Vuokrankorotus.

Tuppikakkonen

Olemme puolison kans yksityisellä vuokralla.

Asuttu tässä yli vuoden.
Vuokrankorotus peruste vuokrasopimuksessa on "Keskinäinen sopimus". Eli vaatii ennen korotusta neuvottelua.

Nyt on meneillään julkisivu/parvekeremontti. Vuokramme nousee remontin jälkeen. Ymmärrettävää kun saamme parvekkeelle lasit.
Vuokramme nousee 50e.

Toinen syy miksi vuokramme nousee on "Lisäkustannuksia aiheutuva remontti". (Parvekelasit hyväksyimme tottakai).
Tätä kyseltäessä et mitä pitää sisällään, eivät suostuneet kertomaan. Saimme kuitenkin tietää et remontti rahoitetaan pääomavastikelainalla.
Olenko ymmärtänyt oikein et pääomavastike on korjaus- ja rahoitusvastike? Ja kun pääomavastike on sidottu yhtiövastikkeeseen ja näin ollen pääomavastike tulee nostamaa yhtiövastikketta niin onko se kuitenkin oikeutettu korottamaan vuokraa?

Vuokranantaja väittää näin.

Emme kumppanin kanssa hyväksyneet tuota "lisäkustannuksia aiheutuva remonttia"-syytä siksi koska emme tiedä tarkalleen mitä se pitää sisällään ku vuokranantaja ei suostu kertomaan sen tarkemmin, vaikka Vuokralaisten Keskusliiton mukaan meillä on oikeus nähdä jonkinlainen erittely tästä.

Joten irtisanomislappu tuli tänää. Siinä ei kyllä ole vuokrasuhteen päättymisajankohtaa kerrottu, eli koska pitäisi olla huspois. Eli onko se tehoton/mitätön irtisanominen?
Sen tiedän että meillä on 6kk:n aikaa etsiä uusi asunto ellei tuomioistuin päätä valitustamme meidän hyväksi, jolloin saamme jatkaa vuokrasuhdetta vanhoilla ehdoilla(tai niillä ehdoilla mitä tuomioistuin päättää).
Irtisanoivat syyllä "omaan käyttöön" joopajoo. Soitimme tuonne Laki24.fi lakimiehelle(kallista!), mutta hänkin sitä mieltä et kuulostaa laittomalta irtisanomiselta, mutta milläs me todistamme et paskapuhetta -_- vaik näkeehän sen selvästi et yrittävät kusettaa.

Tässä on kyse periaatteesta miksi emme suostu vuokrakorotukseen, varsinki jos vuokraemäntä yrittää korottaa laittomasti, koska meiltä vuokralaisilta odotetaan et mennää lakien mukaan.

15

1328

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sovintoparas

      Tuo keskinäinen sopimus maininta kun on, siihen vetoatte ja tarjoudutte sen maksamaan minkä yhtiövastike noussut vuokranantajalle, minä ainakin sen hyväksyisin ja on ollut vuoralaisia kohta vuosikymmeniä.

    • Tuppikakkonen

      Olemme vedonneetkin siihen mitä me molemmat osapuolet ollaan sitoutuneet noudattamaan kun olemme allekirjoittaneet vuokrasopimuksen.

      Jos tuo rahoitusvastike nostattaa yhtiövastiketta ja jonka johdosta vuokraemäntä korottaa vuokraa, niin eipä huvita maksella vuokraemännän laskuja.
      Ja tuosta paljonko yhtiövastike tulee nousemaa - emme tiedä, koska vuorkaemäntä ei edelleenkä suostu esittämää dokumentteja/laskelmia vaikka olemme jo pariin otteeseen niitä pyytäneet. -_-

      Yhtiövastike nimenomaan koostuu hoito-ja rahoitusvastikkeesta.
      Olen lakia lukeneena ymmärtänyt että hoitovastike on vain oikea syy korottaa vuokraa - ei rahoitus.
      Ja irtisanomislapussa vuokraemäntä periaatteessa myöntää et "Lisäkustannuksia aiheutuva remontti" koostuu nimenomaan pääomavastikkeella(joka tarkoittaa samaa kuin rahoitusvastike).

      Ja rahoitusvastike on periaattes henk.kohtanen lasku jonka vuokralaisen ei kuulu maksella.
      Olenko ymmärtänyt oikein?

      Huomenna soittelenki Vuokralaisten Keskusliittoon ja sitten Kuluttajaneuvontaa. Jonka jälkeen (jos mua neuvotaan ottamaa neuvottelu mielessä vuokraemäntä yhteyttä). Jos vuokraemäntä ei edelleenkää tajua että hänen tekemisensä laittomia nii aiotaan puolison kans riitauttaa asia.

      Sillok muin vuokraemäntä osti tämän kerrostalo-osakkeen nii hän on ollut tietoinen siitä riskistä et remonttia tulee jossai vaiheessa. Ei ole oikein periä vuokralaiselta hänelle kuuluvia menoja.

      • selvitettävää

        Onhan sellainenkin mahdollisuus, että vuokranantaja myy asunnon. Jos ostaa asunnon vuokra-asunnoksi, niin tuskin sitä kukaan omistaja pitää hyvän hyvyyttään vuokralla. Tarkoitus on, että asunto tuottaa - ei niin, että omistaja köyhtyy.

        Jos taloyhtiössä tehdään remontteja, niin remontit maksaa osakkeenomistaja. En osakkeenomistajana voisi olla nostamatta vuokraa, jos omistamani asunnon kulut nousisivat ja pahimmassa tapauksessa asunnosta aiheutuisi tappiota.

        Vuokrasopimus määrittelee sen, miten iso korotus voi olla. Teidän tapauksessanne vuokrasopimuksessa ei ilmeisesti ole mainittu korotusperustetta. Elinkustannusindeksin tarkistus esim. kerran vuodessa on yksi peruste vuokraa laskettaessa.


      • lackiluke

        Vuokraa voi mainitsemasi korotusperusteen nojalla korottaa vain yhteisellä päätöksellä.
        Tottakai omistaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen, jos tarvitsee asunnon omaan käyttöön.

        Kirjoitit:
        "Olen lakia lukeneena ymmärtänyt että hoitovastike on vain oikea syy korottaa vuokraa - ei rahoitus. "
        Mitä lakia olet lukenut ? Ei taida mistään suomen lakikirjasta löytyä tuollaista. Ei ainakaan huoneenvuokralaista. Mainitseppa laki ja lainkohta.


      • sovintoparas
        selvitettävää kirjoitti:

        Onhan sellainenkin mahdollisuus, että vuokranantaja myy asunnon. Jos ostaa asunnon vuokra-asunnoksi, niin tuskin sitä kukaan omistaja pitää hyvän hyvyyttään vuokralla. Tarkoitus on, että asunto tuottaa - ei niin, että omistaja köyhtyy.

        Jos taloyhtiössä tehdään remontteja, niin remontit maksaa osakkeenomistaja. En osakkeenomistajana voisi olla nostamatta vuokraa, jos omistamani asunnon kulut nousisivat ja pahimmassa tapauksessa asunnosta aiheutuisi tappiota.

        Vuokrasopimus määrittelee sen, miten iso korotus voi olla. Teidän tapauksessanne vuokrasopimuksessa ei ilmeisesti ole mainittu korotusperustetta. Elinkustannusindeksin tarkistus esim. kerran vuodessa on yksi peruste vuokraa laskettaessa.

        Kolmen kuukauden irtisanomisaika jos vuoden asunnut vuokralainen, sen vain voi pitkittää ja riitauttaa, lähde etsimään uutta vuokra asuntoa tai teet sopimuksen jatkosta, ei suomessa sellaista lakia ole säädetty että pakko on jollekkin vuokrata asunto voi tyhjänäkin pitää, minulla on vuokralla ja myös tyhjänäkin kun ei aina löydy maksavia vuokralaisia niihin.


      • MielenkiintoinenLogiikka

        "Jos tuo rahoitusvastike nostattaa yhtiövastiketta ja jonka johdosta vuokraemäntä korottaa vuokraa, niin eipä huvita maksella vuokraemännän laskuja."

        Noh... mietipä asiaa uudelleen: mitähän muuta teet joka kuukausi vuokran maksaessasi? Maksat vuokraemännän yhtiövastikkeen, rahoitusvastikkeen, lainan lyhennykset ja korot..... ja jos olet tuollaisen vuokrasopparin mennyt allekirjoittamaan, niin sillon elät kirjoittamasi sopparin mukaan. Ellet halua noudattaa allekirjoittamaasi sopparia, sen voi toki myös irtisanoa ja irtisanojana voi olla kumpi tahansa osapuoli - myös se vuokranantaja.


    • Raastupaan

      Kumpikin osapuoli on ollut taitamaton tehdessään vuokrasopimuksen. Tulkinnanvaraisilla sopimuksilla päätyy riitaan tai raastupaan.

    • herääpahvi

      Ei vuokranantajan tarvitse vuokralaiselle kulujaan asunnosta eritellä. Minä nostan vuokraa just sen verran, kuin haluan, ja se on huomioitu vuokrasopimusta laadittaessa. Asuntojen tarkoitus on elättää minua, ei niitä hyväntekeväisyyttä varten ole hankittu.

      • khkihjkhnkjbkjbhjgh

        Kumpaakohan sitä mahtais uskoo- sua vai Vuokralaisten Keskusliittoa joka nimenomaan sanoi että on oikeus saada nähdä jonkinlaiset dokumentit. Mutta ei kuitenkaa niin yksityiskohtaisesti sitä laskelmaa mut jotain on oikeus nähtävä vuokralaisen.


    • Turhaaaaaa

      Haluaisin aloittajan nyt kaivavan sieltä lakikirjasta kohdan miksei vuokrasopimusta voi irtisanoa syyllä "Omaan käyttöön"? Ei siis mitään "ku ne sieltä laki24 sanoi noin" vaan etsit nyt ihan ne LAKIPYKÄLÄT tänne postattuna. Väitän ettet löydä. Ja siellä laki24 toimena saattaa olla halu vain pitkittää puhelua pitäen asiakasta linjoilla jolloin maksat sitten myös hyvin heille palkkiota kun uskottelevat että olet oikeassa ja asiaa kannattaa tutkia. Jos sanoisivat samantien että olet väärässä, niin eivät pääsisi laskuttamaan sinua juuri mitään. Ja jos et usko minua, niin soita uudestaan sinne ja pyydä PERUSTELUT väittämilleen sähköpostiisi (otteita lakipykälistä).... ei taida tulla.

      Siitäkään ei taida laissa olla määrättynä että mikä on tarkalleen "omaan käyttöön". Ihan pelkästään YKSI vuorokausi voi olla jo omaan käyttöön. Fiksumpaa olisi pitää vaikka 2kk pois vuokramarkkinoilta jotta vaikuttaa uskottavammalta eikä heti lähipäivinä laittaa taas vuokralle.

      Itse lähtisin lätkimään suosiolla jos mielestäsi vuokra on suuri ja remontteja (asumishaittoja) tulee. Opit nyt itsekkin että seuraavalla kerralla vaadit SELKEÄN korotusperusteen esim. 3% vuodessa, joku indeksi jne. Siis sellainen jonka kumpikin ymmärtää ja se on myös helppo laskea/tarkistaa tarvittaessa (indeksi numerona).

    • fdghgjgfhjhfgj
      • ApJokaSaiHyvätNaurut

        Voe luoja. Oonko jossai maininnu ettei se ole pätevä/laillinen syy irtisanoa?! :D

        Pointti oli et tartteeko tuo vuokranantaja tosiaan asuntoo omaan käyttöönsä vai "tartteeko" :D
        Se että "tarttee" omaan käyttöönsä ja sittenku ollaan muutettu pois asunnosta ja hankkii uuden asukkaan(joka ei ole perheenjäsen) siihen - on laitonta.

        Ja teille jotka haluatte et todistelen mitää. Jos ette itse osaa myllätä ja näin ollen kumota väitteitäni vääriksi nii olkaa ilman. Ei mun tartte todistella/näyttää teille yhtään mitään vaikka olisinkin väärässä :) mulla ku ei oo lakikirjaa mistä myllätä pykäleitä teille näytettäväks :( :(

        Oikeusaputoimiston juristin luona käytiin ja kyllä hän huomasiki muutamia epäkohtia mitä vuokranantaja oli lakia rikonnut.


      • TuppiKakkonen

        No niin, uus ongelma vuokranantajan taholta.

        Oikeusaputoimiston juristin luona käytiin eilen, ja hän neuvoi meitä tekemää oma irtisanomisilmoitus ku olemme löytäneet uuden asunnon ja myöskin neuvoi että miten meidän kannattaa toimittaa irtisanomisilmoitus vuokranantajalle jotta se toimitetaan lain mukaan.(emme oikeasti tienneet kumppanin kans et meidänki täytyisi erikseen irtisanoa)

        Näin teimme. Otimme netistä irtisanomisilmoitus kaavakkeen jonka toimitimme todistajan saattelemana vuokranantajalle. Irtisanoimme sopimuksen siis alkaen 27.7. Vuokranantaja allekirjoitti sen.

        Olemme maksaneet koko elokuun vuokran vaikka olemme nykyisessä asunnossa vain 2päivää.

        Vuokranantaja soitteli ja sanoi että hänen mukaansa menee niin et meidän täytyy olla poistuneet tästä asunnosta jo heinäkuun puolella, jos olemme edes yhden päivän elokuussa täällä nii meidän täytyisi muka maksella vielä syyskuun vuokraa !

        Tiedämme 100% että paskaa tuo on :)

        Joten miettikää kuinka rehellistä kansaa nämä meidän vuokranantajat ovat meitä kohtaan !


    • LykkyäTykö

      En nyt tajunnut mitä apua sieltä juristin luota saitte? Siis kertoi teille vain yleisiä käytäntöjä että jos lähdette ennen 6kk (vuokranantajan) irtisanomisaikaa, niin teidän pitää irtisanoa itse selvitäksenne 1kk mukaan... kunhan se tehdään viimeistään kuun lopussa (yli kuukautta ennen). Nämä löytyy finlexistä ja varmasti myös (vanhemmilta) tutuilta kyselemällä.

      Jos se juristi olisi todella ollut sitä mieltä että vuokranantaja on SELVÄSTI rikkonut lakia, niin hän olisi halunnut teistä asiakkaan eli alkanut ajamaan juttua kohti oikeussalia. Mutta kun tiesi itsekkin ettei juttua kannata lähteä ajamaan niin kertoi teille vain yleisen käytännön. Tässä vaiheessa ei voi tietää vielä että ottaako todella omaan käyttöön vaikka kuukaudeksi (pitää tyhjillään) vai vuokraako samantien eteenpäin (EHKÄ rikkoo lakia). Mutta hyvä kuitenkin että saitte apua miten asiat oikeasti hoidetaan.

      Mutta kyllä vuokranantaja tässä kelmiltä vaikuttaa jos irtisanoo itse vuokrasopimuksen ja vaatii teitä muutamassa päivässä muuttamaan pois teidän maksaessanne elokuun (kuukauden) vuokrankin ettei syyskuussa tarvitse maksaa. Itse pitäisin avaimet aivan loppuun saakka. Eli ihan elokuun viimeisinä päivinä palauttaisin avaimet todistetusti kun kerran pakko oli maksaa vaikkei asuttaisi. Monen muun vuokranantajan kanssa voisi neuvotella puolen kuun vuokrasta (vaikkei olisikaan vuokralakisääteinen sopimus) jos vuokranantaja saisi etsiä heti vaikka 3. elokuuta lähtien uuden asukkaan sinne (ehkä ei löydä niin nopeasti). Kuulostaa siltä että vuokranantaja yrittää vain vuokrata tai saada asunnon haltuun aikaisemmin. Ja kyllä, syyskuulta ei tarvitse mitään maksaa vaikka mitä väittäisi, joten sanotte vain että haastaa oikeuteen sitten asiasta jos on sitä mieltä.

      Varautukaa myös siihen että vuokravakuuden palauttamisessa voi tulla vaikeuksia, koska taitaa rakastaa liikaa rahaa. Samaan tapaan kuin on kelmejä vuokralaisia, niin on myös kelmejä vuokranantajia, joiden toiminta leimaa isoa osaa joukkoa esim. luottotietoja ei tarvitsisi tarkastaa KAIKILTA (pääkaupunkiseudulla) jos kaikki vuokralaiset maksaisi vuokrat/laskut ajallaan.

      Vinkki: Jos vuokranantaja meinaa remontoida asuntoa elokuussa tai mitä tahansa tulemista sinne OMILLA AVAIMILLA ILMAN LUPAA, niin se on hallintaoikeuden/kotirauhan rikkominen josta teillä on oikeus saada korvauksia... vaikka ette enään asuisi siellä "fyysisesti". Vuokrasopimus (hallintaoikeus) on teidän nimissänne vielä elokuun ajan, joten ihan yhtä hyvin voitte pitää itse sitä tyhjillään ja käydä välillä katsomassa (palaako joku valo illalla) jos menette ohitse jostain syystä. Siis puhe nyt oli asunnon sisällä olevasta (yksityisestä) pintaremontista, ei taloyhtiöiden remonteista. Joku syy saattaa olla miksi koittaa painostaa teitä luovuttamaan pian asunnon eli jotain hyötyä ajaa takaa. Ehkä tietää jo jonkun opiskelijan kärkkymässä sinne elokuun alusta lähtien. Mutta kovasti kysely avaimien perään paljastaa...

      • Tuppikakkonen

        Halusimme vaa varmistaa asian juristilta. Ei siinä mitää pahaa oo.

        kyllä mulle jäi aukko tietoihin ku juristi esim sanoi ku huomasi ettei meidän vuokrasopimuksessa ole vuokranantajien allekirjoitusta ja näin ollen olemme olleet luvatta vuokralla, koska kukaa allekirjoituksellaa ei ole valtuuttanu vuokraamaa asuntoa meille. Ja vuokranantajien irtisanomislappu ei ollut kuulemma tehty oikein, saatika toimitettu lain mukaan (saimme kirjattuna kirjeenä sen ja se ei ole kuulemma todistettavasti tehty niin kuin laki käskee) mut en sit ymmärrä et miks ei puuttunu niihin sen syvemmin :/

        Juu tottakai aiomme pitää avaimia niin kauan kuin laki antaa. Ja olemme varautuneetkin siihe et takuurahan kans saamme tapella ku tosiaan tuntuu vuokranantajat olevan aika raha-ahneita :/

        Mut pahin on ohi,koska muutto uutee asuntoo viikonloppuna niin saadaan olla rauhassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1585
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1414
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1331
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1315
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1258
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1198
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe