Missä puhutaan aidointa savoa?

Huarapiäsky

Olen Savoon (Leppävirta) 10 vuotta sitten muuttanut hämäläinen, ja ihastunut savon murteen rikkauteen. Savolaiset kuitenkin itse kiistelevät siitä, mikä sitä "oikeata" savoa oikein on. Osaisiko joku savon murretta osaava/tietävä valaista?

9

217

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Varkaatkukoistaa

      Sattui itsellekin suhdeongelma, johon reagoin myöhemmin. Tai sitten en. Nykänen teki rahaa asialla, mutt´ kudelmansa ongelmallakin.

    • Savon_mies

      Pohjoisessa, sillä etelässä ja idässä on karjalainen vaikutus selvä ("esim. "mie" ja monikkomuoto "taloloissa").

    • Sudeettisavolainen

      Olet kai huomannut, että kaikki savolaiset ovat mielestään aidoimpia ;-). Kielitieteiljätkin ovat asiaa tutkineet ja netistä löytyy murrekarttoja yllin kyllin. Savolaismurteiden alue on hyvin laaja, eräs kiila uluttuu jopa läpi Pohjanmaan, vaikka siellä savolaisvaikutus puheessa on nykyään aika heikko, vanhusten varassa.

      Luulisin, että "aidoimpia" savolaisia, siis murretta aktiivisesti käyttäviä, löytyy itä-länsi - suunnassa Jyväskylän läheltä Joensuun seuduille. Pohjois-etelä -suunnassa jostain Mäntyharjulta aina Kajaaniin, Kainuuseen ja sitäkin pohjoisempaan asti.

      Idässä on karjalaismurteiden vaikutusta Joensuun seudun lisäksi ja myös ns. Itä-Savossa (Savonlinna, Sulkava, osin Juva, ehkä Rantasalmikin).

      Itse pitäisin aidoimpana murrealueena nykyään Pohjois-Savoa, entistä Kuopon lääniä. Paha kuitenkin väittää, että Varkaus olisi savolaisempi kuin Joroinen, tai Juuka vähemmän savolainen kuin Kaavi. Leppävirta on kuitenkin ydintä. Murteet ovat jatkumoja ja vähän vaihtelevat kunnittain ja jopa kylittäin. Vaekka samoja savolaesia oovattii.

    • Ossoonminnäe

      Varmaankin aidoimpia murteen puhujia löytyy erin alueiden syrjäisimmistä kolkista. Kuopion ympäristön version aidoimmat taitajat lienevät jossakin Nilsiän itäosissa. Ylä-Savossa esiintyvää, hieman erilaista savoa puhutaan parhaimmillaan ehkä Vieremän ja Kiuruveden syrjäkylillä, sikäli, kun sieltä enää asukkaita löytyy.

      Paljon se savon murre on minunkin 50-vuoden kokemuksen aikana muuttunut. Enää ei väännetä yhtä voimakkaasti, kuin 60-luvun alkupuolella.

      • Sudeettisavolainen

        Öhöm tuota , sitten kai olen oppinut aidointa savoa :-). Olen lähtöisin Itä-Nilsiän syrjäkylältä, entisen Muuruveden rajalta. Sammoo kyllä viäntävät koko Nilsijässä ja vähä ettäämmälläkii.


    • MulloonMänijä

      Aloittajalle pieni kertaus savon murteen ilmenemismuodoista. Kuopion ympäristössä puhuttu Pohjois-Savon murre eroaa paljon siitä murteesta, jota puhutaan Etelä-Savossa, Mikkelin ympäristössä. Itseasiassa Pohjois-Karjalan murre on paljon lähempänä Pohjois-Savon murretta, kuin Etelä-Savon murre Pohjois-Savon murretta.

      Syntyjään joensuulaisen Terho Könösen Pohjois-Karjalan murteelle sanoittama "Suhmuran santara" laulu on esimerkiksi niin täydellisesti Pohjois-Savon murteen kanssa yhtä, että siinä ei ole eroa kuin persoonapronominin mie-minä osalta. Jälkimäinen on pohjoissavoa. Eroja sanontojen osalta on kyllä olemassa enemmänkin, mutta tämän laulun sanoista en ole muita huomannut. Joku muu voi ehkä enemmänkin hoksata.

      • Sudeettisavolainen

        Kallistun samalle kannalle, kyllä suuri osa pohjoskarjalaisesta puheesta on lähempänä kuopiolaista kuin mikkeliläistä. "Mie" ei murteiden ryhmittelyn kannalta ole mitenkään tärkeä. Tärkeämpää on tietty lauseintonaatio, diftongien käyttö ja liudentunut ällä. "Kualjkiäryle" on hyvä testisana.


    • stadiistvaan

      Hämäläinen hitaus näyttää pitävän paikkansa, jos 10 vuotta menee, ennenkuin saa suunsa auki ja huomaakin muitten puhuvan jotain vierasta murretta.
      Samaan sarjaan voi laskea tuon savolaisonnettoman, joka puhuu Nykäsestä ja ongelmastaan kullissaan.

    • sdfghjk

      Helsingissä tuntuvat viäntävän hiljaa ja kovvoo urakalla vaikka yrittävät olla ihan tatilaessii.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      25
      1451
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1291
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1255
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1195
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1184
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1083
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1064
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1063
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1042
    Aihe