Miten toimia?

reilusti

Jakamaton kuolinpesä. Leskimies elää ja asuu tilalla. Nyt on tilanne se, että kuolinpesän rahavarat alkavat olla loppu ja lesken eläke ei näytä riittävän tilan menojen saatikka lesken omien menojen ylläpitoon. Lesken eläke noin tonni kuukaudessa. Talossa puu/sähkölämmitys, auto on käytössä ym. Polttopuut ym. menot on maksettu kuolinpesän rahoista nyt neljän vuoden ajan. Perillisiä on neljä. Miten kannattaa toimia. Pitäisikö myydä metsät, tontit, mökit yms. ensin ulkopuolisille vai täytyykö kuolinpesä tai osa siitä ensin jakaa perillisten kesken tai osittaa? tjms. osajako? Mikä olisi paras/edullisin/taloudellisesti hyödyllisin tapa toimia? Voisiko joku antaa ohjeen pari. Pyydän anteeksi jos en tunne termistöä

8

59

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 9-1

      Mikä on lesken omistussuhde metsään tontteihin, mökkeihin ja autoon?

      Avioleskellä on lakisääteinen hallintaoikeus yhteiseen kotiin ja tavanomaiseen koti-irtaimistoon jos ei omista omaa asuntoa. Vainajan yksin omistama auto ei kuulu siihen. Leski vastaa asunnon lämmittämisestä ja muista kuluista käypään vuokratasoon asti.

      Ensin ositus siitä mikä kuuluu pesään ja mikä leskelle, sen jälkeen perilliset voivat miettiä mitä tekevä omalla osuudellaan. Sen voi jakaa heti tai säilyttää jakamattomana niin pitkään kuin kaikki haluavat

      • Reilusti

        Leski omistaa puolet ja lapset toisen puolen kaikesta. Asuminen ok-talossa. Osa lapsista haluaa jo omistaa jotakin ihan itse - ei enää kuolinpesän jäsenenä. Kuolinpesän omaisuutta kun ei kukaan ala hoitamaan, mökit rapistuu. Kukaan ei oikein halua panostaa kuolinpesän varallisuuteen, vaan mieluummin laittaisivat omaa omaisuuttaan. Voiko siis tässä vaiheessa esim. osan varallisuudesta jakaa? Ja jos niin missä järjestyksessä ja tuleeko iso lasku verottajalta myöhemmin?


    • Lellu_459

      Edellinen vastaaja kertoi jo mitä kannattaa tehdä. Ensin erotetaan lesken omaisuus pesästä eli tehdään ositus. Sitten edesmenneen ja lesken omaisuus lasketaan yhteen ja puolitetaan. Jos leski on ollut köyhempi kuin edesmennyt, niin hänelle maksetaan tasinkoa siten että varallisuusero tasottuu. Jos leski on varakkaampi kuin puoliso hän voi käyttää lesken privilegi oikeutta ja ilmoittaa että ei luovuta omaa omaisuuttaan. Pesän jaettavaksi jää edesmenneen omaisuus.

      Tehkää ihmeessä ositus ja perinnönjako.

      • arnou

        MUTTA SELLAISTAKIN ON ETTÄ EDESMENNYT TESTAMENTISSAAN MÄÄRÄNNYT ETTÄ OSITUS VASTA LESKEN Jälkeen tehdään. Lesken oloa kunnioittaen.se ajatuksena.


      • Hei_hoi_hienoMaailma

        Tuollaisen määräyksen tehnyt on täysi ääliö, joka ei osannut ajatella yhtään mitään, ja se joka tuollaista määräysta alkaa esittää voi pyytää pyllistämään.

        Niin monta kertaa on saanut tälläkin palstalla lukea siitä kuinka ositus on ensiksi kuolleen jälkeen jäänyt tekemättä, ja sitten pahimmillaan parinkymmenen vuoden jälkeen on alettu ihmettelemään mistä niitä lippuja ja lappuja löytyykään, kun pitäisi ensin suorittaa vanha kuolinpesä alta pois jotta tuoreempi saadaan jaettua.

        Parhainta antia on luonnollisesti tilanteet, jossa leski on mennyt uudelleen naimisiin ja lahjoittanut uudelle puolisolle ja/tai tämän lapsille kuolinpesän omaisuutta. Hilpeää.


      • arnou kirjoitti:

        MUTTA SELLAISTAKIN ON ETTÄ EDESMENNYT TESTAMENTISSAAN MÄÄRÄNNYT ETTÄ OSITUS VASTA LESKEN Jälkeen tehdään. Lesken oloa kunnioittaen.se ajatuksena.

        /MUTTA SELLAISTAKIN ON ETTÄ EDESMENNYT TESTAMENTISSAAN MÄÄRÄNNYT ETTÄ OSITUS VASTA LESKEN Jälkeen tehdään/

        Testamentilla ei voi määrätä mitään osituksesta. Testamentti koskee vain perittävän JÄÄMISTÖÄ eli sitä omaisuutta, mikä omaisuuden osituksessa on tullut perittävän osalle.

        PK9:1
        "Joka on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, saa testamentilla määrätä jäämistöstään. Testamentin saa tehdä nuorempikin, jos hän on tai on ollut naimisissa, ja viisitoista vuotta täyttänyt muutoinkin siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita."
        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1965/19650040#L9P1

        Toki testamntissa voi olla ositusta koskeva ehto, esimerkiksi sellainen, että se, joka ositusta lesken elinaikana vaatii, saa perintöosan asemesta vain lakiosan.


    • reilusti

      Testamenttia ei ole ja luonnollisesti leski saisi asua talossa, mutta näyttää nyt kyllä siltä ettei hänen eläkkeensä riitä asumaan tilalla. Kuolinpesän rahat alkavat olla käytetty jo. Vainajan jälkeen ei jaettu edes rahavaroja, vaan annettiin hyväntahtoisuutta lesken käyttää myös ne. Tekisi mieli nyt osittaa maat ja muut tontit tai vaikka myydä ne pois. Leskellä näyttää olevan epärealistinen käsitys taloudellisesta tilanteestaan selkeästi. Ei hyvältä näytä enääkenenkään kannalta tämä jakamaton pesä.

    • kelpoveli

      Ellei leskellä ole varaa eläkkeellään asua jakamattoman pesän taloa/tilaa, ei jää vaihtoehtoja, pitää muuttaa asumaan tulojensa mukaiseen asuntoon. Yksinkertaista. Ei kukaan voi elää yli varojensa, sorry niin se vaan elämä menee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      49
      5005
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3287
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1412
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1265
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      957
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      878
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      741
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe