Vihon viimeinen Lammi

Tahrojapaperilla

Olen entinen kotirouva, kahden lapsen äiti ja vaimo... Nykyinen yksinhuoltaja ja velkavankeudessa huonosti menneen rakennusprojektin vuoksi. Kerrompa hieman lisää. Saimme tontin Espoon tonttiarvonnassa ja olimme ilosta kankeana mieheni kanssa. Kivitalo sen olla pitää ja Lammi ehdottomasti, totesi mieheni. Itse kun en noista talomerkeistä juuri tiedä, halusin käydä muutamallaa muullakin esittelemässä ideoitani. Otimme selvitykseen kolme isointa ja kauneinta Lammin, Jämerän ja Lakan. Lisäksi tutkimme Passiivitaloa ja Bassoa, mutta ne tippuivat pelistä ennen ensimmäistä tapaamista lähinnä siksi, kun ensimmäisen puhelun aikana haukkuivat nuo kolme ennen omien tuotteidensa markkinointia.

No... Isäntä oli päättänyt Lammin tehdä, vaikka tarjouskierroksen perusteellaa olisin jonkin muun kyllä itse valinnut, mutta koska hinnat olivat kaikki täysin samoilla kymmentuhansilla, ei asialla minulle ollut niin järisyttävää merkitystä. Halusin vain päästä sisustamaan kivitaloani. Budjettimme talolle oli n. 500t€ ja sen olisi pitänyt riittää kaikkeen. Vaan sitten alkoikin rahanmeno ja vääntäminen. Huomasin yllätyksekseni olevani itse työmaalla kaikki illat siivoilemassa, paikkailemassa, kantelemassa tavaraa jne... Minunhan piti katsoa vierestä kun unelmakoti valmistuu.!! Sitten loppuivat rahat ja meillä ei ollut edes rappausta päällä. Mies sanoi, että Lammin laskelmat betoneissa, telineissä, teräksissä ja muussa olivat sellaisen 30 t€ pielessä... No ei siinä muuta kuin pankkiin, jossa todettiin, että olemme jonnyt ylittäneet vakuusarvomme ja lisää rahaa ei tipu. Myytiin toinen auto, vingutettiin visat tyhjiksi ja muutettiin rapattuun taloon, jossa pihat olivat tosin vielä täysin kesken... Sitten alkoikin helvetti. Isännän firmassa oli YT: t ja paljon aikaansa työmaalla viettäneet laitettiin kortistoon. Minä oli.n vielä äitiysvapaalla, eli meidän tulomme olisivat nettona n. 2500€/kk. Olimme asuneet kuukauden kun ensimmäisen kerran pohdimme talomme myyntiä. Rahaa oli palanut taloon 550t€ ja tonttiin 180t€... Välittäjän arvio oli max. 700t€, mutta arvioi myyntihinnan jäävän 670t€ paikkeille... Jippii vain 60t€ takkiin.

Talo myytiin 650t€... Ei siinä Lammin brändi paljoa painanut. Jos meille olisi heti kerrottu todellisia kustannuksia ja oman työn merkittävä määrä, olisimme suunnitteluvaiheessa osanneet varautua tai tilata toimijalta, joka ottaa vastuun isommista kokonaisuuksista. Nyt kilpailutimme pienempiä urakoita ja materiaalipaketteja, mikä kostautui meille omana raatamisena ja sähläyksenä. Mies sai uuden duunin ja työpaikalta uuden naisen. Itse asun vuokralla kivenlahdessa kahden alle kouluikäisen kanssa. Kivitalounelmani kesti siis vajaat kaksi kuukautta ja mureni sitten. Viestini muille rakentajille... Miettikää tarkaan ja tutustukaa aidosti talotoimittajiin. Brändi ei takaa mitään eikä lupauksilla ja arvioilla korvata faktoja paperilla...

22

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Realisti11111

      Lähditte rakentamaan miljoonakiinteistöä velalla, perehtymättä itse lainkaan rakentamisen haasteisiin ja ongelmiin ja varautumatta tuntuvaan lisärahoituksen tarpeeseen, eihän siitä voi ketään muita syyttää.

      Jos haluaa elää velalla leveästi niin näin siinä käy jos ei ole ahneen lisäksi älykäs.

    • 11-10

      no jäähän se lammi viimeiseksi kun ei sulla ollu alunperin siihenkään varaa.

      jo lähtötilanne isolla lainalla rakentamiseen oli huono, mutta sössitte kaiken vielä omilla säädöillänne yrittäessänne säästää muutaman tonnin missä ei ton tason rakentamisessa ole mitään järkeä.

      toivottavasti sinä ja uusi äijäsi ette enää lähde toteuttamaan unelmiasi joihin ei ole varaa. siitä tulee isot tappiot muille ja lapset kärsivät.

    • trree

      Vaikka vuodatus onkin hyvin asiallisesti kirjoitettu niin vaikuttaa provolta...Jos koko homman budjetti on 500 t € ja ylimääräinen 30 t € kaataa koko pakan niin kyllä lähtökohdat on jo pielessä > liian suuri laina omiin tuloihin nähden. Toki työttömyys ym mutta kuitenkin.

      Itse reilu vuosi sitten talon rakennuttaneena tiedän että niitä arvaamattomia lisäkuluja tuli meillekin 20 t € verran, tosin olin myös budjetoinut niin että niitä voi tulla. Pelkästään tonttityöt voivat hyvin samanlaiselta näyttävässä kohteessa olla 30-60 t € riippuen maaperänlaadusta ym.

    • palveluratkaisee

      Miksi kilpailuttaa näitä talotoimittajia lainkaan jos kerran pitää varautua, että hinta voi nousta helposti 30 donaa. Pitäisiköhän toimittajan valinta tehdä kokonaan muihin kriteereihin perustuen. Esim. Tuotteen/rungon ominaisuudet. Toimittajan kokemus ja laatu. Fiilis/mielikuva toimittajasta. PALVELU PALVELU JA PALVELU

    • IhkuOKprojekti

      Meni yli vaan 30t€, eikös sellainen 25% ylitys ole tyypillisempi, vähän louhintaa ja paaluttamista vielä niin menee enemmän. Eli otettu liian kallis projekti.
      Ja eipä tuo kirjavienkaan jako ole kovin harvinaista taloprojekteissa.

    • Rivitalonrenki

      Täysi provo kirjoituksesi, kuin satukirjasta, ainoastaan loppu onneton.
      Talon merkillä tai tuotteella vähemmän merkitystä lopulliseen hintaan, ei kauheasti laatuunkaan. Rakennettavien neliöiden määrä ratkaiseva, kerrosten määrä, sisustus ja tekniikka.
      Provo selvästi Lestadiolaisen mielikuvamyyjän väsäämä, joka pyrkii myymään avaimet käteen taloja.
      Rakennusalalla kukaan ei ota vastuuta, katteet on poljettu niin alas, ettei yksinkertaisesti ole varaa.
      Lesta kerho ei sen paremmin ota vastuuta, pyrkii tekemään katteensa tavaroita hankkiessaan, kuten kunnon liikemies. Tarvikkeiden toimittajat sitten joutuvat kasaamaan mahdollisimman halpaa tavaraa työmaalle.
      Kukaan ei siivoa työmaalla ilmaiseksi, noita kauniita puheita kannattaa hieman suodattaa ja jo lähtökohdat ovat pielessä ellei omakotirakentaja edes käy työmaalla. Jälki on varmasti sen mukaista ja taitavasti piilotettu materiaaleja, sekä työn laatua. Rakennusliikeidenkin rivitaloja korjaillaan yleisesti 10 vuotta, kun asukas ei valvo rakentamista.

    • Tyhjäätäynnä

      Lammi on kasa kiviä. Siinä kaikki!
      Sitten se rumba alkaa.
      Hirveä määrä harjaterästä ja kauheasti työtä esim. paaluperustuksessa
      Hirvittävä betonointi rumba
      Luokkahitsari rakenneteräksiin
      Puutavaraa nipputolkulla
      Betonia pumpattuna......... Ja maksaa hunajaa
      Ja rautaa taas
      Telinekulut
      Nosturikulut
      Jne
      Jne
      Loputon lista lammin PAKETTIIN KUULUMATTOMISTA TARPEISTA.

    • köyhätkyykkyyn

      Rikkailla on varaa maksaa tyhjästä. Siksi Lammia ostetaan mela pystyssä.

      • valhettavalhetta

        Ja köyhät haluaa ostaa Lammia koska haluavat uskotella sukulaisille, että rahaa on.


    • BauHerr

      Otan osaa, mikäli tarina on edes osaksi tosi.

      Itse en ole Lammia rakentanut, koska Lammi-kiviä on vaikea, muttei mahdotonta, ostaa ilman kallista paketointia. Lisäksi paketit ovat omasta mielestäni vajaita. Sen vuoksi en lähde Lammeja pystyttämään. En jaksa riidellä siitä, mikä kuuluu ja mikä ei kuulu pakettiin, kuka puuttuvat tarvikkeet ostaa ja kuka maksaa, jne.

      Rakennusalalla toimivalle Lammin -paketoitistrategia on myrkkyä. Se nyt on kyllä niin, että minä valitsen ikkunat, ei Lammi eikä kukaan muukaan. Sama koskee muitakin rakennustarvikkeita.

      Yleensä rakennushanke kannattaa pilkkoa pieniin urakkakokonaisuuksiin. Se tietysti edellyttää sitä, etä ymmärtää urakoiden sisällön ja niiden rajat. Sama koskee materiaaleja. Minä kilpailutan materiaalintoimittajajia koko Euroopan alueella. Miksi maksaa kolme kertaa enemmän jostain, minkä saa esimerkiksi Saksasta nopeammin kuin Suomesta?

      Avioeroa on vaikea pistää talopalikkatoimittajan piikkiin. Meillä on useita toimittajia ja vaimo on ollut sama yli 30 vuotta. En usko, että liikesuhde Lammiin vaikuttaisi ihmissuhteisiini millään tavalla. Jos suostuvat myymään pelkkiä rakennuspalikoita järkevään hintaan, niin pistetään kokeiluun.

      • remppamies1

        Tiilitalon joskus tehneenä tiedän nuo kivityöt ja paketit hyvin, tietämättömyys talon ja hinnan suhteen riittömätön aloittajalla, OTTAKAA hyvät sisaret/veljet joku tietävä ja realisti mukaan rakennustöihinne !


    • LKVlammit

      Onnittelut onnistuneesta myynnistä! Oikeasti, ihan helkkarin vaikea saada myytyä tuon hintaista tällä hetkellä. Takkiin tuli vain muutama kymppitonni muttei jäänyt mitään mega velkaa niskaan. Oikea liike myydä talo pois heti, siinä voi muuten tulla satojakin tonneja takkiin.

      • Ihansamamikäkivi

        Kivitalon rakentaminen on huono bisnes tällä hetkellä- takkiin tulee. Pois lukien miljoonatalot merenrantatonteilla.


      • kylonväliä
        Ihansamamikäkivi kirjoitti:

        Kivitalon rakentaminen on huono bisnes tällä hetkellä- takkiin tulee. Pois lukien miljoonatalot merenrantatonteilla.

        Kivitalo on kuitenkin hyvä investointi suhteessa puutaloon. Runko maksaa ehkä sen 10-15% enemmän, mutta myydessä voi tuon eron triplata plussan puolella helposti. Lisäksi kivitalo on parempi asua eikä tarvitse olla maalailemassa jatkuvasti.

        Kivellä todella on merkitystä... Täyskivitalo on aivan eri asia kuin muovilla lisäeristetty puuyläpohjaviritys.


      • puupää__
        kylonväliä kirjoitti:

        Kivitalo on kuitenkin hyvä investointi suhteessa puutaloon. Runko maksaa ehkä sen 10-15% enemmän, mutta myydessä voi tuon eron triplata plussan puolella helposti. Lisäksi kivitalo on parempi asua eikä tarvitse olla maalailemassa jatkuvasti.

        Kivellä todella on merkitystä... Täyskivitalo on aivan eri asia kuin muovilla lisäeristetty puuyläpohjaviritys.

        Aika harva tyytyy pelkkää kivitalon runkoon vaan valmiiksi se pitää saada. Tarkoittaa triplahintaa puutaloon verrattuna. Tottakai aito kivitalo on puutaloa parempi mutta kuka hullu nyt lähtee ottaa puolen miljoonan lainaa


    • espoo_esbo

      Tuskinpa Espoon tonttiarvonnassa myydään 180000 euron tontteja joten satavarmasti provo

      • mitäsit

        Mikäs tuossa ei pitänyt paikkansa vaikka olisikin provo... Totta joka sana. Lammin toimitus on iso vitsi ja huijaus


      • BauHerr

        Muistaakseni Espoon tonttiarvonnoissa on ollut tuon hintaluokan tontteja. Mielikuvani mukaan tyyriimpiä tontteja oli aiemmin Saunalahden suunnalla.

        Tällä hetkellä hintahaarukka on 100.000 - 150.000, mutta ne sijaitsevatkin sitten susirajan väärällä puolella, keskellä ei mitään.

        180.000 on ihan realistinen hinta paremmasta tontista.


    • typeriä_ratkaisuja

      Miksi koti pitää olla täynnä isoja ikkunoita kohti naapuria tai metsää, turhia kuutioitua, typeriä portaita jne. Onko se jotenkin hienoa? Mieluummin tonttiin se raha kuin tyhmään taloon postimerkkitontilla, jossa ei voi ulkona tehdä yhtään mitään.

      • BauHerr

        Koska rakennusoikeusneliö maksaa Espoossa 1.000 - 3.000 euroa ja koska kiintiestövero on kova. Miksi maksaa tyhjästä tontista sekä ostaessa että vuosittain verona?


    • Alanmies

      Ihan en nyt päässyt käsiksi, että mikä tässä olis se lammin vika ja miten tilanne olisi korjaantunut valitsemalla joku muu kivitalomerkki.? Jos kaikilla toimijoilla talopaketti oli suunnilleen saman hintainen ja saman sisältöinen, niin samat ogelmat tässä olisi ollut merkistä riippumatta.

      Ketjun aloittaja sanoi jo omassa viestissään isoimman ongelman: lähdettiin itse kilpailuttamaan, pilkkomaan ja hoitamaan urakoita ilman rakennusalan osaamista. Teidän talobudjetti ylittyi 10%, mikä kustannusylityksenä tulee vastaan todella nopeasti: muutama valu venyy, telineet ovat joitain viikkoja liian pitkään työmaalla, urakoita ja materiaaleja ei osata kilpailuttaa oikein.

      Liian tiukalla budjetilla, liian vajavaisella osaamisella ja liian isoa taloa on tässä alettu rakentamaan. Kyllä tässä kannattaa syyttää ihan jotain muuta kuin talomerkkiä!

    • ainaniitätulloo

      Kaikissa valuharkkoratkaisuissa tulee yllättäviä kuluja 10-20%... Siksi niitä ei voidakaan myydä kiinteillä kustannuksilla tai toimitussisällöillä. Tämä pitää osata ottaa vaan huomioon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1595
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1047
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      585
      1023
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      940
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      922
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      806
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      721
    Aihe