Salaojitus omaan piikkiin taloyhtiössä

TaloyhtiönOrja

Tehdessämme remonttia nykyiseen kahden asunnon rivitaloomme, tehtiin myös laatoitus kulkemaan talon sivuja pitkin takapihan terassille asti.
Ensimmäisellä kulmalla ei aikaisemmin ollut sadevesikaivoa joten sellainen laitettiin.

Pihan maa on mullansekaista hiekkaa ja vesi aikaisemmin on lorottanut suoraan maahan. Talossa ei ole patolevyjäkään.

Nyt kuitenkin viime syksynä ruvettiin ihmettelemään hieman tunkkaista hajua, ja avattiin seinänvierustat ja seinää sisältäpäin. Ulkopuolella harkko oli märkää ja pehmeää, sisällä ei huomattu kosteutta seinissä.

Sadevedet oli kulmalta ohjattu salaojakaivoon, ja se korjattiin viime syksynä. Ohjattiin sadevesi kauemmaksi metsään, ja laitettiin mursketta talon vierustaan idella että tehdään keväällä/kesällä vasta patolevytys ja samalla päättivät että uusitaan myös salaojat.

Nyt taloyhtiön hallitus oli päättänyt että joudun maksamaan itse koko meidän talon ympärille tehtävät salaojitukset sadevesiviemäröinnit.

Samalla kuitenkin naapurin puolen maksaa taloyhtiö kokonaan. Eihän tämän näin pitäisi mennä? Ainoa vahinko mitä tuosta virheestä oli tullut, oli se tunkkainen haju ja osittain pehmeä harkko. Tämä tuli kuntoon laittamalla sorat ja vetämällä sadevedet uusiksi. Eikö tässä tilanteessa minun tulisi maksaa pelkästään tuon nurkan korjaus? Millä järjellä osakas laitetaan maksamaan koko salaojitus sadevesiviemäröinti jos salaojat uusitaan? Meidän virhe ei ole vaikuttanut millään lailla salaojiin. Jos salaojat ei vedä, ei se ole meidän syy ja tällöin luulisi taloyhtiön olevan maksajana.

Mitä mieltä asiasta?

4

1291

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Zimbbbbe

      Tasapuolisestihan on kohdeltava kaikkia osakkaita. Nyt kuitenkin olet tehnyt itse remppaa. Onko rempasta taloyhtiön virallinen päätös ja lupa. Mitä on sovittu kustannustenjaosta. Tämä on nimittäin se ydinjuttu tässä.

      Meillä eräs asukas suuttui niin, että myi osakkeensa kun taloyhtiö aloitti ph-remontit ja tämä kaveri oli omalla päätöksellään ja omin luvin tehnyt itse rempan omaan pesuhuoneeseen. Ei olisi halunnut ottaa osaa remppalainan maksamiseen. Samoihin aikoihin tein myös itse vastaavan rempan mutta siitä sovittiin ja kustannusten jaosta sovittiin yhtiön kanssa. Harmittihan se sinänsä mutta ymmärrän kyllä, millä tavalla taloyhtiö toimii.

    • taloyhtiölaki

      Nuo hommathan kuuluu yhtiöjärjestyksen mukaan ehdottomasti taloyhtiön hoidettavaksi eli myös maksettavaksi.
      Mutta ette saisi omin nokkinenne niitä edes tehdä. Ne pitäisi olla taloyhtiön tekemiä/teettämiä asioita TAI erikseen sovittuna sinun tekemänä mutta kuitenkin niin että töistä ja kustannuksista sovitaan etukäteen JA taloyhtiö tai sen määräämä ulkopuolinen taho valvoo työn. Taloyhtiön teettämänä myös vastuu tehdystä työstä on taloyhtiöllä eikä sinulla.

      Ymmärrän kyllä sen että pienissä ja vanhoissa taloyhtiöissä näiden hoitaminen on vaikeaa. Itsekin omistettiin muutama vuosi sitten -78 vuonna rakennetusta 4 huoneiston rivitalosta yksi huoneisto. Talon muut osakkaat oli eläkkeellä tai sen kynnyksellä ja aikalailla alkuperäistä väestöä. Isännöinti ja kaikki huoltotyöt tehtiin itse ja lähinnä niin että jokainen hoiti omaa osuuttaan. Itse olin tuon lyhyen omistussuhteen ajan hallituksen puheenjohtaja. Kellään muulla omistajalla ei ollut halua kehittää ja peruskorjata taloyhtiötä. Yritin parissa kokouksessa saada taloyhtiöön ulkopuolisen asiantuntijan teettämän pitkäntähtäimen korjaus-/huoltosuunnitelman, mutta sellaisia pidettiin huijauksena ja rahan tuhlauksena. Taloyhtiössä oli lähes kaikki ikänsä päässä (putket; vesi ja viemäri, vesikatto; pulpetti ja huopa, julkisivu; laudoitus/tiili, salaojat, sadevesijärjestelmä, öljylämmitys jne.). Jos ei itse ollut aktiivinen ei taatusti mitään tapahtunut. Lopulta ei enää jaksettu ja myytiin asunto pois. Pitäköön tunkkinsa, se taloyhtiö on kuin uppoava laiva. Kun jokupäivä joku iso paikka hajoaa ja yhtiötä aletaan korjaamaan tullaan siihen lopputulokseen että halvemmaksi tulee purkaa koko talo kuin korjata kaikki korjaamatta/huoltamatta jätetyt.

    • muurari3

      Teoria ja käytäntö on usein eri asia. Taloyhtiölle ne ulkopuolen työt kuuluu, kuten salaojat ja sadevesiviemärit. Katolta tulevia vesiä ei saa missään nimessä johtaa saölaojiin, vaan ne on ohjattava rioittävän etäs talon seinistä. Salaojien toimivuutta pitää aikaajoin seurata, ettei vedenpinta pääse nousemaan liian ylös.
      Asuntoa ostaessa kannattaa ottaa selvää miten on taloa hoidettu ja onko yhtiössä pätevä isännöitsijä. Jos kaikki osakkaat ovat köyhiä eläkeläisiä niin vaiokea siinä on remonttia tehdä. Jos isännöitsijä ei ole rakennusmestarin tasoinen niin kannattaa teettää ulkopuolisella remontti-suunnitelmat. Ja mieluummin myös ulkopuolinen valvoja. Jos urakoitsija huomaa ettei juuri kukaan valvo työtä niin useasti tehdään sutta ja sekundaa. Talon kosteusongelmat ovat moninaisia ja vaativat ammattilaisen selvitystä.

    • Annastiinatta

      Paljonko kyseinen remontti tulee maksamaan ja missä päin Suomea ?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1164
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      85
      1080
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      579
      961
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      907
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe