Mediamestarin törkypropagandaa [Osa 158]

Objektiivinen tiedonvälittäjä, mediamestari MaaseudunTulevaisuus –niminen MTK:n järjestölehti pyörittää taas tänään antaumuksella propagandamyllyään ja valehtelee härskisti jopa matematiikan perusteiden vastaisesti.

”Maataloustuki on kuluttajan tuki” otsikoi propagandamestarimme iloisesti ja aloittaa leipätekstinsä meuhkaamalla: ”Maataloustuet ovat kuluttajan tukia. Tukien tarkoitus on pitää ruuan hinta alhaalla.”

Samaan juttuun on saatu kuitenkin mahdutetuksi toisaalta edellisen ’totuuden’ kanssa ristiriidassa oleva tieto siitä, että: ” Maataloustukien rahavirroista iso osa ohjautuu tuotantopanosten, koneiden ja lannoitteiden valmistajille sekä tuotteiden jalostajille ja jakelijoille.”

Niin aina. Kun maataloustukiaiset lakkautetaan ruuan hinta ei tokikaan nouse kaksinkertaiseksi kuten MT:n propaganda yrittää todistaa. Tilanne on tänä päivänä se, että kotimaisen alkutuotannon osuus ruuan kuluttajahinnasta on luokkaa 10 %, mikä tarkoittaa, että kymmenen euron kuluttajahintaisesta hyödykkeestä menee alkutuottajalle yksi euro. Jos alkutuottajan hinta nostettaisiin kahteen euroon, niin kuluttajahinta ei suinkaan nousisi kaksinkertaiseksi eli kahteenkymmeneen euroon vaan korkeintaan yhteentoista euroon, jolloin korotus olisi kymmenen prosenttia eli hyvin kaukana kaksikertaisuudesta eli 100 %:sta. Tämän olisi kuvitellut olevan selvää propgandistillelle, vaikka hän olisikin matemaattisilta lahjoiltaan ei niin terävintä kärkeä.

Todellisuudessa hinta ei nousisi lainkaan, näemmehän parast’ aikaa massiivisten halpuutuskampanjoiden olevan meneillään ruuan vähittäiskaupassa.

Maataloustukien lakkauttamisella tulee olemaan myös sellainen vaikutus, että viljelijät joutuvat terästäytymään hankintatoimensa osalta, niin että välituotepanosten hinnat laskevat; suurin osa hinnoista onkin tänä päivänä jopa kolmin- ellei nelinkertaisia muihin EU-maihin verrattuna. Tämä saattaa olla ylivoimainen rasti enemmistölle tukien turruttamia viljelijöitä, mutta kun tiedämme, että viljelijöistä 10 % parhaimmisto tuottaa 90 % suomalaiseen ruokaan tarvittavasta kotimaisesta alkutuotannosta, en pidä pahana vaikka suurin osa lopettaakin amatöörimäisen puuhastelunsa maataloussektorilla.

Silti täytyy hämmästellä, että anno domini 2015 nähdään näin julkeasti totuuden vastaista tietoa julkaistavan maineikkaassa tiedotusvälineessä, joka itse väittää jopa olevansa maamme toiseksi suurin sanomalehti. No mikään oikea sanomalehti MaaseudunTulevaisuus ei ole koskaan ollut.

50

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pipiii

      Joppe jaksaa takoa päätään seinään.......

      • TOLLOMIKÄTOLLO

        TAIRAA VAAN TIKRUUHUT LENNELL,,:)))))))))


    • 565

      Jos se on paska lehti, niin miksi tilaat sitä, sitä kuuluisaa aivotoiminnan vajausta tuntuu olevan sulla runsainmitoin.
      Koitas muistella mikä puolue ajoi tuet maatalouteen joskus viiskytluvun alussa.

    • Etkö-käsitä

      Onlo jopa sulla "kaikki kotona"?
      Kun maataloutuilla ostetaan lannoitteita,
      koneita, rehua ja kaikkea maatlouden
      palveluja niin kyllä silloin tuotteet pystyy myymään alle tuotntokustannusten,
      vertaa vaikka viljan hintaa.

      Laitapa tänne linkki missä MTK on väittänyt että kuttakahinnat kaksinkertaistuvat.

      Et tosiaan pysty käsittämään että 90% viljelijöistä jotka tuottavat 10% kokonaistuotannosta eivät saa 90% tuista vaan noin 10% tuista.
      Koska tukia ei viljelijäkohtaisestivaan
      Hehtaari ja eläinyksiköiden mukaan.

    • Faktatietoa-kiitos

      Laitappa jopa nyt linkkia luotettavista lähteistä paljonko nuo 90%
      viljelijöistä jotka tuottavat 10% tuotannosta saavat prosenteissa tukia
      Jaettujen tukien kokonaismäärästä.

      • JOPPEJONNEPETTERI

        VOIR JÄÄHRÄHÄN LAITRAMATRAAHAN,,:)))))))))))))))


    • Siitä, missä suhteessa ja paljonko kukakin saa tänä päivänä tukea, on tämän keskustelun yhteydessä turha väitellä tai linkitellä tai todistella.

      Tämä keskustelun päämäärä avauksen osalta on, että tuet lakkautetaan kokonaan.

      Eli sille 10 % parhaimmistolle, joka jää maataloutta harjoittamaan, ei sillekään tulla maksamaan senttiäkään kansallista tukea. EU-tuki loppuu ennen pitää joka tapauksessa ja kaikilta.

      En ole missään esittänyt, että MTK olisi missään väittänyt virallisesti tukien lakkauttamisen aiheuttavan kuluttajahinnan kaksinkertaistumisen. MTK:n täysin omistaman MaaseudunTulevaisuus -nimisen järjestölehden sivuilla olevassa kirjoituksessa sellaista kylläkin väitettiin, kuten olen avauksessa selkeästi todennut.

      http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/kolumnit/maataloustuki-on-kuluttajan-tuki-1.124355

    • to.tuus

      tyhmä on tyhmä no jos äiti ostaa jopan talouteen ruuat niin eihän sen tuotteen hinta jopalle nouse vaikka muuttuisikin muille 5 kertaiseksi
      sonnin tuottajahinta tukien aikana on nyt 3,2 euroa mutta kun tukia ei lasketa niin hinnan on oltava vähintään 15 e kg ellei 20 e jos tuottaja pyytää tän niin mikä on välikäsien tai kaupanosuus sitten

    • niiinpäniiin

      "Siitä, missä suhteessa ja paljonko kukakin saa tänä päivänä tukea, on tämän keskustelun yhteydessä turha väitellä tai linkitellä tai todistella."

      Niinpä tietysti;=)
      Asian kannalta on kuitenkin olennaista paljonko valtio säästää jos tuo 90% viljelijöistä lopettaa tuotannon. Minusta jopa antaa tuossa ymmärtää että myös 90% valtio säästäisi maataloustukien maksuissa.
      Kun tukien jakoperusteet ovat kuitenkin hehtaari ja eläinyksikköperusteiset niin
      uskoisin että valtio ei säästä juuri mitään kun nuo pellot menevät tuolle
      10% jota siis tuottaa tuotannosta 90% lisämaaksi josta he taas saavat tuet.

      Kirjoitus oli Rea Peltolan kolumni.

      "Kolumni on sanoma- tai aikakauslehdessä omalla palstallaan säännöllisesti julkaistava lyhyt kirjoitus, jossa toimittaja tai avustaja esittää oman mielipiteensä jostakin ajankohtaisesta aiheesta. Kolumnisteiksi pyydetään usein poliitikkoja tai muita julkisuuden henkilöitä. Kolumni eroaa uutisesta siten, että kirjoittaja esittää siinä henkilökohtaisen mielipiteensä ja tarkastelee asiaa vain valitsemastaan näkökulmasta."
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Kolumni

    • miten-on

      "EU-tuki loppuu ennen pitää joka tapauksessa ja kaikilta." jopa_vain

      Mielipide vai faktatieto?

      Toisaalta, jos kaikilta loppuu maataloustuet niin näillä tuottajahinnoilla ei
      tuotteita myydä.

    • "Asian kannalta on kuitenkin olennaista paljonko valtio säästää jos tuo 90% viljelijöistä lopettaa tuotannon. Minusta jopa antaa tuossa ymmärtää että myös 90% valtio säästäisi maataloustukien maksuissa." - niiinpäniiin

      On olemassa joukko ihmisiä, jotka menevät täysin sekaisin, kun heille esitetään numeraalista tietoa esimerkiksi tavalla '90 %'. Nimimerkki "niiinpäniiin" on ilmiöstä vallan mainio esimerkki. Hänen käsityskykynsä, jos sitä nyt lainkaan oikeasti koskaan on ilmennytkään, katoaa, eikä hän voi ymmärtää sanomaani, että kun tuet lakkautetaan, se tapahtuu kaikilta, mistä jo hyvinkin vähällä älyllä varustettu tajuaa, että kun tuet lakkautetaan, niiden määrä on sen jälkeen nolla euroa ja valtio säästää kuin säästääkin 100 %.

      Taitaa olla nimimerkin tapauksessa kysymys jostakin vakavammasta psyyken häiriöstä kuin pelkkä kognitiivinen dissonanssi.

      • juuri_näin-

        Tuo onkin oikea lähtökohta. Jos tuotantoa tuetaan, niin sitten tuetaan tasapuolisesti kaikkia tai sitten ei ketään. Tuet tuotannon volyymin mukaan, oli tukitaso sitten 50 % tai 0 %.


    • niinpäniiin

      No mitä sitten esitit niitä prosenttejasi jos kerran tuet lopetetaan. Mitä sen sitten on väljä jos 90% tuottaa 10% tuotannosta kun kerran ketään ei saa tukia.
      Miksi kuvittelit että ne 90% lopettavat jos tuet poistuu ja ne 10% jatkavat.

      Esimerkiksi luomuviljelijät kuuluvat tuohon pientuottajiin. Uskoisin että eniten investoineet kaikkein vaikeimmassa asemassa ovat, siis ne jotka ovat ostaneet lisämaata ja uusineet navetan tai sikalan.

      " Parhaimmilla tiloilla kevätvehnän tuotantokustannus oli 230 euroa tonnilta..."
      https://www.proagria.fi/ajankohtaista/viljan-markkinahintojen-nousu-johdatti-tuloksen-voitolliseksi-proviljelys-ryhmissa-493

      "Viljan hintanoteeraukset Suomessa 22.6.2015.
      Agrimarket, Y-Agro 161€/tn Toimitusajankohta loka-marraskuu."
      http://www.vyr.fi/www/fi/markkinatietoa/kotimaan_hinnat/

      En mitenkään ymmärrä miten ketään viljelee kannattavasti jos tuet lopetetaan eikä
      tuottajahinnat nousisi.

      • jaaahaaaas

    • pekka35

      "...tiedämme, että viljelijöistä 10 % parhaimmisto tuottaa 90 % suomalaiseen ruokaan tarvittavasta kotimaisesta alkutuotannosta, en pidä pahana vaikka suurin osa lopettaakin amatöörimäisen puuhastelunsa maataloussektorilla."

      Suurin osa ihmisistä jotka viljelevät mutta vain 10% pellon ja tuotantoeläinten omistajista.

      No minunkin mielestäni osa-aikaviljelijät, ne jotka saavat pääasialliset tulonsa maatalouden ulkopuolelta pystyvät kyllä jatkamaan, Ei tosin hekään jos tuotannosta ei saa edes tuotantokustannuksia katetuksi kuten 130€ viljan nykyisellä tonnihinnalla.

    • enemmän-älyä

      "...jo hyvinkin vähällä älyllä varustettu tajuaa, että kun tuet lakkautetaan, niiden määrä on sen jälkeen nolla euroa ja valtio säästää kuin säästääkin 100 %."

      On se nyt kummaa että teurastamoilta, meijereistä, munanpakkaamoista, lannoitteen ja rehunvalmistuksesta, traktoreiden ja maatalouskoneiden valmistuksesta, maatalouden tuotantorakennusten ja niihin tarvikkeita valmistavista yrityksistä ja logistiikasta ei ketään joudu työttömiksi. Valtiohan maksaa ison osan työttömyyskorvauksista.

      Ja mistä jopa sitten tiedät että kaikki ruoka mikä suomessa nykyään tehdään kotimaisesta raaka-aineesta, tehtäisiin ulkolaisesta raaka-aineesta jos kotimaista ei olisi saatavilla.

      Entä jos maatalous loppuisi, mikä olisi maataosmaan arvo sen jälkeen.
      Miten kävisi niille pankeille jotka ovat lainoittaneet maataloutta ja maatila olisi kiinnitettynä lainan vakuudeksi.

      Jo vähän suuremmalla älyllä varustettu tajuaa jos tuet poistetaan ei valtio säästä 100%

    • TYHMÄ-TYHMIN

      ihanaa pääsee väittelemään ihanan tyhmän jopavainin kanssa joka ei vuosikymmeniin osaa mitään maataloudesta mutta kovasti on jakamassa neuvoja miten maataloutta pitäisi kannattavasti tehdä
      jopa pitää maataloutta puuhasteluna kun se ei kannata
      viljelijöitä typerinä yrittäjinä kun saavat tukee
      ja on vakuuttunut siitä jos tuet poistetaan että maataloustuotteiden hinta ei nouse
      mikä munapää
      kun maidon hintaa joku vuosi sitten nostettiin 10 sentillä se oli pääuutislähetyksen ykkös aihe ja kaupat nosti maidon hintaa yli 20 senttiä
      kun hinta laskettiin nykyiseen konkurssihintaan tuottajille jotta pienistä tiloista päästään eroon niin kaupat ei laskenut hintaa senttiäkään

      jos hinnat ovat nykyiset konkurssihinnat ja tuet poistetaan niin valtion säästö on 100% tuista maatalouteen kohdistuen niinkuin huippu kade jopa haluaa
      vain sosiaalituki nousee kun ihmisten ruokaostoksia sossu tukee niinkuin jopa omallakohdallaankin tietää myös eulta ei tule rahaa takaisin jolloin netto maksu on myös se 100 % maatalouden vähentyessä myös ruuan tuonti lisääntyy ja kyllä se 100 % maatalouden tukien summa säästö on nopeasti syöty
      mutta ala sinä jopa kerään nimilistaa johon omalla nimelläsi annat valtiolle juhlallisen vakuuden jossei maatalouden tukien poistaminen tuo kassaan 100 % säästöä niin olet valmis luopuun tuloistasi ja koko omaisuudesta valtion hyväksi
      sinä kun olet niin viisas kaikkitietävä että tämä lupaus on vain muodollisuus
      katsoppa peilistä kummalla meillä on kompetenssivaje ja vähäinen älykkyysosamäärä
      JOPA-VAIN PÄÄTTELIJÖIDEN KUNINGAS

    • Kyllä se aivan yleismaailmallinen totuus on, että kun maataloustuet lakkautetaan kokonaan, valtio siinä säästää 100 % maataloustukien määrästä.

      Kun 90 % maatiloista lopettaa toimintansa siitä tietysti koituu valtiolle joitakin kustannuksia, mutta toki säästöjäkin. Jo edellä mainitun maataloustuen lisäksi säästöä kertyy vuosittain siitä, että MyEL-eläkekorvaukset, joista nykyisellään kertyy jo lähes miljardin rasite vuosittain, alenevat merkittävästi, kun viljelijäeläkeläiset siirretään kansaneläkkeen piiriin.

      Työmarkkinatuelle repsahtavien määrää tällainen suuri kansakunnan tervehdyttäminen jonkin verran kasvattaa. Tosin viipeellä, koska toimintansa lakkauttavien viljelijöiden on ensin myytävä pois käyttöomaisuutensa saavuttaakseen työmarkkinatukikelpoisuuden. Toisaalta viljelijöistä toimntaansa jatkava 10 % parhaimmisto rekrytoinee työväekseen suuren osan lopettaneista viljelijöistä. Soveliaan työnjohdon alaisena ja ohjannassa heitä kyetään edelleen käyttämään alan töissä, vaikka heidän kompetenssinsa ei itsenäiseen tilanpitoon enää riitäkään.

      Elintarviketeollisuudesta ja logistiikasta tuskin työttömiä hirveästi kertyisi. Tuo 10 % parhaimmisto kun on tähänkin asti tuottanut suurimman osan ETL:n tarvitsemasta alkutuotannosta.

      Maataloudelle välituotepanosta tuottaneeta traktori- ja väkilantakauppiaat yms.
      joutuisivat saneeraamaan väkeä pois jonkin verran. Ei kuitenkaan yhteiskunnan kannalta merkittävästi.

      Kaiken kaikkiaan tästä tervehdyttämisoperaatiosta mahdollisesti syntyvä työttömyys olisi merkitykseltään ja kustannuksiltaan kohtalaisen vähäistä verrattuna saatuihin tuottoihin.

      Jos työmarkkinatukea maksettaisiin esimerkiksi 20.000 hengelle, se merkitsi valtiolle 144 milj. menoerää vuodessa. Kun tervehdyttämisestä saatavat tuotot ovat helposti 5.000 M€ vuodessa, niin tuollaisen kolmen prosentin lisäkustannuksen hyvin kestäisi.

      Työttömyyden lisääntyminen ei ole pitävä eikä pätevä peruste olla lakkauttamatta maataloustukiaisia.

      • daijujäbä

        alenevat merkittävästi, kun viljelijäeläkeläiset siirretään kansaneläkkeen piiriin

        Takautuvasti tuskin tässä maassa siirrellään mitään minkään piiriin.


      • JOPPEUFOJONNEPETTERI

        TAIRAAHAN JOPPE OLLAHAN ET 99,99% NAURAAHAN SUN HÖLMÖYDRELLEHEES,,:))))))))


    • ei-enää-prosenttejä

      Siitä, missä suhteessa ja paljonko kukakin saa tänä päivänä tukea, on tämän keskustelun yhteydessä turha väitellä tai linkitellä tai todistella.

    • kohta-selonteko

      " Parhaimmilla tiloilla kevätvehnän tuotantokustannus oli 230 euroa tonnilta..."
      "161 euroa tonnilta toimitusajankohta loka-marraskuu."

      Jopa tulee teille tietämättömille selvittämään miten ilman tukia parhaimmat tilat
      kannattavasti tuottavat 230 euroa tonnin tuotantokustannuksilla ja 161 euron
      tuotttajahinnoilla tonnilta kannattavasti.

      Samoin hän laittaa linkkejä ja osoittaa että välituotepanosten hinnat suomessa ovat kolmin- ellei nelinkertaisia muihin EU-maihin verrattuna.

    • olosuhteet

      Toisaalta ihmettelen miten edes se 10% jatkaa koska...

      "Voitaisiin järjestää vaikka koe jossa saksasta tulisi kymmenen viljelijää suomeen eivätkä ottaisi kansallisia tukia, mutta pärjäisivät suomalaisten viljelijöiden kanssa."
      Maausko,

      "Ajatus on kuolleena syntynyt. Saksasta ei löytyisi yhtään niin hullua, joka lähtisi luonnottomiin ja viljelyyn lähes kelpaamattomiin olosuhteisiin mitään näyttämään". Jopa_vain

    • kappasvaaaan

      Jopa jäi mielenkiinnolla odottamaan kun kirjoittaja aikoi kysyä SDPn mielipidettä maatalousyrittäjien työeläkkeen lopettamisesta.

      ""Mutta voin kyllä kysyä puolueiden kantoja asiasta. Laitan kyllä heidän kommenttinsa tänne jos et sinä voi laittaa.

      Aloitan SDPstä ja laitan linkin heille näistä sinunkin kirjoituksistasi, onko heillä paljonkin samoja näkemyksiä." - ansaittu eläke

      Juu, ole hyvä vain. Jään mielenkiinnolla odottamaan,
      vaikka toisaalta luulen, että jää sinulta linkit linkittämättä
      ja kannat kyselemättä, puhumattakaan, että saisit
      vielä vastauksiakin. Laita aina palstalle kopioimasi edustajan
      nimi näkyville, että tiedämme tarkistaa todenperäisyyden.
      Lusmuilijoiden kanssa kun saa tarkkana olla."

      Vastaus tuli.

      "Hyvä xxxx xxxxx,

      Kiitoksia yhteydenotostanne. Kyselitte MyEL-maksuista ja viljelijöiden työeläkkeestä. Otin asian tiimoilta yhteyttä Sosiaali- ja terveysministeriöön ja sieltä kerrottiin, ettei ainakaan SDP:llä ole suunnitelmissa lakkauttaa viljelijöiden työeläkettä. Mitä eläkemaksuihin tulee, nykyisellään valtio maksaa MyELin 85-90 prosenttisesti.

      Mukavaa kevään jatkoa!
      Ystävällisin terveisin,
      Emilia Tervonen
      tiedotussihteeri
      Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä
      [email protected]"
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/13293789

      Mutta jopan mielenkiinto yllättäen loppui ja Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä
      tiedotussihteerinkin tittelikin oli vaihtunut SDP:n eduskunta-avustajaan.

      " En ymmärrä, mitä tällä ns. SDP:n eduskunta-avustajan
      vastauksella yritetään todistaa." jopa_vain

    • miten-on-jopa

      Aloitan SDPstä ja laitan linkin heille näistä sinunkin kirjoituksistasi, onko heillä paljonkin samoja näkemyksiä." - ansaittu eläke

      "Juu, ole hyvä vain. Jään mielenkiinnolla odottamaan..." jopa_vain

      ja...

      "" En ymmärrä, mitä tällä ns. SDP:n eduskunta-avustajan
      vastauksella yritetään todistaa." jopa_vain

      Olisikohan jopa ymmärtänyt mitä vastauksella yritettiin todistaa jos SDP
      olisikin lopettamassa MyEL-vakuutukset. SDPn vastaajan tittelikin olisi varmaan säilynyt eduskunta-avustajana.

    • logikkaako

      Korjaan, siis Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmän tiedotussihteerinä.

      Muuten tuokin on epäloogista.

      "Maataloudelle välituotepanosta tuottaneeta traktori- ja väkilantakauppiaat yms.
      joutuisivat saneeraamaan väkeä pois jonkin verran. Ei kuitenkaan yhteiskunnan kannalta merkittävästi." jopa-vain

      Jos kerran maatalous ei loppuisi niin ei traktoreita eikä lannotteitakaan vähemmän
      myytäisi.


      "Toisaalta viljelijöistä toimntaansa jatkava 10 % parhaimmisto rekrytoinee työväekseen suuren osan lopettaneista viljelijöistä." jopa-vain

      Siis nykyisin osa-aikaiset viljanviljelijät saisivatkin kokopäiväistä työtä isoilta tiloilta.
      Kun tulevat suurtilan pitäisi maksaa työstä työehtosopimuksen mukainen palkka niin sehän olisi hyvä asia monille pientilan osa-aikaisille viljelijöille jotka nyt saisivat siis aivan työehtosopimusten mukaista palkkaa työeläetuineen.

    • niinpäniiiin

      Ei jopan jutuissa ole mitään logiikkaa. Nyt omaa pientä tilaansa osa-aikaisena hoitava
      sivutoiminen viljelijä palkattaisiin suurelle tilalle töihin työehtosopimusten mukaisella palkalla sosiaaliturvineen ja työeläkkeineen ja tietenkin 40 tunnin viikkotyöaikoineen.

      Ei enää vähimmillään muutaman tuhannen vuosipalkkaa eikä kolmen sadan työeläkettä vaan aivan työehtosopimusten mukainen palkka isommalla työeläkkeellä.

    • kyprojeremy

      Mitä ne keuhkoo, ei Sipilä kaikkein pyhimään koske tapahtui mitä hyvänsä.

    • aamulintu

      No eipä koskenut demaritkaan edellisen hallituksen aikana ja silloin oli keskustalla vain 15% kannatus.
      Kun suomessa on viljelijöitä alle 3% niin eipä heidän äänensä paljon ratkaise kun asioista päätetään.
      Laitapa muuten linkki jossa oppositio olisi vaatimassa maataloustukia pois.

    • Tuskin jäljelle jäävä 10 % parhaimmisto on kiinnostunut palkkaamaan ennen lopettamistaan osa-aikaisena viljelijöinä toimineita. Eikähän se tietysti onnistuisi siksikään, kun heillä on jo se oma palkkatyönsä.

      Kirjoitin aiemmin, että 10 % parhaimmisto rekrytoisi s u u r e n o s an kompetenssivajeensa takia lopettaneita, työttömäksi ajautuneita viljelijöitä. Nyt korjaan arviotani siten, että rekrytoisi joitakuita, koska ei heillä tule olemaan tarvetta suurelle joukolle palkkarenkejä, eihän heidän volyyminsa loppujen lopuksi kasva juurikaan.

      Maatalouden tervehdyttämisohjelma sietää kuitenkin hyvin suuremmankin jouko työttömyyden kuin 20.000 henkilön. Vaikka työttömäksi jäisi 60.000 henkilöä, se lisäisi työmarkkinatukikustannuksia vain 432 milj. euron edestä. Ja sehän on vain vajaat yhdeksän prosenttia 5.000 M€, minkä tervehdyttämisohjelman toteuttaminen säästäisi valtion varoja.

      Tervehdyttämisohjelma tuotot koostuvat suoran maataloustuen lakkauttamisesta, viljelijöiden lomarahan lakkauttamisesta, MELA:n lopettamisesta ja viljelijäeläkeläisten siirtämisestä kansaneläkkeen piiriin, maatalouden investointitukien lakkauttamisesta ja ProAgrian rahoittamisen lopettamiseta.

      Maataloussektorin lainakanta on nykyisellään n. 6,8 miljardia euroa. Talletuspankkien kokonaislainakanta on n. 155 miljardia euroa. Tervehdyttämisohjelman vuoksi merkittävä osa maatilojen lainoista saattaa jäädä pankkien luottotappioksi, mutta ne eivät ajaudu sen vuoksi mihinkään kriisiin. Onhan tuo maatilojen lainakannan osuus kokonaislainakannasta pelkästään alle 4,4 prosenttia.

      • perustuslaki

        MELAa ei nyt vaan lakkauteta.

        "Kertyneillä eläkkeillä on perustuslain suoja ja niihin voidaan puuttua vain perustuslain säätämisjärjestyksessä."
        http://www.tela.fi/elakekatto

        "Suomessa perustuslakia voidaan muuttaa kahdella eri menettelytavalla: joko
        eduskunta hyväksyy muutosesityksen jätettäväksi lepäämään, minkä jälkeen se seuraavien vaalien jälkeen valitussa eduskunnassa hyväksytään vähintään kahden kolmasosan enemmistöllä, tai
        eduskunta julistaa ehdotuksen kiireelliseksi päätöksellä, jota kannattaa vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä, minkä jälkeen itse ehdotus hyväksytään vähintään kahden kolmasosan enemmistöllä."

        Siis jo ansaittuja eläkkeitä ei voi ottaa pois ilman perustuslain muutosta enkä usko että eduskunnassa sellaiseen olisi kannatusta.


      • perustuslaki

        Siis tarkoitin että jo ansaittuja eläkkeitä ei kovin helpolla lakkauteta.
        Kun MELA on eläkkeiden maksa, ei MELAakaan voi ehkä lakkauttaa
        koska jonkun on jo ansaitut eläkkeet maksettava.

        Nyt aloittava viljelijä kyllä varmaan ottaisi vapaaehtoisen eläkevakuutuksen jos
        maatalousyrittäjäeläkemaksujen maksaminen olisi vapaaehtoista.


    • kerropa-asiallisesti

      Kerro nyt mikä puolue olisi lakkauttamassa MELAn.
      Kun ei Demaritkaan sitä tee niin ei kyllä muutkaan.
      Kyselemmekö taas puolueiden kantoja asiasta?

      Kun olet nähtävästi asiantuntija niin kerro meille miten 130€ tonnihinnalla pärjää
      "pärjäämään ilman tuen murentakaan."
      Kun " Parhaimmilla tiloilla kevätvehnän tuotantokustannus oli 230 euroa tonnilta..."


      Sitten laitat varmaan linkkejä mihin perustuu väitteesi että välituotepanosten hinnat suomessa kolmin- ellei nelinkertaisia muihin EU-maihin verrattuna.
      Traktoritkin ovat suomessa tällä hetkellä euroopan halvimpia.

      Mutta esimerkiksi suurempiin sahoihin kuin nyt saamme emme tällä hetkellä pääse.
      Kasveja kyllä jalostetaan ja varmaan pientä sadon lisäystä on tulevaisuudessa tulossa.

    • numeraalista-tietoa

      "Toisaalta viljelijöistä toimntaansa jatkava 10 % parhaimmisto rekrytoinee työväekseen suuren osan lopettaneista viljelijöistä." jopa_vain

      "Tuskin jäljelle jäävä 10 % parhaimmisto on kiinnostunut palkkaamaan ennen lopettamistaan osa-aikaisena viljelijöinä toimineita. Eikähän se tietysti onnistuisi siksikään, kun heillä on jo se oma palkkatyönsä." jopa_vain

      Millainen sairaus sinulla jopa on kun ensin väität jotain ja jo seuraavassa aivan toista.

      Jos tuo 10% jotka nyt omistavat pelloista ja eläimistä 90%, ostaisi sen 10% osuuden niiltä 90% osalta viljelijöistä, niin miten aiemmin väitit että " rekrytoinee työväekseen suuren osan lopettaneista viljelijöistä".

      Jos et huomaa itse tuossa epäloogisuutta niin kerron sen sinulle, kun viljelijöitä on noin 60000 ja heistä 10% on 6000. Siis suurin osa jäljelle jäävistä, 54000 viljelijästä pääsisi jäljelle jäävien viljelijöille töihin, sanokaamme vaikka 45000 ihmistä.
      Jokaisella 6000 tilalla olisi siis noin seitsemän työntekijää lisää tekemään
      töitä kun tilan tuotantomäärä siis lisääntyisi noin 10%.

      Kerropa lisää jopa miten "on olemassa joukko ihmisiä, jotka menevät täysin sekaisin, kun heille esitetään numeraalista tietoa..."

    • ”MELAa ei nyt vaan lakkauteta.” – perustuslaki

      Niin, kuten nimimerkki ’perustuslaki’ hetikin tuon edelle lainaamani mielipiteensä esitettyään briljantisti hoksasi, MELA voidaan kuin voidaankin lakkauttaa ja esitti jopa kaksi vaihtoehtoista tapaa, kunka sen voi tehdä. Varmaankin ’perustuslaki’ –nimimerkin mielestä on asioista oltava aina samaan aikaan puolesta ja vastaan. Tyypillistä kepulaista kaksilla raiteilla ajamista.

      Käytännössä MELA on niin heikoissa kantimissa, että ei sitä tarvitsisi edes lakkauttaa, vaan se loppuisi ihan omine aikoineen.

      Tarvitsee vain muuttaa MyEL –lakia siten, että MYEL-vakuutus ei ole pakollinen. Käsittääkseni tuo muutos voidaan jopa tehdä ilman perustuslain säätämisjärjestystä. Välittömänä seurauksena muutoksesta olisi, että nykyiset aktiivit MyEL-vakuutetut irtisanoutuisivat heti MyEL:sta, jolloin MELAn vakuutusmaksutulo nollautuisi. Kun MELA ei ole koko olemassa olonsa aikana kyennyt kerryttämään puskurirahastoa, sen toiminta hiipuisi pois alle kahdessa kuukaudessa yksinkertaisesti rahapulaan.

      Todellisuudessa MELAn lakkauttamiseen ei tarvita edes minkään laista lain muutosta. Nuo jäljelle jäävät 10 % viljelijöistä tulevat perustamaan toimintansa yhtiömuotoiseen liikeyritykseen, jolloin he pystyvät hoitamaan eläkeasiansa vallan mainiosti TyEL.n kautta.

      Ihan hetkessä, parissa kolmessa vuodessa edellä kuvaamani muutos ei ole mahdollinen. Niinpä saattaa lopulta käydä niin, että tässä hirmuisessa taloudellisessa ahdingossa, missä maamme on, jo nykyinen keskustavetoinen Sipilän hallitus, yhtenä monista hätäratkaisuista,
      jlakkauttaa kuin lakkauttaakin MyEL:n, ja saa siten kertalinttuulla -ihan piilivinkana - valtiolle säästöä vähintäänkin 500 M€ vuosittain.

    • "Jos tuo 10% jotka nyt omistavat pelloista ja eläimistä 90%, ostaisi sen 10% osuuden niiltä 90% osalta viljelijöistä" - numeraalista-tietoa

      Tässä on nimimerkillä 'numeraalista-tietoa' kognitiivisesta dissonanssista johtuva ajatusvirhe.

      Ei se, että "10 % viljelöistä t u o t t a a 90 % maataloustuotoksesta" tarkoita sitä, että he omistaisivat 90 % pelloista tai maatalouden käyttöomaisuudesta. Ei todellakaan. Nimimerkiltä jää ymmärtämättä, että toiset vain ovat tuotannossaan tehokkaimpia kuin toiset, ja hallitsevat ammattinsa kokonaisvaltaisesti, mukaan luettuna hankintatoimi, myynti ja markkinointi.

      Suomalaiseen ruuan tuotantoon ei edes tarvita kaikkia niitä 2,2 mrd peltohehtaaria, jotka nyt ovat viljelyksessä. Ja vähemmällä lypsylehmäluvullakin pärjätään.

      • että-silleen

        Laitapa nyt linkkiä paljonko 30ha maata omistavat tai 200ha maata omistavat saavat satoa hehtaaria kohden.
        Kerro myös minkä hintaisella kalustolla 30ha ja200ha tila viljelee.
        Itselläni on tuo 30ha peltoa ja satomäärät hehtaaria kohden samoja kuin
        kylän 200ha viljelevällä.
        Itse saan pääasiaalisen toimeentuloni muualta kuin omasta pellostani.
        Saan myös aivan saman määrän tukea hehtaarilta kuin tuo 200ha tilan isäntä.
        Uskon että vanhojen koneittani arvo on suhteutettuna sama kuin 200ha tilallakin jolla on viisi melko uutta traktoria kolme vuotta vanha puimuri ja iso uudehko viljan kuivuri. Minulla 20 vuotta vanha traktori, 34 vuotta vanha puimuri ja
        tilan tarpeisiin riittävä viljankuivuri. Kaikki ovat hyvässä kunnossa koska olen niitä itse huoltanut.
        Samaan kauppaankin me 200ha tilan isännän kanssa sadon myymme ja rekka hakee samaan aikaan viljan minulta sekä häneltä.

        Kun sitten myyn joskus tilani lisämaaksi 200ha tilalle niin tuet saa ostaja.

        Muuten, en maksa Myel-eläkevakuutusmaksuja koska olen vapautettu
        pakollisesta Myel-eläkkeestä koska siis saan suurimman osan tuloista muualta kuin maataloudesta.


      • vativatipäät

        jopa-vain
        "suomalaiseen ruuan tuotantoon ei edes tarvita kaikkia niitä 2,2 mrd peltohehtaaria jotka nyt ovat viljelyksessä ja vähemmälläkin lypsylehmäluvullakin pärjätään"
        ahaa
        aijaa
        noniin
        no nyt
        se on sit selvä
        no ilmankos
        sillälailla
        ja asiaan suomessa on maatalous tilastotieteilijä jopa_vain mukaan 2,2 miljardia peltohehtaaria eli 22000000 neliö kilometriä
        taas yks vatipää joka laskee meretkin ja kaikki järvet suomenpintaalaan
        ja osan venäjää
        hei jopa_vain joka haukkuu muita joksikin kompetenssivajeiseksi pikkutilalliseksi loisiksi tukiaisilla eläjiksi varkaiksi
        niin hänen tietämyksensä etes maatalouden perusasioista on tätä luokkaa kun kerran viljelijät ovat vajakkeja niin mikähän saatanan älykääpiö jopa oikein sitten onkaan
        älä sinä kaupunkilaisreppana enää tule aukomaan päätäsi tänne
        jopa suomen pintaala on 15 x 2,2 miljardia hehtaaria eli 330000000 neliökilometriä eli 20 kertaa venäjän kokoinen


    • kaikki-hoidossa

      Jankkaa sinä nyt täällä rauhassa ja kerro taas miten "viljelijöistä toimntaansa jatkava 10 % parhaimmisto rekrytoinee työväekseen suuren osan lopettaneista viljelijöistä" ja sitten "Tuskin jäljelle jäävä 10 % parhaimmisto on kiinnostunut palkkaamaan ennen lopettamistaan osa-aikaisena viljelijöinä toimineita."

      Kuvitteletko että sinun tarinoillasi on jotain uskottavuusarvoa kun mielipiteesikin muuttuu sen mukaan kun joku on taas tuonut esille miten epäloogisia ja järjettömiä ne usein ovat.

      Kyllä perustuslakia muutetaan ja MELA lopetetaan jos päättäjät niin haluavat mutta
      kerro nyt millä puolueessa tällä hetkellä on sellainen kanta.
      Laita nyt yksikin linkki.

      Muuten...

      "AIDA-kaavassa edetään vakaasti ja MYEL-eläkkeiden poistossa ollaan pian kohdassa D, joten turha on enää kirjoittaa edes niistä, kaikki on hoidossa."

      No eihän tässä sitten enää tarvitse sinunkaan kirjoitella

      • NOLEHEMMATROJUJAHAN

        JUSTR NOINR,, JOPPE KÄÄNTRELEEHEN TAKRIAHAN SAMAHAN TAHTRIIHIN KO AGRONICKKIHIN LEIPROO,,:)))))))))))))


    • action-toiminta

      Jopa, älä enää kirjoita MYEL-eläkkeistä, kaikki on hoidossa kuten muutama vuosi sitten jo meille kerroit.

      Olimmehan jo edellisen hallituksen aikaan kohdassa desire eli (osto)halu
      ja nyt jo pian kohdassa action eli toiminta.

    • direktiivi

      "Tarvitsee vain muuttaa MyEL –lakia siten, että MYEL-vakuutus ei ole pakollinen." jopa_vain

      "Suomen liittyessä Euroopan unioniin lakisääteinen työeläketurva sai poikkeusaseman siten, että Suomi sai oikeuden poiketa velvoitteesta saattaa ensimmäinen henkivakuutusdirektiivi voimaan siltä osin kuin sitä olisi muutoin sovellettu työntekijäin eläkelaissa säädettyyn vakuutustoimintaan. Sosiaali- ja terveysvaliokunta totesi lausunnossaan HVK:hon valmistauduttaessa, että Suomen työeläkejärjestelmää koskeva poikkeus on kirjattava myös uuteen sopimukseen niin, että se varmistaa voimassaolevan käytännön jatkumisen. Valiokunta katsoi, että työeläketurva on keskeinen osa lakisääteistä sosiaaliturvaamme, jonka asemaa ei tule muuttaa siitä, mitä liittymissopimuksessa sovittiin."

      https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=stvl 5/2006

      "Suomen eläketurvan vakiintunut ominaisuus on, että pilarijaossa se painottuu siis erittäin voimakkaasti 1. pilariin eli lakisääteiseen eläkkeeseen, joka sisältää minimiturvan (takuu- ja kansaneläke) sekä ansioperusteisen työeläkkeen.

      Suomen työeläkejärjestelmän asemasta sovittiin jo vuonna 1995, kun liityimme EU:hun. Lisäksi suomalaisen työeläkejärjestelmän sosiaaliturvaluonne on tunnustettu useaan otteeseen muun muassa eri direktiivien säätämisen yhteydessä. Suomen työeläkejärjestelmällä on täten vakiintunut ja tunnustettu EU-oikeudellinen asema."

      http://www.tela.fi/kansainvalinen_vertailu

    • niinpäniiiin

      "Suomen työeläkejärjestelmän asemasta sovittiin jo vuonna 1995, kun liityimme EU:hun. Lisäksi suomalaisen työeläkejärjestelmän sosiaaliturvaluonne on tunnustettu useaan otteeseen muun muassa eri direktiivien säätämisen yhteydessä. Suomen työeläkejärjestelmällä on täten vakiintunut ja tunnustettu EU-oikeudellinen asema.

      Suomalainen työeläke on vakuutus, mutta se on lakisääteinen ja pakollinen kaikille Suomessa toimiville yrityksille. Kilpailevaa tuotetta ei voi valita. Työeläke-etuudet on säädetty laissa. Lisäksi työeläkejärjestelmän toimijat ovat konkurssiyhteisvastuussa keskenään."

      http://www.tela.fi/tyoelakeala/eu_ja_tyoelakejarjestelma

    • eipä-loppuisikaan

      "Kun MELA ei ole koko olemassa olonsa aikana kyennyt kerryttämään puskurirahastoa, sen toiminta hiipuisi pois alle kahdessa kuukaudessa yksinkertaisesti rahapulaan." jopa_vain

      Eipä loppuisikaan...

      "Työeläke-etuudet on säädetty laissa. Lisäksi työeläkejärjestelmän toimijat ovat konkurssiyhteisvastuussa keskenään."

    • kapppasvaan

      Taas esimerkki jopan tietämättömyydestä.

      "Kun MELA ei ole koko olemassa olonsa aikana kyennyt kerryttämään puskurirahastoa, sen toiminta hiipuisi pois alle kahdessa kuukaudessa yksinkertaisesti rahapulaan." jopa_vain

      "Yrittäjien ja maatalousyrittäjien eläkkeitä ei rahastoida etukäteen vaan ne kustannetaan vakuutetuilta perityillä YEL- ja MYEL -vakuutusmaksuilla ja valtion tuella."
      http://www.etk.fi/fi/service/eläkelajikohtainen_rahoitustekniikka/276/eläkelajikohtainen_rahoitustekniikka

    • kiivailijat

      mikä tässä eläkeasiassa niin oikein kiinnostaa kyllä se niin on että ei sieltä eläkettä makseta kuitenkaan paljo paskaaka jos joku vähä yli tonnin saa ni siinä kaikki mutta maksaa sinne saa senki edestä

    • ei-erillisvapautta

      En tiedä. Jopan mielestä maataloustuottajille pitäisi säätää erillinen laki jossa
      kumottaisiin tuo...

      "Suomalainen työeläke on vakuutus, mutta se on lakisääteinen ja pakollinen kaikille Suomessa toimiville yrityksille. Kilpailevaa tuotetta ei voi valita."

      Viljelijä voisi siis valita kilpailevan eläkevakuutuksen tai valita pankin eläkesijoituksen jos säädettäisiin erillislaki. Mutta en usko että maanviljelijöille ei anneta erillisvapautta kun ei muutkaan saa vapaaehtoisesti valita miten järjestää
      toimeentulonsa eläkeiässä.

      • äläVastaaSille

        pyöriikö tää elämä jonku jopan ympärillä miksi ruokit trollia mikä jopakin on


      • LISÄÄVIIHRETTÄ

        :))))))))) JOPPE TARJOOHON PARHAAT NAURUUHUT JA SAMAALL NÄYTRÄÄHÄN MILLAASIAHAN O CITY-GAY-BOIJKARNA,,,,:))))))))))))


    • huumorilla

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      19
      1801
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1348
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1230
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1150
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1105
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      13
      1068
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1019
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1017
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1002
    Aihe