Asentajat määrittävät puuttuvia neliömomentteja

Mescaline

Asentajamme tundralta ovat saaneet erän putkipalkkeja Kanadaan, jonne on kulkeutunut miestemme maine. Suomalaisyritys on palkannut myös edellisissä tehtävissä olleet venäläiset Iljan ja Vladimirin. Ongelmana on, että ainoastaan putkipalkista 200*200*16 on tiedossa neliömomentin arvo. Miehet ovat lyöneet vetoa kanadalaisten kanssa määrittää puuttuvat arvot riittävällä tarkkuudella.

a) Yksittäisen ratkaisun nopeudesta
b) Ratkaisujen määrästä
Nopeampi ratkaisu, mutta yhtä vähäisempi määrä tuottaa tasapelin.

NELIÖPUTKI 200 x 200 x 5
NELIÖPUTKI 200 x 200 x 6,3
NELIÖPUTKI 200 x 200 x 8
NELIÖPUTKI 200 x 200 x 10
NELIÖPUTKI 200 x 200 x 12
NELIÖPUTKI 200 x 200 x 16 ..................6524 cm4

Tällä hetkellä vedonlyöjät ovat esittäneet:

a) taulukosta tarkistaminen (nopea, mutta sitä ei oteta huomioon)

b) kaavalla laskeminen (tätäkään ei enää oteta huomioon)

c) Piirtämisohjelmalla arvon määrittäminen (tätäkään ei enää huomioida)

Suomalaiset osaavat vähintään kuusi tapaa määrittää puuttuvat, arvot. Löydämmekö voittaaksemme seitsemännen tavan? Antaa tehtävän viedä, niin kenties opimme jotakin uutta. Älkää ehdottako soittamista, se ei ole ratkaisu.

Nyt apuja asentajille laskemalla tehtävät sivulle numeroina ja kertokaa paljonko neliöputkien neliöputkien laskemiseen meni aikaa, myös muulla tavalla tehdyn työn mahdollisuuksista. Kenties Ilja ja Vladimir löytävät nopeimman tavan? Ei riitä, että kertoo jotakin, laskematta tai tarkemmin selittämättä sitä täällä. Voitammeko?

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tee_työsi_järkevästi

      Ei ne asentajat mitään neliömomentteja "määrittele". Rakenteiden suunnittelijat niitä lujuusarvoja laskevat, ei asentajat.

      Asentajat tekevät sen kokoonpanotyön, tavallisimmin suunnittelijoiden piirustusten mukaan ! Olen tehnyt koneasennustöitä (myös kantavia teräsrakenteita) vuosikaudet ja toisinaan kyllä eteen on tullut piirustuksia joissa on virheitä ja näistä joudutaan menemään konttoripuolelle "keskustelemaan" insinöörien kanssa.
      Yhteistyöllä ne ongelmat on ratkaistu.
      Kyllä kunnon insinöörisuunnittelija jaksaa kuunnella myös kokenutta ja ammattitaitoista duunaria.
      Kyllä vielä on ero suunnittelijalla ja kokoonpano työtä tekevällä asentajalla.

      Etpä taida tuntea lainkaan käytännön työelämää? Suunnittelijan ja asentajan välissä voi olla vielä pitkä logistinen ketju. Voi olla myös niin, että tavaratoimituksessa on tapahtunut toimitusvirhe eli väärät putkipalkit ovat lähetetty tilattujen tilalle. Tämä ei ole suunnittelijan eikä asentajan virhe.
      Tälläisessä tapauksessa kannattaa jäädä odottamaan niitä oikeita putkipalkkeja.
      Vääriä putkipalkkeja ei kannata ryhtyä asentamaan.

    • työssä_oppii

      "Nyt apuja asentajille laskemalla tehtävät sivulle numeroina ja kertokaa paljonko neliöputkien neliöputkien laskemiseen meni aikaa, myös muulla tavalla tehdyn työn mahdollisuuksista."

      Oletko koskaan kuullutkaan lähetysluetteloista (lähetyslistoista) ? Meidän konepajalla on ihan oikea tavaranvastaanottaja joka tarkastaa tulevan tavaran ja katsoo ne lähetyslistat, että ne ovat tilausten mukaisia tavaroita.
      Ja asentaja katsoo piirustuksista ne tarvittavat "tavaratiedot" ja käyttää niitä. Jos on "ongelmia" niin apua saa omalta työnjohtajalta tai sitten vielä ylempää työnjohdon esimiehiltä.

      Konepajoissa ja työmailla työt ovat tavallisimmin organisoitu eli henkilöille on määrätty jokin tehtävä jota suorittaa. Ja virhetoimituksista ilmoitetaan eteenpäin ao. henkilöille.
      Hanki ensin työkokemusta ja ryhdy vasta sitten miettimään putkipalkkien toimituksia työmaalle.

    • työtä_se_on

      "a) taulukosta tarkistaminen (nopea, mutta sitä EI oteta huomioon)"

      Ei tätä katsota taulukoista, vaan rahtikirjasta tai lähetysluettelosta(lähetyslistasta). Ja tämä ON OTETTAVA huomioon, koska tavaranvastaanottajalla on velvollisuus tarkastaa saapuneen tavaran tilauksen mukaisuus.

      Väärästä tai puuttuvasta tavaratoimituksesta tehdään reklamaatio. Koeta nyt vaan oppia työelämän normaalit toimintatavat.
      Tässä pätee käytäntö "sitä saa mitä tilaa". Putkipalkkienkin pitää olla tilauksen mukaisia.

    • Jopa_taas

      Näin siinä käy, kun ihminen, jolla ei ole mitään hajua käytännön menettelytavoista, yrittää kehittää "käytännön"laskutehtäviä.

      Mutta toimiihan tämäkin kuitenkin varottavana esimerkkinä siitä, että ihmisen kannattaa tehdä vain sitä, mitä oikeasti osaa.

    • Venäläiset Iljan ja Vladimir ovat tundran esimerkin venäläiset tutkijat Voronkovin instituutista. Sen toki tiedän pitkällä kokemuksellani, ettei asentaja kykene staattisten arvojen määrittämiseen, mutta tietävätkö kanadalaiset, mitä miehiä venäläiset ovat. He osaavat lukuisia tapoja määrittää puuttuvat tiedot. Aloituksessa pyysin antamaan asentajille avun laskelmina, jotka venäläiset esittävät tarvittaessa.

      Käsitykseni on, että ellei kykene yksinkertaisimman määrittämiseen, monimutkaisemman ymmärtäminen on ylitsepääsemätöntä. Pieni tehtävä sisältää idun suuremmasta. Sanotaanhan myös hyvän perustan ja perustuksen olevan välttämätön päälle rakennettavalle.

      Tehtävä perustuu havaintooni, ettei kokonaisvaltaista tuotekäsitettä hallita suuressa määrin, ellei käsitteenäkin ole tuntematon. Tehtävän tarkoitus on osoittaa, kuinka vähästä arvot ovat otettavissa esille. Mahdollisesti niitä ei saada esille tässä maassa?

      Seinämän paksuus tai paino suurimmasta palkista, sekin riittää määrittämään pienimmän palkin staattiset arvot. Tunnetaanko nämä tavat, on eria asia. Lisäksi on tapoja kaavanikkareille, käytännön miehille kokeineen jne.

      Mutta voimmehan unohtaa tämän tehtävän.

    • nosturin_kokoaja

      Asentajana en ole koskaan määrittänyt neliömomentteja. Ainoa työn osa-alue jossa momentit ova tulleet eteen on ollut momenttiavaimen käyttö pulttien ja mutterien kiristyksessä.
      Ja tähänkin ollaan saatu arvot suoraan konepiirustuksesta tai muusta asennusohjeesta. Asentajana en ole koskaan joutunut itse määrittämään momenttien arvoja.

    • martta00

      neliöputkien I-arvojen laskenta on niin yksinkertaista, että siihen ei mitään suhdelaskentaa tarvitse

      • Aloittanut

        Sitten esität kuinka 16 mm seinämänpaksuus muuttuu 5 mm seinämällä varustetun putkipalkin neliömomentiksi. Siitähän tässä on kyse. Käytössäsi on tönäri seinämänpaksuuden toteamiseksi ja laskukone. Osatessasi tämän, voit osata jotakin muutakin.

        Ei kait täällä kirjan kaavoja kysytä?


      • nosturiasentaja
        Aloittanut kirjoitti:

        Sitten esität kuinka 16 mm seinämänpaksuus muuttuu 5 mm seinämällä varustetun putkipalkin neliömomentiksi. Siitähän tässä on kyse. Käytössäsi on tönäri seinämänpaksuuden toteamiseksi ja laskukone. Osatessasi tämän, voit osata jotakin muutakin.

        Ei kait täällä kirjan kaavoja kysytä?

        Nosturia pystyttäessä en ole koskaan tarvinnut "kaavakirjaa" enkä laskukonetta.
        Kyllä tähän on riittänyt iso liuta työkaluja mukaanlukien se momenttiavain.
        Näin on pystytelty nostureita monissa eri paikoissa ja eri lämpötiloissa.


    • Hämmentävää, miten älykkyystehtävään näkyy eräillä olevan valtava tarve vastata, ettei älykkyystehtävä ole kehystarinaltaan uskottava.
      Ehkäpä kriitikkojen olisi syytä pohtia ongelmaa, eikä tarinaa.

      Tai sitten korvaatte ne asentajat sveitsiläisillä konsultoivilla yli-diplomi-insinööreillä ja sitten mietitte miten he olisivat menetelleet.

      Ja koska minulla on tylsää, niin ilmoitan, että noita palkkien neliömomentteja voi selvittää vertailemalla tuntemattomien omasta painosta johtuvaa taipumaa tunnetun omasta painosta johtuvaan taipumaan. Minulla ei kuitenkaan ole juuri nyt niin tylsää, että viitsisin laskea mitään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1839
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1610
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe