asuin aiemmin isossa kaupungissa jossa ei ollut

jaanamv

lestadiolaisia ja nyt kun menin naimisiin ja muutin tänne mieheni kotipaikkakunnalle niin täällä on joka mutkassa "lestaatteja. TÄHÄN kolmeKYMPIN IKÄÄN ASTI EN TIENNYT että heitä enää onkaan muuta kuin vanhoina aikoina. pohjoispohjanamaalla tuntuu ja näkyy.Onko missä klaikkialla Suomessa, missä ei ollenkaan ei ainakaan meidän piireissä eikä kukaan koskaan puhunutkaan näistä uskonnoista.

9

148

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ö-Öö

      Mnaah.

      Uskonnot erittäin suuria vaikuttajia kaikkialla, isis jne. Myös suomi täynnä ääriuskonnollisia jengejä. Ne vaan ei toimi näkyvästi, enenpi salakavalia. On lestaateja kaupungeissakin. Niitä ei vaan silleen hokaa, niitä suhteessa vähän muihin ihmisiin. Mutta just pohjoispahjanmaalla asia selkeämpi, niitä suhteessa paljon enemmän.

      Ite kooisin pp:lta, körttikodista kunnata, minne ilmaantunut voimakas lestaatiporukka. Yhtä uskonsotaahan se kunta on niitten jengien välillä. Lestaatit erittäin hanakoita vallasta. Aikanaan oli paha "värisuora" Keskustapuolueeseen tuli lestaati puheenjohtaja, asuntoministeri oli lestaati. Kunnanjohtaja oli lestaati. Pappi ja lukkari oli lestaateja. Osa kunnanvaltuutetuista jne oli lestaateja. Haloota, uskonnot on uskontoja. Kuka ja ketkä päättää asioista?

      Meitsi ikäväkseni joutunut perehtymään asioihin. Nämät uskikset, riippumatta lahkostaan tms, ne on suuria vaikuttajia kaikkialla. Ne ei ole mikään äänekäs puolue, ne toimii tosiaan vaivihkaa. Jokin asia päätetään seuroissa, loput, hoidellaan sitten käytännön tasolla erilaisiaa hommeleissa hajautetusti vaivihkaa.

      Meitsi muuten ei käy osulassa, eikä ole osuuspankin asiakas. Meitsi ei kuulu mihinkään uskontokuntaan, pitääpi olla tarkkana.

      Aiheeseen liittyy muuten vapaamuurarit. olet vähän nuori, etä tiedä siitä osastosta kai mitään vielä- Se joka tapauksessa aidosti on yhteiskunnassa suuri vaikuttaja. Nämät puolueet, joista paljon puhutaan, ne vaan ainostaan näkyvä osa vaikuttavista elimistä, taustalla hyvin paljon kaikdnlaista sekailaiste jengiä, jotka vaikuttavat asioihin erittäin paljon, jopa enemmän, kuin jokin puolue.

      Että kun äänestät jossain vaaleissa jotain tyyppiä, aina aika epäselvää, ketä loppujenlopuksi äänesti. Periaatteessa ääni jollekin perussuomalaiselle, on ääni katoliselle kirkolle. Koska Timo Soini on harras katilinen. Saama Keskustan Sipilän kohdalla, ääni keskustalle, on ääni lestaateille.

      Näin se ikävä kyllä vaan todellisuudessa on. Sitä ei ikinä kerrota ääneen, kaikki sen tietää, nyt alat Sinäkin tajuamaan asiaa.

      =DW=

      • jaanammm

        mutta kun minä en kuullut heistä ikinä. Luulin tai siis en edes ajatellut enkä tiennyt että nuo vanhat uskonnot on enää olemassa, onhan noita mitä suomessa ennen ollut niistä kerrotaan koulun historiakirjoissa.


      • ö-Öö
        jaanammm kirjoitti:

        mutta kun minä en kuullut heistä ikinä. Luulin tai siis en edes ajatellut enkä tiennyt että nuo vanhat uskonnot on enää olemassa, onhan noita mitä suomessa ennen ollut niistä kerrotaan koulun historiakirjoissa.

        Lestaatiolaisuus aika uusi lahko. Nykyaikana kaikenlaiset uskonnolliset äärijärjestöt suosittuja. Paljon heikko-osaisia ihmisiä, yksinäisiä, jotka hakevat itselleen tulkea, turvaa, ajanviettettä uskonnoista. pitää muistaa, kiekolla yleensäkin vahv organisaatio, sen kautta "autetaan" paljon. Pitää muistaa, uskiksiet eivät ole pyyettömiä ikinä. Suomessa islamisteja jne aktiivisina vain vähän, ei muutkaan kovin touhukkaina. Mutta nämät täällä jalansijaa aiemmin ottaneet, jus jehovat, lestat jne, ne vahvistuvat jatkuvasti. Kirkosta eroaa paljon ihmisiä. Ne kuitenkin sellaisia tavallisia tallaajia. Kiihkoilijoitten määrä sen sijaan kasvaa hiljakseen jatkuvasti. Elikkäs normi luterilainen kirkko heikkenee, samalla kun äärikiikkeet kasvattavat kannatustaan. Lestat tosin tehokkaimmin, lisääntymisen kautta.

        =DW=


    • En ole koskaan kuullutkaan näistä ainakaan Pietarsaaressa tai Vaasa-Seinäjoki-akselilla, ei niitä ole.
      PAITSI sitten joku yksittäinen työn perässä seudulle tullut.
      tuosta tulikin mieleeni yksi stoori, jonka kertojana on eräs lääkäri. Paikka on sairaala Seinäjoella.
      "Leikkaussalin pukuhuoneessa tapasin lestadiolaisen kolleegani Heikki Lahtisen. Heikki oli pahalla päällä. Syynä oli se, että Heikille oli osunut päivystysviikonloppu samaan aikaan kun oli suviseurat. Heikki mutisi sitäsuntätä mutta ennenkaikkea syytti esimiestään, Kankaan Jussia ( lausutaan Kankahan Jussi). Heikki: kyllä se Jussikin meinaa taivaaseen päästä, mutta se luulee, että se livahtaa sinne - se kun on niin lyhyt.- Sitä Heikin huumoria."
      Kankaan Jussi on kuuluisa siitä, että hänestä on tykätty niin paljon.

    • taivas-varjele-mikä-jne

      Lahti on tunnettu siitä, että kaupunginhallinto on melko tukevasti miehitetty ja naisitettu lestoilla. Että sellaistakin päällekkäistä hallintoa voi olla. Heillä on oma palatsikin keskustan eteläpuolella.

      • Tuntematonta..seutua

        Lahti? Tarkoitatko Lahden kaupunkia?

        Sieltä en tunne ketään enkä tiedä mitään.


      • ö-Öö

        Lahti ei ol pohjanmaata.


        Mutta se tunnetuin lestaatikaupunki eteläisemmässä suomessa. On niitä muuallakin, mutta net tosiaan pyrkii keskittymään omiin jengeihinsä- Letaaminen hankalaa, jos ei ole uskontoverreita lähellä, ei seuroja, ei omia pappeja jne. Paljon kivempaa öestata, kun muita samanmielisiä tukena.

        =DW=


      • Lahden läpi olen ajanut mieheni kanssa joskus useinkin, kun kävimme pohjoisessa, mutta pysähtynyt olen vain pari kertaa lyhyeksi ajaksi.
        Olen kuullut lestadiolaisten olevan Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin asukkaita.


    • valistukaa

      Voi hyvää päivää sentää!
      " Lestadiolaisuus on arvokonservatistinen, pietistis- ja herrnhutilaisvaikutteinen 1800-luvun puolivälissä syntynyt enimmäkseen luterilaisten kirkkojen sisällä toimiva herätysliike, jonka monet suuntaukset kuitenkin varsin paljon eroavat valtavirran luterilaisuudesta...Suomen pohjoisimpaan osaan Utsjoelle lestadiolaisuus saapui vuonna 1852. Suomen eteläisimpään kaupunkiin Hankoon 1885. Itäisimpään Suomen osaan Ilomantsiin 1891. Läntiseen osaan Vaasaan 1872. Suomen suuria kaupunkeja ja suluissa lestadiolaisuuden ensiesiintyminen: Helsinki (1866), Jyväskylä (1872), Kuopio (1871), Oulu (1863),"...Lukeee Wikissä, lue sinäkin.

      Liike ei todellakaan ole uusi, ja sitä todella esiintyy koko Suomessa. Lestadiolaiset eivät kulje kyltti rinnuksissa. Mutta heitä on. Kaupungeissa sitä ei huomaa niinkään kuin pienemmillä harvaanasutuilla paikkakunnilla, jossa sakki tuntee muutenkin toisensa laajemmin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      3228
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2141
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2061
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1915
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe