Armeijaan töihin?

Työssätässä

Syrjäytymisen ehkäisemiseksi järjestetty Patriol-projekti alkoi kesällä 2013. Projektiin ovat päässeet mukaan pitkäaikaistyöttömät joilla on usein rikostausta. Suurinosa projektilaisista ei myöskään ole suorittanut pakollista asevelvollisuutta, tämä projekti ikäänkuin korjaa sen. Kertoo Projektivastaava majuri Heikkinen.

Osa Patriol-projektilaisista kertoo taustoistaa ja elämästä armeijassa.

30-v Timo oli pitkään päihde ja vankila kierteessä kun hän sosiaalityöntekijän kehoituksesta haki puolustusvoimien palvelukseen töihin.

- Itse en käynyt aikanaan armeijaa. Vedin huumeita, kärähdin useita kertoja ratista ja jouduin avovankilaan. Viimeinen reissu olikin jo sitten ihan kunnon kaltereiden takana kun jäin tullissa kiinni huumausaineiden salakuljetuksesta. Olin niellyt niin kutsuttuja munia, jotka pitivät sisällään amfetamiinia. Sain kuitenkin lievän tuomion, koska vanhoista jutuista oli niin kauan aikaa. Kertoo Timo.

Majuri Heikkinen kertoo lisää asioista. Näitä ex-syrjäytyneitä ja rikollisia on nyt palkkalistoillamme n. 50 ja tulokset ovat olleet erittäin hyviä. Henkirikokseen, tappoon, taponyritykseen tai törkeeä pahoinpitelyyn syyllistyneitä ei oteta mukaan projektiin. Myös entiset järjestäytyneenrikollisuuden toimijat ovat projektin ulkopuolella, toteaa majuri.

- 27-v Mikael kertoi 17-vuotiaana huumepäissään anastaneen auton vanhalta meiheltä. Hän sai poliisit peräänsä. Mikael toteaa, että on ihme, että olen vielä elossa. Lensin sillä autolla voltit pitkin peltoa ja se meni aivan ryttyyn, itse selvisin pienillä vammoilla. Sain siitä aluksi tuomion Keravan nuorisovankilassa ja 18-vuotta täytettyäni avovankilassa. Siitä tuli iso korvausvaatimus. Täältä tulevasta palkasta 30% menee yhä korvauksiin, Mikael toteaa haikeasti.

Projektilaisille ei jaeta lainkaan aseita muuta kuin erikoiskoulutustilanteissa. Erikoiskoulutustilanne on sellainen että kovapanosammunnat järjeestetään vain projektilaisille ja mukana valvomassa on myös poliisi, sekä psykologi.

On tarkoitettu, että projektilaiset ovat osa armeijan kantahenkilökuntaa, kertoo majuri.

- Tämä on ihan mukava työpaikka meidän ei tarvitse asua kasarmilla varumiesten kanssa, ja työt alkavat vasta klo 08.00, eikä aamulenkille tarvitse osallistua. Muuten teemme kaikki samat askareet kuin varusmiehetkin, paitsi meillä ei ole aseita. Jokainen meistä on suorittanut niin kutsutun alokasajan muiden varusmiesten kanssa. Rynnäkkökiväärit saimme, mutta ilman minkäänlaisia patruunoita, emmekä osallistuneet ammuntoihin. Metsässä tetsatessa huusimme sarja ja laukaus. Pääsimme myös heittämään harjoitus käsikranaattia, se oli kokemus. Toteaa Timo.

Projektilaiset eivät pääse esimies asemaan, eikä heitä ylennetä edes korpraaleiksi, kertoo Majuri Heikkinen. He saavat kasarmialueelta majoituksen, ja verottoman 750€ kuukausipalkan, sekä tietenkin ruokaedun. Joitain sopeutumattomia on jouduttu karsimaan projektista. Yli 35-vuotiaita miehiä emme palkkaa. Tarkoitus on, että he ovat meillä ikäänkuin suojatöissä aina eläkeikään asti.

Aina löytyy jotain tekemista. Jos ei muuta niin lapio käteen ja ojaa kaivamaan. Toteaa majuri naurahtaen. Leireille ja taistelukoulutukseen heidän ei aina tarvitse osallistua. He ovat täällä ikäänkuin "yleismies Jantusia" tekevät mm. talonmiehen töitä ym. Mutta ovat myös välillä mukana sotaharjoituksissa, ettei sotilaallisuus pääsisi kokonaan unohtumaan. Esim. sulkeiset pidetään aina varusmiesten kanssa jatkaa majuri.

- Olihan se hauska yhteensattuma ampumaradalla kun valvomassa oli minut useaan kertaan pidättänyt poliisi. Kertoo Timo.

Pojektilaisille tehdään säännöllisesti huumausainetestit ja joka päivä heidät puhallutetaan aamuin ja illoin. Mikäli huumetestin tulos on positiivinen tai mittari värähtää, niin työt loppuvat siihen. Onkin suositeltavaa, että he käyttävät alkoholia vain lomilla ollessaan. Heitä koskee ihan normaalit työsopimusehdot tietyin rajoituksin, kertoo majuri.

Asioista uutisoi ensimmäisenä: http://www.puolustusvoimat.fi/fi/

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hohhohhoijaa

      -
      -
      -
      -

      Samaa soopaa kuin jokin aika sitten. Jo alkeellisella yleistajulla varustettuna tietää että tie Pv:n leipiin on pystyssä huume ja/tai rikostaustalla. Intillä kun tunnetusti on nollatoleranssi huumeisiin. Huumeseulaan narahtava mortti palautetaan saman tein kotiin ja muistaakseni E-luokkaan.

      So simple is it.

      -
      -
      -
      -
      -

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1831
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1749
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1662
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1541
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1528
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      23
      1426
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1405
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1222
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe