Uutinen: toimeentulotuki Kelasta vuonna 2017

Erno-83

"...perustoimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyvät Kelalle vuoden 2017 alusta alkaen.

Tämän jälkeen asiakas hakee toimeentulotukea pääasiassa Kelasta. Jos asiakkaalla on lisäksi sellaisia yllättäviä tai erityisiä menoja, joita perustoimeentulotuki ei riitä kattamaan, asiakas kääntyy kunnan puoleen.

Kunnan tehtäväksi jää lainmuutoksen jälkeenkin myöntää täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki, jotka molemmat edellyttävät harkintaa. Kela varmistaa, että asiakkaat ohjataan sosiaalipalvelujen piiriin niiden perusteiden mukaan, joista Kela ja kunnat ovat yhdessä sopineet."

http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt se on selvaa kela alkaa jakaa rahaa aivan uudessa mittakaavassa/a2312683

22

69

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SaisTullaJoKesä

      Perustoimeentulotuen siirtyminen Kelaan nostaa satavarmasti alimpien vuokrien tasoa. Nääs jos Kela maksaa tietyntasoisesta vuokrasta 100%, niin alimmat vuokrat varmasti nousevat tuolle tasolle.

      Taulukko 6. Toimeksiannossa esitellyt yleisen asumistuen korotetut enimmäisasumismenot
      (€/kk).
      Ruokakunnan koko I kuntaryhmä II kuntaryhmä III kuntaryhmä IV kuntaryhmä
      1 660 640 534 471
      2 956 918 720 685
      3 1 124 1 068 913 743
      4 1 205 1 142 991 884

      http://www.julkari.fi/handle/10024/126357

    • konkurssiin

      Kuinka kauan Kelankin rahoitus riittää, jostain ne on otettava. Kyllä tämä jatkuva paisuttaminen vie Suomen totaliseen Kreikan-tielle.

      • jahasjaa

      • log1c

        Toimeentulotukimenot on jotain luokkaa hiukan alle prosentin valtion vuosibudjetista. Enemmänkin ongelmana on, että Suomessa ei oo tällä hetkellä yrityksiä, jotka tuottais jotain, jonka joku haluais ostaa.


    • 511

      Vuokrasääntely takaisin. Liika vapaus ei ole hyvä. Ahneus nousee esiin. Pitäisi tutkia ensin päätösten vaikutukset.
      Aivan samat säännöt terveydenhuollon uudistukseenkin. Jatkaisin vielä eläkekatolla.
      Ja pörssi pois... Ja työllistämisvelvoite voittoa tekeville firmoille:)
      Mahtaa olla paljon uusia lakeja tulossa.

      • jotain.rotia

        Työllistämisvelvoite voittoa tekeville firmoille. Juuri näin. Huomasiko kukaan teistä juttua tämän kevään pörssiuutisissa. Pörssiyritykset jakoivat osinkovoittoja saman verran kuin suomella on julkista velkaa eli yli 10 miljardia euroa. Samaan aikaan nämä yritykset olivat tehneet työvoiman leikkauksia. Yt neuvotteluja yt-neuvottelujen perään. Siis firmoissa jossa tehtiin suuria voittoja. Onko tämä oikein. Ei missään nimessä. Tästä ahneudesta kärsii koko suomi ja sen julkinen talous joka joutuu paikkaamaan ihmisten elämiseen työttömyys- ja perusturvan maksuilla.


      • törkeää

        Ilmoitin asiattomaksi ton viestin. Olisi erittäin hyvä, jos tuollaiset kirjoittelijat eivät kävisi netin palstoilla, joiden ilmein motiivi kirjoitteluunsa on solvata vasemmistolaisia. Mitä muuten teet yhteiskunnan tuet ja avustukset -palstalla, jos kerran olet niin rikas, että olet sitä mieltä että pörssiyhtiöiden tulisi saada vapaasti paiskoa väkeä pihalle firmoista ensin saatuaan yhteiskunnalta tukea? Luulis, että korkeintaan miljönääreillä vois olla tollaisia asennevammoja.


      • ksdufhughytght

        Tosi hyvin kirjoitit sinä joka vaadit yhteiskuntavastuuta myös yksityisyrityksiltä. Älä välitä hörhöistä joilla on pakkomielle käydä netissä solvatakseen vasemmistopuolueita äänestäviä ihmisiä. Häiriintyneet tykkää pelotella netissä, se on sairasta mutta mitä sille voi.


    • MaksetaanItseVähästä

      No nytkin maksetaa tietyntasoiset vuokrat asumitukena ja toimeentulotukena 100 prosenttisesti, mutta kun tietyntasoiset vuokrat Kela tulee kattamaan 100 prosenttisesti, kunnat voivat nostaa vuokriaan ja tienata rahaa kassaan Kelan kautta. Mutta uuden mallin mukaisesti kunnan sosiaalitoimi ei maksakaan enään vuokrasta yhtään mitään. Eli sama piiri pieni pyörii mutta kuntalaisen perustoimeentulotuen asumistuen tasoa ei enää koroteta kunnan perustoimeentulotuella.

    • UUsiLaki2017

      Toimeentulotukilaki uudistetaan kokonaisuudessaan?

      Tarvittavan uudistuksen taustalla on se, että perustoimeentulotuen myöntäminen siirtyy kunnista Kelalle vuoden 2017 alusta lukien.

      Jo tätä ennen lakiin olisi tehtävä useita muutoksia, joilla muun muassa selkiytettäisiin toimeentulotuen hakemista.

      Tärkeää on että asumistuessa hyväksyttävien enimmäisasumismenojen tasoa suhteessa toimeentulotuessa hyväksyttäviin asumismenoihin korotettaisiin niin pian kuin taloudellinen tilanne sallii.

      Korotus olisi tehokkain keino vähentää nopeasti asumismenoihin tarvittavaa toimeentulotukea ja toimeentulotukeen liittyviä kannustinloukkuja.

      Sosiaalityötä vahvistettaisiin yhdistämällä kuntien myöntämän täydentävän ja ehkäisevän tuen yhdeksi sosiaalihuollon taloudelliseksi tueksi. Sen myöntäminen perustuisi asiakkaan ja sosiaalialan ammattilaisen kohtaamiseen ja sosiaalihuollon arvioon palvelutarpeesta.

      Osaksi Kelan myöntämää perustoimeentulotukea siirrettäisiin sellaiset nykyään käytännössä täydentävänä toimeentulotukena korvattavat menot, jotka eivät edellytä erityistä palvelutarpeen arviota tai sosiaalihuollon harkintaa.

      Toimeentulotuen hakemista selkeytetään siten, että vain perustoimeentulotukea haetaan Kelasta.

      Täydentävää ja ehkäisevää tukea haettaisiin edelleen aina kunnalta.

      Kaikilla alle 25-vuotiailla toimeentulotuen asiakkailla pitäisi olla oikeus (vai velvollisuus?) osallistua johonkin nuoren omaa tulevaisuutta aktiivisesti rakentavaan toimintaan.

      Tämän varmistamiseksi Kela ohjaisi kolme kuukautta perustoimeentulotukea saaneen nuoren palvelutarvearvioon, jossa nuoren tilanne ja tuen tarve kartoitettaisiin.

      Muutosten tueksi ehdotetaan kokeiluhanketta, joka vahvistaisi kuntien sosiaalityötä ja sosiaaliohjausta uuden sosiaalihuoltolain mukaisesti.

      Nuorten työmarkkinatuen viiden kuukauden odotusajasta saatettaisiin luopua?
      Tämä tarkoittaisi sitä, että nuorelle voitaisiin maksaa työmarkkinatukea heti työttömyyden alusta lähtien.

      Selvitetään voisivatko sosiaaliseen kuntoutukseen osallistuvat saada kuntoutuksen ajalta Kelan kuntoutusrahaa. Kuntoutusraha lasketaan kuten sairauspäivärahan määrä. Se määräytyy yleensä verotuksessa todettujen työtulojen mukaan. Jos sinulla ei ole työtuloja, kuntoutusrahasi on vähintään 24,02 euroa arkipäivältä. Vähimmäismäärään eivät vaikuta puolison tulot tai muut omat tulot kuin työtulot.

      Jaa siis pelkkää kuntoutusrahaa? Sehän on paljon pienempi kuin työmarkkinatuki 32,80 e/p.

      Työmarkkinatukea saa bruttona 705,20 e/kk josta menee vielä verot -20%.

      Kuntoutusraha olisi vain 516,43 e/kk - 20% eli se olisi vain 413,14 e/kk käteen?

      • Uusi-verokortti

        Pelkällä työmarkkina- tai noin pienellä kuntoutustuella oikea veroprosentti on todennäköisesti paljon alhaisempi, mutta Kela joutuu vetämään 20%, ellei sille ole toimittanut verokorttia.
        Vuoden alussa kotiin toimitettu verokortti koskee muistaakseni vain ansiotuloja, joten pyydä uusi verokortti verottajalta netissä/puhelimitse/toimistossa, verottaja toimittaa sen sitten suoraan Kelalle. Uudessa kortissa otetaan huomioon liikaa otettu ennakko. Ellei koko vuonna oikaise veroprosenttia, liikaa maksetun saa takaisin veronpalautuksena, mutta vähätuloisen ei tietenkään kannata odottaa sinne asti.


    • miukaa

      no kait se säilyy harkinnanvaraisena ja erikseen haettavana etuutena edelleen?

    • kuopiosta

      Kyllä sinne Kelaan siirtyy myös täydentävä toimeentulotuki. Kunnalle jää pääasiassa ehkäisevä tuki ja harkinta. Olen kyllä itse iloinen tästä uudistuksesta. Kelalla on jämerät säännöt ja Kelaa ei niin vaan viilata linssiin kuten sosiaalitoimistoa. Toivon mukaan myös asiakkaat ovat Kelan virkailijoille kohteliaampia kun sosiaalikeskuksen virkailijoille. Olin aikoinani töissä etuuskäsittelyssä pääkaupunkiseudulla. Suurin osa toimeentulotuen asiakkaista oli mukavia, mutta sitten ne muutamat, yleensä "erään alan" opiskelijat, valittivat aviin saman tien kielteisistä päätöksistä ja virkailijoiden sanomisista. He yleensä Itse käyttäytyvät epäasiallisesti puhelimessa, mutta sen he unohtivat aviin kertoa. Mutta jos rahaa ei tullut heidän suunnitelmien mukaan, niin huuto oli kovaa ja valituksia lähetettiin sinne tänne. Toimeentulotukea laskettaessa kun piti lakia noudattaa, ei voinut menoja keksiä eikä avopareja käsitellä erikseen. Onnea Kelan virkailijoille uuteen duuniin.

      • 14plus13

        Pitkän tien toimeentulotukiasiakkaana voin sanoa, että KELAn virkailijat ovat asiallisia, mukavia ja kohteliaita. Samaa ei todellakaan voi sanoa sosiaalityöntekijöistä.
        Jännää miten sossussa otetaan nokkiin siitä, kun asiakas käyttää oikeuttaan valittaa. Vielä joitakin vuosia sitten sosiaalityöntekijöiden mielilausahdus tyytymättömälle asiakkaalle oli: "voithan tehdä oikaisuvaatimuksen päätöksestä". Kenties tuosta ylimielisestä asenteesta on nyt päästy.


      • karsikko2

        No sehän jää nähtäväksi ! Saatatte yllättyä. Tottakai päätöksentekijä sanoo, että asiakkaalla on oikeus tehdä oikaisuvaatimus, se kuuluu työhön. Kelan päätökset usein ovatkin sellaisii, ettei niistä voi valittaa. Saattaa monella asiakkaalla tulla ikävä sossuja...


      • 15plus18
        karsikko2 kirjoitti:

        No sehän jää nähtäväksi ! Saatatte yllättyä. Tottakai päätöksentekijä sanoo, että asiakkaalla on oikeus tehdä oikaisuvaatimus, se kuuluu työhön. Kelan päätökset usein ovatkin sellaisii, ettei niistä voi valittaa. Saattaa monella asiakkaalla tulla ikävä sossuja...

        "Tottakai päätöksentekijä sanoo, että asiakkaalla on oikeus tehdä oikaisuvaatimus, se kuuluu työhön"

        Ivallinen lausahdus, jonka takana on oletus siitä, ettei asiakas osaa tai tee muuten oikkaria tuskin kuuluu virkailijan työhön. Sen jälkeen kun ryhdyin peräämään oikeuksiani sekä läänistä, että tekemällä oikkareita hallinto-oikeuteen asti, en moista lausahdusta ole enää kuullut.
        Sinällään nykyisestä sosiaalitoimen etuuskäsittelijästä minulla ei ole valittamista, hän on asiallinen, kohtelias ja melko tarkkakin, vain kerran olen huomannut selkeän virheen, jonka hän välittömästi korjasi.
        Omasta mielestäni perustoimeentulotuen siirto etuuskäsittelijöiden tehtäväksi ja mahdollisuus hakea tukea sähköisesti on jo ollut askel parempaan.
        Mitähän nämä useat kelan päätökset, joista ei voi valittaa, sinun mielestäsi ovat? Kaikissa mitä olen saanut, on lopussa ilmoitettu mahdollisuudesta hakea korjausta virheelliseen päätökseen.


      • ei.tule.sossuja.ikävä
        karsikko2 kirjoitti:

        No sehän jää nähtäväksi ! Saatatte yllättyä. Tottakai päätöksentekijä sanoo, että asiakkaalla on oikeus tehdä oikaisuvaatimus, se kuuluu työhön. Kelan päätökset usein ovatkin sellaisii, ettei niistä voi valittaa. Saattaa monella asiakkaalla tulla ikävä sossuja...

        Siis mitä ettei kelan päätöksistä voi valittaa. Sanopa yksikin päätös josta ei voi valittaa. Kyllä kaikista kelan päätöksistä voi valittaa sehän on jo hallintolakiin kirjattuna.

        Olen aivan samaa mieltä siitä, että kelassa on asiantuntevammat ja asiallisemmat asiakaspalvelijat. Sosiaalitoimistossa on sellaisia ihmisiä töissä joilla ei ole edes riittävää kompetenssia hoitaa asioita. Ovat ties millä koulutuksella virassaan. Käytös on täysin asiatonta ja epäkohteliasta. Muistan kun kysyin eräältäkin virkailijalta koska toimeentulotukea on viimeksi korotettu niin ihan pokkana vastasi että tämän vuoden alussa (tarkoitti indeksikorotusta mikä ei ole mikään korotus lainkaan) että näin pätevää joukkoa siellä.


      • sosiaalitoimistostavai

        Vai niin? Vai olet etuuskäsittelijänä sosiaalitoimistossa työskennellyt ja puhut netin palstalla, että "asiakkaat viilaisi linssiin"? Mikäs asenne se sellainen on, jotenkin vai sosiaalisesti asiallinen asenne? Yleensä kyllä sosiaalitoimistoissa työskennelleet tietää, että toimeentulotukea hakemaan joutuvat ihmiset yrittävät vain pysyä hengissä. Tietävät sosiaalitoimistoissa työskennelleet myös sen, että itse eivät kuuna päivänä pärjäisi niillä summilla, mitä toimeentulotuen asiakkaille toimeentulotuen määrä on.


        En suinkaan ajattele, että sosiaalityöntekijöitä kohtaan tulisi käyttäytyä asiakkaiden huonosti, mutta kaipa ammattitaitoiset sosiaalityöntekijät tietävät, että ne asiakkaansa odottaa niitä toimeentulotukiroposiansa kuin kuuta nousevaa ja siinä on sangen yliolkainen asenne kuvitella, että toimeentulotuen varassa elävillä ihmisillä olisi halua leikkiä jotakin valituspeliä byrokraattien kanssa, missä pitäisi olla ( ainakin omien menneiden toimeentulotuen asiakaskokemusteni perusteella) suurinpiirtein juristin tiedot toimeentulotukilaeista toimeentulotukea hakevalla asiakkaalla, ettei yritetä nillittää laittomilla perusteilla tukia alaspäin. Missään muussa tukimuodossa ei ole niin suuri byrokratia ja tulkinnallisuus ja yksittäisten virkailijoiden harkintavalta, kuin toimeentulotuessa. Ja ne on todella pikkuroposia, joten asenne perustuu yhteiskunnan tietoiseen haluun rangaista köyhiä köyhyydestä, niin yhteiskunnallisena mielipiteenäni ajattelen.


        Jos todella olet sosiaalitoimistossa joskus työskennellyt, tiedät varmaan sen, että sosiaalityöntekijöillä ei olisi töitä, jos ei olisi toimeentulotukea hakevia asiakkaita. Tämä ei voi olla vaikuttamatta siihen, että mistä motiiveista käsin ne päätöksiään tekee. Minä olen iloinen toimeentulotuen siirtymisestä Kelaan ainoastaan siksi, että sitten on sentään on jokin toive, että lärvivärkkipolitiikka vähenee kys. lakisääteisten tukien myöntämisen osalta ja järjestelmä muuttuu läpinäkyvämmäksi. Toisaalta arvaan kuitenkin myös sen, että se tarkoittaa entistä kovempia aikoja kaikkein köyhimmille, ja siitä en ole iloinen.


        Minulla ei ole erityisen mairittelevia kokemuksia toimeentulotuen asiakkuudesta. Esimerkiksi aikoinaan kun olin kokonaan vailla säännöllisiä tuloja, minulle jokukin arvon etuuskäsittelijä myönsi 13,99 euroa. Kun ihmettelin asiaa, tyyppi etuuskäsittelijä paukas mulle vaan puhelimessa, että " no onhan sinulla asumislisä, kaikilla ei ole sitäkään!". Ammattitaitoista kommentointia hädänalaiselle asiakkaalle, niinkö? Jätettiin siis täysin vaille mitään sosiaaliturvaa ja olisikin kiva tietää, että millä laskentakaavalla muka 13,99 euroa riittää kuukaudeksi ihmiselle elämiseen, ihmiselle jolla ei työtä eikä säännöllistä mitään yhteiskunnan tukimuotoa. Jonkin aikaa sitten siinä olin asiakkaana ja ikinä en nähnyt täyttä toimeentulotuen perusosaa silloin tililläni, ihan joitakin epämääräisiä pikkusummia, missä edes perusteita ei selvitetty, kävi vaan selväksi, että joitakin yksittäisiä veronmaksajasukulaisten mulle antamia laillisia avustuksia kyyläsivät ja ynnäilivät.. Sellaista "sosiaalityötä".


        Tilanne oli silloin vieläpä se ( joku vuosikymmen jo siitä), että olin fyysisesti vakavasti sairastunut kesken opintojeni ja opintotuet käytetty, oli kovat sairauskulut eikä tuolloin ollut sitäkään mahdollisuutta opiskelijan saada toimeentulotukea, kuin mitä nykyään. En tietenkään kerro, että mikä kunta, mutta sellainen kunta, jossa varmaan olivat pakotetuja sittemmin vähän korjaamaan hämäräperäistä meininkiään, kun vuosia myöhemmin uudelleen asiakkaaksi jouduttuani minullekin hetken aikaa maksettiin jopa täyttä toimeentulotuen perusosaa. Joskin ryöstäen sitten mun sukulaisten mulle antamia rahoja, loppupäätteeksi, kun halusivat päästä minusta eroon.


        Jos olet sosiaalitoimistossa joskus työskennellyt, tietänet, että sieltä se rouva tai herra isokiho sitten määräilee, että ketä tuetaan ja ketä ei. Kahvipöydässä ruoditaan ja että onpas laiskoja nuo toimeentulotuen asiakkaat. Työsuhteisiin palkataan epäpäteviä, opiskelijoita ja muita, tekemään ne ns. "likaiset työt", eli allekirjoittamaan ne etuuspäätökset. Minä en ole koskaan työskennellyt sosiaalitoimessa, mutta tiedän miten tämä yhteiskunta suurin piirtein toimii.

        Onko sosiaalitoimistoissa asiakkaina olevien tehtävä palvella sosiaalityöntekijöitä? Vaiko mikä?


    • 5500KelasDuunis

      Koko maassa Kela työllistää 5500 henkeä.

      Kela ei ole irtisanomassa väkeä, vaan ne keventää hallintoa niin, että ihmiset siirtyvät toisiin tehtäviin ja heidät koulutetaan talon sisällä.

      Kelaan on tulossa toimeentulotuki, johon tarvitaan väkeä.

      Uudistuksen perusajatus liittyy digitaalisuuteen.

      Digitalisaatio tuo uusia malleja työntekoon.

      Asiakkaat asioivat netissä ja haluavat hoitaa asioitaan kotisohvalta käsin, silloin kun heille itselleen parhaiten sopii.

      Kelan asiakkaista jo 60 prosenttia tekee näin.

      Tämän vuoksi nyt tarvitaan erityyppinen organisaatio, kuin se mihin Kelassa on aiemmin totuttu, Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä kertoo.

    • 10TeesiäTulevasta

      1. kela ei pyydä tiliotteita vaan katsoo vain tilien korot pari kertaa vuodessa suoraan pankeista
      2. työmarkkintukea/peruspäivärahaa aletaan maksamaan kaikille työttömille, myös niille joilla on nykyään ikuinen karenssi
      3. toimeentulotuen hakeminen yhdistetään asumistuen ja työmarkkkinatuen hakemisen yhteyteen
      4. kela ei ala maksamaan laskuja hakijan puolesta vaan ne korvataan/huomioidaan menona laskuja ja kuittia vastaan
      5. vuokravelat lisääntyvät kun kela maksaa useimpien toimeentulotuen heidän eikä vuokranantajan tilille
      6. sähköt menevät useammin poikki osalla ihmisistä kun eivät itse osaa maksaa laskuja
      7. toimeentulotukipäätöksiä tehdään pidemmälle ajalle ja väärin myönnettyä tukea peritään enemmän takaisin kuin nykyään
      8. verokortilla töissäolevien toimeentulotukihuijaukset vähenevät koska kela näkee verotiedot suoraan
      9. yksittäisten tulottomien/poste restantessa "asuvien" huijaukset lisääntyvät sillä kela ei valvo niin tarkasti kuin kunnan sosiaalivirasto
      10. osa ihmisistä jää edelleen sosiaalitoimiston luukulle sillä eivät osaa asioitaan hoitaa niin että pärjäisivät kelan myöntämällä toimeentulotuella

      • mielipidettä

        Ainakin se olisi hyvä, jos omaisuutensa kasvattamiseen vuokra-asuntojen velaksi ostamisella pyrkineiden velkaisten suurasuntosijoittajien "rikastuttaminen" yhteiskunnan veronmaksajien rahoilla loppuu... On niin maan monta mänttiä sijoitusneuvojaa tässäkin Suomen yhteiskunnassa, joiden mielestä sellaiset on jotenkin muka hyvä bisnes: tietysti yhteiskunnan rahoilla, ei ihmisten omilla, eli rahaa on yhteiskunta suorastaan kaatanut asuntosuursijoittajien taskuun. Siitä se Suomen "Kreikka- tilanne" vielä tulee, jos jostakin.


        Siitä en tiedä mitä mieltä olisin, että siis perustoimeentulo myös rikkaille. En vastusta kenenkään ihmisen hyvinvointia, mutta tietysti voisi ajatella sosiaalisesti epäiokeudenmukaiseksikin tilannetta, että jos vaikka työmarkkinatukea nauttisi joku työikäinen rikas kotirouva, tilanteessa jossa todella joku toinen elää työmarkkinatuen varassa ja saamatta mitään muita yhteiskunnan etuuksia.


        Töissä olevat eivät tähänkään asti ole saaneet toimeentulotukea, joten tuskin jatkossakaan.


        Ja Kela valvonee tarkemmin, kuin kuntien sosiaalitoimistot. Nykylaissa on, että toimeentulotuki on toimeentulotuen hakijan pakko hakea asuinpaikkakunnalta, jollei kyse ole akuutista kriisistä kuten sairastumisesta muulla kuin asuinpaikkakunnalla, joten tulevaisuudessa erot kuntien käytäntöjen välillä loppuvat jos toimeentulotuki siirretään Kelaan, mikä on hyvä asia. Sitä kuitenkaan vaikea ennustaa, että mikä hirveä kontrollointimylly siitä seuraa, että jos köyhäparat tulevaisuudessa hakevat pidempään kuin kolme kuukautta toimeentulotukea. Koska luultavasti se "harkinnanvaraisen toimeentulotuen tarve" ja siihen liittyvät kontrollointitoimet ja erityisvalvonta suurine kuluineen koskevat jatkossakin vain kaikkein köyhimpiä ihmisiä. Oikeistohallituksen helmiä tuollainenkin "säästäminen", mistä tuskin tulee säästöjä, veikkaan...


        Yksi toive: ei sosiaalityöntekijän koulutukseen omahyväisiä rikkaita. En erittele, mutta aika monelta taholta kuullut, että monet rikkaat hakeutuvat nyt uudelleenkoulutukseen sosiaalityöntekijöiden tulevan työvoimapulan vuoksi ja itse jouduttuaan työttömiksi ihan muulta alalta pitkän työuran ihan muualla jälkeen - ei kiitti sosiaalityöntekijöiksi ainakaan ihmisiä, joilla ei ole akateemista oppikäsitystä köyhyysproblematiikasta ja jotka eivät ole opiskelleet yhteiskunnallisia aloja.


      • väärää.tietoa
        mielipidettä kirjoitti:

        Ainakin se olisi hyvä, jos omaisuutensa kasvattamiseen vuokra-asuntojen velaksi ostamisella pyrkineiden velkaisten suurasuntosijoittajien "rikastuttaminen" yhteiskunnan veronmaksajien rahoilla loppuu... On niin maan monta mänttiä sijoitusneuvojaa tässäkin Suomen yhteiskunnassa, joiden mielestä sellaiset on jotenkin muka hyvä bisnes: tietysti yhteiskunnan rahoilla, ei ihmisten omilla, eli rahaa on yhteiskunta suorastaan kaatanut asuntosuursijoittajien taskuun. Siitä se Suomen "Kreikka- tilanne" vielä tulee, jos jostakin.


        Siitä en tiedä mitä mieltä olisin, että siis perustoimeentulo myös rikkaille. En vastusta kenenkään ihmisen hyvinvointia, mutta tietysti voisi ajatella sosiaalisesti epäiokeudenmukaiseksikin tilannetta, että jos vaikka työmarkkinatukea nauttisi joku työikäinen rikas kotirouva, tilanteessa jossa todella joku toinen elää työmarkkinatuen varassa ja saamatta mitään muita yhteiskunnan etuuksia.


        Töissä olevat eivät tähänkään asti ole saaneet toimeentulotukea, joten tuskin jatkossakaan.


        Ja Kela valvonee tarkemmin, kuin kuntien sosiaalitoimistot. Nykylaissa on, että toimeentulotuki on toimeentulotuen hakijan pakko hakea asuinpaikkakunnalta, jollei kyse ole akuutista kriisistä kuten sairastumisesta muulla kuin asuinpaikkakunnalla, joten tulevaisuudessa erot kuntien käytäntöjen välillä loppuvat jos toimeentulotuki siirretään Kelaan, mikä on hyvä asia. Sitä kuitenkaan vaikea ennustaa, että mikä hirveä kontrollointimylly siitä seuraa, että jos köyhäparat tulevaisuudessa hakevat pidempään kuin kolme kuukautta toimeentulotukea. Koska luultavasti se "harkinnanvaraisen toimeentulotuen tarve" ja siihen liittyvät kontrollointitoimet ja erityisvalvonta suurine kuluineen koskevat jatkossakin vain kaikkein köyhimpiä ihmisiä. Oikeistohallituksen helmiä tuollainenkin "säästäminen", mistä tuskin tulee säästöjä, veikkaan...


        Yksi toive: ei sosiaalityöntekijän koulutukseen omahyväisiä rikkaita. En erittele, mutta aika monelta taholta kuullut, että monet rikkaat hakeutuvat nyt uudelleenkoulutukseen sosiaalityöntekijöiden tulevan työvoimapulan vuoksi ja itse jouduttuaan työttömiksi ihan muulta alalta pitkän työuran ihan muualla jälkeen - ei kiitti sosiaalityöntekijöiksi ainakaan ihmisiä, joilla ei ole akateemista oppikäsitystä köyhyysproblematiikasta ja jotka eivät ole opiskelleet yhteiskunnallisia aloja.

        Miten niin töissä käyvät eivät ole saaneet toimeentulotukea? Tämä päivänä monet työssäkäyvät saavat sitä. Minäkin olen saanut.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1615
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1244
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1086
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1072
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      970
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      857
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      741
    Aihe