Onko oikein kun lapsi onkin haastava

Niillämennään

Tuttavalle sijoitettiin heppoisin perustein hieman laiminlyöty lapsi. Helppo mutta perhettä tarvitseva. Lapsi muutti kun tutustumiset menivät hyvin. Lapsi oli ihanan helppo ja kultainen aluksi. Silmät löivät tummaa kipinää. Kaikki oli hyvin ja sossut tyytyväisiä. Biotkin olivat hetken hangoittelun jälkeen. Kohta kaikki muuttui. Lapsi alkoi käyttäytyä huonosti, tuhri, itki vaikka perhe yritti auttaa. Biovanhemmat olivat tyytyväisiä kun lapsi on niin parantanut ja käyttäytyy hyvin. Noh. Ongelmat alkoivat. Yöllä tuli pissat housuun. Jutteli seinille. Hikoili ja tärisi. Selvisi ongelma, lääkitys liian vahva. Vaihdettiin kevyempään. Lapsi tuntui hetken voivan hyvin. Sitten alkoi painajaiset. Perhe tuki, kuunteli, yritti selvittää mistä on kyse, yritettiin tehdä kivoja normaaleja juttuja perheen kesken. Sosiaalitoimi huolestui. Lapsi ei vaikuta kiintyneen. Perhe joutui syyniin. Biot olivat silti tyytyväisiä, jäi oikeustoimetkin. He tykkäsivät jotta nyt on hyvä. Lapsi kertoi viihtyvänsä. Mutta jotain puuttui, sosiaalitädin mukaan. Joitain pieniä asioita. Arki sujui. Perhettä alettiin syytellä kaikesta mahdollisesta pikku jutusta. Perhe vastaili ja se riitti. Kemiat ei aina natsaa ja se näkyi sano tädit. Laitettiin toimet pystyyn. Lapsi riistettiin sijaisperheeltä joka oli parhaansa tehnyt. Syytökset perään. Lapsi itki että haluaa takaisin, silti otettiin laitokseen. Perheelle keksimällä keksittiin syitä...rakastava perhe joka toi rehdisti esiin lapsen ongelmat. Käytettiin tutkimuksissa ja saatiin diagnoosikin. Lääkärit olivat eri mieltä, perhe on kiintynyt, lapsi on kiintynyt. Nyt perhe odottaa jatkotoimia..syytteitä. Lapsi ei ollut kiintynyt. Voiko siitäkin saada syytteen kysyn vaan. Perhettä käy sääliksi. Sosiaalitädit ovat lain yläpuolella, voivat tehdä mitä vaan. Nyt lapsi on painostettu kertomaan kaikki huonot asiat jotta voidaan langettaa tuomio. Lapsi ei halunnut mitään huonoa kertoa kun kaikki oli hyvin niin sosiaalitädit pistivät syytteen, peloiteltu eikä uskalla kertoa mitään. Mitäs mieltä olette? Perhe taistelee oikeudessa kalliilla hinnalla. Mikä tässä yhteiskunnassa mättää...

25

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • outoatouhua

      Etsi toinen työ. Lapsia pitää auttaa omissa perheissään, ei vieraiden ihmisten taloissa.
      Seurauksena on aina kertomasi tarina. Lähes aina.

      Tuntuu kuitenkin trollilta tuo syytteessä, jos ette kaltoin kohdelleet tai hyväksikäyttäneet lasta. Sekin on valitettavan yleistä sijaisperheissä.

      • valinnatkäyntiin

        Niin tai aina se on ollut yleistä sijaishuollossa. Sanotaanko, että vasta viime vuosina on alettu myöntämään, että lapset joutuvat luvattoman usein kaltoin kohdelluiksi sijaishuollossa. Luotan enemmän laitoksiin, kuin kotirauhan piiriin kuuluviin yksityiskoteihin. Varsinkin, jos sijaisvanhempi on manipulaattori. Sijaisvanhempien valintaan tulee kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.


      • meneeaikaa

        Ja sekin on hyvin mahdollista, ettei lapsi heti uskalla kertoa tulleensa kaltoin kohdelluksi. Saattaa olla, että menee jokunen vuosi, ehkä vasta aikuisena uskaltaa kertoa.


    • huonosijaisperhe

      Kiintyminen on pääasiassa aikuisen vastuulla, ei lapsen. Näinollen kiintymisestä ei voi syyttää lasta. Olen esimerkiksi "tuntenut" sijaisvanhemman, jolla oli talo täynnä lapsia, mutta hän ei ollut koskaan kotona, viipotti vain ympäri maailmaa harrastuksissaan. Hyvä varmaankin kiintyä ihmiseen, joka on pelottava ja joka ei ole paikalla. Silloin kun on huutaa ja komentaa. Miten tuollaiseen voisi kukaan kiintyä?

      Jos lapsella on ongelmaa, hän tarvitsee läsnäolevaa, empaattista, kuuntelevaa, sylissäpitävää aikuista "koko ajan". Jos talossa on esimerkiksi 7 muuta eri-iköäistä lasta, joita kuljetellaan kilometrikaupalla harrastuksiin = suoritetaan sijaisvanhemmuutta epäoleellisilla tehtävillä, ei lapsi voi kiintyä.

      Kiintyminen on ENNEKAIKKEA AIKUISEN VASTUULLA, EI LAPSEN. SE ON NIMENOMAAN SIJAISPERHEEN SYYTÄ, JOS LAPSI EI KIINNY. RAKASTAVIIN PERHEISIIN LAPSET KYLLÄ KIINTYVÄT!

      • taajamiin

        Sijaisperheiden tulisi sijaita sellaisissa paikoissa, joista lapset vartuttuaan itse pääsevät harrastuksiin jne. Ei lakkautetuilla maatiloilla tms. syrjäisissä metsissä. paikat tulisivat lisäksi paremmin valvotuiksi yhteisön taholta, kun ne eivät sijaitsisi yksittäin metsien keskellä.


    • lapsion

      Tehdastyö / liukuhihnatyö ja ihmistyö ovat kaksi eri asiaa. Sitä eivät kaikki sijaisvanhemmat ymmärrä. Lapsi on ihminen ja ihminen ei ole esine.

    • aikajätti

      Muistan, kun puutui yhteen sadoista huonolaatuisessa sijaisperheessä olleista ongelmista, sijaisvanhempi vastasi: "Meillä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia tehdä tuollain ainaostaan yhden lapsen vuoksi".

      Kuulosti todella karmealta ja varsinkin näytti. Koko touhu. Touhu oli todella röyhkeää, kun sijaisvanhempi oli tottunut, että kukaan ei puuttunut, teki hän sitten mitä tahansa. Onneksi enää ei eletä vuosisadan aluin vaivaistaloissa!

    • Sekavaatarinaa

      Hakeudu kirjoittajakurssille.

      • eihonita

        Sisältö on tärkeämpää, kuin oikeinkirjoitus. Onko sinulla kysymyksiä sisällön suhteen? Onko sit vaikee ymmärtää? Kesällä ei honaa keskittyä oikeinkrotuksen.


      • Sakavaatarinaa
        eihonita kirjoitti:

        Sisältö on tärkeämpää, kuin oikeinkirjoitus. Onko sinulla kysymyksiä sisällön suhteen? Onko sit vaikee ymmärtää? Kesällä ei honaa keskittyä oikeinkrotuksen.

        On niin paljon kysymyksiä sisällön suhteen, että toivoisin avauksen kirjoittamista uudelleen. Oikeinkirjoituksesta en löytänyt häiritseviä virheitä.


    • Sijarina15vuotta

      Oma kokemukseni yhdestä sijaislapsesta. Oltiin kaikki tosi innoissaan, lapsi oli ihana ja mukava, ihmeteltiin miten näin herttainen lapsi voi olla laitoksessa. Tehtiin päätös että tämä ihminen voi tulla meille. Meni puoli vuotta ns. kuherrusaikaa. Sitten lapsi muuttui hurjasti. Mikään ei kelvannut, imettiin peukaloa, kiukuteltiin. Sosiaalitädin kanssa todettiin että lapsi on taantunut, paluu vauva-aikaan on alkanut. Merkki luottamuksesta ja turvallisesta kotikasvatuksesta jota meillä sai. Oltiin iloisia että tämä kuuluu asiaan. Käytiin läpi kiukut, tunteenpurkaukset laidasta laitaan. Oli se rankkaa ja kävi omiin tunteisiin, tuli nukuttua huonosti. Huoli oli läsnä kokoajan. Sitten saatiin terapia. Tilanne rauhottui hetkeksi. Sitten tuli terapiassa esiin semmoisia asioita että ei oikein tiedetty miten suhtautua. Lapsen taustoissa olikin semmoisia asioita jotka tekivät tosi häijyä, pahaa oloa ja kuvotusta. En voi tässä erikseen eritellä ettei kukaan tunnista. Saatiin itsekkin terapiaa siihen miten asioita käsitellä ja arjessa auttaa. Tähän sosku totesi että me olemme riittämättömiä tämän lapsen hoitoon. Saimme avun ja tuen ja silti lapsi vietiin. Meillä oli yhteenveto lopuksi. Meitä syyteltiin ja arkea arvosteltiin, oikeestaan kaikkea mitä tehtiin tai ei tehty, kyseenalaistettiin. Lapsi syytteli, keksi asioita joita olemme tehneet ( vaikka emme olleet) oli joutunut kestämään vaikka sun mitä. Lapsella todettiin skitsofrenia oireita mutta silti hän sylki suustaan asioita joita emme muka tehneet hänen hyväkseen. Sosku osan uskoi, osaa ei. Lapsi repästiin meiltä yhtäkkiä pois ja kyseltiin kaikkea. Totta kai hän kaiken oletetun pahan muisti. Katkera oli kun joutui takaisin laitokseen. Soskujen kanssa tätä asiaa puitiin, odotetaan mitä tulee. Soskut puhuvat toista ja tekevät toista. He esiintyy rauhallisina ja kivoina mutta teot on arvaamattoma. Se tulee esiin aloittajankin kirjoituksesta. Koskaan ei voi luottaa siihen mitä lapsi loppupelissä sanoo ja soskut heitä uskoo. Joskus menee toivo tähän yhteiskuntaan mutta meillä oikeus ratkaisi jutun meidän hyväksi. Joten tsemppiä tulevaan. Itse tahtoisin muilta kokemuksia samankaltaisista tilanteista. Näitä kiintymisongelmia kun tähän elämäntapaan liittyy.

      • outojuttu

        Minkähän ikäinen on lapsi, jolla on diagnosoitu skitsofrenian oireita? Ymmärtääkseni tällaisia diagnosointeja ei lapsille tehdä.
        Onko siis kyse kahden kirjoittajan tekstistä samasta asiasta?
        Oliko tuo lapsi siis 15 vuotta sinulla?
        Eikö pitäisi vähän ajatella, ketkä lapset sopivat samaan perheeseen. Ja ehkä joskus sijoitetaan vain yksi, jos tarvitsee paljon tukea.

        Ja pah! Kokemuksesta tiedän, että kaikki menee sijaisvanhemman kukkaron mukaan. Yhteenkin todella ala-arvoiseen paikkaan laitettiin koko ajan sijoitettuja, kriisijoitettuja, tukilapsia, leiritoimintalapsia jne. Sitten ihmeteltiin, miksi karkaavat talvella metsään yms. Kukaan ei oikein pitänyt sylissä tai muuten pitänyt huolta. Sijaisvanhemmalla oli niin paljon tärkeämpiä menoja, kuin noiden noin kymmenen lapsen hoitaminen. Sijaisvanhempi oli täysin sopimaton tehtävään. Jos joku oikeusistuin sanoisi jotain muuta, se valehtelisi.


      • meillänäin

        Vielä noista skitsofrenian oireista tms. Aikuiset voisivat joskus eläytyä lapsen asemaan. Et sinä välttämättä ole lapselle se "neutraali", jota kohtaan hän ilman muuta käyttäytyy normisti. saatat olla todella pelottava, jos komennat jakuvasti kovaäänisesti tai rakennat ympärillesi pelon ilmapiirin. Uskokaa huviksenne, että joku todella pelottava voi olla sijaisvanhempi! Sellaisessa kauhun ilmapiirissä ei ole ihme, jos lapset alkavat reagoida ja käyttäytyä "epänormaalisti". Voisi varmaan kysyä, onko sijaisvanhemmalla skitsofrenian oireita. Vai?


      • Sijarina15vuotta
        outojuttu kirjoitti:

        Minkähän ikäinen on lapsi, jolla on diagnosoitu skitsofrenian oireita? Ymmärtääkseni tällaisia diagnosointeja ei lapsille tehdä.
        Onko siis kyse kahden kirjoittajan tekstistä samasta asiasta?
        Oliko tuo lapsi siis 15 vuotta sinulla?
        Eikö pitäisi vähän ajatella, ketkä lapset sopivat samaan perheeseen. Ja ehkä joskus sijoitetaan vain yksi, jos tarvitsee paljon tukea.

        Ja pah! Kokemuksesta tiedän, että kaikki menee sijaisvanhemman kukkaron mukaan. Yhteenkin todella ala-arvoiseen paikkaan laitettiin koko ajan sijoitettuja, kriisijoitettuja, tukilapsia, leiritoimintalapsia jne. Sitten ihmeteltiin, miksi karkaavat talvella metsään yms. Kukaan ei oikein pitänyt sylissä tai muuten pitänyt huolta. Sijaisvanhemmalla oli niin paljon tärkeämpiä menoja, kuin noiden noin kymmenen lapsen hoitaminen. Sijaisvanhempi oli täysin sopimaton tehtävään. Jos joku oikeusistuin sanoisi jotain muuta, se valehtelisi.

        Lapsi oli 17 v. Eikä ollut meillä koko ikäänsä. Ja olen koulutukseltani psykoterapeutti. Toiminut sijaisvanhempana vasta 15 vuotta, nuoresta asti psykoterapeuttina. Ja kyllä, alaikäisilläkin näkyy skitsofrenian oireita. Ei varsinaista skitsofreniaa. Ja kyllä, ammatistani huolimatta olen myös äiti joka suhtautuu lapsen vointiin tunteella ja äitimäisesti. Pahoitteluni siitä. Mutta tuo kauhun luominen..ei kukaan lähde sijaisvanhemmaksi kylvääkseen kauhua. Usko huviksesi. Ehkä et itse tiedä mistä puhut vaan provosoit jotta saisit siitä tyydytyksesi. Jotta voi asiaa kommentoida, tulee olla perhehoitaja. Ei kypsymätön.


      • hehhhelihei

        Vaikuttaa todella uskottavalta!! Harvemmin tälle palstalle KYPSÄT sijaisvanhemmat kirjoittelee. Ja todella sääli, jos et erota vanhemman ja psykoterapeutin rooleja toisistaan. Eikös se Eerikan äitipuolikin ollut psykoterapeutti tai jokin sellainen. Ei hänestäkään ollut äidiksi.
        Ja harvempi vanhempi kirjoittelee tänne omasta lapsestaan kuten PSYKOTERAPEUTTI. Sijoitetusta lapsesta voi sitten kirjoitella ihan mitä tahansa.

        Aika TROLLI! E i valitettavasti mene kypsän psykoterapeutin juttu minulle läpi. Sorry epäkypsä äiti-psykoterapeutti. Itke vähän.


      • sorrypasorry

        Mutta onneksi oikeus katsoi teidän olevan oikeassa - toisin, kuin Eerikan äitipuolen.


      • nuorenonni

        Ai että teillä oli ihan yhteenveto lupuksi. Voi sinua psykoterapeutti nuoresta alkaen - raukka. Olen hyvilläni, että nuori pääsi pois teiltä. Kuulostaa niin KYPSYMÄTTÖMÄLTÄ TUO TEKSTI. Täysin keksityltä.


      • yheinenveto

        Oliko yhteenveto ihan teidän itse sepittämä ja teidän sanelun mukaan viranomaisen kirjoittama. Sellaisiahan ne sijaisvanhempien yhteenvedon useimmiten ovat. "Lisää rahaa, kun nuorella on skitsofrenian oireita". Niin, ei tietenkään omalla, vaan sijoitetulla. Sellaista se elämäntapa on. haetaan ryhmätheraplay - terapeutilta yhteenveto ja peukutetaan häntä vielä Facebookissa.


    • huonostapois

      Onneksi joskus kaikki lapset otetaan pois ala-arvoisista sijaishuoltopaikoista! Onneksi löytyy vielä oikeutta!

    • Eimullamuuta
      • ammutaankos

        Niin mitä sitten? Ai että voi olla skitsofrenia alle 18 vuotiaalla. Psykoterapeutti ei kuitenkaan huutele suoli24 palstalla sijoitetun lapsen oireita, vai huuteleeko?


    • pahasijaishuolto

      Ja tiedän kyllä nk. sijaishuoltopaikkoja, joista ei kenenkään lapsen / nuoren tarvitse antaa positiivista palautetta. Se vasta olisi sairasta, että lapsen pitäisi antaa huonosta paikasta hyvää palautetta. Vähempikin sairastuttaa. Sitten jotkut sairaat sijaisvanhemmat katsovat, että lapsi on ollut heillä 10 vuotta ja sitten omaa sairauttaan joutunut laitokseen. Mitäpä, jos sairailla sijaishuoltajilla on ollut osuutta sairastumiseen. Entäpä, jos he ovatkin kaltoin kohdelleet lasta?

    • outolapsi

      otsikkon: ei kun se on outoa, kun lapsi on haastava. Todella outoa!

    • ihmisluonne

      Lapsen tulisi kai olla helppo ja vaivaton. Harvoin ihminen sitä kuitenkaan on. Kukaan.

    • gostll

      Ei se on väärin, että lapsi on haastava. Ehdottomasti!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5630
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3567
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1692
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1690
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      91
      1156
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      28
      1119
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      829
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      828
    Aihe