Collien hankinta harkinnassa

epätietoinen86

Hei

Olemme mieheni kanssa harkinneet Collien pennun hankintaa. Tarkoituksena olisi hankkia ns. aktiivinen kotikoira joka viihtyisi niin lenkillä kun kotona perheen parissa. Kysyisin minkälaisia kokemuksia teillä muilla on Colliesta yleisesti? Esimerkiksi soveltuuko koira kerrostaloasuntoon? Onko kova haukkumaan ja jos on, niin voiko sitä "kitkeä pois". Olen lukenut rodun olevan helppo kasvattaa, pitääkö tämä paikkaansa sillä kyseessä olisi ensikoira molempien kohdalla.

Kiitos paljon vastauksista :)

11

101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suositellaan

      Collie on ihana, helppo rotu mutta pitää osata lukea sen kieltä (ei niin helppoa kuin luulisi) ja ehdottomasti kasvatukseen ohjeet saatava pätevältä kasvattajalta ja vain tätä rotua koskevasta kirjallisuudesta (hyviä vanhoja kirjoja löytynee englantilaisia, Ebba Aalegaardin kirjasta pidin, löytyy korkeintaan antikvariaatista tai colliefanin kokoelmasta). Älä ihmeessä ala jotakin perusopusta tyyliin koirankorjausopas soveltamaan niin herkkään rotuun kuin collie, liian kova kohtelu pahoittaa collien mielen ja saa sen kärsimään arjessaan.

    • 4plus14

      Minulla on ollut useampi collie, joten sillä perusteella jokaiseen kysymykseesi voin periaatteessa vastata sekä kyllä että ei. Kun se riippuu ihan yksilöstä. Niitä on aktiivisempia ja rauhallisempia, haukkuherkempiä ja hiljaisempia, helpommin koulutettavia ja vaativampia. Sama pätee varmaan mihin tahansa rotuun.

      Tärkeimpänä pitäisin sitä, että otatte huolellisesti selvää, mikä ja millainen collie on, yhtä hyvin kuin sen, mitä se yleensä ei ole. Ja se ei tarkoita kyselyjä anonyymeillä nettipalstoilla. ;-) Keskustelu useampien collienomistajien ja kasvattajien kanssa on aloittelevalle collienomistajalle ehdottoman tärkeää. Kaikkea ei saa tietoonsa muiden kanssa juttelemalla, myös istumalihaksia tarvitaan, kun etsii tietoa asiallisista lähteistä, esim. rotuyhdistyksen sivuilta jne.

      Collie on ihan uskomaton rotu, en ikinä vaihtaisi. Mutta se on monesti valitettavan väärinymmärretty "ihku lassie", joten miettikää etukäteen, jotta ette ota väärin perustein taas yhtä kiertoon joutuvaa ressukkaa?

    • pcche

      Itse suunnittelen nyt myös collien ottamista rivitaloasuntoon. Olen lukenut paljon kirjallisuutta ja ollut kasvattajien kanssa yhteyksissä, mistä meinaatte ottaa pennun? :) Itse en pidä collieta haukkuherkkänä rotuna, yksilöstä varmasti riippuu. Puhuin juuri tänään työkaverini kanssa, jolla on joku pienikokoinen metsästyskoira (erikoisempi rotu) jonka nimeä en nyt muista, oikein kovapäinen ja haukkuu ja ulvoo yksin ollessa. Nyt työkaverini osti haukkupannan koiralle, on lopettanut haukkumisen ja pantaa Mustissa ja Mirrissä kovasti kehuttiin, panta päästää jonkin korkean äänen kun koira haukkuu? Tämä olisi varmasti viimeinen vaihtoehto jos kävisi niin, että koira haukkuu yksin ollessa.

      Itse olen kiinnittänyt collien pennun ottamisen kanssa huomiota siihen, että lonkat ovat A/A tai korkeintaan B/B, terveet silmät, sukutauluja olen aika pitkälle katsonut ja minulle on myös tärkeää että emä, isä ja niiden vanhemmat eivät ole arkoja yksilöitä. Ilmeisesti arkuus/herkkä luonne on colliella yleisiä (riippuu yksilöstä!).

    • Tutustukaakunnolla

      Vaatikaa tulevan pennun vanhemmilta luonnetesti, sen tuloksesta näkee paljon koiran luonteesta. Olette ottamassa koiraa jopa 15 vuodeksi, joten ei ole se ja sama, pelkääkö pienintäkin pamausta, onko arka ihmisille ja koirille, pelkääkö jotain pintoja omassa kodissaan!
      Collie todellakin on herkempi, kuin itse osasin ajatella, meidän tapauksessa onneksi kävi hyvin, ja koira on ollut mitä mahtavin. Arkoja collieita näkee todella paljon, se on harmittavaa.
      Todellakaan mitään haukkupannan tyyppistä ei collielle voi laittaa, liian herkkä koira.

    • epätietoinen86

      Kiitos paljon kaikille vastanneille.

      Asumme Etelä-Suomessa, joten olen ollut yhteydessä kaikkiin kenneleihin lähiseudulla. Paikkaa ei olla vielä valittu, mutta hyviä vaihtoehtoja kyllä on löytynyt. Olen kyllä ottanut selvää rodusta paljon, joten tietoni ei rajoitu vain tähän keskustelupalstaan. Sen takia laitoin tännekin viestiä, jotta saavuttaisin Collien omistajia, koska niitä ei ystävä/tuttavapiirissäni ole..Ja sen kyllä tiedän että tarvitsevani pennun vanhemmista kaikki tarvittavat terveys- ja sukutiedot, jotta pentu varmasti on terve. Kauhutarinoita olen kuullut ihan tarpeeksi ja tiedän että liian tarkka ja vaativa ei voi tässä asiassa olla.

      Luonamme koira saa paljon huolenpitoa ja rakkautta, ilman mitään haukkupantoja ja kovaa kuria. Uskon kaiken menevän hyvin.

      • Pöllie

        Ehdottomasti hyvä tehdä asiat harkiten. Hyvä kasvattaja kertoo rehellisesti hyvät ja huonot puolet, sekä on käytettävissä mahdollisissa ongelmatilanteissa pennun kanssa. :) Puhutaan kuitenkin yhteistyöstä kasvattajan kanssa myöskin siitä 15 vuodesta, ei ole ihan sama, keneltä pennun hakee.
        Hyvä kasvattaja on myös aidosti kiinnostunut pentujen ja kasvattien elämästä, jotta pystyisi omaa kasvatustyötään kehittämään. Joten katsele mahdollisia koti- ja facebook-sivuja sillä silmällä, kuinka paljon sieltä oikeastaan löytyykään tietoa jälkeläisistä ja kasvatuksesta. :)

        Tsemppiä, hienoon rotuun olette päätyneet!


    • Hyvä_rotu

      Ihana collie-koira oli meillä.
      Eli 15 vuotta. Vieläkin muistelen kaipauksella.

    • Padumtsa

      Oman kokemuksen mukaan collie saattaa olla arvaamaton ja varuillaan vieraita sekä lapsia kohtaan.

      • epätietoinen86

        kaikki riippuu koulutuksesta..collielle ei saa missään nimessä olla liian ankara..


      • Rotuun mahtuu arkuutta ja epäluuloisuutta, kiitos niiden kasvattajien, jotka eivät ole välittäneet luonteista jalostuksessa tai kaunistelevat käyttämiensä koirien periyttämää luonnetta (se on vain pidättyväinen/se pelästyi pahasti pienenä toista koiraa/ihmistä/jotain muuta/omistaja ei ole sosiaalistanut sitä). Nykyään on onneksi kasvattajia, jotka haluavat tuottaa tasapainoisia ja ystävällisiä collieita. Itselleni on onneksi sattunut sellainen ystävällinen, aidosti hieman pidättyväinen, mikä näkyy lähinä erona siinä, miten se kohtelee vieraita ja tuttuja (tutut nuollaan ja koko koira kiemurtelee häntänsä heilunnan mukana, vieraita haistetaan kohteliaasti ja korvan takaa rapsutus tai makupala olisi mukava yllätys).

        Lapsiin tuo ei ole pentuna tottunut, siksi olen hieman varovainen lasten suhteen sen kanssa. Paimenkoira kun ei kuitenkaan ole mikään noutaja, jota voi löllytellä miten tykkää. Mutta ihan hyvin voi koiriin tottuneet lapset leikkiä tuon kanssa, ja ihan pieni taaperokin on päässyt silittämään.


    • Minusta collie sopii aloittajan kriteereihin hyvin. Collien pitäisi olla palveluskoirista helpoimpia kasvatettavia ja pidettäviä, sillä se ei ole yhtä vilkas ja kiihkeä kuin suositummat paimenet ja sillä pitäisi kuitenkin olla paimenkoiran miellyttämishalu. En tiedä, onko oma collieni poikkeuksellisen laiska jopa collieksi (ehkä), mutta se on huomattavasti belgianpaimenkoiraa rauhallisempi. Kuitenkin sillä on palikoita sen verran, että tokoilu ja muu harrastus sujuu, ja se pitää isäntäväen kanssa touhuilusta ja ulkoilusta. Ohjaajapehmeys yhdistettynä koulutusvirheisiin tosin haittaa hieman meidän kisailua.

      Tosiaan, collieta ei saa kohdella liian kovakätisesti (itse syyllistyin tähän), mutta toisaalta sen herkkyyden ei pidä antaa hämätä itseään. Ovela collie huomaa, jos omistajaa voi vedättää esittämällä hermostunutta. Ja osin se herkkyys on vaan legendaa, koiria nämä ovat siinä missä muutkin. Collieni heittäytyy täysin yhteistyöhaluttomaksi, jos sitä yrittää pakottaa tai rankaista yhtään, mutta pyytämällä, ohjaamalla oikeaan suuntaan ja palkitsemalla se toimii. Ongelmatilanteissa voi tarvita myös ripauksen oveluutta. Olen kasvanut koirien kanssa enkä muista erityisesti opettaneeni koiraani, kun otteet tulivat niin luonnostaan ja koira mukautui siihen.

      Mun koira on ikänsä asunut kerrostalossa. Tällä ei ole juurikaan vahtiviettiä, joten sen vuoksi ei hauku. Haukkuu lähinnä innostuessaan eli leikkiessään. Sisällä ei mahdu riehumaan, joten haukkuu ulkona, kun haukkuu. Mutta sitten kun se haukkuu, se ei tahdo lopettaa. Jo pennusta pitäen olen pitänyt sellaista ohjenuoraa, ettei koira saa ikinä tahtoaan läpi haukkumalla. Haukkuminen ei johda mihinkään. Tuo osaa haukkua käskystä ja se on sen verran palkitsevaa jo itsessään, etten kovin usein edes palkitse sitä siitä muuten, vaikka se noudattikin käskyä.

      Yksinoloon koira pitää totuttaa heti pentuna. Osa tekee sen asteittain ja se on ehkä vähän varmempi keino. Oma koirani joutui suoraan kylmään veteen uimaan, jäi yksin 8 tunniksi oltuaan 2 päivää mulla, tosin naapurini piti sille seuraa pari tuntia lähtöni jälkeen. Ei möykkää yksin, paitsi vieraissa paikoissa, niihinkin tottuu.

      Luuston osalta, katso suvun tuloksia myös sivulle päin eli vanhempien ja isovanhempien sisaruksia ja aiempia jälkeläisiä. Mun koiralla on molemmilla vanhemmilla A-lonkat, mutta omallani vikaiset. Sivusuunnassa löytyykin sitten riskitekijöitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5066
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1472
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      908
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe