Helsinki-Vantaa: Hintakartelli?

Travellerix

Onko kyse hintakartellista, kun ruoka ja juoma (esim. vesi, limu, sämpylä) ovat monissa Helsinki-Vantaan lentoaseman (turvatarkastusten jälkeen) ravintoloissa, kaupoissa ja kioskeissa samanhintaisia?

Ja niinhän se on, että ennen vanhaan lentoasemilta kannatti ostaa verovapaita tuliaisia - muttei enää! Hinnat kaupungilla hakkaavat aseman hinnat mennen tullen.

16

220

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 989330

      Samaa olen miettinyt, liekö sitten saman omistajan paikkoja kaikki? Onko se edes mahdollista? Syömässä kannattaa käydä lähtöselvityksen jälkeen, siis ennen kuin menee turvatarkastuksen läpi, siellä ykkös/pohjakerroksen Cesar's Little Italyssa, siellä on ihan normaalihintaista ruokaa seisovasta pöydästä ja pizzaa/hampurilaisia listalta. Ei kyllä mitään makuelämyksiä, mutta lentokenttähintoihin nähden kohtuuhintaista.

    • HELKIXHEL

      Miten ei olla koskaan eksytty Cesar'sille?? Täytyypä etsiä ko. paikka ensi kerralla. Ärrän korvapuusti ja limu ovat myös kohtuuhintaista evästä lentoasemalla. :)

      • 989330

        Joo, sinne Cesarsille ei oikein voi eksyä sattumalta, pitää tietää mistä se löytyy. Siellä käy kentällä työskentelevätkin syömässä, sen mitä olen ohimennen seuraillut asiakaskuntaa. Heille on ID-hintaiset lounaat siellä, hieman edullisemmat kuin muille asiakkaille. Taas sunnuntaina on käytävä siellä, kun seuraavan kerran lennolle lähdetään.


    • BonusKorttia

      on, syömäänkö sinne mennään? Ja kuka ostaa "taxfreestä" tai laivalta yhtään mitään,,, huh huh....

    • pysyyvaankotona

      perseaukisena kaikki on kallista

      • traveller2

        Sinähän sen tiedät, luuseri!


    • ravintolahinnat ei ole eivätkä koskaan tule taxfreen piiriin. Ja euroopan lennoilla ei sen vertaa. Miten olisi omat eväät....muikkukukkoa ja voileipiä mukaan? Näin se köyhän matkattava nöyränä maailmalle.

    • Monopolia

      Havaintosi ovat totta. Kaikkialla myydään esimerkiksi samanlaisia kolmioleipiä, hiukan eri täytteillä ja jokaisessa paikassa sama hinta. Sama koskee esimerkiksi vesipulloja, aiemmin toki R-kioskilta sai hiukan halvemmalla R-veden.

      Eli Helsinki Vantaalla ei ole olemassakaan mitään kilpailua palveluissa tai hinnoissa, vaan hinnat pidetään tarkoituksellisesti korkealla. Tätä ei Finavia ole koskaan myöntänyt, vaikka asiaa joskus on median välityksellä tiedusteltukin. Totuus on, että Finavia päättää ketkä pääsevät kaupallisille paikoille vuokralaisiksi ja velvoittaa hommaamaan tuotteet myyntiin keskitetyn hankinnan kautta. Tämän vuoksi pullat, sämpylät, kolmioleivät ovat samaa valikoima ja saman hintaisia Helsinki Vantaalla. Monopoli rules, vaikka sitä ei uskalleta myöntää.

      Oikea kilpailu siis puuttuu kokonaan. Lähes jokainen Helsinki Vantaalla toimiva kahvila on SSP Finlandin pyörittämä, muutamaa lukuunottamatta, mutta kuuluvatko ne sitten toiselle ketjulle, joka alkaa pyörittämään ravintolapalveluita lentokentällä. Äkkiseltään katsottuna voi olla 1-2 kahvilaa, joita ei kumpikaan ketju pyöritä (en äkkiseltään löytänyt tarkempaa tietoa kaikista).

      Eli ei ole ihme, että hinnat ovat korkeat ja valikoima samaa, kun kerran eri kahvilat kuuluvat saman firmaan. Yksittäisen toimijan on varmasti liki mahdotonta päästä Helsinki Vantaalle toimijaksi, varsinkaan jollei sitoudu vaadittuihin sopimusehtoihin.

      Ihan vain mielenkiinnosta laitan linkin, josta voi tarkistaa miten kahvilatoimintaa pyöritettään eri nimillä, jottei näyttäisi ulkopuolisille liian pahalta.

      http://www.sspfinland.fi/fi/helsinki-vantaan-lentoaseman-ravintolat-kahvilat-ja-lounget/terminaali-2/kahvilat/

      • Travelleriks

        Tulipa tarkkaa lisätietoa asiasta! Kiitos nimim. "Monopolia"!

        Onko Finavian etu, että Suomen maine kalliina maana jyrää edelleen? Olen ymmärtänyt, että Finavia haluaa tehdä Helsinki-Vantaasta keskeisen hubin tänne Pohjolaan.

        Joku roti kahvilapalveluiden hintatasoon! Ottakaa rahat ei-ihan-niin-pakollisista fine-dining-palveluista!


    • Miksi lentokentällä pitäisi olla sika halpaa kaikki jutut? Eikö ole pääasia että rahalla saa mitä mieli tekee. Itseä tämä ei koske kun käytän aina lounge tiloja. Ihan sama mitä maksaa sillä laadusta kannattaa maksaakin.

      • KukaMuistaa

        Vielä -80 ja 90 luvun taitteessa taxfree puolella oli edullisempaa ostaa vaikka olutta kuin Helsingin ravintoloissa. Silloin taxfree oli taxfree( suom: verovapaa)


      • EUjaTaxFree

        Tax free myynti on loppunut EU:n sisäisillä lennoilla mukaanluettuna ostokset lentoasemilla 01.07.1999.
        Nykyisin tuotteissa kaksi hintaa, EU ja NON-EU.


      • EUjaTaxFree

        PS. Kaikilla lentoasemilla maailmanlaajuisesti on korkeat hinnat. Vuokrat lentoasemilla ovat korket ja monilla lentoasemilla palveluja tarjoavat yritykset jotuvat maksamaan provisiota myynnistä lentoaeman omistajalle.
        Näillä tuloilla lentoasemat esim. kunnostetaan,siivotaan,lisätään matkustajien mukavuutta.
        Jos ympäristö on aivan samantekevää voi mennä ostamaan syötävää ja juotavaa jostain muualta ja syödä ne vaikka rautatieasemalla.


      • Ibanaba

        Totta! Lentoasemilta ei ole kannattanut ostaan juurikaan mitään aikoihin - kalliit ovat hinnat koti-Suomessa kuin maailmallakin.

        Ostan tuliaiset aina muualta kuin lentoasemalta!


    • STATEMONOPOL

      EI OLE ENÄÄ VEROVAPAITA TULIAISIA MUILLE KUIN EU:N ULKOPUOLELLE MATKUSTAVILLE

      KYLLÄ FINNAVIA OSAA PERIÄ HYVÄT TILAVUOKRAT YRITTÄJILTÄ

      • FINAVIAeiFINNAVIA

        Nimi on FINAVIA, entinen ILMAILUHALLITUS.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2793
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      75
      1496
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1450
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      33
      1223
    5. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      10
      1180
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1173
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1170
    8. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1164
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1099
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      10
      1090
    Aihe