Varo Inman ja Clear Aligner- kauneusoiontoja!

HuijattuPotilas

Aloitin viitisen kuukautta sitten Clear Aligner-oikomisprosessin ja olen siinä pisteessä, että keskeytin koko oikomisprosessin! Ei vain aikaani mennyt hukkaan, vaan myös olivat tehdä peruuttamattoman virheen, jonka ehdin estää keskeyttäessäni hoidon. Reklamoin hammashoitolaa ja sain onneksi rahani takaisin uhattuani ottaa yhteyttä potilasasiamieheen.

Clear Aligner ja Inman- kauneusoionnassa ja vastaavissa on suunnattomia ongelmia. Ymmärtäkää ensinnäkin, että tämäntyyppisistä kauneusoionnasta, että oikoja ei ole virallinen, sertifikoitu, usean vuoden koulutuksen saanut oikojahammaslääkäri, vaan oikojana voi toimia kuka tahansa, jolla on päivän oiontakoulutus takana! Mutta ei tätä asiakkaalle kerrota.

Ongelma tämän tyyppisissä hoidoissa on erityisesti se, että ne sopii joillekin potilaille, (mutta ei valtaosalle), joten siksi niitä ei voida lailla kieltää!

Kun aloitin Myyrmäessä Länsi-Vantaan Hammaslääkärissä Clear Aligner- oionnan, minulle ei kerrottu kaikki puolia oionnasta konsultaatiossa, kuten onnistuuko hoito 100%:sti. Annettiin kyllä ymmärtää, että kaikki menee hyvin, mutta ei sitä saavutetaanko haluttu lopputulos. Sain vasta viiden kuukauden jälkeen tietää, ettei hampaitani pystytä suoristamaan kun olin tyhjentänyt kukkaroani lähes tuhannen euron edestä.

Hammaslääkäri oli aina kiireinen ja kuunteli heikosti minua asiakkaana. Hammaslääkärini pahoitteli kommunikaatiokatkosta, kun ihmettelin, miten oli mahdollista, ettei hän ollut kuullut pyyntöäni saada hampaani oiottua myös pituussuunnassa. Hän puhui vain kiertoliikkeisestä oionnasta, vaikka toistin yhtenään, että eikö niin, että myös pituussuunnassa tulee hampaani myös oikoa. Ihan kun ei välittänyt, vaan oli koko ajan tietoinen, ettei oiontaa voida tehdä haluamallani tavalla. Lisäksi ihmettelen, kuka ihmeessä voi kuvitella, ettei oionta myös pituussuunnassa olisi olennaista!? Kaikilla oiontaan menijöillä on tavoite saada lopputuloksena suorat hampaat!

Aioin aloittaa myös alahampaiden oionnan mutta ihmettelin miksi alkuperäinen suunnitelma takahampaiden loitontamisesta oli kadonnut, kun aikoivat oikoa vain kulmahampaitani, jotta etuhampaat mahtuvat riviin. Ihmettelin heidän ratkaisuaan toteamalla, kuinka kulmahampaiden siirtyessä on vaara, että ne osuvat ylähampaisiin aiheuttaen kulumaa. Yleensä lääkäri tässä vaiheessa puolustaisi omaa näkemystään, mutta alkoikin pohtia toista vaihtoehtoa. Minä amatöörinä tunnuin tietävän enemmän kuin itse lääkäri.. Mutta mitä virallinen oikojahammaslääkäri totesi käydessäni häneltä pyytämässä arviota: Kulmahampaitani ei edes saa missään nimessä lähteä loitontamaan, sillä vaarana on juurien esille tuleminen. Järkyttävää! Siinä vasta olisi ollut edessä useamman vuoden kirugiset toimenpiteet.

Myöskään kauneusoionnan takana ei ole kunnon suunnitelmaa! Hammaslääkärini totesi tyynesti, kuinka hän konsultoi asiassa heidän omaa oikojaa KAHVIHETKILLÄ. Aivan käsittämätöntä kommentti!

Kiertäkää kaukaa tämäntyyppiset oionnat!! Minulla kävi tuuri, että sain rahani takaisin.. Samaa onnea ei kaikilla ole..

Aion jatkaa oiontaa mutta virallisen oikojan vastaanotolla Helsingin Dentassa, jossa tuntuu olevan todella pätevä oikojahammaslääkäri Vivian Visnapuu. Hän määritti ylä- ja alahampaiden oionnan yhteishinnaksi maksimissaan 4000 euroa eli on vain 400 euroa kalliimpi kuin mitä tämä kauneusoionta olisi tullut maksamaan! Sain kuulla hänestä ystävältäni, joka suositteli todella hyvänä oikojana. Ja sitä tuntuu olevan! Suosittelen!

4

2242

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eriasiat

      Kyseessä on kaksi aivan erityyppistä oikomishoitoa. Inman Aligner ja Invisalign, noin esimerkiksi, on tarkoitettu pääasiassa etuhampaiden esteettiseen oikomiseen, eikä niillä ole tarkoituskaan korjata suurempia purentavirheitä. Nämä menetelmät ovat tosiaan pitkälti esteettistä hoitoa (toiminnallisuuskin toki voi parantua ja hampaiden puhdistaminen helpottua yms). Moni aikuinen haluaa vain etualueen kuntoon ja on siihen tyytyväinen, mikäli purenta on muuten suhteellisen hyvä. Näinhän on usein esim. ahtaustiloissa - näyttävät pahalta, mutta varsinaista purentavirhettä ei ole. Ainakin Inman Aligner-systeemissä joudutaan myös hampaita hiomaan, usein n. puoli milliä väleistä, jolloin saadaan tarvittava tila hampaiden siirtämiseksi suoraan riviin.
      Perinteisillä kiinteillä oikomiskojeilla ("raudoilla") voidaan purentavirheitä hoitaa huomattavasti monipuolisemmin. Monilla on vain niin kiire saada tulosta eikä muka voi olla aikuisena oikomisraudat suussa, ettei into riitä tähän. Esteettinen oikomishoito kun voidaan irrotettavilla kiskoilla toteuttaa muutamassa kuukaudessa. On myös totta, että koska näillä kiskoilla ei purentaa voida täydellisesti korjata, oikomishoidon erikoishammaslääkärit (oikojat) tuntuvat näitä hoitomuotoja väheksyvän. Nämä "kevyet" oikomishoidot onkin suunniteltu pääasiassa yleishammaslääkäreiden tehtäviksi. Kysyntä on tiettävästi suurta!
      Inman A. ja Invisalign ovat systeemejä, joissa suunnittelu tapahtuu tietokoneella ja varsinaiset kojeet tulevat Amerikasta (Etelä-Amerikasta ellen väärin muista). Tämä tekee systeemistä kohtalaisen hintavan.
      Ja rehellisyyden nimissä, varmasti iso osa konsultaatioista työpaikoilla todellakin tapahtuu kahvihuoneessa! Erittäin harvoin on oikeasti sellaista aikaa, että erikoishammaslääkäri olisi paikalla vastaanotolla ja konsultaatioihin olisi varattu kallista työaikaa - muutenhan siitäkin pitäisi maksaa, että toinen käyttää asiantuntemustaan. Jos on mutkikkaampi keissi, se nyt ei tietenkään ruokiksella selviä, vaan voi vaatia pitemmän keskustelutuokion, joka lienee järjestettävissä sekin...

      Ja lopuksi: koskaan, ei koskaan, voida 100 prosenttisesti taata, että jokin hoito tuottaa sata prosenttisesti halutun tuloksen. Ihmiset ovat yksilöitä ja kukin reagoi hoitoon omalla tavallaan. Toisen hampaat siirtyvät nopeammin kuin toisen ja pysyvät paikallaan, toisella taas ei. Tähän vaikuttavat monet tekijät, joita en nyt tässä ala eritellä.

      Ymmärrän että olet tuohtunut. Ilmeisesti asettamiasi tavoitteita ei ollut mahdollista saavuttaa kyseisellä hoitomenetelmällä ja sinua ei ole siitä täysin informoitu. Vanha juttu, jos menee kirurgille, saa kirurgista hoitoa, jos menee korvalääkärille, hän hoitaa korvia... hammaslääkärisi on käyttänyt sitä menetelmää, joka hänellä on ollut tarjota, eikä ole ehkä ymmärtänyt, että tulit muuta tarkoitusta varten ja sinut olisi pitänyt alunalkaen ohjata oikojalle.

      • välit_auki_hiottu

        Inman Aligner tulee Tanskasta. Laitteen on kehittänyt yksi mies. Itse laitteessa ei ole mitään erikoista mitä ei aiemmin olisi oltu käytetty. Laitteeseen on laitettu useampi "muuttuja" mukaan, mikä nostaa se hintaa. Laite on myös hutera, sitä on usein hankala pitää. CAD-suunnittelusta ei hoidossa ole mitään erityistä apua, hintaa sillä saa kuitenkin lisää.
        Irrotettavia oikomislaitteita on kehitetty yli 3000 erilaista, niistä löytyy kyllä kullekin potilaalle sopiva ja hinnaltaan esim. tavallinen työntöjousilevy on selvästi IA:ta halvempi ja vastaanottoaikaa ei kulu sen enempää kuin IA hoidoissa.
        Mutta kuka nyt ostaisi työntöjousilevyn kun on kerran hienolta kuulosta Inman Aligner saatavana :-)


      • HuijattuPotilas

        Kysynnästä viis, jos saadaan peruuttamatonta tuhoa aikaiseksi. Näitä tuhoja käsittelee potilasasiamies kuulemma päivittäin.

        Juteltuani ihmisten kanssa kauneusoionnasta ja sen komplikaatioista, yksikään vastaan tuleva ei ole ollut täysin ollut tyytyväinen, eikä siten voi sanoa suosittelevansa hoitoja tai pahimmassa tapauksessa hammaskalusto on tuhottu peruuttamattomasti pilalle. Eräskin kertoi, että hänen hampaansa ovat vaurioituneet nopean oikomisen tuloksena, sillä hammasluuta ei ehtinyt rakentua lyhyessä ajassa, toisin kuin pidempi aikaisessa oionnassa.

        Yhden päivän kauneusoiontakoulutus ei tee hammaslääkäristä oikojaa. Niin kuin kirjoitin edellä hammasoikoja on saanut pätevyyden usean vuoden erikoistumisella oikomiseen, toisin kuin kauneusoiontakoulutus rajoittuu yhteen päivään!


      • HuijattuPotilas

        Lisäksi vielä ihmettelen suuresti kommenttiasi: "hammaslääkärisi on käyttänyt sitä menetelmää, joka hänellä on ollut tarjota, eikä ole ehkä ymmärtänyt, että tulit muuta tarkoitusta varten ja sinut olisi pitänyt alunalkaen ohjata oikojalle". Tässä tapauksesa hammaslääkäri olisi pitänyt olla rehti ja selittää kaikki negatiivisetkin seuraamukset, mitä kauneusoionnalla on. Vain murto-osallehan kauneusoionta sopii! Hammaslääkäri tietää kuitenkin vähän enemmän (tai pitäisi tietää) kokonaisvaltaisesta hammasoionnasta, vastaako kyseinen hoitomuoto potilaan tarpeita. Mutta jos on kauhea kiire, niin kuin kyseisellä lääkärilä oli, ei varmasti ole taitoa pysähtyä kuuntelemaan potilasta tai saatikka että kertoisi myös hoidon kääntöpuoletkin. Tai sitten ei välitä, jos on rahankiilto silmissä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2854
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      531
      2696
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1875
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1857
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1758
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1689
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1342
    8. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      61
      1149
    9. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      89
      1135
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1112
    Aihe