Help! En kykene laihduttamaan

vihaantätäjaitseäni

Oon 18-vuotias aika keskipituinen naisenalku ja painan tätä nykyä liki 100 kiloa. Oon ollu ylipainoinen parisen vuotta ja koko ajan vain kiloja kertyy lisää. Vanhemmatkin huomauttelee, kun musta tulee "kauhee läski" ja "tynnyri".

Mun ongelma on epäterveelliset naposteltavat. Ne auttaa mua keskittymään opiskeluuni, kun usein olo on ihan voimaton ja haukottelen jo parin minuutin päästä koulukirjan avaamisesta. Ne myös työntää ikäviä asioita pois mielestä ja "lohduttaa". Syöminen on usein hallitsematonta ja pienikin pala hyvänmakuista ruokaa saa mulle toisaalta huonon omatunnon. Välillä koitan oksentaa syömäni ruoan, välillä syödä pieniä määriä esim. karkkeja, jotka sisältää laktoosia, koska laktoosi ei imeydy mulla lainkaan.

Inhoan itseäni ja pelkään, että mua tuijotetaan aina, kun oon tällainen "läski".

Mun säälittävä itsekontrollin puute saa mut haluamaan tyyliin hypätä jonnekin junan alle. Ja tiiän, että tä kuulostaa naurettavalta. Mutta kun kysymys ei oo vain painosta. Tunnen itteni säälittäväksi elämässä epäonnistujaksi, joka ei kykene mihinkään.

8

99

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tsempppppiii

      Kannattaa ruveta liikkumaan. Sen kautta ainakin itse sain tavaksi hyvät elämäntavat. Ihan ensimmäisenä ota salikortti salille jossa on ryhmäliikuntatunteja ja ala käymään niillä. Bodypump:ista saat salin perusliikkeet haltuun jonka jälkeen voi pikkuhiljaa siirtyä salin puolelle. Ruokavalioon kannattaa tehdä säännällinen rytmi ja syödä 3h välein. Katso aterian jälkeen kelloa ja laske kolme h eteenpäin. Jos opiskelet ja tekee mieli makeaa niin pilko porkkanoita ja kurkkuja (dippaa vaikka ketsuppiin). Ja liiallisesta makeenhimosta kannataa päästä eroon sillä valkoinen sokeri ei ole mitään terveellistä kehollesi. Kun liikkuu ja tekee muita asioita niin ei tee mieli syödä toisin kuin kaiket päivät istuen.

    • ostaherkkujen

      tilalle hiilihapotettua light limua, tai vichyä. Niissä oleva hiilihappo turvottaa vatsaa ja olo on täysinäisempi. Lisäksi pilkot vihanneksia mm. kukkakaalia, porkkanaa, kurkkua, pikkutomaatteja ja napostelet niitä, kun luet. Muutamia päiviä kestää päästä herkun himosta eroon. Et osta kotiin kaappeihin mitään herkkuja ja kaupassa kierrät karkki/keksihyllyt kaukaa.

      • qwedcxsw

        Hiilihapolliset ja keinomakeutetut juomat nostavat painoa ja varsinkin jälkimmäinen lisää napaläskiä. Katseleppa kaupassa urheilullisen näköisten ihmisten koreihin onko niissä aspartaami-tai sukraloosisotkuja. Tuskinpa.
        Lihavat ja anoreksiassa hoonaavat pikku likat niitä vain ostaa. Ja happo ei pidä nälkää, pistää vain röyhtäyttämään ja pierettämään.
        Ja parita vihannekset proteiinin ja rasvan kanssa, jos et halua että nälkä vain yltyy.


    • asdfa

      Koita pistää perusruokavalio kuntoon. Eli lisää vihanneksia ja proteiinia. Syö jotain kevyttä aina ennenkun tulee nälkä, se pitää verensokerin heilahtelut kunnossa eikä syöpöttelyhimot iske päälle niin helposti. Kaikista helpointa on kun et vaan osta niitä herkkuja kotiin jos niistä ei pysty pysymään erossa. Kuulostat ihan minulta sinun ikäisenäsi ja mulla autto sillon nämä ja lisäksi se että rupesin käymään lenkillä vähintään joka toinen päivä. Vaikka liikunnan vaikutus laihdutuksessa on melko vähäinen niin liikunta pitää tutkitusti mielenkin paremmassa kunnossa, jota kautta saat voimaa kantaa kroppasikin parempaan päin.
      Tommonen nimittely vanhemmilta ei ole ollenkaan reilua, josko kertoisit että tuo loukkaa? Ja sanoisit että mielummin kaipaat tukea, eikä tuo auta kyllä yhtään.

    • entinenpläski

      Nukutko? Jos et pysty keskittymään opiskeluun, saatko varmasti tarpeeksi unta? Onko ruokavalio naposteluja lukuunottamatta muuten terveellinen? Tarpeeksi kasviksia, tarpeeksi vettä? Itselläni auttoi keskittymiskykyyn hiilareiden poistaminen aamun ja päivän aterioilta ja siirtäminen iltaan.

    • Embbabbaa

      Elämäntapamuutos kannattaa aloittaa hellästi:

      -älä ole liian ankara itsellesi ja yritä tehdä kaikkea kerralla. Voit päättää tehdä vaikka vain yhden muutoksen kerrallaan, ja siirtyä seuraavaan vasta kun edellinen tuntuu olevan osa arkea ja täysin hallussa. Liikaa kerralla voi romuttaa koko homman.

      -mehut ja limsat jne. sokerijuomat pois. Vettä tilalle, tai edes maustettua kivennäisvettä. Joskus light-limsaa, mutta sitä ei kannata juoda säännöllisesti. Sokeroidut juomat aiheuttaa salakavalasti kaloreiden kertymisen ja sekoittaa muutenkin kroppaa aivan tarpeettomasti.
      - syö aamupala, aina. Aamupalan poisjättäminen/heikosti syöminen kostautuu myöhemmin illalla juurikin tuollaisena naposteluna.
      - jos kuitenkin tekee mieli "napostella", pilko omppu itsellesi, tai dippaile lempivihanneksiasi kermaviilidippiin. Pidä hedelmiä aina näkösällä.
      - napostelun vähentämiseen auttaa myös se, että syö 3-4h välein, esim. juurikin omenan ja vaikka ruisleivän
      - niin; siirry syömään ruisleipää ja käytä esim. täysjyväriisiä
      - ei koskaan kauppaan nälkäisenä tai karkkihimon vallassa. Jos mahdollista, kulje kaupassa niin, ettei sinun tarvitse mennä karkkien ja sipsien ohi
      - laske syömäsi kalorit edes viikon ajalta (esim. kalorilaskuri.fi) näin saat käsityksen siitä, paljonko päivässä tulee syötyä. Karsi turhat kaloripommit pois - mieti, voisiko ruuan a korvata fiksummalla vaihtoehdolla (esim. aamun sokeroitu jugurtti -> luonnonjugurtti ja marjoja) Aseta itsellesi tämän jälkeen kaloriraja, esim. 1700 kcal/päivässä ja laihdut aivan takuuvarmasti. Syöt vähemmän kuin kulutat, ei se sen vaikeampaa ole, oikeasti :)!
      - kun olet saanut ruokavalion kuntoon, voit miettiä, olisiko joku liikuntamuoto sopiva sinulle. Totuus kuitenkin on, että liikkumisen avulla laihtuminen on hankalampaa, on paljon - PALJON - helpompaa on vaan laittaa syömistottumukset kuntoon. Todennäköisesti jossain vaiheessa, kun olet laihtunut, sinun tekee mieli liikkua enemmän, koska ylipainoa on vähemmän. Liikunnasta ei kuitenkaan kannata stressata, nimittäin ruokavaliomuutoksellakin pääsee normaalipainoon. Liikunta kuitenkin antaa hyvää oloa ja on suurena apuna kiinteytyksessä.

      Niin ja vielä...ole itsellesi armollinen, äläkä odota tuloksia viikoissa. Tässä puhutaan kuukausista. Kärsivällisyyttä!

    • pyöräilemällä

      Minäkin olen lihava, keski-ikäinen ihminen. Painan tätä nykyä 83,7 kg ja olen kahdesti laihduttanut pois 54 kg yhteensä, mutta aina melkein kaikki on tullut takaisin. Siksi tänään päätin, että hyväksyn itseni juuri tällaisena kokonaan. Jos muut ei hyväksy, se ei liene minun murheeni. En aio stressata painostani, vaan kävelen ja pyöräilen sekä jumppailen ja jos paino ei laske, ei se nousekaan. Liikunta takaa sen.

    • monipuolinenvälittäminen

      Kannattaa myös miettiä napostelujen syitä henkiseltä puolelta. Mainitset avauksessasi, että sinun painosta saatetaan huomautella ja sitten syöt sulkeaksesi pahat ajatukset pois. Oletko mieltänyt napostelun itsellesi sellaiseksi "turvasatamaksi", joka tuo sinulle hyvän ja turvallisen tunteen?

      Toivottavasti olet perheesi piirissä nostanut tämän asian esille. Keskustele omien vanhempiesi kanssa avoimesti pahoista tunteista ja siihen liittyvästä syömisestä. Perheesi ja ystäväsi pystyvät tarjoamaan sinulle turvallisen ympäristön, ilman tuomitsemista, jolloin saat heistä "turvasataman" ja voit unohtaa napostelut.

      Tunteisiin syöminen on erittäin yleistä ja täysin muutettavissa olevaa. Itsekontrolli on haastava ja jatkuvaa työtä vaativa asia kaikilla ihmisillä. Muista kuitenkin, että itsekontrolli on helpompaa, jos tiedät mitä yrität kontrolloida - kontrolloitko syömistä vai kontrolloitko pahoja ajatuksia?

      Lisäksi tosiaan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä napostelee. Parempi esimerkiksi napsia porkkanoita kuin kakunpaloja/sipsejä/karkkeja.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe