Raakapuuterminaali Ämmänsaareen, jippiijaajei?

ytimennävertäjä

http://yle.fi/uutiset/jattimaiset_sellutehtaat_piirtavat_rataverkon_puuterminaalit_uuteen_jarjestykseen/8119874

Joko se tuosta alkaa korpikansan nousukiito, pysähtyykö pölölkkykansan pöljäily?
Raakapuuterminaali, satojatuhansia kuutioita puuta rahdatataan teitä pitkin raiteiden varteen, tyhjentyvän taajaman täytöksi. Työllisyysvaikutus sellainen että kunnanvirastolla huokaillaan onnesta? Ei huolta työttömyydestä, elinoloista?
Vai onko niin, että ei oikeastaan vaikuta työllisyyteen eikä muuhunkaan paikalliseen kurjuuteen mitenkään? Paitsi että joku muualta tullu saa vakituisemman työmaan ja pölökkykansa raiteiset tiet.
Raaka-ainelähteen, pölökkykansan elinpiirissä ei varmaan mitään mullistavaa tapahdu vaikka puut juurineen vietäisiin. Niinhän niitä on jo vietykin. Onko hyvä lisinyt?

9

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eihuva

      Ryteikön näköinen rojukasa vain kasvaa keskelle kylää

    • muuvvammoelanen

      Niinpä se vain menee että muualta ne tekijät otetaan nykyään;niin kauan pyydetään tarjouksia että löytyy halvempi tarjous =joku epätoivoinen joka vielä puristaa olemassaolevasta kalustostaan"parempaa odotellessaan"jonkun euron.
      Ja tällä menolla ei voittoa tee kuin ulkomaisen energian kauppiaat=venäläisten omistama öljyntuoja.Konkurssin jälkeen haetaan uusi epätoivoinen joka vielä
      uskoo jollain ihmeellä selviävänsä...
      Kansantalouden kannalta voisi monestakin tuotteesta maksaa jopa puolta kovempaa hintaa jos raha jäisi kiertämään oman maan talouselämään mutta sinne
      saakka ei meidän senaattoriemme ajatus yllä,puhumattakaan sitten paikallissatraa-
      peista .

      • körmyilijä

        Annan teille kolmelle negatiiviselle pölövästille ohjeen. Laittakaa leuka syvälle rintaanne ja kulkekaa kohti uusia pettymyksiä, näin lähtee Suomussalmi nousuun! Itkemällä ja valittamalla ja ennen kaikkea kadehtimalla!! Minusta tuo uutinen on erinomainen näin laman aikaan?!


      • ytimennävertäjä

        Tokihan liike on merkki elämästä. Puun vaakatasossa tapahtuva liikehdintä merkki muun, kuin tuulen huminasta.
        Mutta miksi ei samaan konkurssiin laitettaisi pystyyn puun jatkojalostusta? Pölökkykansa pöljäilee pyöreän puun, halvan puun kanssa. Luullaan jotta tämä se loajoa hommoa on, puu, eli etupäässä sellupuu, liikkuu ja rattaat laolaa, isot on pölökkylanssit niin, Ponssepuku juhlapuku..
        Jalostusasteen nostolla tulisi paikkakunnalle enempi tuohta sanan monessa merkityksessä. Vaan ei syty kenenkään mieli tämmöiseen. Mitäpä se hyvejää, nähty on.
        Parempi se on vaan pitkiä ja korkeita pinoja taajaman kupeessa katsella. On siinä moton koura saanu monta kertaa sypäkästi liikkua ja toverit rekanrattia kääntää noihin kuitupinoihin, on silimäänni


      • Kysyntäjahinta-paranee

        Ytimennäivertäjälle, valitettavasti on jo monta kertaa nähty, miten käy puuteollisuuden jatkojalostusfirmoille täällä. Kaikki ovat tehneet konkurssin jossakin vaiheessa. Syykin siihen on selvä eli kaukainen sijainti markkinoista. Tämä on tosiasia, johon me emme pysty vaikuttamaan.
        Toisaalta puupinot eivät tule kasvamaan taajamassa vaikka terminaali saataisiin, sillä se on tarkoitus rakentaa Pesiölle.
        Toivottavasti terminaali saadaan ja sellutehtaat rakennetaan sekä Äänekoskelle, että Kuopioon. Kyseiset investoinnit lisäisivät ennen kaikkea kuitupuun kysyntää täälläkin. Tällä hetkellä on ongelmana se, että kuitua ei tahdo saada kaupaksi minnekään.


      • ytimennävertäjä
        Kysyntäjahinta-paranee kirjoitti:

        Ytimennäivertäjälle, valitettavasti on jo monta kertaa nähty, miten käy puuteollisuuden jatkojalostusfirmoille täällä. Kaikki ovat tehneet konkurssin jossakin vaiheessa. Syykin siihen on selvä eli kaukainen sijainti markkinoista. Tämä on tosiasia, johon me emme pysty vaikuttamaan.
        Toisaalta puupinot eivät tule kasvamaan taajamassa vaikka terminaali saataisiin, sillä se on tarkoitus rakentaa Pesiölle.
        Toivottavasti terminaali saadaan ja sellutehtaat rakennetaan sekä Äänekoskelle, että Kuopioon. Kyseiset investoinnit lisäisivät ennen kaikkea kuitupuun kysyntää täälläkin. Tällä hetkellä on ongelmana se, että kuitua ei tahdo saada kaupaksi minnekään.

        Sanopa kun tunnut tietävän; miten lähes monopoliasemassa olevat, esimerkinomaisesti tarkoitettuna pari jättiselutehdasta, voivat nostaa ylitajonnan vaivaamaa hintatasoa? Tuleeko kuitupuusta sellaista kilpailua, jotta hinta hyppää pilviin, metsänomistajan onneksi? Epäilen suuresti. Kuitupuu on täisevä tehdä, karsuu huonosti miljoonakoneilla tehden, kulut suuret per kiinto, eikä se koskaan tule näyttelemään isoa osaa Suomussalmen, kuin muunkaan raaka-ainelähteen kansantaloudessa.
        Mutta pölökkykansahan tietysti aattelee että kun paljonnäköisesti tavaraa liikkuu ja pihka haesoo, niin siinä se suuri raha on mukana. Myyjä rikastuu hiiteen

        Onhan toki tunnustettava että kyllä nämä suomusssalmelaisryteiköt ei siitäsä enää juuri huonone, vaikka koneet niissä aliuiseen pehertää kuitua napsimassa. Joskus jopa yrittää näyttää että oltaisiin jo oikessa metsässä, kun on maltillinen myyjä ja osaava ottaja ollut. Mutta semoisia kolmen tyvitukin puita sisältäviä palstoja harvemmassa. Kiinnon puiksi kun ei enää kasvateta vaan "pikkutukkina" viimeistään päätehakkuu ja uudistaminen. Se kun pääoman käyttötarve on niin suurta ja hautuumaa yllättävän lähellä, noin niikuin ajallisesti. Ja vielä enemmän tulee sääskille, mäkärille ym surraajille avaruutta ympärille, kunhan lainlaatija näppää metsämaan kiinteistöverolle.


      • kysyntäjahinta-paranee

        Ytimennäivertäjälle.
        ei hinta varmaan kovinkaan paljon nouse, mutta kysyntä tulee paranemaan. Puun tarve kyseisillä sellutehtailla on niin suuri, että tältäkin alueelta tulee jonkin verran puuta menemään ko. tehtaille. Lisäksi Kemin tehtaan puunhankinta-alue tulee pienenmään, sillä osa sen alueesta tulee Kuopion ja Äänekosken tehtaiden vaikutuspiiriin.
        Kaikkineen tuo vaikutus on Suomussalmella hyvinkin positiivinen, sillä puun kysynnän lisääntyessä myös työtekijöille riittää paremmin töitä ja toisaalta metsänomistajien ei tarvise jädä ihmettelmään minne puut saisi kaupaksi.
        Ilmeistä on myös, että kilpailua puusta syntyy jonkin verran, sillä Äänekoski, Kuopio ja Kemi tarvitsevat kukin puuta toimiakseen... Lisäksi puuterminaali toteutuesaan vaikuttaa suoraan logistiikka- eli kuljetuskustannuksiin.
        Vielä lopuksi olet oikeassa siinä, että kuitupuulla ei tiliä tehdä. Tosi asia on kuitenkin, että tukkileimikostakin osa menee kuiduksi. Samoin kun tehdään harvennushakkuita eli niin sanottuja kasvatushakkuita, niin silloin pääasiallinen tuote on kuitupuu, jota niistä saadaan. Jokainen harvennuksen väliin jättäminen vaikuttaa tulevina vuosina suoraan puuston lopulliseen tuotokseen eli tukkisaantoon.
        Edellä olevan perusteella kuitupuiden myyminen ei tosiaankaan ole puuston haaskaamista juuri koskaan, vaan järkevää toimintaa metsästä tuoton hakemisessa,
        Suomussalmella on valitettavan paljon rääseiköitä, koska metsänomistajat eivä ole tietoisia siitä, miten saada paras tuotto metsälle. Hoidetut metsät tuottavat parhaiten ja joskus on paikallaan uudistaa metsän puusto, koska kenenkään ei ole pitää pystyssä puustoa, joka ei enää kasva, vaan lahoo pystyyn.....
        En tule kommentoimaan asiaa enempää, mutta olen perehtynyt kyseessä oleviin asioihin aika paljon ja voin jopa väittää tietäväni asioista kohtuullisesti.


      • myösmetsänomistaja

        Olet aivan oikeassa! Näin se homma tulee menemään. Ei se ainakaan kuitupuun hinta tule laskemaan, kun tehtaat kilpailevat puun saannista ja mitä tulee metsän hoitoon, olen kanssasi samaa mieltä, että heti kun kasvu on saanut huippunsa ja ei enää tuota, niin silivili vaan ja uutta tilalle! Kuinkahan paljon metsän omistajilta menee rahaa hukkaan kun ei älytä asiaa ja metsät lahoaa pystyyn? Metsää täytyy hoitaa sen eri kasvu vaiheissa..


    • lusto

      Eihän ne uudet mahdollisuudet ole jonossa näilläkään selkosilla. Jos joku tänne terminaalin haluaa perustaa niin se on hyvä homma joten tervetuloa vain !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1916
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe