218
    Aihe