Oikea pesunkestävä narsisti

ghjkkkjfghfh

Olin suhteessa narsistista persoonallisuushäiriötä sairastavan ihmisen kanssa yli kymmenen vuotta. Itse sairastin läheisriippuvuutta ja sairauteeni liittyvä huonommuuden tunto ja jatkuva hyväksynnän osto piti suhteen kasassa niinkin kauan.

Usein törmään keskustelupalstoilla siihen, että ihmiset laittavat yhtäläisyysmerkin itsekkään ihmisen ja narsistin välille. Ja tämä on syy tähän kirjoitukseen.

1. Entinen puolisoni oli täysin kykenemätön tuntemaan häpeää. Se ei tarkoita sitä, että hän toimisi häpeilemättä (toki hän teki sitäkin) vaan sitä, että hän meni täysin lukkoon, kun hänen olisi pitänyt käsitellä jotain asiaa, missä hän oli olisi joutunut myöntämään toimineensa häpeällisesti. Hän toimi useasti omaa etuaan vastaan kun ei pystynyt myöntämään täysin selvissäkään asioissa virheitään. (esim. yhden kerran viranomainen tivasi häneltä puoli tuntia, että ymmärtääkö hän, mitä on tehnyt. Puolessa tunnissa hän sai mongerrettua "että yleisellä tasolla, voi olla, että...", mutta ei sitä minkä "järkevä" ihminen olisi tehnyt ja myöntänyt tekonsa ja esittänyt katuvaa.) Yhden kerran hän törmäsi parkkeerattuun autoon ja soitti minut hoitamaan tilanteen (kun "väärin" pysäköidyn auton takia hän "oli joutunut" onnettomuuteen) jne.

2. Hän oli täysin riippuvainen narsistisesta lähteestä
Eli hän tarvitsi muita siihen, että he kertoivat kuinka kaunis, mahtava, älykäs... hän oli. Kaikki läheisriippuvuuteen perehtyneet tietää, että yksi sairauden ominaisuus on manipuloiminen... ja narsistia joka on riippuvainen lähteestä, on kohtuullisen helppo manipuloida jatkuvan kehumisen avulla.
Varastaminen ja muista valehtelu oli yksi tapa saada tätä lähdettä. Hän sen avulla todisti itselleen kuinka hän oli kaikkien muiden yläpuolella. Se omahyväinen ilme, kun joku oli joutunut pulaan hänen valheiden takiaan...

3. Narsistiset romahdukset
Kaikki vastoinkäymiset, jossa hänen mielikuvansa ylivertaisesta, kaikkien palvomasta ihmisestä romuttui aiheutti ihan käsittämättömiä narsistisia romahduksia, joista hän ei päässyt yli ja jotka saivat ihan älyttömät mittasuhteet. Kyse saattoi olla jonossa etuilevasta ihmisestä, joka antoi samalla mitalla takaisia entisen puolisoni raivoamiselle. Kyse saattoi olla asiakaspalvelijasta joka ei suostunut joustamaan...

4. Jatkuva kateus
Hän oli kateellinen kaikille ja se näkyi, vaikka hän yritti kätkeä sitä.
Se raivo ja mustamaalaus, kun joku toinen oli menestynyt vaikka työpaikalla.
Tai se kostonkierre kotona, jos minä olin saanut töitten kautta jotain, mitä hän olisi halunnut (tai ei välttämättä edes halunnut). Hän jatkuvasti mustamaalasi kaikkia ihmisiä läheisimmistä täysin vieraisiin.

5. Tunteiden puuttuminen
Hän oli täysin kykenemätön empatiaan ja esimerkiksi kun muut itkivät kuollutta läheistä, niin hän meni toiseen huoneeseen.
Hän saattoi itkeä kuollutta läheistään jollekin tutulle, mutta ei niin, että hän itkisi läheistä, vaan niin että hän raukka oli menettänyt läheisen (eli ei surtu toista vaan HÄNEN ITSENSÄ menetystään)

5. Raivokohtaukset
Kaikki sellainen, mikä soti hänen ylivertaisuuttansa vastaan aiheutti sanoinkuvailemattomia raivokohtauksia. Hän ei myöskään kestänyt toisten tunteitten näyttämistä (ellei ne kohdistuneet häntä kohtaan). Siksi hänen oli pakko mennä toiseen huoneeseenkin kun toiset itki

Hän oli täysin itsekäs, mutta se on vain osatotuus.
Narsisti on psyykkisesti hyvin sairas ja kaikkea muuta kuin itsekäs ihminen.
Kyseessä ei ole pelkästään empatiakyvytön ihminen vaan ihminen joka on sairautensa vanki, vanki joka ei pysty toimimaan millään muulla tavalla.

Se mielenmaisema ja psyyke, mikä narsistilla on, on pahempi kuin vaikkapa skitsofreenikolla... se on jotain niin tuskaista ja mustaa ettei sitä pysty edes oikeasti kuvaamaan, jotain kuolemaakin pahempaa. Narsistin elämä (vaikka hän ei ehkä sitä itse osaa sanoiksi pukeakaan) on jatkuvaa helvettiä päivästä toiseen.

Jos itsellä olisi valta päättää asioista, niin koska kyseessä on parantumaton sairaus, joka aiheuttaa sanoinkuvailematonta tuskaa sitä sairastavalle... niin armahtaisi kaikki narsistista persoonallisuushäiriötä sairastavat eutanasialla.
...sillä sitä sairastaminen on ihan oikeasti paljon pahempi kohtalo kuin kuoleminen.

6

78

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kgdhkkjgg

      En ole samaa mieltä.
      Läheiseni ilmeisestikin psykopaatti sanoi juuri minulle jotakin sellaista, että eihän se ole varmaa, että ajaako hän minut lopulta hulluksi, jos hän vaikkapa sattuu kuolemaan ennen sen toteutumista.
      Ja kyllä toivon hänelle pitkää elämää vähintään yli sata vuotiaaksi...ja kaikkea hyvää vointia...
      ja sitten Luojan armahdusta hänen sielulleen siitä tilasta viimeistään tuonpuoleisessa...

      Mutta en ole vielä keksinyt mitenkä ite selvitä...

      • häiriönesiintymismerkki

        Joko olet lähtenyt suhteesta? Hänhän siis ilmoitti sinulle, että ajaa sinut hulluksi, ja usko nyt hän tulee niin tekemään, ellet ajoissa irrottaudu totaalisesti suhteesta.


      • kgdhkkjgg

        Kiitos kommentista.
        Näinhän tilanne vaikuttaa olevan.
        Hän on itse sanonut, että ainoa tapa minulle selvitä on olla olematta missään tekemisissä hänen kanssaan. Mutta kun muut läheiset tälle asialle vain puistelevat päätään, että eihän näin voi olla, ja ulkopuolisetkin enimmäkseen.
        Sitten kaikki ihmettelevät miksi tämä tilanne minua kammottaa.
        Tällä henkilöllä myöskin leimahtelee jokin silmissä, kun muut eivät näe(Eli tässä tapauksessa tämä ilmiö kyllä näkyy silmistä.)


    • narsistia_aamiaiseksi

      Aloittaja on selvästi perillä narsistisesta ihmisestä.

      Uskokaa pois ne on niin säälittävän samanlaisia. Samat tunnetilat ja idioottimaisuudet.
      Sitten ne raukat vielä luulevat olevansa jotenkin ainutlaatuisia.
      Hah sallikaa mun nauraa!

    • MulleKaikkiHeti

      Hienosti kuvattu tuo häpeä juttu. Toisaalta narsisti käyttäytyy kuin ei kykenisi tuntemaan häpeää, ja silti kuin häpeä ohjaisi elämään. Häpeä ohjaa narsistin elämään ja hän pelkää häpeää kuollakseen, mutta vaikuttaa häpeämättömältä koska ei käsittele asiaa.

      Ja narsisti luulee että häpeä ohjaa myös muiden elämää samalla tapaa, luulee että ihmiset kieriskelevät häpeässä kun hän vihjailee heidän virheistään ja heikkouksistaan.

      Ilmeisesti tuo häpeän käsittelyyn liittyvä ongelma vaikutti kun narsisti peruutti kerran päin puuta lähtiessään pihasta, monen todistajan nähdessä. Tuossa tilanteessa olettaa että kuljettaja nousee autosta katsomaan miten kävi, mutta ei narsisti. Hän veti leveän hymyn naamalleen, käänteli autoa tuo typerä virne naamallaan ja poistui paikalta.

      Ja tuo kateus....aina kun narsistin puolison elämä alkaa olla uhkaavasti tasapainossa niin narsisti järjestää jotakin jolla saa kaiken sekaisin. Puoliso sai juuri työpaikan jossa hän viihtyy, joten voisin lyödä vaikka vetoa että viimeistään syksyllä narsisti järjestää jotakin hässäkkää jotta puoliso joutuu jättämään työnsä. Näin on aina ennenkin käynyt ja käy varmasti nytkin. Edes perheen taloudellinen ahdinko ei pidä narsistia kurissa, tärkeämpää kuin raha on se että puolisolla ei ole omaa elämää.

    • anteekshäiriö

      Niin kai vesi on aina kova aine niin hyväs kui pahas - elämälle välttämätön koko luomakunnalle. Kai se monelle on jo lapsena tehty - esineellistetty vedeksi - mit se ihmisyydelle tekee
      - tai onvaikka petojen jahtaama saalis, häiriö tai häirittyi ihmisii.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5510
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3527
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1652
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      205
      1624
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      77
      1087
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1078
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      809
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      808
    Aihe