Armeija ja huumeet

niinennekin

Suomessa Hakkapeliitta-lehti teki keväällä 1941 jutun ”Sotasisua pilleristä”. Siinä puhuttiin uudesta ihmelääkkeestä, joka auttaisi armeijoita voittamaan sotia. Saksalaisen lääketieteen sanottiin kyenneen ”keksimään valmisteen, joka sisältää sisua puhdasviljeltynä – pillerin muodossa”. Kyseistä ”sisupilleriä” kuvailtiin seuraavasti:

”Se ei ole mikään huumausaine, vaan kuuluu samoihin ’viattomiin myrkkyihin’ kuin tupakka ja kahvi, jotka sisältämänsä nikotinin ja kofeinin ansiosta myös piristävät, vaikkei niiden vaikutusta voi verratakaan pervitinin tehoon.”

Samaisessa jutussa huomautettiin, että Pervitin ei kuitenkaan poista väsymystä vaan pelkästään väsymyksen tunteen ja että sen käyttö saattaisi myös koitua kohtalokkaaksi. Tätä varoitusta ei tähdennetty, kun Pervitiniä alettiin levittää suomalaisille sotilaille.

Armeijan päämajan lääkintäosasto tiedotti 15. elokuuta 1941 Pervitinin jakelusta ja säännöstelystä. Ohjeissa kehotetaan ottamaan tarvittaessa yhdestä kahteen tablettia kaksi kertaa päivässä. Haittavaikutuksena mainitaan verenpaineen kohoaminen ja unensaannin vaikeudet. Aineiden jakeluohjeet ovat väljät. Lääkärit saivat jakaa Pervitiniä parhaaksi katsomallaan tavalla fyysisesti ja psyykkisesti vaativien tehtävien helpottamiseksi. Pervitiniä eli niin sanottuja höökipillereitä annettiin Suomessa erityisesti kaukopartion miehille, joiden tehtävät olivat yleensä poikkeuksellisen rankkoja ja raakoja. Lääkärit ja sotajohto saattoivat käyttää harkintaa lääkkeiden käytössä. Tiettävästi myös lääkärit joutuivat käyttämään Pervitiniä voidakseen leikata ja työskennellä nukkumatta.

Armeijan lääkärinä jatkosodan aikana toiminut A. Sakari Härön mukaan Pervitinin käyttöön liittyi erittäin suurta epätietoisuutta. Aineeseen suhtauduttiin kuin nykyisiin päänsärkylääkkeisiin:

”Elettiin aikaa, jolloin ’pervitin’ (amfetamiini) oli yleisessä käytössä ja siihen suhtauduttiin kuin nykyisin asetosalisyyliin. Kukaan ei tiennyt, että kyseessä oli huumeaine.”

Tapio Rautavaara muistelee, että sairaalassa apusisaret olivat saaneet käsiinsä Pervitiniä, mutteivät tienneet sen vaikutuksista. Hän kirjoittaa sodanaikaisessa kirjeessään:

”1944...sairaala jakoi henkilökunnalle pervitiniä, että jaksoimme tehdä työtä unirästeistä huolimatta.”

Poikkeustilanteissa myös täysin ammattitaidottomat henkilöt pääsivät jakamaan lääkkeitä. Yrjö Salminen muistelee, kuinka hänestä oli tehty sattumalta lääkintämies. Salminen jakoi hyvin vahvoja rauhoittavia barbituraatteja erilaisiin pikkuvaivoihin: Lääkkeitä oli vain yksi purkki, jossa luki Luminaalia. Salmisella ei ollut aavistustakaan että Luminaalia oli kovan luokan huume, "barbituraattien kuningas", jota yleensä annettiin pahimmin haavoittuneille esim. kuoleville potilaille:

”Se oli täynnä tabletteja, joista en tiennyt mitä ne olivat. Mutta ajattelin, että kun kerran olen lääkintämies, niin totta kai minun pitää lääkkeitä antaa. – – Ja niin syötin koko sen puolen litran purkin miehille ja komppaniassa oli hyvä terveys. – – Otin purkin kainaloon ja menin jsp:n lääkärin tohtori Punnon luo ja sanoin: ”Nämä helkkarin hyvät tabletit loppuivat nyt ja miehet rupesivat taas sairastamaan, vaikka olivat kaikki parantuneet.” Punto katsoi minua ja sanoi: ”Helvetti vieköön, oletko sinä äijä syöttänyt näitä tabletteja miehille?” ”

Ilmeisesti informaatio amfetamiinin haittavaikutuksista ei kulkenut Saksasta Suomeen. Saksassa Pervitinin sotakäytön ohjeistuksia tarkennettiin vielä vuonna 1942: kahdella tabletilla taistelukyky parani kolmesta kahdeksaan tuntia. Neljällä tabletilla päästiin jo 24 tunnin tehoon. Neljä Pervitin-tablettia oli Suomen vuonna 1941 annetun ohjeistuksen maksimiannostus. Sotilas, joka käytti näin paljon, ei käytännössä kyennyt nukkumaan ilman unilääkkeitä. Suurempi ongelma oli se, että lääkärit saattoivat jakaa isojakin eriä Pervitiniä sattumanvaraisesti. Jouko Teperi kertoo kirjassaan Kannakselaispoika sodassa , kuinka pataljoonan lääkäri oli antanut hänelle kokeiltavaksi lasiputken, jossa oli sata Pervitin-tablettia:

http://pelontorjunta.suntuubi.com/fi/Blogi/#huumeet-ja-sota

7

134

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • päätsekaisinrintamalla

      Pekka Jaatinen on kirjoittanut lukuisia sotakirjoja. Niitä varten hän on haastatellut vuosien varrella noin sataa sotaveteraania. Jaatinen huomasi, että keskusteluissa toistui jatkuvasti sama ilmiö.

      Veteraani toisensa jälkeen kertoi spontaanisti sen, mistä yleensä on vaiettu – ja siitä, mistä on vaiettu, muotoutui Jaatisen käsissä romaani Kalpeat Sotilaat.

      Kirjailija ei epäröi sanoa sitä ääneen: Suomen sodista palasi kotiin huumeriippuvaisia sotilaita.

      Isot ongelmat alkoivat, kun osa sotilaista keksi käyttää huumeita muutenkin kuin tabletteina.

      – Huomattiin, että niitä voi murskata jauheeksi, sekoittaa tupakkaan ja polttaa kuin sätkää. Sitä kautta saatiin kaikkivoipainen, hyvä ja rauhallinen olo, Jaatinen kertoo.

      Jotkut menivät vielä pidemmälle ja alkoivat liuottaa heroiinitabletteja veteen.

      – Kun aine oli saonnut, sitä imaistiin ruiskuun ja lykättiin suoneen.

      Armeijassa aloitetun huumeidenkäytön seurauksena Helsingissä oli sotien 1939–1945 jälkeen 200–400 asunnotonta morfiini- tai heroiiniriippuvaista nuorta sotaveteraania.

      Kun ensimmäinen iso heroiiniaalto riehui Helsingissä 1945–1950, huumeriippuvuuden hoitomuodot ja -tavat paranivat. Muun muassa Kivelän sairaala ja Nikkilän mielisairaala aloittivat narkomaanien vieroitushoidot.

      Osa veteraaneista ryhdistäytyi, kun he joko pääsivät hoitoon tai tulivat uskoon. Kaikille ei kuitenkaan käynyt yhtä hyvin.

      – Aivan liian moni syrjäytyi ja menehtyi nuorena, Jaatinen sanoo.

    • kaatojannunkojannun

      80-luvulla bisnestä tehtiin eräällä yskänlääkkeellä joka oli kuin hermomyrkky,jäsenet ei pelannut mutta silmät pyöri kun hedelmäpeli.

      • Hyvääoli

        Juu siinä oli sitä morfiinia.


    • NSACIAFBI

      Huumehistorian tutkija Mikko Ylikankaan mukaan Suomessa käytettiin 1930-luvulta lähtien 1950-luvulle saakka heroiinia enemmän kuin missään muualla asukasta kohti laskettuna. Sitä käytettiin jopa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa yhteensä. Heroiini oli kansanlääke, jota oli muun muassa yskänlääkkeissä. Sekä morfiini- että heroiinitabletit kuuluivat kotien lääkekaappien vakiovarustukseen. Opiaattien kulutus lisääntyi erityisesti talvi- ja jatkosodan aikana, jolloin niitä käytettiin yleislääkkeenä esimerkiksi yskään, reumaan ja särkyihin. Ne kuuluivat myös varuskuntien ja korsujen yleislääkkeisiin. Ylikankaan mukaan heroiini olikin hyvä lääke etenkin hengitystievaivoihin, joita suomalaisilla oli runsaasti. Se oli myös muita vastaavia lääkkeitä edullisempi.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Huumeiden_historia_Suomessa

    • huumesota

      Natsiamfetamiinin voimalla on sitä Mannerheimin pyhää sotaa käyty.

    • nisti

      Kyllä sodassa käytettiin amfetamiiniä.Tiedättekö ketä omistaa Suomen suurimman amfetamiini varaston??vastaus seuraavassa luukussa

    • nisti

      vastaus on Suomen valtio /puolustusvoimat se on vapastoitu Suomen pankin kassaholviin että silleen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      101
      1497
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      84
      1064
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      976
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      573
      942
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      877
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      822
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      654
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe