Apua kanin hankintaan....

Kanit

Eli, harkinnassa on kanin osto. Paria kysymystä olen kuitenkin pyöritellyt mielessäni useaan kertaan:

1. Meillä on yksi syyrialainen hamsteri ja kaksi campbellia. Terraariot on melko korkealla, toinen ylhäällä kirjahyllyn päällä, toinen pöytätasolla. Jos antaisimme kanin juoksennella samassa huoneessa hamstereiden kanssa päivittäin vapaana pomppaisiko se niin korkealle ja olisi vaaraksi hamstereille?

2. Yksi vai kaksi? Uros vai naaras?
3. Mikä rotu olisi mahdollisimman pieni?
4. Kasvattajalta vai eläinkaupasta?
5. Tämä syyrialainen on pari kertaa onnistunut karkaamaan terraariostaan, alkaisiko kani jollain tavalla reagoimaan, vaikka jahtaamaan?
6. Ajatuksemme on pitää kanin häkki auki päivisin niin, että se voisi milloin vain päästä jaloittelemaan. Olisiko siis parempi jos häkin ovi olisi kiinni öisin?

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaniexpertti

      Hei!
      1.Onko terraarioissa katto jos ei niin kannataa tehdä tai ostaa jos kani pääse sinne koska ovat hyviä loikkioita.
      2. Kaksin aina kaunihimpi. Eli kannataa ottaa kaksi jos pystyy. Ensin kannataa ottaa uros ja sitten katsoa onko siinö tarpeeksi riesaa ja sitten hankkia toinen. Parhaiten toimeen tulee leikattu uros ja naaras sillä kaksi urosta tappelee ja naaraatkin aloittavat tappelun jossan vaihteessa.
      3. Hermeliini on pienimpiä mutta säikkyy todella helposti joten parempi vaihoehto on kääpiö jänis. Mutta kääpiö luppakorkakani on pieni ja seurallinen joka sopii hyvin ensi kaniksi.
      4. Kasvattajalta löytyy yleensä parhaimmat. Mutta eläin kauppoihin tulee myös yleensä kasvattajilta.
      5. Kani on saalis eläin eikä saalistaja joten tuskin vahingoittaa pikkuista.
      6. Mitä kauvemmin kani saa olla vapaana sitä parempi kunhan on ruokaa ja vettä.
      Onnea kanin hankkimiseen

      • kanitäti

        No nyt on "expertti" saanut pätevyytensä muropaketista, sen verran pieleen menee ohjeistukset.

        Vaikka kani pääsisi hyppäämään hamstereiden terrojen kanssa samalle tasolle, niin tuskinpa se kuitenkaan sinne terraan änkeäisi. Terrat myös painavat niin paljon, ettei kani terroja pääse tiputtamaan, joten tuskin siitä hamstereille terroissaan varsinaista vaaraa olisi.

        Kanit ovat ehdottomasti laumaeläimiä eikä ihminen voi koskaan täysin korvata samaa kieltä puhuvaa lajitoveria. Kanit kyllä pärjäävät yksinkin, mutta kaksi on ehdottomasti parempi ratkaisu kaneja ajatellen. Vaihtoehdot tällöin ovat joko naaras leikattu uros tai naaras naaras. Myös uros uros -yhtälö on meillä saatu toimimaan usein, mutta aina on se vaara, että urokset alkavat tappelemaan keskenään. Mitä tulee "Kaniexpertin" väitteeseen siitä, että "naaraatkin aloittavat tappelun jossan vaihteessa", niin tämän potaskan voi sivuuttaa samointein täytenä puppuna. Naaraat eivät todellakaan normaalisti tappele keskenään, vaan sellaiset tapaukset ovat erittäin harvinaisia. Varsinkin kahden naaraan ollessa kyseessä, on parempi ottaa molemmat nimenomaan samalla kertaa mieluiten poikasina, jotta välttyy siltä, että aikaisemmin talossa ollut kani puolustaa reviiriään tulokkaalta. Jos yhdestä kanista on (kuten "Kaniexpertti" asian ilmaisi) "tarpeeksi riesaa", niin sitten ei pidä ottaa ensimmäistäkään kania. Kahdesta ei ole sen enempää riesaa kuin yhdestäkään.

        Hermeliinit eivät missään nimessä kuulu olla millään tapaa säikkyjä sen enempää kuin muutkaan rodut. Kääpiöjänistä sen sijaan en suosittelisi ensimmäiseksi kaniksi niille tyypillisen temperamenttisuuden vuoksi. Aloittajan kannattaa tutustua eri rotuihin kaniyhdistyksen kotisivuilla (http://www.kaniyhdistys.com/rodut.htm). Siellä on valitettavasti hyvin vähän varsinaista tietoa roduista, mutta jos jokin rotu osuu silmään, niin siitä vain sitten googlettelemaan lisätietoa kyseisestä rodusta.

        Itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että kanit kannattaa hankkia kasvattajalta. On totta, että eläinkauppoihin tulee nykyään tukkujen lisäksi kaneja myös kasvattajilta, mutta siellä ne eivät siitä huolimatta elä kodinomaisessa ympäristössä, joten moneen asiaan totuttaminen uudessa kodissa saattaa olla hieman hankalampaa. Kauppojen myyjät eivät useinkaan osaa myöskään kertoa kanien luonteista yms. paljoakaan, sillä heillä ei ole ollut aikaa käsitellä kaneja ja tutustua niihin samalla tavalla kuin kasvattajalla. Kasvattajilta saa myös paremmin tukea ja turvaa myös kaupanteon jälkeen. Eläinkaupoissa on myös todella suppea rotuvalikoima, joten jos aloittaja päätyy tiettyyn rotuun, niin sitä voi olla turha etsiä eläinkaupoista. Eläinkaupoissa on myös todella usein kaupiteltu tietyn rotuisiksi väitettyjä kaneja, joista kaneihin perehtynyt näkee heti päälle päin, ettei kyseinen kani todellakaan ole väitetyn rotuinen, korkeintaan sen rodun risteytys. Näin ollen eläinkauppojen kanit eivät välttämättä ole luonteeltaan ollenkaan sellaisia, mitä kyseiseltä "rodulta" olisi voinut olettaa. Eräskin tuttavani osti eräästä liikkeestä "hermeliinin", joka ei todellakaan mikään hermeliini ollut (korkeintaan hermeliiniristeytys) eikä luonnekaan ollut mitään sinne päinkään.

        Monet kanit ovat varsinkin nuorina niin leikkisiä, että en todellakaan menisi sanomaan varmaksi, ettei kani voisi hamsteria satuttaa vain siksi, että se on "saalis eläin eikä saalistaja". Tietenkään kanit eivät ala varsinaisesti saalistamaan hamstereita, mutta leikkiessään kanit saattavat hyvinkin lähteä ihmettelemään viipeltävää hamsteria ja satuttaa sitä vahingossa ison kokoeron vuoksi. Tahallista satuttamista ei tietenkään ole odotettavissa, mutta vahinkojen välttämiseksi kannattaa hamsterit pitää pakovarmoissa terroissa.

        Se, haluaako kanin häkin ovea pitää kiinni ja milloin, on täysin jokaisen harkintakysymys, ja tapoja on yhtä monta kuin on kanien omistajiakin. Johdot pitää tietysti olla suojattu eikä muuallakaan saa olla mitään potentiaalista vaaratekijää, jos kanit ovat vapaana ilman seurantaa. Itse pidän kanit öisin aitauksiin teljettyinä ihan vain siksi, etten ole esim. suojannut johtoja. Yksikään kani ei koskaan ole niitä jyrsinyt, mutta en halua ottaa sitä riskiä, että joku senkin taidon keksii juuri silloin, kun en ole paikalla.

        Joka tapauksessa kannattaa paneutua siihen keneltä kanin ostaa ja minkälaisen kanin ostaa. Myyjän tulee osata kertoa kanin luonteesta ja muista ominaisuuksista jne. Vain tällöin voit olla varma, että olet ostamassa oikeaa kania oikeaan kotiin. Itselleen epämieluista luonnetta on hankalampaa katsella koko kanin eliniän kuin sellaista, joka sopii juuri sinun käsitykseesi kivasta kanikaverista. Esim. syliin änkeävästä ja siellä viihtyvästä kanista ei saa rauhallista ja omissa oloissaan viihtyvää sen enempää kuin omissa oloissaan viihtyvästä kanista saa sylipupuakaan. Siksi kannattaa paneutua siihen, että kanit ovat jo valmiiksi taipuvaisia toivottuun suuntaan.


    • Kaninkarva

      Sanoisin että mieluummin kasvattajalta, eläinkaupan kanit on usein tosi arkoja ja jotkut ei ole tottuneet ihmisiin paljon ollenkaan :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      947
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      704
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe